web analytics

Μην πεις ποτέ : Τέλος … οι Ταλαντώσεις

Αυτές οι Ταλαντώσεις. 

Κινήσεις γεμάτες … Εκπλήξεις.

Γεμάτες … Ανατροπές .

Γεμάτες …Αμφισβητήσεις.

Όμως πάντα … Όμορφες και Παράξενες Κινήσεις 

Η Εργασία … Εδώ.

Υ.Γ : Κάθε πρόταση. Κάθε προσθήκη. Κάθε αμφισβήτηση ή διαφωνία. Χαρά μου.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ όμορφη Γιάννη!

Τελικά προσεγγίσεις είναι όλα στην πραγματικότητα.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
08/02/2020 8:29 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη.

Σε ευχαριστώ για την πολύ όμορφη εργασία σου, που μοιράστηκες μαζί μας.

Νομίζω ότι η περίπτωση που μελέτησες, αναδεικνύει γιατί δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στην κίνηση που ονομάζουμε ΑΑΤ.

Δεν είναι επειδή μας ενδιαφέρει η κίνηση ενός σώματος στο άκρο ελατηρίου!!! Μπορεί να κάνουμε ασκήσεις με το ελατήριο, αλλά δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τη φυσική.

Η ΑΑΤ ενδιαφέρει τη Φυσική γιατί εμφανίζεται σαν προσέγγιση, στην κίνηση ενός σώματος που ηρεμεί μέσα σε ένα συντηρητικό πεδίο και το εκτρέπουμε λίγο από την θέση ισορροπίας του. 

Αν θυμηθούμε και την ανάλυση Fourier, νομίζω το παζλ συμπληρώνεται.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Γιάννη πάντα απολαμβάνω να διαβάζω τις εργασίες σου!

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γειά σου Γιάννη  και συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση της μελέτης σου!!!

Υπάρχουν κι αυτές οι ταλαντώσεις, αλλά δυστυχώς κάνουμε μόνο ελατήρια. Πολύ εύκολα προκύπτει α.α.τ. προσεγγιστικά, αν A<<d. 

Και να σκεφτείς ότι στον μικρόκοσμο , αυτού του είδους ταλαντώσεις, είναι κάτι που συμβαίνει, κι έτσι συγκροτείται η ύλη.

Να είσαι πάντα καλά φίλε μου.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Φίλε .

Δεν είναι μόνο η φυσική σκέψη, ίσως από διαίσθηση… φυσική  σπρωγμένη, πως δεν μπορεί …πρέπει εκεί κοντά-κοντά να συμβαίνει,

είναι το σμίλευμα με του γλύπτη εργαλεία μαθηματικά,

είναι ο τρόπος που σμιλεύεις ,

είναι ο τρόπος που βάφεις το θέμα στο μυαλό του αναγνώστη με χρώματα ανεξίτηλα όμορφα

και η επιμονή να βρεις το ψήγμα και να δικαιώσεις τη … διαίσθηση !

Στην υγειά σου Φίλε, τ’ ομόρφυνες το Σαββατόβραδο .

Να’σαι πάντα καλά να προσεγγίζεις και το ελάχιστο … χωρίς να το πατάς το όμορφο το λουλουδάκι !

Υ.Γ.

Έδωσες λύση σ’αυτό που μια φορά κι έναν καιρό αναζητούσα …

Τις ξέρεις αυτές με το Q στο μονωτικό επίπεδο και ένα q από πάνω  κι αναλόγως με το mg πήγαινε πάνω η κάτω μέχρι κάπου κι ύστερα ξαναγύριζε …

Ε εκεί κοντά στην Θ.Ι. (h) πάνω κάτω κάνει το ίδιο με το κίτρινο  και βρήκα ότι D=2kQq/h^3 !

Βαγγέλης Κουντούρης

καλώς επανήλθες Γιάννη

εξαιρετική εργασία!

(“κυκλοφορούσε” παλιά, μόνο ένα τμήμα της, ως ΑΑΤ)

πράγματι υπάρχουν και άλλα τινά εκτός από το ελατήριο, ο Δάσκαλος Διονύσης Μαρίνος μου είχε πει κάποτε “όλη η Ελλάδα γυρίζει γύρω από ελατήρια”, πράγματι άπειρες οι ενεργειακές ασκήσεις τότε, με άπειρους συνδυασμούς ελατηρίων “και για τούτα δω” δείχνοντας τα γυαλιά του “που οι μισοί Έλληνες έχουν κρεμασμένα μπροστά στα μάτια τους ούτε η θεωρία δεν διδάσκεται”

(θα συμπλήρωνα λίγο την απάντηση

Στη θέση x=0 η δυναμική ενέργεια … είναι UΣ0=…

Στη θέση αυτή… διότι ο αριθμητής του κλάσματος της ενέργειας είναι σταθερός και ο παρονομαστής παίρνει τη μέγιστη τιμή του)

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Καλημέρα Γιάννη

Εξαιρετικό θέμα παρουσιασμένο με πολύ όμορφο και συναρπαστικό τρόπο. Όπως επεσήμαναν και συνάδελφοι πιό πάνω αναδεικνύεις ότι η ΑΑΤ είναι θεμελιώδους σημασίας γιατί εμφανίζεται σαν προσέγγιση σε ταλαντώσεις σωματίων γύρω από ευσταθείς θέσεις ισιρροπίας.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
09/02/2020 11:05 ΠΜ

Καλημέρα Γιάννη. Δεν είναι μόνο τι γράφεις αλλά πως το παρουσιάζεις! Η αγάπη σου για τη Φυσική, είναι εμφανής και μεταδοτική.
Η μεγέθυνση του μεσαίου τμήματος της γραφικής παράστασης, είναι εξαιρετική οπτική παρουσίαση της προσέγγισης, που κάνουμε.
Και ο τρόπος που αποφάσισες να παρουσιάσεις τα συμπεράσματα είναι κατάλληλος και για μαθητές.
Συγχαρητήρια!

Νεκτάριος Πρωτοπαπάς
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη.

Η απλότητα της γραφής σου κάνει το κείμενό σου πανέμορφο και εύκολο για διάβασμα από οποιονδήποτε… είτε μαθητή είτε διδάσκοντα.

Πραγματικά πανέμορφο κείμενο.

 

Ξενοφών Στεργιάδης

Καλησπέρα Γιάννη, μια πολύ ωραία παρουσίαση ενός θέματος που έρχεται από μακριά, η διαδικασία απόδειξης της ταλάντωσης που εκτελεί το φορτίο έρχεται να μας θυμίσει ότι οι ταλαντώσεις δεν είναι  μόνον η " ελατηριολογία".

Η αρτιότητα της ανάρτησης και ο αφηγηματικός τρόπος διατύπωσης σταθερά χαρακτηριστικά που σε προσδιορίζουν- ξεχωρίζουν.

Να είσαι πάντα καλά.