web analytics

Η γωνία απόκλισης του εκκρεμούς και η επιτάχυνση

Θέλουμε να μετρήσουμε την επιτάχυνση του συστήματος των σωμάτων Σ1 και Σ2, που ηρεμούν πάνω σε οριζόντιο πάγκο, μεγάλου μήκους. Το Σ1 συνδέεται με το Σ2 μέσω νήματος μη εκτατού αμελητέας μάζας, που διέρχεται από το αυλάκι αβαρούς τροχαλίας. Το Σ2 περιλαμβάνει και εκκρεμές, με ελαφριά μπαλίτσα Μ και το στήριγμα Σ του εκκρεμούς αμελητέας μάζας. Αφήνουμε το σύστημα ελεύθερο και πριν το Σ2 φτάσει στην άκρη του πάγκου, φωτογραφίζουμε τη διάταξη και παίρνουμε το στιγμιότυπο του σχήματος. Τριβές δεν υπάρχουν και g = 10m/s2.
α) Ποια σχέση έχει το μέτρο α της επιτάχυνσης με τη γωνία θ, που σχηματίζει το νήμα με την κατακόρυφο;
β) Αν οι μάζες των σωμάτων Σ1 και Σ2 είναι αντίστοιχα m1 = 2kg, m2 = 8kg, ποια είναι η γωνία θ;
γ) Υπολογίστε το μέτρο της τάσης του νήματος, που συνδέει τα σώματα Σ1 και Σ2 και τη μετατόπιση του Σ2 κατά τη διάρκεια του 6ου δευτερολέπτου.
δ) Αν μπορούμε να μεταβάλλουμε τις μάζες m1 και m2 ποια είναι η μέγιστη γωνία θ που μπορούμε να επιτύχουμε; Εξηγείστε πως πρέπει να επιλέξουμε τότε τις μάζες.

Απάντηση(Word) (Κατεβάστε το για να φαίνεται σωστά)

Απάντηση (Pdf)

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Ανδρεα.Η ασκηση ειναι πολυ ωραια.Ομως η μπαλιτσα δεν προκειται να ισοροπησει σε καμμια θεση.Θα κανει ταλαντωση γωνιακου πλατους θ γυρω απο την θεση ισορροπιας της.,Ειναι προφανες βεβαια τι εννοεις αλλα ετσι που περιγραφεις με λεπτομερεια την διαδικασια του πειραματος,οτι το φωτογραφιζουμε μια τυχαια στιγμη,δεν φαινεται σωστη διοτι το μπαλακι μπορει να ειναι σε οποιαδηποτε θεση.Πρεπει να πουμε οτι το μπαλακι ισορροπει σε μια θεση γωνιας θ καθως επιταχυνεται το συστημα.Τωρα το πως το σταθεροποιησαμε στην θεση ισορροπιας του ειναι αλλο θεμα.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλησπέρα Ανδρέα. Πολύ καλή άσκηση και με πειραματική επαλήθευση!
Συγχαρητήρια και σε σένα και στον Βαγγέλη που το πραγματοποίησε!
Οι “προχωρημένοι” μαθητές της Α Λυκείου θα τη γευτούν και θα θεμελιώσουν σιγά σιγά τις απαραίτητες γνώσεις τους για να επιτύχουν τους στόχους τους!
Να είσαι καλά.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Του Δασκαλου δεν μου το ανοιγει δεν μπορω να δω πως περιγραφει το πειραμα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εγώ τότε Ανδρέα του πρότεινα να κάνει μια διόρθωση:
Να γράψει ότι εφ(φ/2) = α/g.
Δεν με άκουσε.
Ο Κωνσταντίνος έχει δίκιο.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Αν εκτρεψω ενα εκρεμες κατα γωνια θ απο την θεση ισορροπιας του και μετα το αφησω ελευθερο τοτε ποσο θα απομακρυνθει γωνιακα απο την θεση που το αφηνω και τι κινηση θα κανει?Προφανως 2θ και θα κανει ταλαντωση γωνιακου πλατους θ. Ετσι απλουστευεται η μελετη της κινησης του εκρεμους που επιταχυνεται,αν χρησιμοποιησουμε την αρχη της ισοδυναμιας και αντικαταστησουμε την επιταχυνση a με πεδιο βαρυτητας g’=- a. Εχει κανει ο Γιάννης Κυριακόπουλος μια πολυ ωραια αναρτηση πανω σε αυτο το θεμα .Η μέγιστη εκτροπή του εκκρεμούς,οπου εκει τα εξηγει τελεια.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Αναστάσιος Νέζης
17/02/2022 12:07 ΠΜ

Μπράβο Αντρέα, πολύ καλή άσκηση!!!
Χρόνια πριν, είχα κάνει το πείραμα μέσα σε αεροπλάνο κατά την απογείωση. Είχα αρκετό χρόνο σταθερής (μάλλον) επιτάχυνσης, αν και υπήρχαν και χρονικές περίοδοι αναταράξεων. Όμως υπήρχε και σταθερότητα. Προφανώς οι ταλαντώσεις αποσβέστηκαν (λόγω των αναταράξεων) και υπήρξε η σταθεροποίηση.
Το βίντεο εδώ.
Πρόσφατα (και επί τη ευκαιρία των U-σωλήνων) έκανα και αυτό.