Σε μια μεγάλη δεξαμενή Δ1 με νερό, έχει τοποθετηθεί πλευρικός οριζόντιος κυλινδρικός σωλήνας εκκένωσης Σ1, διαμέτρου δ = 6cm. Ο άξονας του κυλινδρικού σωλήνα βρίσκεται σε βάθος h1 = 5m από την ελεύθερη επιφάνεια του νερού, και η είσοδός του είναι σφραγισμένη με τάπα.
α) Αν g = 10m/s2 και η πυκνότητα του νερού είναι ρ = 1000kg/m3 ποια είναι η δύναμη τριβής που ασκούν τα τοιχώματα του σωλήνα στην τάπα;
![]()

Καλημέρα. Επειδή πολλά σχολεία είναι ακόμα στα ρευστά…
Καλημέρα Ανδρέα και καλή Κυριακή.
Πολύ πλούσιο θέμα για ρευστά!!! Συγχαρητήρια.
Έχω δυο θέματα έτοιμα για δημοσίευση, αλλά δεν ήξερα αν …πέρασε η σειρά τους…
Αφού λες ότι κάποια σχολεία διδάσκουν ακόμη ρευστά, μάλλον πρέπει να αναρτηθούν.
Αλλά μετά την δική σου "σούπερ" οι φτωχούλες … μπορούν να περιμένουν (τουλάχιστον για σήμερα…)!
Καλημέρα Διονύση. Σε ευχαριστώ. Ας μη μιλήσουμε για τις "φτωχούλες" αναρτήσεις σου, που συνήθως είναι πλουσιότερες σε ιδέες από τις "σούπερ" και έχουν πάντα υψηλούς διδακτικούς στόχους. Όσον αφορά την ύλη, την Πέμπτη είχαμε κατάληψη και για τους …3 Ιεράρχες, οπότε αν έχεις κάτι ακόμα για φέτος στα ρευστά, θα χαρούμε να το δούμε.
Καλημέρα Ανδρέα.
Καταπληκτικό θέμα. Τα έχει όλα… Από δύναμη κινούμενου ρευστού μέχρι ισχύς αντλίας.
θα το δώσω σίγουρα στους μαθητές μου.
Σε ευχαριστώ.
Καλησπέρα κ.Ανδρέα,
Από τις καλύτερες ασκήσεις ρευστών που έχω δει…..
Καλημέρα. Νεκτάριε χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι λίγο υπερπαραγωγή, αλλά το σώζω στο τέλος με το σχόλιο.
Σπύρο σε ευχαριστώ και με την ευκαιρία να σου πω ότι είσαι αξιέπαινος για την ενασχόλησή σου με τη συγγραφή όχι και τόσο εύκολων αναρτήσεων. Εύχομαι να μη χάσεις τον ενθουσιασμό σου για τη Φυσική και παράλληλα να ασχοληθείς με την ανάπτυξη όλων των πλευρών της προσωπικότητάς σου.
Καλημέρα Ανδρέα.
Συγχαρητήρια.
Ένα λογικό Δ θέμα εξετάσεων.
Στην εκφώνηση γράψε ότι και ο σωλήνας Σ2 έχει διατομή Α.
Στο δ ερώτημα θα εξηγούσα με περισσότερη λεπτομέρεια
τη δύναμη λόγω της ατμόσφαιρας.
Με την ευκαιρία αξίζει να θυμηθούμε το Σιντριβάνι του Διονύση Μητρόπουλου,
που έχει λουλούδια, ψαράκια και κυματισμούς.
Καλησπέρα Νίκο και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό. Έκανα τη διόρθωση στην εκφώνηση, όπως παρατήρησες.
Στο δ ερώτημα πρόσθεσα ένα σχηματάκι και μια επεξήγηση για τις ατμοσφαιρικές δυνάμεις. Όντως χρειαζόταν περισσότερη επεξήγηση.
Πολύ χρήσιμη η υπενθύμιση της ανάρτησης του Διονύση που μου θύμισε…
Ανδρέα τώρα είναι καλύτερα, αντί του:
“που όπως αποδείχτηκε εξουδετερώνονται και σε αυτήν.”
θα προτιμούσα:
“παρατηρούμε ότι η ύπαρξη της ατμόσφαιρας δεν επηρεάζει την ισορροπία του δίσκου”
Καλησπέρα Νίκο. Το βελτίωσα κι άλλο, κοίταξέ το και πες μου.
Πολύ καλή Ανδρέα.
Ανδρέα τώρα η λύση είναι άψογη (σχεδόν).
Στο ε ερώτημα, μια αναφορά στο
μηδενικό έργο της ατμόσφαιρας δεν θα έβλαπτε.
Στην εκφώνηση έχω μια ένσταση.
Γράφεις στο τέλος:
"Υποθέτουμε ότι η φλέβα νερού που προσπίπτει στο δίσκο,
αμέσως διαχωρίζεται σε δύο σχεδόν κατακόρυφες αντιδιαµετρικές φλέβες,
που κινούνται παράλληλα προς την επιφάνεια του δίσκου,
με αμελητέα ταχύτητα. Όλοι οι σωλήνες έχουν ίδια διατομή."
Αφαίρεσε το αμελητέα, διαφορετικά "χάνεται" ενέργεια.
Το νερό μετά την πρόσπτωση στο δίσκο,
θα πέσει με ταχύτητα και θα "χορέψει"
στην επιφάνεια της λεκάνης αποστράγγισης.
Ευτυχώς που δεν μας διαβάζει ο Γιάννης Κυριακόπουλος,
διότι θα μας χαρακτήριζε παράξενους.
Αυτή την ώρα διορθώνω παλαιές σημειώσεις μου και έχω "φρίξει"
με τα γλωσσικά ατοπήματα μου
Πολύς κόπος για μια δύναμη, αλλά πολύς και ο κόπος να εντάξεις όλο το ρευστό σε ένα θέμα με ουσιαστικό τρόπο. Μπράβο Ανδρέα!
Σε ευχαριστώ Νίκο για την λεπτομερή ενασχόληση. Μη μας βάζεις ιδέες να ασχοληθούμε με πολύ παλιές αναρτήσεις γιατί θα βρούμε λαθάκια διατύπωσης, σχήματα που θα ήθελαν βελτίωση κ.λ.π., αφού η ενασχόλησή μας στο Υλικό, μας εμπλέκει σε μια διαδικασία εξέλιξης και πολλές φορές αναθεώρησης, των γνώσεων και εμπειριών μας.
Αποστόλη σε ευχαριστώ. Τα παραλές, δεν είναι και όλο το ρευστό. Δεν έχει π.χ. σωλήνα Pitot ή άνωση… (αν και θα μπορούσε να επιπλέει ένας φελλός στη δεξαμενή).
Καλησπέρα Ανδρέα!
Πολύ καλή άσκηση με ωραίο σενάριο!
Όντως τα κάλυψες σχεδόν όλα, έβαλες και την δύναμη και την ορμή και την αντλία, άρα ένα καλό Δ θέμα.
Υ.Γ. Χαράς το κουράγιο για το λεπτομερές σχήμα. Αν και όπως διάβασα παραπάνω εξελίσσεσαι (όπως όλοι μας άλλωστε που συνεχώς εξασκούμαστε) και το παρελθόν δεν έχει καμία σχέση με το (γραφιστικό) παρόν!!!