Διάδοση κυμάτων σε ένα σύστημα ιδανικών ελατηρίων -χορδής

 

Στο αρχείο που ακολουθεί εξετάζεται η διάδοση κυματικών διαταραχών σε ένα μηχανικό σύστημα το οποίο αποτελείται από μία οριζόντια χορδή και ένα πλήθος ιδανικών ελατηρίων, σε πυκνή διάταξη (επιπτώσεις της βαρύτητας στο σύστημα αγνοούνται). Στην περίπτωση αυτήν στον κατακόρυφο άξονα δρα ένα παραβολικό δυναμικό τύπου απλού αρμονικού ταλαντωτή, εκτός του δυναμικού που οφείλεται στις μικρές παραμορφώσεις της χορδής.

Αποδεικνύεται η κυματική εξίσωση με την σχέση διασποράς στην χορδή και εξετάζεται ενεργειακά η διάδοση ενός απλού τρέχοντος κύματος.

Σύστημα ελατηρίων -χορδής

Δύο “animations” σχετικά με τις πυκνότητες ενέργειας

Τρέχον κύμα

Στάσιμο κύμα

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
25/11/2024 6:44 ΠΜ

Καλημέρα Στάθη.
Χαίρομαι που σε βλέπω ξανά στην παρέα μας, μετά από καιρό, με μια πολύ όμορφη μελέτη, η οποία ξεκαθαρίζει τη διαφορετικότητα της χορδής από ένα σύστημα ελατηρίων και το ρόλο τους στη διάδοση ενός κύματος.
Αν δε, λάβουμε υπόψη ότι, με βάση το σχολικό βιβλίο, γίνεται μια στρέβλωση στα κύματα, αφού η ταλάντωση μιας στοιχειώδους μάζας της χορδής ονομάζεται ΑΑΤ και συνηθίζεται να διδάσκεται η ΑΔΕΤ!!! για την σύνδεση κινητικής και δυναμικής ενέργειας, τότε νομίζω ότι η παραπάνω μελέτη, μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο.
Στάθη σε ευχαριστούμε!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στάθη χαίρομαι για την επάνοδο.
Το διαβάζω.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
25/11/2024 1:45 ΜΜ

Καλημέρα Στάθη .
Πολύ δυνατή  και ποιοτική η επάνοδός σου, θέλει πολύ προσεκτικό διάβασμα.
Μια αρχική αίτηση. Μπορείς να δώσεις μια ζωγραφιά με τις δυνάμεις που δέχεται ένα τμήμα dx της χορδής;  

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
25/11/2024 10:19 ΜΜ

comment image

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
25/11/2024 11:22 ΜΜ

Δεν καταλάβαινα το τ όπως και το d. Αν συμφωνούμε για το τ τότε πρέπει να θεωρήσω ότι το d (θy/θx) είναι η διαφορά θy/θx στις δυό άκρες της χορδής οπότε είναι η δεύτερη παράγωγος και είναι όλα σωστά.

Γεώργιος Βουμβάκης

Καλημέρα σας. Αν μου επιτρέπετε μια γνώμη επ’ αυτού καθώς καθορίζει όλη την εργασία του Στάθη. Και ως μια συμβολή στο να γίνει κατανοητό το πως προκύπτει η διαφορική εξίσωση που από τη λύση της θα οδηγηθούμε στα όποια συμπεράσματα. Στο σχήμα των σχολίων: Είναι Τ1,y = T1 ημφ , όμως Τ1=Τ2 =Τ ή τ (το μέτρο της δύναμης με το οποίο τείνεται η χορδή). Επειδή η γωνία φ είναι πολύ μικρή, είναι ημφ=φ=εφφ =θy/θx (όπου ίσον εννοούμε περίπου ίσον). Οπότε Τ1,y =T θy/θx. H συνέχεια στο χειρόγραφο συνημμένο. Στην τελευταία δημοσίευση μου εδώ προς το τέλος των σχολίων υπάρχει μια χειρόγραφη απόδειξη για την ενέργεια του παλμού από την ισχύ, που γίνεται αναφορά σε αυτά.

comment image

Τελευταία διόρθωση15 ημέρες πριν από admin
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
26/11/2024 11:29 ΠΜ

Το συμπέρασμα Στάθη είναι: Δεν διαβάζουμε πολύ Κυριακόπουλο και γινόμαστε μινιμαλιστές ΧΑ! ΧΑ!

Καλημέρα.

Γεώργιος Βουμβάκης
26/11/2024 11:39 ΠΜ

Μια ολοκληρωμένη απόδειξη της περί ής ο λόγος σχέσης, στο συνημμένο:

comment image

Τελευταία διόρθωση15 ημέρες πριν από admin