Και δαχτυλίδι μέση…!

Ένας μαγνήτης συγκρατείται κατακόρυφος, με το βόρειο (Ν) πόλο του προς τα κάτω, σε αρκετή απόσταση (σχετικά μεγάλη) από ένα ακλόνητο μεταλλικό κυκλικό δακτύλιο που έχει το επίπεδό του οριζόντιο και ο κατά μήκος άξονας του μαγνήτη περνά από το κέντρο του δακτυλίου. Κάποια στιγμή (t=0) αφήνουμε ελεύθερο το μαγνήτη ο οποίος πέφτει κατακόρυφα, περνώντας μέσα από το δακτύλιο και συνεχίζει να απομακρύνεται απ’αυτόν.

Να περιγράψετε την κινητική κατάσταση του μαγνήτη από τη στιγμή που τον αφήσαμε…

Η συνέχεια …εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
28 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

ώ, Παντελεήμων,

το τρίτο των τριδύμων, το υμέτερον, θεωρώ πιθανότερο ως Β΄ θέμα, εφαρμογή και δικαίωση του παντοδύναμου κανόνα Lenz

αλλά γίνεται "ως εκ του Κλασσικού" να μην "γκρινιάξω", ελαφρώς έστω;

α. … “η μαγνητική ροή αυξάνει…”, λάθος “φωνή” στο ρήμα, Ενεργητική δηλαδή, Μέση πρέπει, Παθητική σωστότερα, “αυξάνεται” δηλαδή, δεν “φταίει” εν ολίγοις το φουκαριάρικο το πλαίσιο για την αλλαγή, αυτό ακίνητο κάθεται ακίνητο κανέναν δεν προκαλεί…,

άλλωστε πιο κάτω γράφεις γ. …”η μαγνητική ροή μειώνεται…”, εδώ γιατί επέλεξες, και σωστά, Παθητική φωνή; ρουσφετάκια κάνουμε;

(και τί λες από μέσα σου; ότι όσο γερνάω παραξενιάζω; μα, με ακολουθείς κατά πόδας καλέ μου φίλε…)

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή Παντελή.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Και όμως Βαγγέλη δεν είναι λάθος.

Διάβασε εδώ.

Όταν κάτι καταγράφεται (όχι αναφέρεται ως λανθασμένος τύπος) σε λεξικά δεν είναι λανθασμένο.

Η γλώσσα έχει μια δυναμική. Εξελίσσεται συνεχώς. Φυσικά στο Κλασικό έτσι έπρεπε να διδαχθεί (υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο).

Όμως η γλώσσα έχει περίεργες καταστάσεις. Έτσι:

ε την άνοδο τού βιοτικού επιπέδου αυξάνει ο μέσος όρος ζωής  (ΝΝΕΓ)

-αυξάνει η αγάπη, η βροχόπτωση, η κατανάλωση, η πελατεία, ο πληθυσμός  (Λεξικό Γεωργακά).

Βαγγέλη θα σε μαλώσω. Δεν διαβάζεις Σαραντάκο, Χάρη και …..

Διονύσης Μάργαρης
07/10/2019 2:40 ΜΜ

Καλησπέρα Παντελή και σε ευχαριστώ για το μέρος της αφιέρωσης που με αφορά.

Θα μου επιτρέψεις δύο παρατηρήσεις, σαν  συνέχεια του πρωινού μου σχολίου, στον Χρήστο.

Νομίζω ότι το χρονικό διάστημα (β στο σχήμα σου) δεν τείνει στο μηδέν. Έχει διάρκεια, αφού έχει διάρκεια το πέρασμα του μαγνήτη από το δακτύλιο με επιτάχυνση σχεδόν g.

Η διάρκεια του χρονικού διαστήματος γ, είναι μικρότερη από την αντίστοιχη διάρκεια του α και η μείωση της επιτάχυνσης μεγαλύτερη. Στην διάρκεια της απομάκρυνσης, η ταχύτητα του μαγνήτη είναι μεγαλύτερη, οπότε έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό μεταβολής της μαγνητικής ροής…

Βαγγέλης Κουντούρης

ώ, Ιωάννη, φυσικά και δεν επείσθην, επιμένω, άρα, ότι το "αυξάνει" ειναι λάθος, η Ενεργητική φωνή είναι αυτό που λέει, απαιτεί ενέργεια, θέληση, επιθυμία, δράση του υποκειμένου, όχι διότι κάποιος άλλος κάτι κάνει (ο πατριώτης μου Σαραντάκος πού "παίζει";)

ώ, Παντελεήμων, φρίττω δια την τελευταίαν υμετέραν πρότασιν, λέγω…

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παντελεήμονα. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου και δοσμένη με τρόπο κατανοητό για τους μαθητές. Την κάναμε παλιά και στις δέσμες ως πολλαπλής επιλογής. Τέτοια ανάλυση δεν είχα δει όμως κάπου. Θα την κάνω οπωσδήποτε στους μαθητές. Νάσαι καλά.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ο Σαραντάκος Βαγγέλη.

