web analytics

Ποια η επιτάχυνση του κέντρου του δίσκου;

Στον ομογενή δίσκο του σχήματος  κέντρου Ο,  ακτίνας R και μάζας m, έχει προσκολληθεί, στο άκρο μιας ακτίνας, ένα σώμα Σ μάζας m, το οποίο θεωρούμε υλικό σημείο αμελητέων διαστάσεων, παίρνοντας έτσι το στερεό S.  Το στερεό συγκρατείται σε οριζόντιο επίπεδο, με το Σ στο άκρο μιας οριζόντιας ακτίνας. Σε μια στιγμή ασκούμε στο Σ μια οριζόντια δύναμη F=mg, ενώ ταυτόχρονα αφήνεται το στερεό S να κινηθεί.

Αν ο δίσκος κυλίεται (χωρίς να ολισθήσει), τότε το κέντρο Ο του δίσκου, αποκτά αρχική επιτάχυνση μέτρου:

i) α < ½ g,      ii) α = ½ g,      iii) α > ½ g.

Ποια είναι η σωστή απάντηση και γιατί;

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
61 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θρασύβουλος Πολίτης

Καλησπέρα σε όλους.
Διονύση, κάποιες σκέψεις στον σύνδεσμο εδώ.
Φιλικά,
Θ.Π.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Kαλησπερα Διονυση και σε ολη την παρεα. Αν η μαζα στην ακρη δεν υπηρχε.τοτε πολυ ευκολα προκυπτει οτι η επιταχυνση θα ηταν g/2. Aν υπηρχε η μαζα στην ακρη αλλα ο δισκος ηταν αμαζος και δεν υπηρχε η F τοτε πολυ ευκολα προkυπτει οτι η επιταχυνση θα ηταν g. Αν ενωσουμε αυτα τα δυο συστηματα εχουμε αυτο που δινεται στην ασκηση οποτε ειναι προφανες οτι η επιταχυνση θα ειναι μεταξυ του g/2 κι του g αρα το iii)

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Οπως γινεται Διονυση χωρις την παρουσια της F,σε λειο επιπεδο,η αρχικη επιταχυνση ειναι μηδεν ενω σε οχι λειο, διαφορη του μηδενος.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Η λύση της άσκησης εδώ .

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Πρόδρομος Κορκίζογλου
Χριστόπουλος Γιώργος
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης1
comment image

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Προδρομε.Σου εχουν μεινει κατι R στους παρανομαστες στις επιταχυνσεις

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ο δολοφόνος είναι το g/2.
Μένει να προκύψει στο χαρτί.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Διονύση άναψες φωτιές.

Εφαρμόζοντας το 2ο νόμο για τις ροπές ως προς το σημείο επαφής με το έδαφος (ακίνητο και μη επιταχυνόμενο, κυλίεται με αρχικό ω=0) βρίσκουμε τη γωνιακή επιτάχυνση του συστήματος (έχει απόλυτο χαρακτήρα για όλα τα μη περιστρεφόμενα συστήματα). Η συνολική επιτάχυνση του συγκεκριμένου σημείου πρέπει να είναι μηδέν. Με σημείο αναφοράς το Ο η επιτάχυνσή του θα ισούται με την του Ο συν την (σχετική) εφαπτομενική ως προς αυτό (δεν υπάρχει ακτινική) που όμως το άθροισμά τους είναι μηδέν (κύλιση). Άρα η επιτάχυνση του Ο πρέπει να είναι αντίθετη της προηγούμενης εφαπτομενικής, δηλ. οριζόντια προς τα δεξιά με μέτρο (4/7)g.

Για την επιτάχυνση του κέντρου μάζας το συσχετίζουμε με το σημείο επαφής που πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχει επιτάχυνση μηδέν. Έτσι η επιτάχυνσή του θα είναι αντίθετη της εφαπτομενικής του σημείου επαφής ως προς το κέντρο μάζας. Βρίσκουμε περίπου 0,64g προς τα δεξιά και κάτω. Η οριζόντιά συνιστώσα του κέντρου μάζας βγαίνει 1,42g.
Προφανώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι η επιτάχυνση του κμ είναι οριζόντια (δηλ. ότι κατακόρυφα η συνισταμένη δύναμη είναι μηδενική). Πρόκειται για έκκεντρη κύλιση.

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης
Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Πρόδρομε, συμφωνούμε στο αποτέλεσμα με εφαρμογή μόνο του νόμου της στροφικής και του γεγονότος ότι δεν ολισθαίνει. Για υπολογισμό δυνάμεων απαραίτητος ο δικός σου δρόμος.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Παιδιά σας είπα ότι ξέρω τον δολοφόνο.
Τα 4/7 που έβγαλα και εγώ με ρυθμούς μεταβολής στροφορμής διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Ενώ η αρχική επιτάχυνση του Ο είναι g/2 η αρχική γωνιακή του επιτάχυνση είναι μηδέν.
Δηλαδή ολισθαίνει κραυγαλέα.
Μάλιστα αρχικά και η τριβή και η Ν είναι μηδέν.
Παραμένουν μηδενικές για μικρό αλλά παρατηρήσιμο χρονικό διάστημα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Βάζω συντελεστή τριβής 100!!
Πάλι g/2 βγαίνει.
Και είναι λογικό.
Αφού στον x άξονα δέχεται δύναμη (το σύστημα) ίση με το μισό του βάρος, έχει αρχικά επιτάχυνση g/2. Η τριβή είναι μηδέν διότι η Ν είναι μηδέν.
Οισθαίνει από την αρχή (ακρίβεια 1000).

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Νομίζω ότι έχω και την εξήγηση:
Αν η Ν υπήρχε τότε το κέντρο μάζας του συστήματος θα είχε επιτάχυνση προς τα πάνω. Άτοπον.
Επομένως η Ν είναι μηδέν και μαζί της και η τριβή.
Τότε όμως στον άξονα x F=2m.α=>m.g=2m.α=>α=g/2.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε, τα διόρθωσα.
Βλέπεις με τα copy-paste μεταφέρονται εύκολα, αλλά μετά τις πράξεις πρέπει να σβήνονται!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιατί το σίγουρο είναι ότι η επιτάχυνση είναι g/2, όποιος και αν είναι ο μ.
Έβαλα μ=10.000. Πάλι g/2.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

καλησπερα Γιάννη. Αν ο δισκος ειναι γραναζι κατι το οποιο ισοδυναμει με απειρο συντελεστη τριβης?

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος