Ναυαγός διαρκείας το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: Απογοητευτικές οι επιδόσεις των μαθητών στην PISA 2022, διαχρονικές και απανωτές οι κυβερνητικές αποτυχίες.
Διαχρονικές αποδεικνύονται οι παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος και κατ’ επέκταση οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, όπως αποκαλύπτουν και τα νεότερα στοιχεία της διεθνούς έρευνας PISAτου ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Οι επιδόσεις των μαθητών φαίνεται να βρίσκονται σε συνεχή πτώση και οι κυβερνητικές αλλαγές δεν δείχνουν να έχουν ουσιώδη επίπτωση στην πορεία αυτή.
Οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών μπορούν ευλόγως να θεωρηθούν προϊόν δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών κατευθύνσεων στη διαχείριση της εκπαίδευσης:
Αφενός της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλείτο για ενοχοποίηση της «αριστείας» και λογικές ισοπέδωσης προς τα κάτω και αφετέρου της τετραετούς διακυβέρνησης ΝΔ που υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την αξιολόγηση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.
Το αποτέλεσμα παραμένει όμως το ίδιο: Στην τάση υποχώρησης των επιδόσεων των μαθητών δεν φαίνεται να υπάρχει «πολιτικό» ανάχωμα.
Τα ευρήματα
Οι Έλληνες μαθητές καταγράφουν επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο των 80 χωρών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ενώ και σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες οι επιδόσεις τους είναι από τις χειρότερες.
Στον διαγωνισμό Programme for International Student Assessment (PISA) του ΟΟΣΑ συμμετείχαν το 2022 περίπου 690.000 μαθητές, αντιπροσωπεύοντας περίπου 29 εκατομμύρια 15χρονους από σχολεία σε 81 συμμετέχουσες χώρες.
Από την Ελλάδα, στον διαγωνισμό PISA πήραν μέρος 6.403 μαθητές από 230 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αντιπροσωπεύoντας περίπου 98.100 μαθητές 15 ετών (περίπου το 91% του συνολικού πληθυσμού 15χρονων).
Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και στις τρεις υπό εξέταση δεξιότητες
- κατανόηση κειμένου
- μαθηματικά
- φυσικές επιστήμες
Ειδικότερα:
–Στα μαθηματικά, η Ελλάδα συγκέντρωσε επίδοση 430, σημειώνοντας βουτιά 21 μονάδων σε σχέση με το 451 που είχε συγκεντρώσει το 2018 (στον πίνακα κατατάσσεται στη 44η θέση από 80 χώρες (μέλη και μη του ΟΟΣΑ) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά ήταν 472 (489 το 2018).
-Στην κατανόηση κειμένου, οι Έλληνες μαθητές κατέγραψαν δείκτη 438 (41η θέση). Η βαθμολογία αυτή ήταν κατά 19 μονάδες χαμηλότερη από το 457 του 2018. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανόηση κειμένου ήταν 476 (487 βαθμοί το 2018).
-Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 441, σημειώνοντας μείωση 11 μονάδων από το 452 που ήταν η βαθμολογία της το 2018 (44η θέση). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στις επιστήμες ήταν 485 (489 το 2018).
Το τεστ διερευνά το πόσο καλά οι μαθητές μπορούν να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να έχουν κριτική σκέψη και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο καλά τα εκπαιδευτικά συστήματα προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής και τη μελλοντική τους επιτυχία. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA το 2000.
Συνεχίζεται η πτωτική πορεία
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απότομη πτώση των μέσων βαθμολογιών της Ελλάδας μεταξύ του 2018 και του 2022 επιβεβαίωσε και ενίσχυσε μια πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Κατά την περίοδο 2012-2022, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20 μονάδες κατά μέσο όρο και στις τρεις κατηγορίες.
Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο (2018 έως 2022), το χάσμα μεταξύ των μαθητών με τις υψηλότερες βαθμολογίες και των πιο αδύναμων μαθητών συρρικνώθηκε στα μαθηματικά, ενώ δεν άλλαξε σημαντικά στην κατανόηση κειμένου και στις επιστήμες. Στα μαθηματικά, σχεδόν όλοι οι μαθητές έγιναν πιο αδύναμοι, ενώ οι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι μαθητές με χαμηλές επιδόσεις.
