Ένα δεύτερο θέμα στα ρευστά. Ποιο το ύψος του νερού στον σωλήνα;

Μια δεξαμενή τροφοδοτεί μια άλλη όπως στο σχήμα. Ένας σωλήνας, μικρής διατομής σε σχέση με τις δεξαμενές αλλά σημαντικής ώστε να μην υπολογίζουμε την επίδραση του ιξώδους, γεμίζει με νερό μέχρι κάποιο ύψος.

Κάποια στιγμή το νερό στις δεξαμενές απεικονίζεται στο σχήμα.

Το ύψος h του νερού στον σωλήνα είναι:

  1. Ίσο με το h1.
  2. Ίσο με το h2.
  3. Έχει τιμή h :  h2 < h < h1.
  4. Είναι  h < h2.

Κάποιοι φίλοι διαφωνούν. Οι θέσεις τους:

Συνέχεια

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
106 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Μπατσαούρας
Γιάννης Μπατσαούρας
01/03/2018 4:08 ΜΜ

Ο 1ος και ο 2ος γιατί θεωρούν ίσες τις ταχύτητες  υΑ=υΒ  και υΒ=υΓ

Αν το δοχεία απέχουν αρκετά ώσπου να φτάσει το νερό στο δεύτερο δεν θα έχει ανέβει λίγο στο σωλήνα 

Αν πάλι θεωρήσουμε Ν-σωλήνες σε ίσες αποστάσεις οι ελεύθερες επιφάνειες του νερού στους σωλήνες θα σχηματίζουν ένα κεκλιμένο επίπεδο;;

ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 

Διονύσης Μάργαρης
01/03/2018 4:51 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη. Το ποια είναι η σωστή λύση, είναι εύκολο να καταλήξουμε.

Νομίζω όμως ότι η απόρριψη των λύσεων και το γιατί απορρίπτονται, έχει ιδιαίτερη αξία.

Ας το παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι.

Οι λύσεις 1 και 2 είναι λάθος αφού:

«Ο νόμος του Bernoulli ισχύει για δυο σημεία της ίδιας ρευματικής γραμμής», ενώ εδώ εφαρμόζεται για σωλήνα που δεν υπάρχει ροή. (Το ότι αν  φύγουμε από μια ρευματική γραμμή και πάμε και λίγο πιο πέρα σε άλλο σημείο και μαθηματικά προκύπτει ότι ισχύει ο νόμος είναι …σύμπτωση)!

Ας το δούμε λοιπόν την περίπτωση που περιγράφει το σχήμα:

1

Έστω ότι κάποιος δίνει την πρώτη λύση εφαρμόζοντας τον νόμο όπως εσύ, στο κείμενο. Τότε βρίσκει ίδιο ύψος νερού στη δεξαμενή και στο λεπτό σωλήνα.

Αλλά τότε η πίεση στο Α είναι ίση pΑ=pατμ+ρgh και είναι επίσης ίση με την πίεση στο Β που είναι pΒ=pατμ. Άτοπο.

Το ίδιο ισχύει και για τη 2η λύση.

 

Διονύσης Μάργαρης
01/03/2018 4:58 ΜΜ

Και να προσθέσω κάτι. Αν ισχύει ο νόμος Bernoulli από τη μια επιφάνεια στη άλλη, θα ισχύει και μεταξύ της επιφάνειας του λεπτού σωλήνα και του σημείο Α στη βάση του. Αν τον εφαρμόσουμε θα πάρουμε:

1

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
01/03/2018 5:43 ΜΜ

Γιάννη και Διονύση καλησπέρα.

Χωρίς να θέλω να εκτραπεί η συζήτηση να σημειώσω κάτι Διονύση στο σχόλιο σου, 

«Ο νόμος του Bernoulli ισχύει για δυο σημεία της ίδιας ρευματικής γραμμής»…  (Το ότι αν  φύγουμε από μια ρευματική γραμμή και πάμε και λίγο πιο πέρα σε άλλο σημείο και μαθηματικά προκύπτει ότι ισχύει ο νόμος είναι …σύμπτωση)!.

