web analytics

Μετά την κατηφόρα μια κυκλική κίνηση

Ένα μικρό σώμα, μάζας m=0,3kg, αφήνεται να κινηθεί από τη θέση Α ενός λείου κεκλιμένου επιπέδου, κλίσεως φ, όπου ημφ=0,8 και συνφ=0,6. Το σώμα αφού μετακινηθεί κατακόρυφα κατά h=0,8m, μπαίνει στο σημείο Β, χωρίς εκτροπή, σε ένα δεύτερο λείο κατακόρυφο κυκλικό οδηγό, ακτίνας R=1m, τον οποίο εγκαταλείπει στη θέση Γ, με οριζόντια ταχύτητα. Δίνεται g=10m/s2.

i) Να υπολογιστεί η ταχύτητα του σώματος υ1 στη θέση Β, καθώς και η επιτάχυνση α1 του σώματος, ελάχιστα πριν μπει το σώμα στον κυκλικό οδηγό.

ii) Πού οφείλεται η παραπάνω επιτάχυνση α1 και ποιο αποτέλεσμα επιφέρει στην κίνηση του σώματος;

iii) Η παραπάνω επιτάχυνση α1 συνεχίζει να υπάρχει μόλις το σώμα περάσει στον κυκλικό οδηγό, στη θέση Β;  Να δικαιολογήσετε την άποψή σας.

iv) Να βρεθεί η δύναμη που ασκείται στο σώμα από το κεκλιμένο επίπεδο, ελάχιστα πριν την είσοδο στην κυκλική τροχιά και η αντίστοιχη δύναμη που ασκεί η κυκλική τροχιά στο σώμα, ελάχιστα μετά την είσοδο του σώματος σε αυτήν, στο σημείο Β.

v) Να βρεθεί ακόμη η δύναμη που ασκείται στο σώμα, από την κυκλική τροχιά, ελάχιστα πριν την εγκαταλείψει στη θέση Γ.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Μετά την κατηφόρα μια κυκλική κίνηση

Μετά την κατηφόρα μια κυκλική κίνηση

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Μια πολύ καλή άσκηση για μαθητές που θέλουν να λέγονται θετικής κατεύθυνσης. Ενδιαφέρον έχει:
α) η αναφορά σε επιτρόχιο επιτάχυνση και
β) η μετάβαση από ευθύγραμμη σε κυκλική κίνηση, γίνεται σε "τυχαίο" σημείο της τροχιάς, αφού συνήθως βάζουμε τεταρτοκύκλιο. Μια απορία. Η αύξηση του μέτρου της κάθετης αντίδρασης από 1,8Ν σε 6,6Ν γίνεται ακαριαία;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή.

Αξίζει να προσεχθεί ότι η υψομετρική διαφορά των Α και Γ  είναι μεγαλύτερη από την ακτίνα.

Ότι τα δύο ορθογώνια τρίγωνα του προβλήματος είναι ίσα κάτι που δεν φαίνεται στο σχήμα.

Βαγγέλης Κουντούρης

Πολύ καλή άσκηση, Διονύση και για πολύ καλούς μαθητές.

Ανδρέα, προφανώς το "ακαριαία" είναι σχετικό, είναι όσος ο χρόνος εισόδου του σώματος στον δακτύλιο.

Ενδιαφέρον έχει να φανεί και ότι επειδή το σώμα δεν "θέλει" να του μεταβάλλουν την επιτάχυνση, ούτε ως κατεύθυνση, η δύναμη από τον δακτύλιο γίνεται "άπειρη", αν η ακτίνα του τείνει στο μηδέν.

 

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Άσκηση εστιασμένη στο δύσκολο της κεντρομόλου και επιτρόχιας επιτάχυνσης, 

που δύσκολα περνάει στα περισσότερα παιδιά… Αγαπημένο σου θέμα Διονύση.

Αφού όμως μιλάμε για κεντρομόλο και επιτρόχια, μήπως είναι σκόπιμο να ζητήσουμε

την επιτάχυνση, μόλις μπει στον κυκλικό οδηγό, ώστε να γίνει σαφές πως η κεντρομόλος

και η επιτρόχια είναι συνιστώσες της;

 

 

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Ξέχασα Διονύση, τελευταία έχω δει πως και τα δύο αρχεία που ανεβάζεις είναι docx…

Εμείς που δουλεύουμε με κάρβουνο δηλαδή, τι;;;;

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
23/10/2018 10:55 ΠΜ

Καλημέρα Διονύση!

Πολύ καλή άσκηση αλλά για λίγους ελάχιστους.

Τώρα ως προς την αλλαγή της δύναμης προφανώς και γίνεται βαθμιαία για πραγματικό σώμα, ενώ για υλικό σημείο που έχει αμελητέες διαστάσεις χρειάζεται και αμελητέο χρόνο για να εισέλθει στην κυκλική τροχιά.

Συμφωνώ και γω με σένα ότι δεν χρειάζεται να πούμε για συνολική επιτάχυνση γιατί εκέι που θα "χαθεί η μπάλα"!!!

Ας είναι στην αρχή δύο πράγματα και μετά λέμε ότι αυτά τα δύο μπορούν (προφανώς και πρέπει) να προστεθούν και να δώσουν την μία και μοναδική επιτάχυνση.