Στις 10/1/22 στην ανάρτηση “Τι αντιστοιχεί, σε μικροσκοπικό επίπεδο, στη διαφορά δυναμικού μεταξύ δυο σημείων ενός κλειστού κυκλώματος συνεχούς ρεύματος σταθερής τιμής;” δίνονταν μια σύνδεση του κεφαλαίου του “Στατικού Ηλεκτρισμού” με το κεφάλαιο “Ηλεκτρικό ρεύμα” δείχνοντας ότι το ηλεκτρικό πεδίο που θέτει σε κίνηση τα ηλεκτρόνια μέσα στον αγωγό οφείλεται σε φορτία που βρίσκονται είτε στην επιφάνεια των ομογενών αγωγών είτε στη διαχωριστική επιφάνεια δύο αγωγών διαφορετικής αγωγιμότητας.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας κουνοποσκοτώστρας 4.150Volts (Προσοχή οι συνηθισμένες είναι περίπου 2000Volts και δεν δίνουν την απαιτούμενη τάση) δείχνουμε στο ίδια κύκλωμα έλξεις – απώσεις (συνηθισμένο φαινόμενο στο Στατικό) και άναμμα λάμπας (συνηθισμένο φαινόμενο στο κεφάλαιο του ρεύματος)
το βίντεο, απ τη σειρά βιντεοσκοπημένων πειραμάτων μαζί με τον Θόδωρο Πιεράττο
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Πολύ ωραίο και πρωτότυπο πείραμα.
Το μπαλάκι “αγωγιάτης” που μεταφέρει φορτία, και κλείνει κύκλωμα;
Γεια σου Διονύση.
Πράγματι αυτό κάνει. Είναι από μια σειρά βίντεο που κάνουμε με το Θοδωρή Πιερράτο.
Γοητευτικό Παναγιώτη.
Μου θυμίζει αυτό:
Συγχαρητήρια Παναγιώτη, πολύ ωραίο πείραμα!!!
Με Με πολύ απλά μέσα μπορεί κάποιος να το κάνει και να συζητήσει μέσα στην τάξη για τη μορφή του ρεύματος στο κύκλωμα.
Είναι συνεχές διακοπτόμενο με περίοδο τον χρόνο που απαιτείται για να πάει και να έρθει το μπαλάκι- αγωγός από το ένα αλουμινόχαρτο στο άλλο. Αν απομακρύνουμε αυτά με μεγαλύτερο μήκος μονωτικού νήματος ώστε να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τα αλουμινόχαρτα, αυξάνουμε την περίοδο του διακοπτόμενος συνεχούς ρεύματος.
Ίσως να υπάρχει μια απόσταση που η φωτοβολία είναι ελάχιστη η και να μηδενίζεται!??
Αν έχουμε και φαινόμενο αυτεπαγωγής το ρεύμα ίσως δεν είναι διακοπτόμενο.
Ελπίζω η ερμηνεία μου να είναι σωστή.
Να είσαι καλά.
Καλησπέρα στον καθηγητή -πειραματιστή!
Πινγκ πογκ με παίκτες τα φορτισμένα αλουμινόχαρτα και μπαλάκι
το “αλουμινένιο” φελιζόλ.
Είναι απαραίτητη τόση μεγάλη τάση για να δουλέψει ο κατά Διονύση “αγωγιάτης”;
Παντελή μια σφαίρα μεταλλική με ακτίνα 9 mm εχει χωρητικότητα 10^-12 F.
Αν την φορτίσεις στα 1.000V αποκτά φορτίο 10^-9C.
Αν την θέσεις σε απόσταση 1cm από άλλη όμοια δέχεται δύναμη 9.10^9.10^-18/10^-4N, δηλαδή 9.10^-5Ν.
Η δύναμη αυτή είναι όσο το βάρος ενός σώματος μάζας 9 χιλιοστών του γραμμαρίου.
Κατάλαβα
Ευχαριστώ Γιάννη
Γιάννη, Πρόδρομε και Παντελή γεια σας. Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
Γιάννη θεωρώ ότι η όποια αξία του πειράματος είναι ότι στο ίδιο κύκλωμα δείχνει ένα φαινόμενο συνηθισμένο στο κεφάλαιο του στατικό με ένα συνηθισμένο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι από μια ομάδα πειραμάτων που θα προτείνουμε για τη σύνδεση του Στατικού και του δυναμικού ηλεκτρισμού. Γίνεται εύκολα με μια γεννήτρια Wimshurst. Ουσιαστικά η κουνοποσκοτώστρα χρησιμοποιήθηκε αντί για τροφοδοτικό υψηλής τάσης.
