Θυμόμαστε τον Ανδρέα Κασσέτα: Τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής

Το ylikonet, τιμά τη μνήμη του Ανδρέα Κασσέτα, μιας προσωπικότητας στη διδασκαλία της Φυσικής στη χώρα μας, οργανώνοντας ημερίδα με το σημαντικότερο θέμα αυτής της εκπαιδευτικής περιόδου, δηλαδή τις αλλαγές στο Λύκειο που αφορούν το μάθημα της Φυσικής, αλλά και το εγχείρημα της ενοποιημένης εκδοχής του με τη Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία.

Πότε; ΣΑΒΒΑΤΟ  15/12/2018, 10:00 – 14:00

Πού; Αμφιθέατρο Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών   

Το πρόγραμμα:

Δείτε την αφίσα, αλλά και την πρόσκληση – πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

(Visited 3,918 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
52 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης

Τον Ανδρέα είχε απασχολήσει εμπράκτως το ζήτημα "Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής" τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Γι' αυτό είχε συγκροτήσει δύο ομάδες που είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Δεν θα μπορούσε λοιπόν πάρα να είναι παρών στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται αυτόν το καιρό.

Απ' ό,τι έχω υπόψη μου, οι εισηγητές της ημερίδας επίσης έχουν συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Οι απόψεις τους λοιπόν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος ο πλούτος των ιδεών των συναδέλφων που εκφράζονται μέσα από το ylikonet εγγυάται ότι θα πραγματοποιηθεί μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τάσος Γκότσης
2 έτη πριν

Μήπως θα υπάρξει και βιντεοσκόπηση της ημερίδας για εμάς που δε θα μπορούμε να παρευρεθούμε;

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλη την παρέα.

Η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική και η εκδήλωση απαραίτητη, το θέμα ενδιαφέρει και απασχολεί όλους μας!

Διονύση και Δημήτρη,

σας παρακαλώ θερμά να υπάρξει τρόπος να μπορέσουμε να την παρακολουθήσουμε και μεις από μακριά!

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Για υπενθύμιση και για να μην ξεχαστούμε.

Το άλλο Σάββατο έχουμε την εκδήλωση μνήμης και προβληματισμού…

Κώστας Παπιώτης
2 έτη πριν

Καλησπέρα συνάδελφοι απ τη βροχερή Φρανκφούρτη στης οποίας το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο υπηρετώ εδώ και λίγο καιρό. Αν είναι δυνατόν φροντίστε να βιντεοσκοπηθεί η εκδήλωση ώστε να την δεί και η ομογένεια! Καλό σας βράδυ υλικονίστες!

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Αξίζει να γνωρίζουν οι φίλοι, οι οποίοι πρόκειται να έρθουν στην εκδήλωσή μας, ότι την ίδια μέρα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της ΣΕΑ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία στου Μαξίμου, στις 12.30 μ.μ.

Οπότε ας προτιμήσουν, για την μετακίνησή τους προς το κέντρο, το μετρό και όχι με ΙΧ ή και  λεωφορεία…

 

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Μερικά ερωτήματα για τα Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής στο Λύκειο και την συζήτηση.

Χωρίς να γνωρίζω οτιδήποτε για τις εισηγήσεις και χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οποιονδήποτε και οτιδήποτε  

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Σ΄αυτά που είπε ο Μήτσος μια απόπειρα απάντησης:

Γιατί να διδάξουμε Φυσική σε μικρούς και λιγότερο μικρούς μαθητές;

Νίκος Παναγιωτίδης

Καλημέρα αγαπητέ Γιάννη.

Η νοοτροπία "εξετάζομαι άρα μελετώ (ή έστω διαβάζω παπαγαλία)" κυριαρχούσε πάντα. Αυτό που δεν κυριαρχούσε πάντα είναι η έννοια "εξετάζομαι" να σημαίνει "εξετάζομαι στις πανελλήνιες".

Έχω τα προσόν να θυμάμαι πολλά από τα μαθητικά μου χρόνια. Θα σου γράψω μια αληθινή ιστορία και μετά θα σου κάνω μια ερώτηση:

Μικρός μαθητής της ΣΤ'  Δημοτικού ο Φώτης κυκλοφορεί στους δρόμους των Ιωαννίνων. Είναι Ιούνιος. Ο Ιούνιος, όπως και ο Φεβρουάριος, είναι μήνες εξετάσεων. Αύριο δίνει θρησκευτικά και είναι λίγο αγχωμένος.

Επ΄, νάτος κι ο κυρ΄ Δάσκαλος. Πέρασε δίπλα μου σκεφτικός κι ούτε που με πρόσεξε. Τι να σκέφεται άραγε; Μα, τι, θέλει και ρώτημα; Σκέφτεται το αυριανό θέμα των εξετάσεων. Ας τον πάρουμε από πίσω.

