Αποφεύγοντας τις συγκρούσεις…

Στο σχήμα βλέπετε τρία επίπεδα τελάρα οριζόντια (το ένα πάνω από το άλλο) με τα τοιχώματά τους λεία κατακόρυφα και τις βάσεις τους τετράγωνες, διαφανείς και λείες με διαστάσεις 4mΧ4m .

Με βάση το ορθογώνιο σύστημα αξόνων Χ,Ψ  όπου εικονικά βλέπετε στο σχήμα  και με την προϋπόθεση ότι το σημείο τομής των αξόνων Ο (0,0)ταυτίζεται με την εμπρός αριστερά γωνία των τελάρων και οι άξονες ταυτίζονται με τις κάθετες πλευρές των τελάρων (υποθέστε πως σε κάθε τελάρο αντιστοιχεί και ένα σύστημα αξόνων), εκτοξεύουμε συγχρόνως την t=0 τρεις μπίλιες (μπλε, πράσινη, κόκκινη) οριζόντια πάνω στις βάσεις των τελάρων με ίσες ταχύτητες μέτρου υ = ρίζα 2 από τις εξής θέσεις: η μπλέ στο πάνω επίπεδο από την Μ(0,3), η πράσινη στο μεσαίο επίπεδο από την Π(0,2) και η κόκκινη στο κάτω επίπεδο από την Κ(0,1), με γωνίες ως προς τον άξονα ψ, 1350.

Η συνέχεια σε Word  και σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
16 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
04/01/2024 11:10 ΜΜ

Καλή χρονιά Παντελεήμονα.
Πέρα λοιπόν από τα συνηθισμένα
Μου άρεσε η ιδέα

Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι ότι και οι τρεις μπλέ , πράσινος και κόκκινος θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις … ϊσως υπάρχουν και τέτοιοιες περιπτώσεις . Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο πράσινος και ο κόκκινος κατέβασν το επίπεδο για να αποφύγουν την σύγκρουση 🙂

Διονύσης Μάργαρης
05/01/2024 8:13 ΠΜ

Καλημέρα Παντελή και καλή χρονιά!
Με μπόλικη φαντασία η σημερινή σου ανάρτηση.
Ναι στις κρούσεις, όχι στις συγκρούσεις;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλή Χρονιά Παντελή.
Μερακλήδικο!

Θρασύβουλος Πολίτης

Παντελή, Καλή Χρονιά!
Όμορφο θέμα!
Μια παραλλαγή, αν . . . δεν αποφύγουμε τις συγκρούσεις! 🙂
Θεωρώντας ότι οι μπίλιες διαφέρουν μόνο στο χρώμα και
ότι όλες οι κρούσεις είναι ελαστικές, αμελητέας διάρκειας,
βλέπουμε την τροχιά κάθε μπίλιας στην παρακάτω εικόνα.
Οι θέσεις όπου συμβαίνουν κρούσεις επισημαίνονται με βούλες.
Οι κρούσεις που κάνει καθεμιά μπίλια σημειώνονται στον πίνακα.
comment image

Παύλος Αλεξόπουλος

Γειά σου Παντελή και από εδώ, όμορφη άσκηση που με τις προεκτάσεις του Θρασύβουλου(κίνηση στο ίδιο επίπεδο) και του Γιάννη( ip) αποτελεί ολοκληρωμένη μελέτη του φαινομενου! Καλή χρονιά σε όλους, ευχαριστώ για την προσφορά σας!

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
05/01/2024 7:02 ΜΜ

Γεια σου Παντελή και καλή σου χρονιά.

Ξεκίνησες μια όμορφη άσκηση αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ήρθε ο Θρασύβουλος –καλή σου χρονιά Θρασύβουλε-  και έδειξε ότι κάποιες φορές οι συγκρούσεις μπορεί να είναι  γόνιμες και δημιουργικές. Και ήρθε ο “υπερηχητικός” Γιάννης να τελειώσει την δουλειά.

Οι δυο «ακριανές» μπλε και κόκκινη έκαναν από 3 κρούσεις με την μεσαία πράσινη και 5 με τα τοιχώματα  ενώ η πράσινη 6 με τις κόκκινη και μπλε και 2 με τα τοιχώματα, σύνολο  κάθε μια 8 κρούσεις ανά περίοδο. Τα δε σημεία των κρούσεων συμμετρικά ως προς τις ευθείες που ενώνουν τα μέσα των πλευρών του πλαισίου, τις διαγώνιες του πλαισίου και πιθανόν και άλλες ευθείες ή σημεία.   Μου θύμισε μάθημα κρυσταλλοδομής με τα διάφορα επίπεδα συμμετρίας που εμφανίζονται εκεί.