Πλαστική κρούση πηνίων.

Στο κύκλωμα της εικόνας:

E = 9 V , r = 1 Ω , R1 = 6 Ω , R2 = 3 Ω , L1 = 0,5 H και L2 = 0,5 H.

Τη στιγμή μηδέν κατεβάζουμε τον διακόπτη. Περιμένουμε να λήξουν τα μεταβατικά φαινόμενα και τη στιγμή μηδέν τον ανεβάζουμε.

Πως μεταβάλλονται τα ρεύματα που διαρρέουν τις αντιστάσεις ως προς τον χρόνο;

Η συνέχεια και η απορία:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γεια σου Γιαννη. Πολυ ωραιο! Αν η αναλογια ειναι μεταξυ πλαστικης κρουσης και της περιπτωσης των πηνιων,τοτε η κοινη ενταση ειναι 1,5Α. Νομιζω οτι εκτος απο τον παραγοντα αδρανειας που ειναι η αυτεπαγωγη,το κυκλωμα παντα εχει και εναν παραγοντα ελαστικοτητας,που ειναι καποια μικρη χωρητικοτητα,ετσι ωστε τελικα ο χρονος μεταβασης μεχρι την κοινη τιμη ρευματος,ειναι πεπερασμενος και αρκετος ωστε να εχουμε απωλειες ενεργειας. Αυτο δεν συμβαινει και στην πλαστικη κρουση? Μπορει να κανω και λαθος.

Τελευταία διόρθωση20 ημέρες πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Διονύσης Μάργαρης
25/03/2024 4:51 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη, καλησπέρα Κωνσταντινε.
Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο. Η απότομη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου, στο εσωτερικό του πρώτου πηνίου, με οδηγεί σε ακτινοβολούμενη ένέργεια, αλλά και η παρουσία της R1, με την μεγαλύτερη τιμή, η οποία θα πρέπει να διαρρέεται από μεγαλύτερη ένταση ρεύματος, άρα αύξηση απωλειών, με αποτρέεπι από το σκεφτώ διατήρηση ενέργειας.

Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Γιάννη. Τα δυο πηνιά ειναι τώρα σε σειρα και λειτουργούν σαν ένα (L=L1+L2) κα η μαγνητική ροή είναι μια και ίδια για τα δύο πηνία, Έτσι έχουμε την πολικότητα που δίνεις στο σχήμα Η συνολική ροή είναι αρχικά : Φ=Φ1-Φ2= L2*I2-L1*I1= 0,5Wb
και αμέσως μετά Φ= (L1+L2)I
Θεωρ[ωντας ότι η συνολική ροή είναι ίδια i=0,5A
και αμέσως μετά ι = 0,5 *e(-(R1+R2)t/(L1+L2))
Η ενέργεια του μαγνητικiού πεδίου ελαττώνεται και ένα μέρος της γίνεται θερμότητα κατα την αλλαγή των επι μέρους μαγνητικών πεδίων των πηνίων (‘οπως στην πλαστική κρούση!).
Γιαννη διόρθωσε το 1,5 σε 0,5 και τα υ σε i.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
26/03/2024 10:14 ΠΜ

Καλημέρα !

Γιάννη έχω δει τις αντιστοιχίες των μεγεθών που έχεις κάνει στις τελευταίες αναρτήσεις σου μάλιστα την μαγνητική ροή την αντιστοιχείς στην ορμή. Όμως αναρωτιέμαι μπορούμε να μιλήσουμε για Αρχή Διατήρησης Μαγνητικής Ροής ; Μήπως να αναζητήσουμε μια Αρχή Διατήρησης από τις ήδη υπάρχουσες ; Σκέφτομαι μήπως θα ταίριαζε εδώ να αναφερθούμε στην Αρχή Διατήρησης Φορτίου που διέρχεται από μια διατομή των συρμάτων ……

Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Κώστα. Μια απο τις αρχικές μου σκέψεις ηταν η διατήρηση φορτίου ή υπέρθεση των δυο ρευματων απο τα δυο πηνια. Αλλα αυτο ειναι μια “ομαλη” διαδικασια και δεν δικαιολογει αφ’ ενος την ελαττωση της ενεργειας των μαγνητικων πεδιων των πηνιων και αφ’ ετερου την “βιαιη” αλλαγη της φορας του μαγνητικου πεδιου του εμος πηνιου.

Σπύρος Χόρτης
Αρχισυντάκτης
26/03/2024 12:54 ΜΜ

Καλημέρα σε όλους.
Γιάννη πολύ ενδιαφέρον πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει με το άνοιγμα του διακόπτη είναι μια φθίνουσα ηλεκτρική ταλάντωση πολύ υψηλής συχνότητας συμφωνώντας με τον Κωνσταντίνο για την πολύ μικρή χωρητικότητα του κυκλώματος. Δεν υπάρχει επομένως, κατά τη γνώμη μου, καμία ακαριαία αλλαγή της έντασης του ρεύματος και η αρχική ενέργεια του μαγνητικού πεδίου έγινε κατά ένα μέρος θερμική στις αντιστάσεις και το υπόλοιπο ακτινοβολήθηκε. (Όλα αυτά βέβαια θεωρώντας ότι αποφεύγουμε το σπινθήρα μεταξύ των επαφών του διακόπτη πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο.)

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
26/03/2024 2:03 ΜΜ

Γιώργο έχεις δίκιο σε αυτό που λες . Βεβαια πολλές φορές που λυνουμε διάφορα προβήματα σε αυτεπαγωγή επικαλούμαστε το ότι δεν έχουμε απώλειες ενέργειας κατα την μετάβαση από ένα κύκλωμα σε αλλο . Πρακτικά όπως είναι προφανες, μη εφικτό αλλα θεωρητικά μπορούμε να το πούμε . Δεν έχω χρόνο να το δω παρπάνω αυτή την στιγμη. Απλα η Αρχη Διατήρηση Φορτιου με φέρνει πιο κοντά στην μη αλλαγή της ροής που έχει προταθει.

Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Γιάννη.
Δες και αυτό:
https://physics.stackexchange.com/questions/419843/magnetic-flux-conservation