- Σημειωτέον πως ο PISA έχει ορίσει έξι επίπεδα βάσει των οποίων κατηγοριοποιεί τις δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το Level 2 θεωρείται το ελάχιστο επίπεδο επάρκειας που πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές του Level 2 μπορούν, πρακτικά, να χρησιμοποιήσουν βασικούς αλγόριθμους, απλές επιστημονικές γνώσεις και να ερμηνεύσουν απλά κείμενα. Οι μαθητές του Level 5 ή του Level 6 έχουν κορυφαίες επιδόσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά με μαθηματικά μοντέλα για σύνθετες καταστάσεις, να κατανοήσουν αφηρημένα κείμενα και να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν πολύπλοκα πειράματα.
Στα Μαθηματικά:
-Το 53% των μαθητών στην Ελλάδα έχει επάρκεια τουλάχιστον Level 2, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (69%).
-Μόλις το 2% των μαθητών στην Ελλάδα είχαν κορυφαίες επιδόσεις στα μαθηματικά, που σημαίνει ότι πέτυχαν Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 9%).
Στην Κατανόηση Κειμένου:
-Περίπου το 62% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος ΟΟΣΑ: 74%).
-Μόλις το 2% των μαθητών σημείωσε βαθμολογία Level 5 ή υψηλότερη (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).
Στις Φυσικές Επιστήμες:
-Περίπου το 63% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 76%).
-Μόλις το 1% των μαθητών σημείωσε κορυφαίες επιδόσεις, ήτοι Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).
Aπό τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες/περιοχές, η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τις Ρουμανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Αλβανία και Κόσοβο.
Διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών
Από τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έκθεσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην Ελλάδα, τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν παρόμοια επίπεδα κατά μέσο όρο στα μαθηματικά, αλλά τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια στην κατανόηση κειμένου κατά 25 μονάδες.
Επίσης, στην Ελλάδα, το ποσοστό των χαμηλών επιδόσεων είναι παρόμοιο μεταξύ των αγοριών (46%) και των κοριτσιών (48%) στα μαθηματικά. Στην ανάγνωση, ωστόσο, το μερίδιο είναι μεγαλύτερο μεταξύ των αγοριών (32% των κοριτσιών και 44% των αγοριών σημείωσαν βαθμολογία χαμηλότερη του Level 2). Όσον αφορά τις κορυφαίες επιδόσεις, το μερίδιο είναι μεγαλύτερο στα αγόρια (3%) από ό,τι στα κορίτσια (1%) στα μαθηματικά. Στην κατανόηση κειμένου, ωστόσο, το μερίδιο είναι παρόμοιο μεταξύ των κοριτσιών (2% των κοριτσιών και 2% των αγοριών πέτυχαν βαθμολογία Level 5 ή 6).
Στην κορυφή η Σιγκαπούρη
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι διεθνείς συγκρίσεις είναι περίπλοκες, αλλά τα δεδομένα του PISA δείχνουν μια σαφή παγκόσμια τάση: οι μέσες επιδόσεις των μαθητών κατευθύνονται σε λάθος κατεύθυνση.
Περίπου το 25% των 15χρονων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ – που αντιπροσωπεύουν 16 εκατομμύρια παιδιά – εκτιμάται ότι έχουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, την κατανόηση κειμένου και τις φυσικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένων μαθητών που δεν καλύπτονται από τον PISA. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μεταξύ πολλών μη μελών του ΟΟΣΑ. Σε 18 χώρες και οικονομίες, περισσότερο από το 60% των 15χρονων έχουν χαμηλές επιδόσεις και στις τρεις θεματικές.
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους. Οι μαθητές της Σιγκαπούρης, για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά με μαθηματικά μοντέλα για σύνθετες καταστάσεις, να κατανοήσουν αφηρημένα κείμενα και να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν πολύπλοκα πειράματα.
- Η Σιγκαπούρη ήρθε πρώτη και στα τρία αντικείμενα: στα μαθηματικά (με 575 μονάδες), στην κατανόηση κειμένου (543) και στις επιστήμες (561). Η Σιγκαπούρη ήταν επίσης μια από τις λίγες χώρες που κατέγραψε βελτίωση στην κατανόηση κειμένου και τις επιστήμες σε σχέση με το 2018, ενώ παρέμεινε σταθερή στα μαθηματικά.
