web analytics

Στιγμιαίος άξονας και επιταχύνσεις.

Είναι η κίνηση ενός στερεού ως προς τον στιγμιαίο άξονα στροφική ή όχι;

Διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι οι επιταχύνσεις των υλικών σημείων κυλιόμενου ομαλά δίσκου συνηγορούν υπέρ του όχι. Θα αποδείξω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο όρος κύλιση χρησιμοποιείται όπως και στο σχολικό βιβλίο.

ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλό και λιτό κείμενο Γιώργο.
Όντως είναι στροφική η σχετική κίνηση ενός οιουδήποτε σημείου ενός στερεού ως προς παρατηρητή τοποθετημένο σε οιοδήποτε άλλο σημείο του στερεού.
Όχι μόνο στο σημείο επαφής ή στον στιγμιαίο άξονα.
Η σχετική επιτάχυνση κατευθύνεται προς το σημείο. Το Γ ή όποιο άλλο.

Δεν υποστηρίχθηκε το αντίθετο.
Χρησιμοποίησα την ιδέα αυτήν χθες στην αναρτησή μου:
Βρείτε την γωνιακή ταχύτητα και την γωνιακή επιτάχυνση του στερεού.
Σ΄αυτήν το Β εκτελεί στροφική κίνηση ως προς τον παρατηρητή που τοποθέτησα στο Α. Τα Α και Β τυχαία σημεία.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μπορεί να δοθεί και πολύ απλή συνηγορία σε όσα έγραψες:
Ένας παρατηρητής τοποθετημένος συνεχώς σε σημείο Α ενός στερεού, βλέπει ένα σημείο Β του στερεού (οιοδήποτε) να απέχει σταθερή απόσταση από το Α, δηλαδή (ΑΒ)=σταθ.
Έτσι ή θα βλέπει το Β ακίνητο ή θα το βλέπει να διαγράφει κυκλική τροχιά περί το Α.
Βλέπει την επιτάχυνση του Β να έχει και συνιστώσα κατευθυνόμενη προς το Α (κεντρομόλο) και συνιστώσα κάθετη στην ΑΒ (επιτρόχιο)

Επειδή θα βλέπει όλα τα σημεία του στερεού να διαγράφουν ομόκεντρους κύκλους χαρακτηρίζει την κίνηση στροφική.

Την ίδια ιδιότητα έχουν και άλλοι παρατηρητές εκτός του στερεού που κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται σταθερές οι αποστάσεις τους από τα σημεία του στερεού. Η ιδιότητα αυτή δεν εξαρτάται από την όποια ταχύτητα έχουν οι παρατηρητές αυτοί ως προς εμάς (ακίνητο λ.χ. παρατηρητή).

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μια προσομοίωση:
Επιβεβαιώνει ότι η σχετική κίνηση είναι στροφική.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ σωστό.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
10/03/2022 7:25 ΜΜ

Γεια σου Γιώργο.
Νομίζω η πλήρης διατύπωση είναι:
Η επίπεδη κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως γνήσια περιστροφική κίνηση περί άξονα, που είναι κάθετος στο επίπεδο της κίνησης, ο οποίος όμως μετατοπίζεται ως προς το επίπεδο αυτό.

Δηλαδή το τυχαίο σημείο ως προς το οποίο το στερεό περιστρέφεται την στιγμή t, την στιγμή  t+Δt έχει μετατοπιστεί στο χώρο.

Μια γενική απόδειξη αυτού.

comment image

comment image

Το εδάφιο από την εργασία.
https://pmfysikos.files.wordpress.com/2010/08/epipedh-kinhsh-stereou1.pdf

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Αρης Αλεβίζος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλημερα Γιωργο Αρη και Γιάννη,.Στην πραγματικοτητα Γιωργο δεν εχεις αποδειξει τιποτα.Η Τελευταια εξισωση που εχεις στο κιτρινο πλαισιο ειναι τελειως προφανης και δειχνει οτι το μετρο της επιταχυνσεως του Σ ειναι το μετρο μιας κεντρομολου επιταχυνσεως με κατευθυνση προς το Γ αφου στιγμιαια το σημειο Σ στρεφεται περι του Γ και ο ρυθμος μεταβολης του ω ειναι μηδεν.Η επιταχυνση αυτη δεν εχει καμμια σχεση με την πραγματικη επιταχυνση του Σ η οποια κατευθυνεται προς το Κ αν ο ρυθμος μεταβολης του ω ειναι μηδεν. Αυτο συμβαινει διοτι απο ενα στιγμιοτυπο μιας κινησης δεν μπορουμε να βγαλουμε κανενα συμπερασμα για τις επιταχυνσεις.Αν αυτο που λες ηταν σωστο,θα επρεπε οι δυο επιταχυνσεις να ταυτιζονται,πραγμα που δεν συμβαινει.Για τον κυλιομενο τροχο δεν υπαρχει αμιγως στροφικη κινηση ως προς κανεναν αξονα.Ο στιμιαιος αξονας περιστροφης λειτουργει ως τετοιος μια μοναδικη χρονικη στιγμη κι ειναι fixed και ακινητος σε σταθερο σημειο του χωρου την στιγμη αυτη.Αν θεωρησεις μονο περιστροφη γυρω απο αυτον τον αξονα,τοτε ο τροχος μετα απο μια στοιχειωδη μετατοπιση, θα βρεθει σε θεση τετοια που η περιφερεια του θα τεμνει την ευθεια πανω στην οποια κυλιεται δηλαδη σε θεση που δεν υπαρχει στην πραγματικη κινηση.Ο αξονας γυρω απο τον οποιο θεωρουμε οτι εχουμε μονο περιστροφη του στερεου και οχι μεταφορα,δεν μπορει να ειναι κινουμενος. Αν συνεβαινε αυτο θα λεγαμε οτι η κυλιση ενος τροχου ειναι αμιγης περιστροφη γυρω απο κινουμενο αξονα που περναει απο το κεντρο του αφου αν αν στριψω στοιχειωδως τον τροχο και εν συνεχεια μετακινησω τον αξονα,ο τροχος θα βρεθει στην σωστη θεση.
Πιο απλα δεν μπορω να τα εξηγησω. Ο στιγμιαιος αξονας περιστροφης,η στιγμιαιο κεντρο περιστροφης,η στιγμιαιο κεντρο μηδενικης ταχυτητας,δεν ειναι κεντρο αμιγους περιστροφης (pure rotation) γυρω απο το οποιο στρεφεται το στερεο.Αυτα λεει η γεωμετρια και η απλη λογικη.Αν καποια λανθασμενη εκφραση η οποια οπως ειπες και στον Αρη εχει επικρατησει και επιμενεις να την χρησημοποιεις αυτο ειναι δικο σου θεμα αλλα να ξερουμε τελικα τι ειναι σωστο και τι ειναι λαθος.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
11/03/2022 8:11 ΜΜ

