Από σημείο Α μεγάλου κεκλιμένου επιπέδου, γωνίας κλίσης φ, βάλλεται οριζόντια σώμα μικρών διαστάσεων. Η αρχική ταχύτητα υ του σώματος, άρα και η τροχιά του, είναι πάνω στο κατακόρυφο επίπεδο που τέμνει κάθετα το κεκλιμένο (που χαρακτηρίζεται και ως τομή του κεκλιμένου επιπέδου).Το σώμα συναντά το κεκλιμένο επίπεδο σε σημείο Β.
Να βρεθούν:
α. ο χρόνος κίνησης του σώματος
β. η απόσταση s ανάμεσα στα σημεία Α και Β
Η αντίσταση που συναντά το σώμα στον αέρα θεωρείται ασήμαντη.
Δίδεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας.
(Visited 636 times, 1 visits today)
Πολύ καλή Βαγγέλη!
Καλησπέρα Βαγγέλη.
Η εμπλοκή της φ την κάνει αλλιώς.
Να εκφράσω την απορία μου…,γιατί "σνόμπαρες" το ορθογώνιο σύστημα με οριζόντιο τον χ και κατακόρυφο τον ψ που στην ουσία είναι ο 1ος τρόπος ;
Δίδεται η g …και τα υ και φ
Καλό βράδυ
καλησπέρα σε όλους
ευχαριστώ Γιάννη
ευχαριστώ, Παντελή, (προφανώς η ουσία είναι όπως τη λες, ίσως δεν πρόσεξες, όμως, ότι επέλεξα "φιλικό" για τους μαθητές τρόπο, είχα επεξεργαστεί πολλές φορές την άσκηση "ζωντανά" στην τάξη, τότε που διδασκόταν και η πλάγια βολή, και είχα διαπιστώσει, Πειραματικός γαρ, ότι η συλλογιστική "πάει από εδώ εκεί και ταυτόχρονα από εκεί σε άλλο εκεί" γινόταν αντιληπτή και από αδύνατους μαθητές)
Βαγγέλη καλησπέρα.
Πολύ καλή. Προτιμώ την πρώτη για να είμαι ειλικρινής.
καλησπέρα Χρήστο
ευχαριστώ
εγώ ως μαθητηής την πρώτη
ως καθηγητής τη δεύτερη
ως "βαρεμένος" την τρίτη
Καλημέρα Βαγγέλη.
Νομίζω ότι την 2η λύση … προωθούσαμε όταν διδάσκαμε βολές στις Δέσμες.
Εντάξει μια προτίμηση στους μαθητές, σε οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα υπήρχε. Λογικό…
Η 3η όμως…με καμία
καλημέρα σε όλους
πράγματι Διονύση, τη δεύτερη λύση επιλέγαμε παλιά, γενική λύση με “φαινόμενο” οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο, “και διηγώντας τα να κλαις…”
σήμερα, φοβάμαι, έλαβα υπ΄ όψιν μου και την αγωνία των εν ενεργεία Θοδωρή και Ανδρέα, “ημφ, συνφ, πρωτοβάθμια εξίσωση, διάγραμμα…”, δύσκολα για Β Λυκείου (!), ότι και η “φιλική” πρώτη λύση ίσως και να μην, αλλά πιο κάτω δεν έχω κάτι…
(η τρίτη είναι ένα επίπεδο πιο πάνω, έστω κεκλιμένο…)
Καλησπέρα Βαγγέλη. Μας θύμισες πάλι τις δέσμες, όπου όπως είπε και ο Διονύσης επιλέγαμε το 2ο τρόπο. Ο 1ος πλέον είναι μονόδρομος αν θέλουμε να την κάνουμε στους νυν μαθητές.
Το πλαγιογώνιο σύστημα δεν το είχα καν φανταστεί και όμως δίνει το ίδιο γρήγορη λύση με τον 1ο τρόπο. Οπότε μας δίδαξες μια ακόμη φορά.
καλημέρα σε όλους
ευχαριστώ, Ανδρέα, τώρα τό είδα, να είσαι καλά
πράγματι το δύσκολο πλαγιογώνιο δίδει ακαριαία λύση για τον χρόνο που είναι και το "κλειδί" της άσκησης, για αυτό γράφω ότι "τα φαινόμενα απατούν" (το ίδο συμβαίνει και με την αδελφή της, την κάθετη βολή)