Σε άλλα σημεία του PISA 2022, πέντε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα της Ανατολικής Ασίας ξεπέρασαν όλα τα άλλα στα μαθηματικά: Μακάο (Κίνα), Κινεζική Ταϊπέι, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ιαπωνία και Κορέα, κατά σειρά επίδοσης. Οι ίδιες χώρες/οικονομίες είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις και στις φυσικές επιστήμες, μαζί με την Εσθονία και τον Καναδά. Στην κατανόηση κειμένου, η Ιρλανδία τα πήγε εξίσου καλά με την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κινεζική Ταϊπέι και την Εσθονία.
πηγή: hellasjournal.com
Μερικά θέματα Φυσικών Επιστημών από το ΙΕΠ σε ένα και μοναδικό αρχείο
ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Αν σου ελεγαν ομως να πεις δυο εργα του Έττορε Σκόλα θα τα επαιρνες τα λεφτα 🙂
Καλημέρα σε όλους.
Πάνο το αρχείο δεν είναι κοινόχρηστο…
Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Έχω εκφράσει και σε προηγούμενες παρεμβάσεις, την αντιθεσή μου(σε βάση αρχής) με αυτους τους διαγωνισμούς.
Όμως επιπροσθέτως συμφωνώντας ,εν πολλοίς, με τον Γιάννη οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν διαφορετική στόχευση και εύρος θεμάτων από ότι εμεις,
Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Έχω εκφράσει και σε προηγούμεμες παρεμβάσεις μου την αντίθεσή μου (επι της αρχής) σε αυτούς τους διαγωνισμούς.
Επιπροσθέτως και συμφωνώντας , εν πολλοίς, με τον Γιάννη έχω να επισημάνω:
Η επιλογή των θεμάτων γίνεται με διαφορετική στόχευση και στο εύρος γνώσεων και στο ” βάθος ” γνώσεων από ότι εμείς(αν βάζανε ένα “βαρύ” θεμα στις ταλαντώσεις ή στο στερεο οι δικοί μας θα διεπρέπανε!)
Κάποιες χώρες προπονούνται συστηματικά και ειδικά για αυτούς τους διαγωνισμούς με ανάλογα αποτελεσματα (δεν νομίζω ότι εμεις ή και άλλες χώρες κανουμε το ίδιο).
Η επίδοση αυτων των χρόνων που αναφέρει ο Γιώργος δεν μεταβάλλεται αισθητά πραγμα που πιστεύω ότι υποστηρίζει τα παραπάνω.
Θα συμφωνήσω και με τον Ανδρέα ότι τα παιδιά ερχόμενα στο Λύκειο (αλλά και σε αυτό) ερχονται με μειωμένες γνώσεις και ενδιαφέροντα σε σχεση με το παρελθον πράγμα που κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια των συναδέλφων.
Μην το συσχετίζουμε αυτό με τους διαγωνισμούς. Σε αυτούς πάει ενας ελάχιστος αριθμός μαθητων οι οποίοι είναι παρα πολύ καλοί και οι οποιοι θα υπάρχουν πάντα ανεξάρτητα απο το μέσο επίπεδο.
Από τους Μόντυ Πάυθον:
Ο Έρικ Άιντλ εξετάζει τους Μάρξ, Λένιν, Γκουεβάρα, Μάο.
ΕΔΩ:
Διεθνής & Ελληνική PISA
Δυο αξιολογήσεις, με διαφορετικά δείγματα, άλλα θέματα, σε διαφορετικά σχολεία και σε διαφορετικό χρόνο διεξαγωγής
Περισσότερα,
Διεθνής PISA
Στη χώρα μας η έρευνα PISA 2022 θα πραγματοποιηθεί από 15 Μαρτίου 2022 έως 15 Απριλίου 2022 και θα συμμετάσχουν τα 255 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια
Τα γνωστικά πεδία που διερευνώνται είναι τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες, η Κατανόηση Κειμένου και επιπλέον το πεδίο: Δημιουργική Σκέψη.
από εδώ
Τι είναι η «Ελληνική PISA»;
Πρόκειται για εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, οι οποίες στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις και σε πόσα σχολεία;
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 σε εθνικό επίπεδο. Θα συμμετάσχουν 6.000 μαθητές από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.