Καλησπέρα.
Κωνσταντίνε το κειμενάκι αλλά και τα σχήματα που παρέθεσα νομίζω μας βοηθούν να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει, ανεξαρτήτως ορολογίας.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γιωργο τωρα ειδα την απαντηση σου.Δεν περιμενα οτι θα επιμενεις.Φαινεται να μην εχεις καταλαβει και τι συζηταμε.Το εδαφιο του Αρη δεν το εχεις καταλαβει διοτι γραφει οτι δεν υπαρχει σταθερος αξονας ως προς τον οποιον το στερεο μονο περιστρεφεται που ειναι ακριβως αυτο που λεω και εγω.Αυτο που φαινεται σε αυτα που κανεις σε αυτη την αναρτηση ειναι οτι ενας επιταχυνομενος παρατηρητης που βρισκεται πανω σε ενα σημειο του στερεου βλεπει το στερεο να περιστρεφεται ως προς αυτον κατι το οποιο ειναι προφανες και ποτε δεν ειπαμε κατι διαφορετικο..
Εχεις καταλαβει οι δυο κιτρινες εξισωσεις που εγραψες τι ειναι?
Η 1 λεει οτι στο στυγμιοτυπο που εχεις σχεδιασει,η ταχυτητα του Σ που βλεπει ενας παρατηρητης στο Γ ειναι ιδια με αυτη που θα εβλεπε ενας παρατηρητης στο εργαστηριο αν ο δισκος στρεφοταν μονιμα γυρω απο το Γ. Γνωστον.Για αυτο χρησιμοποιουμε και το στιγμιαιο κεντρο αυτη ειναι η χρησιμοτητα του.
Η 2 λεει οτι ενας παρατηρητης στο Γ που ειναι καρφωμενος πανω στον δισκο,βλεπει το Σ να επιταχυνεται με κεντρομολο επιταχυνση προς το Γ.και αυτο γινεται και την στιγμη που το Γ ειναι το στιγμιαιο κεντρο. Γνωστον αφου η σχετική κίνηση ενός οποιουδήποτε σημείου ενός στερεού ως προς παρατηρητή τοποθετημένο σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του στερεού ειναι κυκλικη με κεντρο τον παρατηρητη..Κανενας δεν υποστηριξε κατι διαφορετικο.Το στιγμιαιο κεντρο ομως και το σημειο Γ,ταυτιζονται μονο μια χρονικη στιγμη αρα η κινηση του στερεου δεν ειναι αμιγως στροφικη ως προς καποιο σταθερο κεντρο.Αν αυτο ισχυε τοτε οι δυο επιταχυνσεις του σημειου Σ που εχεις στο σχημα 2 θα ηταν ισες και οχι διαφορετικες.Το εξηγησε δεκα φορες αυτο ο Κυριακοπουλος στην προηγουμενη σου αναρτηση στο φορουμ.Να διαβασεις και τα δυο πρωτα σχολια του Κυριακοπουλου σε αυτην την αναρτηση με τα οποια συμφωνω απολυτως. .Επισης αν δεν σου κανει κοπο δες αυτα που εγραψα σε μια αναρτηση μου για το στιγμιαιο κεντρο τα εξηγω οσο πιο απλα γινεται,.Δεν εχω δει κανεναν να διαφωνει μαζι μου σε τεχνικο επιπεδο εκτος απο εσενα.Εχω πει και σου ξαναλεω τι ειναι λαθος σε αυτο που λες. Λες οτι η συνθετη κινηση του στερεου ειναι αμιγως στροφικη γυρω απο το στιγμιαιο κεντρο.Οχι γυρω απο ενα επιταχυνομενο σημειο που ανηκει στο στερεο και που θα γινει καποτε στιγμιαιο κεντρο! Δεν υπαρχει στροφικη κινηση γυρω απο το στιγμιαιο κεντρο. Ειναι μια φαντασια.

Τελευταία διόρθωση4 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Αμιγής σημαινει Καθαρός.Γνήσιος.Σκέτος.