Μια μικρή δουλειά, λίγο έξω από τα συνήθη του ylikonet, που θα μπορούσε να ονομαστεί «τι κινείται» :
(Visited 501 times, 1 visits today)
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Μια μικρή δουλειά, λίγο έξω από τα συνήθη του ylikonet, που θα μπορούσε να ονομαστεί «τι κινείται» :
Καλή χρονιά Άρη.
Με υγεία…
Τελικά η “αρχή της ελάχιστης δράσης” είναι το κοινό γνώρισμα και των τεσσάρων περιπτώσεων;
Αφιερωμένη μια …παράπλευρη δραστηριότητα 🙂
Καλημέρα Άρη, χρόνια πολλά τα ρέοντα, με Υγεία


Καλός κολυμβητής σε ποτάμια σκέψης δεν είμαι ,πάντως με παρέπεμψες 2500 χρόνια στον Ηράκλειτο και στο “πάντα ρει, μηδέποτε κατ’ αυτό μένει”
Να είσαι πάντα καλά
Καλημέρα παιδιά.
Μια που το αναφέρεις Άρη:
Αρχή ελάχιστης δράσης από τον Ανδρέα.
Άρη Καλή Χρονιά με υγεία.
Μια μικρή δουλειά που εμπεριέχει τα πιο μεγάλα και θεμελιώδη Πράγματα που “κινούνται”, υλικά και άϋλα, ορίζοντες, περιβάλλοντα, οντότητες που απεικονίζονται στον ανθρώπινο νου κάτω από την ομπρέλα του Σύμπαντος !!!
Εύγε κι ευχαριστούμε…
Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Πραγματικά δεν περίμενα το σημείωμα αυτό να ενεργοποιήσει τόσο γόνιμες αντιδράσεις.
Το εδάφιο από το βιβλίο των βασιλέων που παρέθεσε ο Διονύσης.
Διονύση μου όσο και να το ζητήσουμε εμείς Αβισὰγ δεν πρόκειται να δούμε στην υπόλοιπη ζωή μας, καθότι δεν είμαστε βασιλείς. Άσε που η «δράση» μας μάλλον θα αποδεικνύονταν πολύ ελαχιστοποιημένη.
Παντελή ειλικρινά με κατέπληξε η τεχνοτροπία των πινάκων που μας παρουσίασες, πραγματικά είναι πολύ υψηλής αισθητικής.
Η πιο μοντέρνα έκφραση του «τα πάντα ρεί» είναι, νομίζω: Η κίνηση είναι ο τρόπος ύπαρξης της ύλης.
Γιάννη το κείμενο του Αντρέα που μας παρέθεσες το θεωρούσα πάντα από τα πολύ χαρακτηριστικά και σημαντικά του. Μόλις διάβασα τις πρώτες σειρές το θυμήθηκα και είπα μπράβο Γιάννη, να το ξαναευχαριστηθούμε οι παλιοί και να το γνωρίσουν οι νέοι.
Καλή χρονιά Πρόδρομε ευχαριστώ.
Καλησπέρα Άρη, καλησπέρα συνάδελφοι, καλή χρονιά με υγεία.
Άρη χαίρομαι ιδιαιτέρως που αναδεικνύεις αυτό το εξόχως γοητευτικό θέμα, για το οποίο μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά. Η αρχή της ελάχιστης δράσης, όπως παρουσιάζεις, φαίνεται να διαπερνά όλο το οικοδόμημα της φυσικής και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, μια «ανώτερη διανοητικά διεργασία» από την απλή διατύπωση των νόμων που διέπουν τα φαινόμενα: οι νόμοι είναι αυτοί που είναι γιατί η δράση πρέπει να αποκτά ακρότατο.
Να τονίσω επίσης ότι ενώ πολλές φορές σε φυσικά συστήματα είναι δύσκολο να βρεθούν απ’ ευθείας οι εξισώσεις κίνησης και οι διατηρήσιμες ποσότητες από τους νόμους του Νεύτωνα, είναι πιο εύκολο να υπολογίσουμε πρώτα την συνάρτηση Lagrange και μέσω της αρχής της ελάχιστης δράσης, τις εξισώσεις κίνησης και τις διατηρήσιμες ποσότητες.
Νά ‘σαι καλά.
Καλησπέρα Στάθη, καλή σου χρονιά.
Πράγματι αρχή της ελάχιστης δράσης συνιστά μια «ανώτερη διανοητικά διεργασία» που μας βοηθά να μάθουμε μυστικά της φύσης είτε πιο εύκολα από άλλες μεθόδους είτε να την εφαρμόσουμε εκεί που οι άλλες μέθοδοι δεν μπορούν να μας δώσουν λύση.
Έτσι π.χ. οι συνακόλουθές της Μηχανική του Lagrange και Μηχανική του Hamilton βρίσκουν εφαρμογές η μεν πρώτη στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και η δεύτερη στην Κβαντομηχανική.
Αλλά για να κάνουμε και λίγο χιούμορ που μας χρειάζεται αυτούς του καιρούς, νομίζω, μπορούμε να πούμε ότι η φύση έχει κατακτήσει αυτό που λέγανε «το δικαίωμα στην τεμπελιά».
Καλημέρα Άρη. Καλή χρονιά. Το άρθρο σου – ειδικά για εμάς που ασχολούμαστε πολύ με τη Λυκειακή Φυσική – κάνει καλό στο μυαλό αφού το ενεργοποιεί προς κατευθύνσεις ξεχασμένες από τα φοιτητικά χρόνια.
Να είσαι καλά.
Καλημέρα Ανδρέα, καλή σου χρονιά.
Ευτυχώς ακόμη όλες οι αναρτήσεις του ylikonet ενεργοποιούν με κάποιο τρόπο τα μυαλά. Και αν σκεφτείς τι γίνεται γενικά στο διαδίκτυο!!!!!
Ευχαριστώ.
Άρη καλή χρονιά !!
Η εργασία σου έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις!!