Τι περιλαμβάνουν τα θέματα;
Τις βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τα θέματα είναι οικεία για τους μαθητές, στο ύφος των σχολικών βιβλίων και όσων έχουν διδαχθεί αυτά τα χρόνια
από εδώ
γιατί δεν έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά θέματα για την αξιολόγηση στις Επιστήμες;
ίσως(;) και σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων του PISA 2022 για το επιστημονικό πλαίσιο (pdf PISA Science Framwork ):
το επιστημονικό πλαίσιο PISA έλαβε υπόψη τις πιο πρόσφατες σημαντικές ενημερώσεις στο PISA 2015, που είχε ως κύριο αξιολογικό στόχο του τις επιστήμες. Το ίδιο πλαίσιο του PISA 2015
χρησιμοποιήθηκε επίσης στο PISA 2018 και 2022 και επέκτεινε την προηγούμενη δομή, η οποία είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο PISA 2006 που υπήρξε επίσης η βάση για την αξιολόγηση το 2009 και το 2012.
Η αναφορά για τα θέματα Επιστημών κλείνει παραπέμποντας με ανάλυση και παραδείγματα (στο τέλος του κειμένου) από το PISA 2015, δηλαδή τη χρονιά που καθόρισε το πλαίσιο για την αξιολόγηση 2022 στην Επιστήμη.
Μάλιστα, Φυσικές επιστήμες.


Δύο θέματα:
Τι σημαίνει “επιτυχία” σ’ αυτά;
Τι σημαίνει αποτυχία” σ’ αυτά;
Γιάννη,
χωρίς τη φιλοδοξία να κοντράρω τους θρυλικούς Μόντυ Πάυθον, θα επιχειρήσω και ‘γω μια ενδιαφέρουσα και ίσως αστεία αφήγηση που εστιάζει στην Κατανόηση Κειμένου και την μάθηση στο εργαστήριο των Φ.Ε.
Αφορά μιαν μεθοδολογικά άψογη ανακοίνωση απ’ το 13ο Συνέδριο ΔΦΕ, πριν δυο βδομάδες στα Γιάννενα.
Σε πανεπιστημιακό εργαστήριο Φυσικής, την περίοδο της Πανδημίας, προτάθηκαν διαδικτυακά μοντελοποιήσεις των εργαστηριακών ασκήσεων (μεταξύ των οποίων απ’ το Phet ή το Interactive Physics).
Οι φοιτητές έπαιρναν απ’ το σπίτι τους μετρήσεις, τις επεξεργάζονταν και έστελναν για διόρθωση τα ψηφιακά εργαστηριακά φύλλα. Η διαδικασία πήγε καλά.
Όταν τέλειωσε η καραντίνα, οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων που αντιμετώπιζαν την γνωστή δυσκολία διαχείρισης των φοιτητών στον χειρισμό των εργαστηριακών ασκήσεων, πρότειναν στους ασκούμενους την μια βδομάδα να ασκηθούν διαδικτυακά με το ψηφιακό υλικό που αναπτύχθηκε στην Πανδημία και την επόμενη τους υποδέχονταν στο εργαστήριο και η ίδια άσκηση εξελισσόταν με αυθεντικές συσκευές και χειρισμούς στον υλικό κόσμο.
Συμπέρασμα: το εργαστήριο εξελισσόταν πολύ ομαλότερα και για τους φοιτητές αλλά και για τους επιβλέποντες.
Ζητήθηκε η γνώμη έμπειρου καθηγητή Φυσικής του Τμήματος για την συγκεκριμένη καινοτομία και αυτός αποκρίθηκε:
«Πώς αλλιώς; αφού οι ασκούμενοι απαλλάχτηκαν απ’ την βάσανο να αποκωδικοποιήσουν τις τυπικές οδηγίες εκτέλεσης στην πρώτη φάση, καθώς είναι από πολύ μικροί εξοικειωμένοι στους ψηφιακούς χειρισμούς. Όταν ήλθαν στο εργαστήριο ήσαν έτοιμοι να εκτελέσουν με πραγματικά όργανα το πείραμα, γνωρίζοντας μάλιστα τι θα έπρεπε να επιβεβαιώσουν»
Οι φοιτητές του δείγματος φοιτούσαν στο ΕΜΠ και συγκαταλέγονται σε εκείνους που υποθέτουμε ότι λύνουν ασκήσεις ταλαντώσεων πολύ καλύτερα από συνομήλικους άλλων χωρών με μεγαλύτερα σκορ στο PISA.