Ο δάσκαλος μπροστά, ο Φώτης από πίσω, αλλά που να τον πάρει χαμπάρι ο δάσκαλος. Σκέφτεται, σκέφτεται,…. Ώσπου…. Κοντοστέκεται για μια στιγμή… τα χέρια στις τσέπες, βγάζει ένα πακέτο τσιγάρα κι ένα στυλό κι αρχίζει να σημειώνει. Ο Φώτης πλησιάζει και κοιτά διακριτικά. Ο δάσκαλος ξεκινά να γράφει: "Η 4η Οικουμενική Σϋνοδος….". Εκείνη τη στιγμή η καρδιά του Φώτη πιάνει τους 150 σφυγμούς.

Τρέχει ο Φώτης στη μαμμά ξαναμμένος: "Μαμμά, μαμμά. Πήρα από πίσω το δάσκαλο, αυτός έβγαλε το πακέτο και άρχισε να γράφει Η 4η Οικουμενική Σύνοδος….". Τρέχει η μαμμά στο τηλέφωνο, παίρνει η μαμμά μου: "Λιάννα, ο Φώτης πήρε από πίσω το δάσκαλο. Αυτός πήρε το πακέτο και άρχισε να γράφει Η 4η Οικουμενική Σύνοδος…". Τρέχει η μαμμά να μου το πεί: "Νίκο με πήρε η Γεωργία και μου είπε ότι ο Φώτης πήρε από πίσω το δάσκαλο, αυτός έβγαλε το πακέτο και άρχισε να γράφει Η 4η Οικουμενική Σύνοδος…."

Πιάνω και γω το βιβλίο, το ανοίγω στην κατάλληλη σελίδα, δηλ. εκεί που έγραφε "Η 4η Οικουμενική Συνοδος" κι αρχίζω τη μελέτη.

Γιάννη, αυτή ήταν η ιστορία. Κι η ερώτηση μου είναι: Σε ποια εποχή συνέβη;

Ανδρέας Βαλαδάκης
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

O Δημήτρης Γκενές θέτει με σαφήνεια μια σειρά ερωτήματα – εργαλεία διαλόγου. Να τα μελετήσουμε με προσοχή. 

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα σε όλους 

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω τελικά  να παρευρεθώ. Δεν μπόρεσα να μεταθέσω τα μαθήματα του Σαββάτου και οι πενθήμερες μας έχουν λίγο ''τρενάρει'' οπότε δεν δύναται να γίνει ακύρωση.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εκτός από τα κομβικά ζητήματα που διατυπώνονται στο συνημμένο του Μήτσου και αφορούν στα διλήμματα που προκύπτουν από την κρίση της διδασκαλίας, ιδιαίτερα της Φυσικής, στο σχολείο,

θα επιθυμούσα, αν μείνει χρόνος, να θιγούν και δυο δευτερεύοντα ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της προβληματικής κατάστασης.

Γιατί η Διδακτική των Φ.Ε. στην Ελλάδα, έχει υποβαθμίσει την λυκειακή βαθμίδα;

Αυτή η ολιγωρία σχετίζεται με σιωπηλή αποδοχή πώς ο γενικότερος προσανατολισμός του Λυκείου είναι υποταγμένος στον αλγοριθμικό τρόπο αντιμετώπισης της διδασκαλίας και στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων;

Το εμβληματικό παράδειγμα του Arons, δείχνει προς άλλη κατεύθυνση.

Επίσης, ποια χαρακτηριστικά της πειραματικής διδασκαλίας πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, ώστε απλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα που προκύπτουν απ’ τον φυσικό κόσμο να ενταχθούν στο Α.Π.;

Ο Σκλαβενίτης με τις ιδιαίτερες κυμάνσεις επικαιροποιεί τα θετικά ερεθίσματα και αυτές οι δροσερές ιδέες απαιτούν διδακτική εξειδίκευση.

Τέλος, η εμπειρία λέει ότι ο αναμενόμενος κρύος καιρός συνάδει με «ζεστές παρέες».

Το ylikonet οργανώνει αύριο μια τέτοια, με ζεστό καφέ, στο κέντρο της πόλης.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Νίκο.

Αν θυμάμαι καλά στην Στ του Δημοτικού διδάσκονταν αυτά. Ίσως δεν θυμάμαι καλά και διδάσκονταν στην Ε' τάξη.

Μάλλον με ρωτάς αν γνωρίζω πότε ήσουν στις τάξεις αυτές. Σκεπτόμενος ότι είσαι μικρότερος από εμένα και 'ότι εγώ τα διδάχτηκα στο τέλος της δεκαετίας του 60, θα έλεγα ότι συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Η νοοτροπία του "διαβάζω ότι σχετίζεται με Πανελλαδικές" είναι πιο πρόσφατη.

Νίκος Παναγιωτίδης

Γιάννη, δεν είμαι σίγουρος αν το μάθημα ήταν για την 4η Οικουμενική Σύνοδο. Αλλά δεν έχει σημασία. Κατά τα άλλα το γεγονός συνέβη όπως το εξιστόρησα. Ήταν το 1973.

Ετοιμάζομαι να φύγω για Αθήνα. Αύριο συμμετέχω με ένα πείραμα στην εκδήλωση της ΕΕΦ "Η φυσική μαγεύει". Θα είναι στο ΠΔΑ (Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250).

Περιμένω κόσμο από το υλικονέτ.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Νίκο αύριο διεξάγεται η:

Θυμόμαστε τον Ανδρέα Κασσέτα.