Τι θα πει λάθος (ή λανθασμένο άραγε);

Κάτι που δεν ταιριάζει στη Γραμματική και το Συντακτικό της Αρχαίας;

Αν δεις κάτι από αυτά που θεωρείς λάθη σε κείμενα του Ψελλού, του Ναζιανζηνού, του Μ. Βασιλείου, του Παλαμά (όχι ποιήματα), του Σεφέρη (όχι ποιήματα), του Παπαδιαμάντη (όχι διαλόγους χωρικών), σε έγκυρο λεξικό (λ.χ. Τριανταφυλλίδη), θα εξακολουθήσεις να μην πείθεσαι;

Το ότι το "αυξάνει" αναφέρεται στο ΛΝΕΓ δεν λέει κάτι;

Η γλώσσα είναι δυναμικός οργανισμός και εξελίσσεται πέραν κανόνων. 

Περίεργοι νόμοι την διέπουν, όπως ο:

Βέβαια, το ότι «η επανάληψη ενός λάθους το καθιστά σωστό» δεν είναι μεταμοντέρνο (ή μεταμοντερνικό) σόφισμα αλλά νόμος της γλωσσολογίας. 

Κακώς επιμένεις. Στον ιστόχωρο που σε παραπέμπω θα βρεις πάρα πολλά. Από το απρόθετο αφορά μέχρι το μέτρον άριστον και τον ασκό του Αιόλου. Διαβάζοντας κατάλαβα ότι η γλώσσα δεν είναι το αποστεωμένο κατασκεύασμα που διδασκόμασταν. Ήδη από το πέρασμα Αρχαία-> Κοινή παρατηρήθηκαν θεαματικές αλλαγές.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ καλή Παντελή, μας θυμίζει τις δέσμες !

Υπήρχε μια όμοια, μέ τη διαφορά ότι καμία από τις επιλογές δεν περιέγραφε αυτό που θίγεις , και που συμπλήρωσε ο Διονύσης!!

Πολύ λεπτής υφής η παρατήρηση του Διονύση….για να είναι σωστή η γραφική παράσταση, θα πρέπει να την κάνεις σε μεγαλύτερη χρονική κλίμακα!! 

Να είσαι πάντα καλά που μας θύμισες τις δέσμες!!

Βαγγέλης Κουντούρης

το ότι κάποιοι γράφουν κάτι, Γιάννη, δεν δημιουργεί και "δίκαιον" ταυτόχρονα, ο Μποστ π.χ. έγραφε ανορθόγραφα, ο Καβάφης έγραφε "η" αντί "οι" στον πληθυντικό των θηλυκών, ούτως ή άλλως στο κείμενο συνυπάρχουν, συγκρουόμενα ποιοτικά, ρήματα, το "αυξάνει" και το "μειώνεται", θα πρέπει ή αυξάνεται και μειώνεται, που εξακολουθώ να θεωρώ σωστό, ή αυξάνει και μειώνει, που θεωρώ λάθος (αλήθεια ποιο είναι των υποκείμενο των τελευταίων ρημάτων, ποιος δηλαδή αυξάνει ή μειώνει;)

Διονύση, αυτό που γράφεις για το διάστημα β ισχύει για την περίπτωση που έγραψες στην ανάρτηση του Χρήστου για μεγάλου μήκους μαγνήτη, καλύτερα για τη δική μου παρατήρηση ο μαγνήτης να είναι κυλινδρικός και μόλις να χωρά να περάσει από το πλαίσιο, το ότι το χρονικό διάστημα γ είναι μικρότερο από το α το δικαιολογούμε από το ότι οι ταχύτητες σε συμμετρικές θέσεις είναι μεγαλύτερες μετά, διότι η ταχύτητα αυξήθηκε κατά την ελεύθερη πτώση στο χρονικό διάστημα β ή έχεις άλλο σκεπτικό; 

Διονύσης Μάργαρης
07/10/2019 6:37 ΜΜ

Βαγγέλη, για το διάστημα β, αυτό εννοώ.  Νομίζω ότι όταν ένας πόλος φτάνει ή απομακρύνεται από τον δακτύλιο έχουμε σοβαρά αποτελέσματα λόγω ρυθμού μεταβολής της μαγνητικής ροής. Στη διάρκεια που περνά το σώμα του μαγνήτη από το δακτύλιο και να υπάρχει κάποια μεταβολή της μαγνητικής ροής, ο αντίστοιχος ρυθμός είναι πολύ μικρός για να προκαλέσει μετρήσιμη μεταβολή στην επιτάχυνση, η οποία κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ίση με g.

Όσον αφορά για τα χρονικά διαστήματα α και γ, προφανώς η ταχύτητα απομάκρυνσης (στο γ διάστημα) είναι μεγαλύτερη, άρα θα απομακρυνθεί γρηγορότερα, ενώ θα έχουμε μεγαλύτερη ΗΕΔ και μικρότερη επιτάχυνση.

Βαγγέλης Κουντούρης

εντάξει, Διονύση, ευχαριστώ