Διαγωνισμός Φυσικής ΕΕΦ 2019

Το πατίνι του σχήματος αποτελείται από έναν κορμό και δύο όμοιους τροχούς. Οι τροχοί θεωρούνται κύλινδροι (όχι
οπωσδήποτε ομογενείς) που στρέφονται, χωρίς τριβές, γύρω από αβαρείς άξονες που είναι προσαρμοσμένοι στον κορμό.
Οι άξονες είναι κάθετοι στους τροχούς, διέρχονται από τα κέντρα των τροχών που είναι και κέντρα μάζας τους. Ο
μπροστινός άξονας απέχει από το κέντρο μάζας του κορμού 12cm ενώ ο πίσω άξονας απέχει από το κέντρο μάζας του
κορμού 8cm. Ο κάθε τροχός έχει μάζα m = 0,5Κg και ακτίνα R = 0,05m….

Δείτε όλα τα θέματα ανά τάξη:

Γυμνάσιο:
Λύκειο:
(Visited 4,537 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
37 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Καλησπέρα σε όλους.

Δύο παρατηρήσεις για τα θέματα της Γ Λυκείου: α. στην ερώτηση 5 δεν θα έπρεπε να αναφέρεται ότι τα σκέλη του σωλήνα έχουν ίδια διατομή; και β. στην ερώτηση 14, αν δεν κάνω κάπου λάθος, η απάντηση θα είναι ίδια, αρκεί να γνωρίζουμε ότι τα σημεία είναι σε αντίθεση φάσης.

Πρόδρομος Κορκίζογλου
2 έτη πριν

Μου άρεσαν τα θέματα. Μάλιστα μου θύμισαν τα θέματα Αλεξόπουλου-Μαρίνου του '73-74, όπου σε μία ώρα έπρεπε να διαπραγματευθούμε δέκα θέματα, και να πάρουμε πάνω από 5..καί με αρνητική βαθμολόγηση!

Κι αυτό για να έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε τη Γενική Φυσική , που ήταν' μηχανική, ηλεκτρισμός, θερμότητα, πυρηνική… 

 

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Μια ενδιαφέρουσα διαχείριση στην αξιολόγηση ερωτημάτων που απαιτούν εξειδικευμένες πληροφορίες

Το ερώτημα

Η προτεινόμενη απάντηση

Η επιλογή που υποστηρίζεται από τα δεδομένα που παραθέτει η απάντηση (τα 100 km) βαθμολογείται με 10 μονάδες. Και με 2,5 μονάδες αν έχει αιτιολογημένα αποκλειστεί η επιλογή που προβλέπει κίνηση και των 22 παικτριών πάνω απ’ το όριο των 36km/h (επιλογή τα 1200 km). Στην δεύτερη περίπτωση (επιλογή τα 300 km), όπως προκύπτει από την απάντηση, δεν απαιτείται η αιτιολόγηση αποκλεισμού της  πρώτης επιλογής.

Σε προκαλώ να πιστέψεις ότι τα δεδομένα που έπρεπε να λάβει κάποιος υπόψη του για να αιτιολογήσει την πρώτη απάντηση (100 km), αποτελούν προϊόν επιστημονικής έρευνας!

Ιδού η μελέτη: Women’s football: Player characteristics and demands of the game, όπου πιστοποιείται ότι οι μέσες διανυόμενες αποστάσεις κυμαίνονται από 4-13 km, κατά την διάρκεια ενός γυναικείου αγώνα ποδοσφαίρου.

Γιατί σ’ άκουσα να γκρινιάζεις ότι μόνον στην Ελλάδα εκπονούνται σχετικές έρευνες και διδακτορικά.

αν υπάρχει ζήτημα,

είναι αποδεκτή η αξιολογική κλιμάκωση των απαντήσεων σε ερωτήσεις που απαιτούν γνώσεις από ένα ίσως κακώς υποτιμημένο ομαδικό άθλημα, όπως είναι το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Χωρίς τις σχετικές αποσπασματικές πληροφορίες που παραθέτει η απάντηση, δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα μπορούσα να επιλέξω μεταξύ των 100 km και των 300 km.

Πιθανόν, η καλή απόκριση διαγωνιζόμενων στο ακόλουθο ερώτημα παλαιότερου διαγωνισμού, που απαιτούσε διαίσθηση της καθημερινής άθλησης, να οδήγησε την επανάληψη, αλλά με απαιτητική  κλιμάκωση.

Το παλαιότερο ερώτημα:

Με δεδομένο ότι το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 m είναι κάτω από 10 s και η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι 500 km, ποιος θα μπορούσε να είναι ο χρόνος ρεκόρ του Γιάννη Κούρου, στην προηγούμενη απόσταση:

Α. 15 ώρες,                   Β. 50 ώρες,                     Γ. 6 ημέρες

Με την ευκαιρία, δες πώς συμπεριφέρονται οι άριστοι της μπάλας που, χωρίς να το φανταζόντουσαν όταν πήγαιναν σχολειό, μπλέχτηκαν σε διαγωνισμό αριστείας Φυσικής!

Οι γρηγορότεροι

Γκάρεθ Μπέιλ – 36.9 km/h, Γιούργκεν Νταμ – Πατσούκα  – 35.26 km/h, Αντόνιο Βαλένσια – 35.1 km/h, Άαρον Λένον – Έβερτον – 33.8 km/h, Κριστιάνο Ρονάλντο – 33.6 km/h, Τίο Γουόλκοτ – 32.7 km/h, Λιονελ Μέσι – 32.5 km/h

Το διάστημα που διένυσαν γνωστοί παίκτες σ’ έναν συγκεκριμένο αγώνα

Βιδάλ 11,852 km, Πίρλο 11,810 km, Ράμος 11,170 km, Μπέιλ 9,700 km, Ρονάλντο 9,334 km

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Το θέμα έχει ενδιαφέρον και ο Φασουλόπουλος του πρόσθεσε και άλλο.

Με έκανε να ψάχνω στατιστικά διάφορα. 

Βρίσκω ότι σε αγώνα ΗΠΑ-Γκάνας ο μέσος όρος ανά παίκτη ήταν 10 km.

Αγνοώντας λοιπόν ότι έτρεξαν οι τερματοφύλακες, βγάζουμε 200 km.

Σε άλλα παιγνίδια βρίσκουμε χαμηλότερες αποστάσεις.

Όμως σκέφτομαι ότι ένας άνθρωπος που κάνει τη βόλτα του διανύει σε 2 ώρες 10 km. Ο αγώνας διαρκεί 1,5 ώρα, αλλά προφανώς οι παίκτες δεν βαδίζουν. Ούτε μένουν ακίνητοι όταν η μπάλα είναι μακριά. Αν θεωρήσουμε ότι ο καθένας διανύει απόσταση 10 km στον αγώνα, τότε συνολικά διανύουν πάνω από 200 km.

Δεν ξέρω πως οι μετρήσεις έδωσαν 4-5 km κατά μέσο όρο. Ίσως η ανάλυση του βίντεο αμέλησε επιτόπιες μικρές μετατοπίσεις. Δηλαδή ένας αμυντικός που μαρκάρει κάποιον στο κέντρο, μοιάζει σχεδόν ακίνητος. Όμως οι «δορυφορικές» κινήσεις του κάνουν σημαντικό το διάστημα που διανύει.

Τείνω να πιστέψω πως μια τιμή κοντά (ίσως και παραπάνω) από τα 200 km είναι πιο σωστή.

Θοδωρής Παπασγουρίδης
2 έτη πριν

Γιάννη δεν βλέπεις Champions League ….οι πιτσιρικάδες όμως βλέπουν…….

Όταν γίνεται αλλαγή γύρω στο 80’ ο  «σκασμένος κόφτης» της ομάδας, δηλαδή ο παίκτης που έχει τρέξει πιο πολύ, δίνουν τα Km που έχει διανύσει..

Μεταξύ 10,5 και 11….

Ξέρει λοιπόν ο πιτσιρικάς που βλέπει ποδόσφαιρο, πως τα 10 Km ανά παίκτη είναι η μέση τιμή σε ομάδα επιπέδου CL….

Παίζουν 22, τρέχουν οι 20, άρα σε αντρική ομάδα επιπέδου CL βγαίνει περίπου 200 Km ανά αγώνα…..

Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι σίγουρα πιο στατικό…. Πιθανά να είναι τα 3/5 δηλαδή γύρω στα 120 Km …..αρκετά μακριά από τα 300 Km

Άρα, αυτός που βλέπει ποδόσφαιρο, χωρίς να ξέρει φυσική και χωρίς να καταλαβαίνει τα δεδομένα της εκφώνησης,  επιλέγει με σιγουριά τα 100 Km …

και εμείς με ανάλογη σιγουριά …….βαθμολογούμε τις γνώσεις του στη φυσική

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Καλησπέρα

Προς το παρόν θα μιλήσω μόνο για τα του Γυμνασίου, Τα του Λυκείου όταν τα μελετήσω )

Τελικά ποιο είναι το θέμα;  Αν ξέφυγαν 2 λαθάκια ή 5 ;

Εγώ νομίζω πως τα σοβαρότερα είναι άλλα.

α) Υπερβολικά εύκολα θέματα στην πλειοψηφία τους για να γράψουν πολλοί και να μοιράσουμε μετάλλια

β) Απουσία ερωτήσεων κρίσεως και αξιολόγησης φυσικής σκέψης. Ελάχιστες εξαιρέσεις σε δυο -τρεις καλές ερωτήσεις Σ-Λ του θέματος Α1

γ) Κάκιστη επιλογή του Β3 στη Β γυμνασίου.  Και δεν είναι κάκιστη γιατί διδάσκει ατεκμηρίωτες προσεγγίσεις. Ούτε γιατί απαιτεί  φυσική διαίσθηση από μαθητές Β γυμνασίου όταν οι καθηγητές και αξιολογητές τους την έχουν χάσει προ πολλού.

Είναι για άλλο λόγο κάκιστη.

Το θέμα της καλλιέργειας φυσικής διαίσθησης και ικανότητας προσεγγίσεων είναι κυρίως η καταπολέμηση της αντίληψης της ακρίβειας των μαθηματικών αντικαταστάσεων. Ο τύπος της ελεύθερης πτώσης είναι μια προσέγγιση της πραγματικότητας για την οποία πρέπει να διδάσκουμε τα όρια και της προϋποθέσεις για να είναι καλή προσέγγιση. Και όχι να διδάσκουμε να απαιτούμε και να αξιολογούμε την υποταγή στον μοναδικό ακριβή μαθηματικό φορμαλισμό μιας δήθεν επιστήμης.

δ)Ένας διαγωνισμός οφείλει να ξεχωρίζει μαθητές με ικανότητες αναδεικνύοντας την ομορφιά της επιστημονικής σκέψης και ερμηνείας και όχι την κουλτούρα της πειθαρχίας στο πρωτόκολλο μιας σειράς ρουτινιάρικων αντικαταστάσεων και υπολογισμών σε τύπους.

Και για μεν την Β γυμνασίου ο διαγωνισμός σώζεται με το πολύ έξυπνο και όμορφο Δ Θέμα (πειραματικό ).

Στην Γ γυμνασίου όμως τα θέματα αποτελούν την δικαίωση του καλά προγυμνασμένου μαθητή σε μεθόδους και χειρισμούς τύπων. Εκτός και αν το γεγονός πως  μέσα στο διαγώνισμα της Γ γυμνασίου επιχειρείται η αξιολόγηση θεμάτων κινητικής της Β γυμνασίου μέσα από τα ταξίδια μιας μέλισσας θεωρηθεί πρωτοτυπία συνδυαστικού θέματος. devil

Και όμως η αξιολόγηση μαθητών – όπως και η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών = πρέπει να έχουν ουσιώδη διαφορά με τις αντίστοιχες διαδικασίες για έναν … υποψήφιο πιλότο ( και πολύ περισσότερο να διαφέρει από αξιολόγηση ενός αυτόματου πιλότου)

Και υπερβάλλοντας θα έλεγα πως η απαίτηση είναι : οι διαγωνισμοί να αναδεικνύουν ιδέες έξυπνης μύησης στην σκέψη και τον Λόγο της επιστήμης και όχι ιδέες εντατικοποίησης χειριστών τεχνολογικών εφαρμογών…. Μάλλον ζητάω πολλά όμως,

