Προτεινόμενα θέματα από το Alfavita – μια απορία

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Τα προτεινόμενα θέματα εδώ

Οι απαντήσεις εδώ

Στην απάντηση του Γ2

Opera-2020-06-02-124941-www-alfavita-gr

νομίζω πως δεν χρειάζεται το h3, αφού μέχρι το ύψος αυτό, το νερό φτάνει έτσι κι αλλιώς, λόγω της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων.
Συμφωνείτε;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
02/06/2020 1:08 ΜΜ

Καλησπέρα Ανδρέα.

Νομίζω ότι το έχουμε δει σε αρκετές περιπτώσεις.

Προφανώς συμφωνώ με την θέση σου.

Το νερό δεν ανυψώνεται από τον πυθμένα, αλλά από την επιφάνεια!!!

ΥΓ

Το φαντάζεσαι πόσο παράλογο θα ήταν να βυθίζαμε το σωλήνα, αν αυτό άλλαζε την ισχύ της αντλίας;

Θα πληρώναμε ΔΕΗ για να ανυψώσουμε κατά h3 το νερό,ενώ θα μπορούσαμε να το αντλήσουμε από την επιφάνεια…

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ανδρέα γειά σου.

Νομίζω ότι είναι εντάξει!

Δες το, το νερό είναι σε βάθος h3  απ'όπου και το αντλεί με το σωλήνα που καταλήγει στην αντλία.

Κι εγώ στην αρχή νόμισα ότι το νερό είναι μέχρι το πάνω μέρος του πηγαδιού.

Να είσαι καλά.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Και συμφωνώ και το έχω γράψει:

Δυο δεύτερα θέματα στα ρευστά.

Διονύσης Μάργαρης
02/06/2020 1:56 ΜΜ

Πρόδρομε, από πού προκύπτει ότι η  επιφάνεια του νερού στο πηγάδι είναι σε βάθος 5m και όχι ότι το βάθος του πηγαδιού είναι 5m;

Η εκφώνηση μιλάει για βάθος πηγαδιού!

Και το βάθος πηγαδιού δεν έχει καμία σχέση με το αν το πηγάδι είναι γεμάτο ή άδειο με νερό!

Είναι το βάθος του εκ κατασκευής…

Χρήστος Κατσαρός
02/06/2020 2:11 ΜΜ

Να προσθεσω οτι θα ηταν καλο να υπηρχε και στην εκφωνηση (ή εστω πριν το Γ3) οτι, μολις γεμιζει η δεξαμενη, η αντλια παυει να λειτουργει, αρα παυει και η παροχη απο την βρυση…
Εγω θεωρησα οτι συνεχιζει να τρεχει νερο απο την βρυση και για να παραμενη σταθερη η σταθμη θα πρεπει Πβρυσης=Ποπης…Δεν προσεξα στην εκφωνηση το λιτό "Για να γεμίσουμε την δεξαμενή με νερό..", που υπονοει και το κλεισιμο της βρυσης…

Αθανάσιος Παπαδημητρίου

Συναδελφοι συμφωνω και εγω το h3 δεν πρεπει να υπαρχει. Προδρομε πουθενα δεν φαινεται οτι η επιφανεια του νερου ειναι σε βαθος 5m, το αντιθετο στα 5m ειναι ο πυθμενας του πηγαδιου

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Συνάδελφοι βλέπω ένα γαλάζιο χρώμα στον πάτο του πηγαδιού. Υποθέτω ότι είναι η επιφάνεια του νερού στο πηγάδι.

Εκεί καταλήγει και ο σωλήνας.

Γιατί να κάνανε γαλάζιο τον πάτο, αν δεν υπονοούν ότι είναι η ελεύθερη επιφάνεια του νερού; 

Διονύσης Μάργαρης
02/06/2020 4:47 ΜΜ

Καλησπέρα παιδιά.

Πρόδρομε, δεν είναι δουλειά του μαθητή να ξέρει “Γιατί να κάνανε γαλάζιο τον πάτο, αν δεν υπονοούν ότι είναι η ελεύθερη επιφάνεια του νερού; ”

Ούτε κανενός άλλου δουλειά είναι, το τι “εννοεί ο ποιητής” παρά μόνο του θεματοδότη.

Η εκφώνηση δεν επιτρέπεται να αφήνει “υποψίες” ούτε “υπονοούμενα”. Αυτό που θέλει να ζητήσει ας το διατυπώσει ξεκάθαρα….

Νίκος Παναγιωτίδης

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να συζητήσουμε, αν συμφωνείτε με τη μέθοδο που χρησιμοποιώ για να λύσω προβλήματα του τύπου:

Α.4 Μία σφαίρα κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει κατά μήκος κεκλιμένου επιπέδου, αρχικά ανερχόμενη και τελικά κατερχόμενη. Κατά τη διάρκεια της κίνησης α. το μέτρο του ρυθμού μεταβολής της στροφορμής ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας της είναι σταθερό.β. η φορά της γωνιακής επιτάχυνσης μεταβάλλεται.γ. η φορά της γωνιακής ταχύτητας παραμένει σταθερή.δ. η φορά της στατικής τριβής μεταβάλλεται.Μονάδες 5

Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να υπολογιστεί η ολική ροπή δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σύστημα όταν το άθροισμα των δυνάμεων δεν είναι μηδέν. Αν, αντίθετα, το άθροισμα των δυνάμεων είναι μηδέν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: υπολογίζουμε τη ροπή ως προς ένα σημείο αναφοράς και η ροπή αυτή είναι απόλυτη, δηλ. δεν εξαρτάται από το σημείο αναφοράς. Αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει αν το άθροισμα των δυνάμεων δεν είναι μηδέν.

