web analytics

Ειδικές κινήσεις – Σχέσεις σύνδεσμοι

Όλα τα σημεία ενός τεντωμένου, μη εκτατού (μη ελαστικού), αμελητέας μάζας νήματος, θα έχουν την ίδια κατά μέτρο ταχύτητα και εφαπτομενική επιτάχυνση. Αν δεχτούμε ότι το νήμα δεν ολισθαίνει στις επιφάνειες των σωμάτων, τα σημεία των στερεών με τα οποία έρχεται σε επαφή το νήμα, θα έχουν επίσης την ίδια ταχύτητα και την ίδια εφαπτομενική επιτάχυνση. Με άλλα λόγια το νήμα «επιβάλλει» στα σημεία των σωμάτων στα οποία συνδέεται ορισμένα κοινά κινηματικά στοιχεία, οπότε προκύπτουν σχέσεις «σύνδεσμοι» ανάμεσα στα κινηματικά μεγέθη των σωμάτων.

Επίσης, τα σημεία επαφής δύο σωμάτων, που δεν ολισθαίνει το ένα ως προς το άλλο, πρέπει να έχουν κάθε χρονική στιγμή την ίδια ταχύτητα και την ίδια εφαπτομενική επιτάχυνση (όχι ακτινική αφού εκφράζει την αλλαγή κατεύθυνσης της ταχύτητας).

Στα επόμενα η κύλιση προσεγγίζεται ως σύνθετη κίνηση, η οποία θεωρείται επαλληλία μιας μεταφορικής με την ταχύτητα του κέντρου Ο, υμετοcm και μιας περιστροφικής περί νοητό άξονα που διέρχεται από το κέντρο Ο και είναι κάθετος στο επίπεδο κίνησης.

Εφαρμογές

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
23 Σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
26/02/2022 8:16 ΜΜ

Θοδωρή ο συλλογισμός σου σωστός. Συμπληρωματικά θα ζητούσα τη μέγιστη τιμή της F ώστε να αρχίσει η ολίσθηση. Ίσως έτσι προέκυπτε ένα ενδιαφέρον τρίτο θέμα, που μπορεί να ελέγξει όλα τα θέματα του στερεού: κινηματική, ισορροπία, 2ο νόμο Νεύτωνα, διατήρηση της στροφορμής και γιατί όχι ΘΜΚΕ!

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μπράβο Θοδωρή, απαραίτητη γνώση για τους υποψηφίους!
Χρόνια τώρα κάνω όλα αυτά που αναφέρεις, και οι περισσότεροι μαθητές τα αφομοιώνουν και τα εφαρμόζουν.
Τα έχεις γράψει απλά και μεθοδικά, οπότε οι συνάδελφοι μπορούν να τα δώσουν ως έχουν, ηλεκτρονικά και να αναφέρουν βέβαια τον δημιουργό τους.
Να είσαι καλά.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Έζησα το 7ωρο για μισό χρόνο. Μετά ήρθε το γουέμπεξ.
Μετά η σύνταξη.

Ήταν κάτι καλό για το σχολείο. Μπορούσαμε κάνουμε πολλά με άνεση.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Ανδρέα μια προσομοίωση σ’ αυτό που λες:
Γιογιό:

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Θοδωρή, σήμερα Κυριακή (λόγω Ουκρανικού η καθυστέρηση), έκανα τη διόρθωση. Είχες δίκιο.