web analytics

Διαγώνισμα Α΄ Τετρ. στη Φυσική Προσ.

ΘΕΜΑ Α

Α1) Ένας οριζόντιος δίσκος στρέφεται γύρω από κατακόρυφο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του, με συχνότητα f. Σε ορισμένη απόσταση d από το κέντρο του δίσκου βρίσκεται σώμα μάζας m, το οποίο παραμένει ακίνητο ως προς το δίσκο και στρέφεται μαζί με αυτόν.

Να χαρακτηρίσετε τις επόμενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ), αιτιολογώντας τις απαντήσεις σας.

1) Η στατική τριβή που δέχεται το σώμα από το δίσκο έχει διεύθυνση κάθετη στην ακτίνα που ορίζει η θέση του σώματος με το σημείο τομής Ο του άξονα περιστροφής με το δίσκο και αντίθετη φορά από τη φορά περιστροφής του δίσκου

2) Η στατική τριβή που δέχεται το σώμα από το δίσκο έχει τη διεύθυνση της ακτίνας που ορίζει η θέση του σώματος με το σημείο τομής Ο του άξονα περιστροφής με το δίσκο και φορά προς το Ο

3) Το μέτρο της στατικής τριβής είναι ανεξάρτητο της συχνότητας περιστροφής

4) Υπάρχει μία μέγιστη τιμή της συχνότητας περιστροφής, την οποία αν υπερβούμε το σώμα θα ολισθήσει πάνω στο δίσκο

Α2) Σε κάθε ανελαστική κρούση, η κινητική ενέργεια του συστήματος των σωμάτων πριν την κρούση Κπριν , η κινητική ενέργεια του συστήματος των σωμάτων μετά την κρούση Κμετά , η μεταβολή της κινητικής ενέργειας ΔΚ και η απώλεια της κινητικής ενέργειας |ΔΚ| συνδέονται με τη σχέση:

1) Κπριν + |ΔΚ| = Κμετά 2) Κπριν + ΔΚ = Κμετά 3) Κπριν = Κμετά + |ΔΚ| 4) Κπριν = Κμετά + ΔΚ

Ποια ή ποιες από τις παραπάνω σχέσεις είναι σωστή-σωστές;

Θέματα-Απαντήσεις

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
15/12/2018 12:51 ΠΜ

Θοδωρή καλησπέρα

Πολύ ποιοτικό το διαγώνισμα σου.

Όλα τα ερωτήματα πολύ ωραία. Το 3ο θέμα πολύ καλό και ωραία στημένο ώστε να μηδενίζεται η ταχύτητα στο τέλος της κρούσης. Διόρθωσε την επιτάχυνση σε μg.

ΥΓ. Προσπάθησε να βάλεις τα παλιά διαγωνίσματα παρόλο που ''βαριέσαι". Είναι ποιοτικά και αξίζουν. Αν θυμάμαι καλά το επαναληπτικο του 2016 στη Γ είχε προβληματισει πολύ τους μαθητές μου τότε.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
16/12/2018 9:30 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή.

Μεταφέρω σχόλιο που γράφτηκε στη σελίδα του δικτύου μας στο fb για τα θέματα:

Άντυ Κούκη Συνάδελφε, αν και είμαι παλιά δασκάλα της Φυσικής,αυτά τα θέματα τα ζήλεψα πραγματικά!

 

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή.

Ωραία και τα τρία !

Και τα τρία απαιτούν, για μένα,  ιδιαίτερη προσοχή για ορθές απαντήσεις. Ίσως  και οι εις διπλούν Σ στα Α1 και Α2 αυξάνουν τον "κίνδυνο" …ολίσθησης.

Μένω στη λύση που δίνεις για το "θέμα Β'' που την θεωρώ ,λόγω συντομίας, με ορθό μεν το αποτέλεσμα όμως με ένα σημαντικό κενό. Τι εννοώ:

Αφού βρείς την v=ρίζα gL εφαρμόζεις Α.Δ.Εμ χωρίς να λαμβάνεις υπ'όψιν ότι το συσ/μα είναι δεμένο σε νήμα (και δεν το πετάς προς τα πάνω κατακόρυφα  ψάχνοντας το max ύψος) Νομίζω για την πληρότητα της λύσης ότι πρέπει να διερευνηθεί αν η ταχύτητα του συσ/τος αμέσως μετά την κρούση είναι "ανίκανη" να ανεβάσει το συσ/μα πάνω από την οριζοντία που διέρχεται από το κέντρο της τροχιάς οπότε κάπου θα μηδενιστεί η ταχύτητα ( ρίζα 2gL …το όριο). Γνωρίζεις εννοείται ( δική σου καλή δουλειά …εδώ ) ότι αν έδινες τάση νήματος 4πλάσια του Wολ θα ήταν λανθασμένη μια τέτοια λύση ενώ η ορθή θα ήταν αρκετά ποιο δύσκολη για μη μυημένους.

Όμορφη να'ναι η Κυριακή , βλέπω καθάριο ουρανό μετά τα βραδυνά αστραπόβροντα .

Αυτός ο "ανατολίτης'' δίνει όμορφες ανάσες στη ζωή.

 

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
16/12/2018 11:59 ΠΜ

Θοδωρή συγχαρητήρια για τα θέματα που προτείνεις. Πραγματικά απολαυστικά. Εκείνο το "Παίρνουμε το ΘΟΥΜΟΥΚΟΥΕ" για το συσσωμάτωμα έχει καταντήσει … Νομίζω ότι πρέπει να μπαίνουν κάποια από αυτά τα θέματα σε διαγωνίσματα στην τάξη, για εκείνους τους …πολύ λίγους.
Επί τη ευκαιρία τι βαθμολογία θα βάλουμε φέτος στη Β΄Γενικής, με δεδομένο ότι αν υπήρχαν οι εξετάσεις, το ασσόδυο θα πήγαινε σύννεφο και θα κατέβαζε αναλόγως το μέσο όρο των τετραμήνων; Νομίζω ότι επιβάλλεται το κάτω από τη βάση, ίσως από 08, στο τετράμηνο.

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
16/12/2018 10:36 ΜΜ

Καλησπέρα Θοδωρή!

Πολύ καλά τα θέματα σου!

Μου άρεσε ιδιαίτερα το Γ, μιας και το να έχουμε λίγο πριν την κρούση σε τραχύ επίπεδο ορμή μηδέν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Πολύ καλά βέβαια και τα άλλα θέματα.

Βέβαια διαγώνισμα για ψαγμένους και αφού θα το κάνεις σαν εργασία στην τάξη έχουν πολλά να κερδίσουν αυτοί που θα σε παρακολουθήσουν (είναι και βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και το μυαλό ήδη κάνει διακοπές, οπότε….)

Δημήτρης Αγαλόπουλος

Θοδωρή πολύ όμορφο  και ενδιαφερον το προτεινόμενο Τεστ!

Θα μεταβιβασθει στους ενδιαφερομενους της Β λυκειου..wink

Θα προτιμούσα στο πολύ καλό τρίτο θέμα,έτσι ώστε να ήταν κλιμακουμενης δυσκολίας να υπήρχαν δύο ερωτήματα πριν τις γραφικές..Την ορμή του συστήματος την t0,και τις εξισώσεις θέσης χρόνου για τα δύο σώματα πριν τη κρούση..

Να είσαι καλά,καλές γιορτες, και πάντα δημιουργικός!smiley