web analytics

κι άλλο βολτόμετρο…

Το βολτόμετρο που φαίνεται στην εικόνα δείχνει 7V

ποια θα είναι η ένδειξη του βολτομέτρου αν ανοίξει

α. ο πρώτος διακόπτης

β. ο δεύτερος διακόπτης

γ. και οι δύο διακόπτες

ίδονται οι πληροφορίες ότι η πηγή, το βολτόμετρο, οι διακόπτες και τα καλώδια είναι ιδανικά και ότι ο πρώτος αντιστάτης παρουσιάζει τη μισή αντίσταση από τον δεύτερο)

                         συνέχεια

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
54 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
28/03/2023 7:28 ΠΜ

Καλημέρα Βαγγέλη.
Υπάρχει κάτι που δεν βλέπω;
Από την στιγμή που έχουμε ιδανική πηγή, η τάση στους πόλους της είναι ίση με Ε=7V. Οπότε όσους διακόπτες και να ανοίξεις ή να κλείσεις, 7V θα είναι η ένδειξη του βολτομέτρου.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

ταση=διαφορα δυναμικου, αρα πτωση τασης=πτωση διαφορας δυναμικου.
Τι σημαινει οτι στα ακρα αντιστασης υπαρχει πτωση τασης? Ποια ειναι η διαφορα δυναμικου η οποια πεφτει?

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Κωνσταντίνε ο όρος χρησιμοποιείται στην Ηλεκτρολογία. Διαβάζουμε στον Εντμίνιστερ ότι “το άθροισμα των ανυψώσεων δυναμικού (ανυψώσεων τάσεως) κατά μήκος οποιουδήποτε κλειστού κυκλώματος είναι ίσο με το .άθροισμα των πτώσεων δυναμικού (πτώσεων τάσεως) στο ίδιο κύκλωμα. Επί λέξει.

Αυτά τα γράφει το βιβλίο μόλις στη σελίδα 4, πολύ πριν ασχοληθεί με το πρακτικό πρόβλημα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπου με την απόσταση πέφτει η ίδια η διαφορά δυναμικού.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Βασίλειος Μπάφας
30/03/2023 10:08 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Κωνσταντίνε, νομίζω ότι η σωστή ορολογία είναι πτώση δυναμικού κατά τη διαδρομή- μήκος της αντίστασης.
Κάτι αναφέρει ο Γιάννης πιο κάτω, [Διαβάζουμε στον Εντμίνιστερ ότι “το άθροισμα των ανυψώσεων δυναμικού (ανυψώσεων τάσεως)] αλλά πάλι γίνεται μπέρδεμα του δυναμικού και της τάσης, που νομίζω ότι είναι η απόλυτη τιμή της διαφοράς δυναμικού.
Βέβαια όπως σωστά έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι θέμα ορισμού.
Να είστε όλοι καλά!

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
30/03/2023 10:16 ΠΜ
Απάντηση σε  Βασίλειος Μπάφας

Καλημέρα Βασίλη.
Μπορεί να είναι πιο “σωστός” ο όρος μείωσης δυναμικού, αλλά ο όρος που χρησιμοποιείται είναι η πτώση τάσης. Με την ευκαιρία, μια παλιότερη ανάρτηση που “δικαιολογεί” τον όρο:

Υπερκατανάλωση και πτώση τάσης.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
30/03/2023 10:47 ΠΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Και μια ακόμη με τον ίδιο στόχο:

Μεταφορά Ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Κάτι που και ο Διονύσης προσέγγισε:
comment image

Είναι από το 1ο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης.
Ο Διονύσης κάνει το ίδιο εξετάζοντας την δεύτερη περίπτωση όταν σε όλο το χωριό ανάβουν τα φώτα.

Στην περίπτωση του πρώτου σχήματος:
Η τάση στον πρώτο καταναλωτή είναι μεγαλύτερη από αυτήν στον δεύτερο.
Η τάση πέφτει. Πόσο πέφτει;
Πέφτει κατά Ι2.R2 , όπου 2 η γραμμή που συνδέει τους δύο καταναλωτές.
(Το πρόβλημα έχει ενδιαφέρον. Μια μαθητική του εκδοχή καταλήγει σε αριθμητική πρόοδο).
Έτσι η Ηλεκτρολογία μάλλον επέβαλε τον όρο ενώ η Φυσική αλλά και η Ηλεκτρονική κάλιστα καλύπτονται από την “διαφορά δυναμικού”.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Αν εχω μια αντισταση 1Ω η οποια διαρεεται απο σταθερο ρευμα 1Α τοτε μεταξυ των ακρων της εχουμε διαφορα δυναμικου 1V, ή ταση 1V, ή πτωση δυναμικου κατα 1V. Αυτες οι εκφρασεις εχουν νοημα.Πτωση τασης δεν υπαρχει και ο ορος δεν εχει νοημα.Αν μεταβληθουν οι συνθηκες στο κυκλωμα επειδη για παραδειγμα δουλεψε μια ηλεκτρικη καρεκλα στο κτηριο,τοτε η ταση στα ακρα της αντιστασης θα εχει αυξομειωσεις και τοτε και μονον τοτε εχει νοημα ο ορος πτωση τασης. Οπως καταλαβαινετε δεν μπορουμε να μιλαμε για σταθερη ταση και για πτωση τασης ταυτοχρονα.Αυτο λενε τα Ελληνικα οπως εγω τα καταλαβαινω.Αρα αν θελουμε να χρησιμοποιησουμε την λεξη “πτωση” γιατι μας αρεσει πολυ,τοτε η σωστή ορολογία είναι πτώση δυναμικού.Συμφωνω με τον Βασιλειο.Πτωση τασης κατα την γνωμη μου ειναι μαστορατζιδικη ορολογια η οποια κακως χρησιμοποιειται.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Βασίλειος Μπάφας
30/03/2023 11:10 ΠΜ

Καλημέρα ξανά. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Νομίζω ότι αναφερόμαστε σε δυο διαφορετικά φαινόμενα, που και για τα δυο είναι σωστοί οι όροι:
1) Άλλο να έχουμε μια περίπτωση που θέλω να τροφοδοτήσω με κάποια τάση μια περιοχή και λόγω απωλειών τελικά να δώσω μικρότερη τάση, άρα έχω πτώση τάσης.
2) Άλλο να έχω μια αντίσταση R(AB) που
περίπτωση i: V(A)=10V και V(B)=8V, άρα V(AB)=2V πτώση δυναμικού
περίπτωση ii: V(A)= 6V και V(B)= 4V, άρα V(AB)=2V πτώση δυναμικού
Δεν έχω όμως πτώση τάσης.
Να είστε καλά και πάλι!

Βασίλειος Μπάφας
30/03/2023 11:21 ΠΜ

Κωνσταντίνε καλημέρα.
Γράφαμε μαζί (το δεύτερο δικό μου) και τώρα είδα το σχόλιό σου.
Να είσαι καλά!