web analytics

Διαγώνισμα σε όλη την ύλη (Μάϊος 2024)

Β2) Στο σχήμα απεικονίζεται μια διάταξη ενός λείου οριζόντιου τραπεζιού πάνω στο οποίο ισορροπεί ένα σύστημα δύο όμοιων σωμάτων, μαζών m το καθένα, που μπορεί να κινείται κατά μήκος αβαρούς ράβδου χωρίς τριβές. Η ράβδος συμπίπτει με τον άξονα ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k και φυσικού μήκους Lo , και που είναι δεμένο στα σώματα, τα οποία συγκρατούμε ακίνητα έτσι ώστε το ελατήριο να είναι επιμηκυμένο κατά d=Lo/4 . Με δύο ταυτόχρονα κτυπήματα προσδίνουμε στα σώματα ίσες και αντίθετες ταχύτητες υ κάθετες στη ράβδο.
Προκειμένου το ελατήριο να αποκτήσει κάποια στιγμή το φυσικό του μήκος, πρέπει η αρχική ταχύτητα υ να είναι
α) υ≥Lo/4 √(5k/2m) β) υ≤Lo/3 √(k/2m)
γ) υ≤Lo/4 √(k/2m)
Επιλέξτε τη σωστή σχέση 2 μον. Δικαιολογείστε 7 μον.
το διαγώνισμα εδώ σε pdf
απαντήσεις εδώ σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παύλος Αλεξόπουλος
14/05/2024 11:52 ΠΜ

Γεια σου και από εδώ Πρόδρομε. Ευχαριστούμε πολύ για το διαγώνισμα που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ύλης με υψηλό βαθμό δυσκολίας όπως και εσύ δήλωσες. Το ερώτημα Β₂ έχει πολύ ενδιαφέρον αν και δεν ξέρω πόσο οι μαθητές μπορούν – τους επιτρέπεται (με βάση την ύλη) να εφαρμόσουν την αρχή διατήρησης της στροφορμής σε θέσεις που το σώμα δεν εκτελεί αποκλειστικά κυκλική κίνηση. Το Θέμα Γ έχει ενδιαφέρον με μια διάταξη που η σύνδεσμολογια των δυο πηγών που δημιουργούνται λόγω περιστροφής του αγωγού ΜΝ αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας. Σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου!!!

Γιώργος Σφυρής
14/05/2024 12:26 ΜΜ

Καλημέρα Πρόδρομε!!!Ποιοτική και Ποσοτική Εργασία σου (όχι διαγώνισμα)…Επισημαίνεις σημαντικά σημεία της ύλης..πρωτότυπο Γ θέμα..Για πολύ δυνατούς μαθητές..Μου έδωσες ιδέες για μελλοντικά θέματα και σε ευχαριστώ…Νάσαι καλά!!!

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Γεια σου Πρόδρομε. Δυνατό διαγώνισμα, στο γνωστό στυλ σου. Να μην το φοβηθούν οι μαθητές, διότι έχουν να κερδίσουν.

Αθανάσιος Παπαδημητρίου

Καλησπερα ευχαριστουμε πολυ για το διαγωνισμα , στο Θεμα Γ το ρευμα Ι=1Α διαρρεει τον αγωγο ΚΛ, μετα στον 2ο ΚΚ γιατι μπαινει Ι/2;

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
14/05/2024 8:26 ΜΜ

Καλησπέρα Πρόδρομε.
Σε ευχαριστούμε και γι΄αυτό το διαγώνισμα που μοιράζεσαι.
Επειδή μάλλον θεωρείτει δύσκολο, θα πρότεινα στους μαθητές να το μελετήσουν, χωρίς να δοκιμάσουν να το γράψουν. Μέρες που είναι…

Αθανάσιος Παπαδημητρίου

Προδρομε ευχαριστω για την απαντηση , το θεμα δεν ηταν γιατι το ρευμα στον ΚΛ ειναι το μισο του ολικου αλλα γιατι ειναι 0,5 Α ενω παραπανω εβγαινε (μεσω της F Laplace ) 1 A (δεν ειχα κανει τις πραξεις)

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Πρόδρομε καλημέρα.
Εκτιμώ την εφευρετικότητά σου στην κατασκευή πρωτότυπων ασκήσεων.
Αρκετά δύσκολο το πόνημά σου για μαθητές (για στύψιμο του μυαλού εν όψει των εξετάσεων, ναι).
Ξεκινάς με βατά θέματα (τα Α και Β που και αυτά απαιτούν μια κάποια επεξεργασία) και τα Γ και Δ τα απογειώνεις. Στο Γ με δυο πηγές συνδεδεμένες παράλληλα δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν (αν δεν ξεδιαλύνουν το τι γίνεται στον περιστρεφόμενο αγωγό). Στον υπολογισμό του ω νομίζω ότι υπάρχει κάποιο λαθάκι (μάλλον 24 είναι). Στο Δ γιατί το κέντρο μάζας εκτελεί ταλάντωση και όχι η ράβδος (αφού δίνεις ότι παραμένει οριζόντια);
Να είσαι καλά.