Ξενοφών Στεργιάδης
2 έτη πριν

Καλημέρα, επειδή θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνουν, τα μη φροντιστηριακά θέματα άραγε πότε διδάσκονται;

Το ρωτώ γιατί την Τρίτη κλειστά γιατί οι συνδικαλιστικές υποχρεώσεις διεκπεραιώνονται κατά την ώρα εργασίας, την Τετάρτη ακολούθησε μονοήμερη εκδρομή γιατί μπήκε για τα καλά η Άνοιξη κ.λ.π.Επειδή όμως οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες , υπήρξε και ένας που σέβεται τον εαυτό του και δεν πήγε στην εκδρομή, αλλά έκανε μάθημα στην Γ Λυκείου.

  Αν κάποιος βρεθεί στο ΚΑΤ στην μονάδα τροχαίων από τους 100 πολυτραυματίες οι 99 παραβίασαν κόκκινo ή STOP , έτρεχαν με 200Κm/h κ.λ.π., ένας πήγαινε αργά και δεξιά.Το κακό όμως είναι ότι η στατιστική προκύπτει από τους εκατό.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Καλημέρα στη νησίδα .

Θέματα Β΄Γυμνασίου –Μαθητικές απορίες ,άνευ …υπερβολών

Θέμα Γ -Γ1

Κύριε, η περιγραφόμενη εικόνα (νήμα οριζόντιο-δυναμόμετρο- νήμα οριζόντιο) γίνεται στην πράξη;

Τι εννοείς φίλε μου;

Κύριε εννοώ ότι ενώ πέρασε κάμποσοςς καιρός για να καταλάβω πως γίνεται ένα σώμα να κινείται με σταθερή ταχύτητα ενώ η συνισταμένη δύναμη είναι μηδέν και ότι η ακινησία απαιτεί το ίδιο (ΣF=0) τελικά το κατάλαβα και κατάλαβα επίσης τι σημαίνει προσεγγίζω αφαιρετικά μια κατάσταση… (π.χ τριβές αμελητέες, βάρος αμελητέο…)

Ωραία μου τα λες φιλαράκο, και…  ;

Μα Κύριε γίνεται να ισορροπεί ακίνητο το δυναμόμετρο με οριζόντιες τις δυνάμεις στον άξονα χ ενώ στον ψ υπάρχει το βάρος του δυναμομέτρου;

Εντάξει φιλαράκο ,… θεωρούμε αμελητέο το βάρος του δυναμομέτρου !

Αααα…. και γιατί δεν μας το λέει η εκφώνηση ; Βλέπω όμως και στην απάντηση δεν γράφει κάτι σχετικό!

(Θα έβαζα ένα πρώτο ερώτημα: με ποια προσεγγιστική προϋπόθεση μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι δυνατόν τα νήματα να είναι οριζόντια;)

Θέμα Γ –Γ2

Κύριε θυμάστε που λέγαμε ότι:  ‘’είναι ΛΑΘΟΣ να λέμε ότι ευθύγραμμη ομαλή κίνηση εκτελεί ένα σώμα όταν σε ίσα χρονικά διαστήματα  διανύει ίσα διαστήματα ; ‘’

Και βέβαια το θυμούμαι φίλε μου .Θέλεις να πεις πως πρέπει να λέμε … ‘’ευθύγραμμη ομαλή κίνηση εκτελεί ένα σώμα όταν σε ίσα χρονικά διαστήματα  ,οσοδήποτε μικρά και αν είναι ,διανύει ίσα διαστήματα ;

Ναι Κύριε και εξηγώ :

βλέπω μεν ότι από τα 20 m έως τα 50 m διένυε κάθε 5m (25-20, 30-25, 35-30 ,… 50-45) σε 5sec όμως θα μπορούσε π.χ από τα 20 m στα 22m να έκανε 2 sec να έμενε ακίνητος 1 sec και μετά να έκανε από τα 22m στα 25m άλλα 2sec .Άρα τα 5m σε 5 sec αλλά όχι με σταθερή ταχύτητα.

Έχεις δίκιο θα έπρεπε να μειωθεί το χρονικό διάστημα των 5sec σε 1sec π.χ. ,για καλλίτερη προσέγγιση, αλλά ο  συμπαθής ‘’Κοντορεβιθούλης’’ δεν είναι χρονομετρητής …