Πρόδρομε πράγματι υπάρχει η απόσταση στην οποία μηδενίζεται.
Παντελή,ο Γιάννης δίνει αναλυτική απάντηση. Είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πετυχαίνει με τις συνήθεις κουνοποσκοτώστρες των 2000 Volts.
Πολύ ενδιαφέρον πείραμα (με απλά μέσα) που δείχνει τη ” συνέχεια” στατικού και δυναμικού ηλεκτρισμού. Ευχαριστούμε.
Γεια σου Δημήτρη. Σε ευχαριστώ
Παναγιώτη, επειδή είμαι από χωριό αυτή η κουνουποσκοτώστρα τί στο καλό είναι;
Έχει κλεισμένη στο χερούλι της κάποια μπαταρία συνεχούς;
Πώς βγάζει τόσο τεράστια τάση;
Εννοείς με το πείραμα ότι το μπαλάκι είναι κουβαλητής κατά κλικ φορτίων, άρα έχουμε συνεχές μεν, αλλά διακοπτόμενο, όσον χρόνο το μπαλάκι είναι στον αέρα, ρεύμα;
Βαγγέλη Καλημέρα.
Οι κουνουπο-σκοτώστρες (και για μύγες, σφήκες) υπάρχουν σε τιμές από 2,5 έως 30 ευρώ. Η ρακέτα έχει τρία παράλληλα πλέγματα. Κάθε ένα από τα δυο ακραία έχει διαφορά τάσης με το μεσαίο.Οι ακριβότερες έχουν και φακό. Οι πιο φτηνές συνήθως έχουν σε θήκη μέσα στη λαβή του δυο μπαταρίες AA των 1,5Volts και δίνουν τάση, όταν πατάς ένα διακόπτη στη λαβή, περίπου 2000Volts. Οι πιο ακριβές είναι επαναφορτιζόμενες και περιέχουν δική τους μπαταρία για πολλά φορτίσματα. Αυτή που χρησιμοποιείται στο πείραμα δίνει τάση 4150 Volts τροφοδοτούμενη από επαναφορτιζόμενη μπαταρία των 5volts.
Το ακριβές κύκλωμα, και κυρίως πώς βγαίνει τόσο φτηνό δεν το ξέρω (με ξανα – έβαλες στον πειρασμό να ξηλώσω μία). Σαν αρχή λειτουργίας θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το ανάποδο ενός φορτιστή τηλεφώνου.
Συμφωνώ με το “κουβαλητής κατά κλικ φορτίων” απλά ο χρόνος είναι μάλλον μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου.
Πιθανόν περιέχει ένα πηνίο Ρούμκορφ…. όρα Αλεξόπουλο……( ή κάτι ισοδύναμο της ψηφιακής τεχνολογίας)
Γεια σου Παναγιώτη.
Πολύ ευφάνταστη και διδακτική παρουσίαση με απλά υλικά (εξαιρουμένης της μυγοσκοτώστρας, ήξερα μόνο την κλασική πλαστική, χειροκίνητη).
Γεια σου Άρη, σε ευχαριστώ
Εμείς εδώ, και κυρίως στο εξοχικό, ζούμε με μερικές “εξελιγμένες” κουνοποσκοτώστρες σε διάφορα σημεία, καταλαβαίνεις και γιατί την λέω “κούνοπο” και όχι “μύγο”.
Να είσαι πάντα καλά.
Παναγιώτη, πολύ εντυπωσιακό (κατ’ αρχήν για να τραβήξεις την προσοχή των παιδιών) με απλά υλικά και για τους μαθητές, αλλά και για μας. Αν μάλιστα συμπληρώνεται από την ερμηνεία του και πολύ διδακτικό. Θυμάμαι στα πρώτα χρόνια, όταν η ύλη δεν μας γινόταν θηλιά στο λαιμό, με τη μηχανή Van de Graaff (εκατ. volts) να ανάβει το δοκιμαστικό κατσαβίδι κοντά στη φορτισμένη σφαίρα της συσκευής.
Δυστυχώς, δεν είμαι σε τάξη (πλέον) για αξιοποίησή του.
Να είσαι καλά.
Γεια σου Κώστα.
Σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου.