web analytics
Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
14/10/2018 9:22 ΠΜ

Μερκούρη καλημέρα.

Συγχαρητήρια για τις παρουσιάσεις σου (όχι μόνον την συγκεκριμένη αλλά και τις προηγούμενες). Είναι εξαιρετικά χρήσιμες και συνποτικές, ιδιαίτερα στην επανάληψη της ύλης.

Αντιλαμβάνομαι ότι ακολουθείς αυστηρά το σχολικό βιβλίο (και καλώς πράττεις), θέλω απλά να ρωτήσω εσένα (και μέσω εσού όλη την νησίδα):

Στην διαφάνεια 9 αναφέρεται ότι για πολύ μικρές συχνότητες περιστροφής του διεγέρτη, το πλάτος της ταλάντωσης ισούται με την ακτίνα. Έχει κάποιος ιδέα από που προκύπτει αυτό; Γιατί φυσική σημασία στο "πλάτος" εξαναγκασμένης ταλάντωσης με μηδενική συχνότητα διέγερσης δεν υπάρχει προφανώς. Νομίζω ότι κάποια στιγμή ψάχνοντας εδώ στο Υλικό παλαιότερες συζητήσεις, κάπου είχα βρει κάτι το σχετικό (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος).

Νά σαι καλά.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
14/10/2018 10:37 ΠΜ

Καλημέρα Μερκούρη, καλημέρα Στάθη.

Στάθη ρίξε μια ματιά σε παλιότερη ανάρτηση του Νίκου Σταματόπουλου, εδώ.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
14/10/2018 10:50 ΠΜ

Διονύση ευχαριστώ για τον σύνδεσμο. Προφανώς δεν έχει νόημα η περίπτωση ω = 0 στην εξαναγκασμένη αρμονική ταλάντωση. Η απορία μου έγκεται στο γιατί το "πλάτος" ισούται με την ακτίνα του τροχού και όχι από τα φυσικά χαρακτηριστικά του συστήματος;

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εξαιρετική Μερκούρη!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Στάθη και από εδώ.

Το όριο Fo/D είναι ίσο με το πλάτος του διεγέρτη. Δηλαδή με την ακτίνα.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ποιο είναι το φυσικό νόημα αυτού;

Ανεβοκατεβάζεις πολύ αργά το χέρι σου (διεγέρτη) δύο πόντους πάνω-κάτω. Το ελατήριο μαζί με το προσδεδεμένο σώμα ανεβοκατεβαίνει μαζί (σχεδόν) με το χέρι σου. Χέρι (διεγέρτης) και ταλαντωτής έχουν ίδια σχεδόν πλάτη.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
14/10/2018 11:36 ΠΜ

Ευχαριστώ Γιάννη.

Αν το καταλαβαίνω καλά, για σχεδόν μηδενική συχνότητα διεγέρτη, στο συγκεκριμένο μηχανικό σύστημα, το συμπέρασμα είναι ότι η δύναμη του διεγέρτη είναι σχεδόν σταθερή και ισούται με την μέγιστη δύναμη του ελατηρίου, Fo = DR. 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στάθη μια απλή προσέγγιση:

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αυτό σκέφτομαι Στάθη.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ ωραία δουλειά Μερκούρη, μπράβο!!!

Θα μπορούσε κάποιος διδάσκων να την παρουσιάσει στην αίθουσα προβολών και να συζητά τα επί μέρους πράγματα.

Οι παραπομπές σου επίσης διευρύνουν το θέμα πολύπλευρα!!