Ίσως οι ρωτήσεις αυτες ειναι καλύτερα να μπουν σε θεματα “λογικης’ και οχι Φυσικης
Επιτυχία/ αποτυχία;
Επιλέγω να σχολιάσω τους στόχους του ερωτήματος
το πρώτο σμήνος καμπύλων ενδιαφέρεται για την ικανότητα των μαθητών ηλικίας 15 ετών να αναγνωρίζουν την γενική εικόνα που αντιπροσωπεύει ένα διάγραμμα
το δεύτερο σμήνος, πιο απαιτητικό, διερευνά την ικανότητα των ίδιων μαθητών να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που περιγράφονται γραφικά
Γιάννη, στο δεύτερο σμήνος ο κάθετος άξονας μάλλον θα έπρεπε να αναφέρεται στην Ισχύ παρά στην Ενέργεια
Γιώργο είναι θέματα που αναδεικνύουν αν οι μαθητές ξέρουν να διαβάζουν διαγράμματα. Καλό είναι να ξέρουν, αλλά όχι μόνο αυτό.
Αν θέλεις να διαπιστώσεις αν ξέρουν Φυσική πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα. Ερωτήσεις – δηλωτικές γνώσεις, απλές ασκήσεις, συνθετότερα προβλήματα.
Υπαρκτός κίνδυνος είναι το να επιδιώξει μια χώρα να πάει καλά στην PISA και να περιορίσει τα της επαγωγής στις ανεμογεννήτριες χάριν μιας εκπαίδευσης στην ανάγνωση διαγραμμάτων.
Άριστο πρόβλημα είναι το τραίνο και η γάτα, αλλά θέλουμε να παρατήσουμε την Κινηματική και να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε μαθητές στα τραίνα και τις γάτες;
Ναι στην ισχύ καλύτερα.
Το διάβασμα διαγραμμάτων είναι καλή δεξιότητα. Παράλληλα πρέπει να παρέχονται γνώσεις, γνώσεις θεμελιώδεις για τις Φυσικές Επιστήμες.
Ψάχνω να βρω θέματα που ελέγχουν τις γνώσεις αυτές και δεν βρίσκω.
Ο σωστότερος τίτλος θα ήταν:
“Απογοητευτικές οι επιδόσεις των μαθητών σε κάθε αξιολόγηση, εκτός αν την αξιολόγηση διοργανώνει το Ελληνικό υπουργείο παιδείας”.
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Θα ήθελα να θέσω ερωτήματα : τι εκπαιδευτικούς στόχους έχει συνολικά η εκπαίδευση στη χώρα μας”; προετοιμάζει τον έφηβο σε ποιες δεξιότητες; με ποιο τρόπο καλλιεργεί το πνεύμα του;
Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε προετοιμάσει τους μαθητές μας για ερωτήματα σαν αυτά που παρουσιάζονται στο PISA, αλλά το ερώτημα είναι αν τους έχουμε προετοιμάσει σε κάτι άλλο εκτός το να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεν θα πούμε κάτι καινούργιο. “Αυτοί” ξέρουν, “αυτοί” αποφασίζουν, εμείς εκτελούμε.
Αυτό που δεν θέλω να ακούω είναι ότι “εδώ, στη χώρα αυτή” ξέρουμε καλύτερα. Και στο κάτω κάτω πως αξιολογούμε ότι είμαστε καλά, αφού δεν έχουμε στοιχεία – δεδομένα, δηλαδή μετρήσεις που να μας δείχνουν πόσο “στραβά” αρμενίζουμε.
Στο φινάλε : Τι ξέρουν αυτοί στην Ασία που έχουν αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας στις Φυσικές επιστήμες; και τι σημασία έχει που η τεχνολογική τους υπεροχή δημιούργησε την ανάγκη για να στρέψουν την διδασκαλία τους ανάλογα;
🙂
γενικά, δεν διαφωνώ αλλά …
… η προτεραιότητα της αξιολόγησης PISA αφορά τις γνώσεις που έχουν πιθανότητα να παραμείνουν και να επικαιροποιούνται στην καθημερινή ζωή.
Δεν είναι απ’ αυτές η αρχή λειτουργίας της ανεμογεννήτριας για τον μέσο μαθητή, αυτόν που δεν θα ασχοληθεί με κάποια εκδοχή της επιστήμης στη συνέχεια των σπουδών του και της ζωής του.
Η ίδια μάλιστα η ανεμογεννήτρια αποτελεί απλά την αφορμή για να διατυπωθούν ερωτήματα για την ανάγνωση διαγραμμάτων.
Ενώ η ορθολογική ανάγνωση των διαγραμμάτων που κατακλύζουν την δημόσια σφαίρα, αποτελούν στόχο διαχρονικό και περισσότερο καθολικό απ’ τον επαγωγικό κινητήρα.