Σε όλες τις περιπτώσεις της ροής των ιδανικών ρευστών που εξετάζουμε, στα πλαίσια του σχολικού βιβλίου, το πεδίο της ταχύτητας είναι ή το θεωρούμε αστρόβιλο. Ταυτόχρονα η κλίση της ταχύτητας είναι στην μόνιμη ροή ίση με το μηδέν (εξίσωση της συνέχειας). Αυτές οι δύο ιδιότητες είναι το χαρακτηριστικό των συντηρητικών πεδίων (για παράδειγμα το βαρυτικό και το ηλεκτροστατικό, όπου ο στροβιλισμός και η κλίση της έντασής τους είναι επίσης μηδέν). Άμεση συνέπεια στα δύο τελευταία πεδία είναι ότι διατηρείται η μηχανική ενέργεια. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στην μόνιμη, αστρόβιλη ροή, ιδανικού ασυμπίεστου ρευστού, διατηρείται η πυκνότητα ενέργειας που εμφανίζεται στην εξίσωση Bernoulli. Αν μάλιστα υπολογίσουμε το ολοκλήρωμα της ταχύτητας σε οποιαδήποτε κλειστή διαδρομή εντός της ροής (όχι απαραίτητα κατά μήκος μίας ρευματικής γραμμής), το αποτέλεσμα είναι μηδέν, όπως στην ένταση των συντηρητικών πεδίων. Συνεπώς το ότι η εξίσωση ισχύει σε δύο οποιαδήποτε σημεία της ροής, δεν είναι μαθηματική σύμπτωση, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό της ροής σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι δηλαδή η άμεση συνέπεια του ότι το πεδίο της ταχύτητας είναι συντηρητικό.

Το σχολιάζω, Διονύση, μόνον επειδή ξεκινάς την απόρριψη των δύο πρώτων λύσεων με την παραπάνω πρόταση. Φυσικά βλέπω και τα εισαγωγικά και τις τρεις τελίτσες πριν το "σύμπτωση".  

Διονύσης Μάργαρης
01/03/2018 5:49 ΜΜ

Καλησπέρα Στάθη.

Δεν διαφωνώ με αυτό που γράφεις, αλλά επέλεξα να το διατυπώσω έτσι, αφού μόνο τότε θα αποφευχθεί το λάθος στις δυο πρώτες λύσεις.

Μιλάς για πεδίο ροής, αλλά αυτό ποιο είναι; Συμπεριλαμβάνεται ο κατακόρυφος σωλήνας στο πεδίο ροής;

Πώς μπορεί να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο εφαρμογής, αν διδάξουμε ότι:

"παίρνουμε δύο σημεία και εφαρμόζουμε το νόμο…"

 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
01/03/2018 6:01 ΜΜ

Διονύση φυσικά και δεν θα το διδάξουμε έτσι, εφ'  όσον το σχολικό το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Το σχόλιό μου αναφέρεται στα πλαίσια αποκλειστικά αυτής της συζήτησης. 

Όσο για τον κατακόρυφο σωλήνα, στα γρήγορα απαντώ ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του πεδίου της ροής, όπου η "ένταση" (δηλαδή η ταχύτητα) του πεδίου ισούται με το μηδέν (όλα τα σημεία του είναι σημεία αποκοπής). 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
01/03/2018 6:09 ΜΜ

Όχι βέβαια. Αναφέρθηκα στα του Bernoulli και όχι στις δύο απαντήσεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η ροή δεν είναι μόνιμη, άρα οι δύο πρώτοι εφαρμόζουν λάθος της εξίσωση. Είμαι σε διάλειμμα στην δουλειά, οπότε περισσότερα αργότερα. 

Διονύσης Μάργαρης
01/03/2018 6:53 ΜΜ

Γιάννη, το προχωράς πολύ!!!

Κάτσε να επιλύσουμε το 1οsmiley και μετά πάμε στα επόμενα…

Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να ξεκαθαριστούν πράγματα.

Γράφω κάτι, σαν συνέχεια της προηγούμενης απάντησης στο Στάθη και επιστρέφω.