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ σ΄ αυτή την περίπτωση είναι η εξής: καθώς το σώμα επιταχύνεται, θεωρώ ότι ο παρατηρητής επιταχύνεται μαζί με το σώμα. Η επιτάχυνση το παρατηρητή εισάγει μια δύναμη D' Alembert που είναι αντίθετη με τη συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα. Επομένως η ολική δύναμη στο σώμα είναι μηδέν, και, κατά συνέπεια, η ροπή όλων των δυνάμεων, δηλ. όλων των προηγούμενων, συν την D' Alembert, είναι ανεξάρτητη του σημείου αναφοράς. Η ροπή αυτή, είναι αυτή που πρέπει να υπολογίσω.

Αλλά τι είναι η δύναμη D' Alembert; είναι το γινόμενο της μάζας το σώματος επί το αντίθετο της επιτάχυνσης του παρατηρητή. Πρόκειται για ένα πεδίο δυνάμεων που οφείλεται σε ένα ομοιογενές πεδίο επιταχύνσεων. Το σημείο εφαρμογής της συνισταμένης αυτών των δυνάμεων είναι, βέβαια, το ΚΜ του σώματος. Άρα η συνισταμένη μπορεί να αντικατασταθεί με μια δύναμη -ma που ασκείται στο ΚΜ. Μετά θεωρούμε το σύνολο όλων των δυνάμεων και προσδιορίζουμε την ολική ροπή τους.

Μπορούμε βέβαια, όπως κάνουν πολλοί, να μη λάβουμε υπ΄ όψη την D' Alembert αλλά να υπολογίσουμε τη ροπή ως προς το ΚΜ. Αλλά, αν δεν την υπολογίσουμε ως προς το ΚΜ, πρέπει να βάλουμε και την D'  Alembert μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Σπύρος Τερλεμές
02/06/2020 9:09 ΜΜ

Ακριβώς έτσι δουλεύω και εγώ!

Δεν αναφέρω βέβαια ότι χρησιμοποιώ την δύναμη D'Alembert αλλά την μέθοδο αυτή ακολουθώ. Αν δουλέψει κανείς με αλλαγές συστημάτων αναφοράς στην κίνηση ενός στερεού, μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει σε έναν τύπο στροφορμής-ροπής για οποιοδήποτε σημείο ακόμα και αν έχει επιτάχυνση. 

Βγαίνει ότι το άθροισμα των ροπών είναι ίσο με την παράγωγο της στροφορμής ως προς το σημείο που θέλουμε (από αδρανειακό παρατηρητή) και του εξωτερικού γινομένου της επιτάχυνσης και του διανύσματος θέσης του κέντρου μάζας με συντελεστή την μάζα. 

Φυσικά ο τελευταίος όρος, είναι η ροπή ως προς το σημείο μας αν δρούσε μια δύναμη -mα. Δηλαδή αν είχαμε την δύναμη D'Alembert. Ουσιαστικά, οι αδρανειακές δυνάμεις, μάλλον είναι τρόποι μετασχηματισμού συστημάτων αναφοράς.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το γνωστό Στ=dL/dt ισχύει υπό περιπτώσεις…(κέντρο μάζας και αδρανειακά σημεία)

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Η συζήτηση είναι ελκυστική.

Θα άξιζε να γίνει σε μια ανάρτηση που δεν σχετίζεται με ρευστά.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμογές η δύναμη D' Alembert στα ρευστά.

Σπύρος Τερλεμές
02/06/2020 9:45 ΜΜ

Αυτό που θέλω να πω, γράφω πιο αναλυτικά παρακάτω:

Μερικά σύντομα πράγματα εδώ.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα σε όλους

σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, βασικά λόγω σχήματος

προσωπικά είμαι πιο κοντά στον Πρόδρομο, διότι μικρός στη Λακωνία, ποτέ δεν ήπια νερό από πηγάδι, αν ήσουν τυχερός και υπήρχε στην περιοχή σου πηγάδι, από την επιφάνεια, "τζάμπα" δηλαδή, συνήθως κατέβαινα με ανοιτά τα πόδια πατώντας στις πλαϊνές πέτρες του μέχρι τον πάτο, η δίψα στο χωράφι το Καλοκαίρι, δεν παλεύεται

έπειτα πηγάδι γεμάτο με νερό που η επιφάνειά του δεν είναι οριζόντια, αλλά κάπως σαν ανάποδο τραπέζιο, θεωρώ δεν γίνεται, εκτός αν δεν έχει νερό, αλλά υδράργυρο, που δεν διαβρέχει τα τοιχώματα…