Βλέπετε ένα σύστημα σε ισορροπία. Η διατομή του δοχείου είναι τετραπλάσια αυτής του εμβόλου.
Εκτρέπουμε το έμβολο προς τα δεξιά και το αφήνουμε. Δείξατε ότι θα εκτελέσει αρμονική ταλάντωση.
Βρείτε και την περίοδο.
![]()
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Η ανάρτηση είναι “χιουμοριστική”.
Αν κάποιος μαθητής διαβάζει την ανάρτηση ας την αγνοήσει.
Καλησπέρα Γιάννη.
Βάζεις ιδέες…. Θα τη δεις σε κανένα βοήθημα και θα τρίβεις τα μάτια σου…..
Θα ήταν λάθος Χριστόφορε.
Πόσα λάθη υπάρχουν Γιάννη……
Γιαννη εχω δει ασκηση με δοχειο και νερο μεσα φυσικα .Το εχουν βαλει να κανει εξαναγκασμενη ταλαντωση ,κρεμεται και απο ενα ελατηριο ,να υπαρχει τρυπα στον πυθμενα του δοχειου αρχικα κλειστη .Ρωταει για να εχουμε μεγιστο πλατος ταλαντωσης πρεπει να ανοιξουμε την οπη για ποσο χρονο ; Η ελευθερη λεει επιφανεια να θεωρηθει πολυ μεγαλυτερη της οπης .
Πρεπει να μεινει μεσα τοσο νερο ωστε το ωδιεγ = ωο .Αρα βρισκουμε την μαζα που πρεπει να φυγει με σταθερη φυσικα ταχυτητα απο την τρυπα και πολυ απλα και χωρις κανενα προβλημα να εφαρμοζεται η μαθητικη εξισωση του κυριου Bernoulli χαλαρα απο την επιφανεια (υ=0) μεχρι την εκροη κλπ.
Επομενως πολλα μπορουν να γινουν γιατι ….μα γιατι ετσι !
Αναρωτιεμαι ομως δεν υπαρχει ενας προβληματισμος στο αν ολα αυτα ισχυουν ποσες παραδοχες να κανει πια κανεις ;!
Δυστυχως πολλα θεματα φτιαχνονται με σκοπο την πρωτοτυπια η οποια ομως πολλες φορες οταν σαν στοχο εχει μονο αυτο οδηγει σε σφαλματα!
Καλησπέρα Κώστα.
…….και σου φέρνουν την άσκηση τα παιδιά και σου λένε ……προσπάθησα να την λύσω αλλά “δε μου βγαίνει”. Τι να βγει; Άντε να εξηγήσεις τα ανεξήγητα……..
Καλησπέρα. Γιάννη θα μπορούσε να μπει με αυτό το σχήμα:

Κώστα η πενία συνδυαστικές ασκήσεις κατεργάζεται.
Φυσικά Στάθη.
Είναι μια όμορφη περίπτωση αρμονικής ταλάντωσης.
Φυσικά με μηδενικές τριβές μεταξύ σωλήνα και νερού.
Με σωλήνα κάπου 4 τ.εκ. το ιξώδες δεν παίζει ρόλο.
Η κινητική ενέργεια της υγρής στήλης “επιστρέφεται” στο έμβολο διότι είναι οργανωμένη κίνηση.
Η ταλαντευόμενη μάζα είναι μεγαλύτερη αυτής του εμβόλου.
Κώστα καλησπέρα.
Θίγεις ένα πολύ σημαντικό θέμα: ποιες προσεγγίσεις δουλεύουν αθόρυβα πίσω από τις ασκήσεις που στήνουμε, αλλά και πίσω από τις λύσεις που προτείνουμε σε ασκήσεις. Είθε να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί πάνω σε αυτό.
Στάθη οι προσεγγίσεις είναι μεγάλο θέμα και συμφωνώ σε ότι είπες.
Το πρόβλημα πολλών ασκήσεων είναι ότι (χωρίς να το καταλάβουμε) θεωρούμε τα υγρά ως έχοντα βάρος αλλά όχι μάζα!
Δηλαδή ασκούν μεν δυνάμεις λόγω υδροστατικής πίεσης, δεν αποκτούν όμως τα τμήματα τα εν επαφή με το έμβολο κινητική ενέργεια.
Εστιάζουμε σε δυνάμεις που δέχεται το έμβολο και αν δείξουμε ότι ΣF=-D.x καθαρίσαμε. Ως εάν το έμβολο μόνο κινείται.
Το λάθος δεν είναι δύσκολο να γίνει ακόμα και στον υοειδή σωλήνα που έστειλες προηγουμένως σε σχήμα.
Το ξέρω Γιάννη, το έχω διαπράξει πολλάκις…
Καλησπέρα Γιάννη, καλησπέρα σε όλους.
Πολύ καλή άσκηση.
Η πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μείωσης της περιόδου, άρα αύξησης της συχνότητας είναι παρόμοια με εκείνη εκκρεμούς που το σφαιρίδιο είναι φορτισμένο και υπάρχει ο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο έτσι ώστε να ασκείται κι άλλη δύναμη εκτός του βάρους, προκαλώντας φαινομενική αύξηση του g.
Τα δύο αίτια επαναφέρουν πιο γρήγορα!
Βασίλη ευχαριστώ.
Όμως δεν μειώνεται η περίοδος. Ότι και αν ονομάζουμε περίοδο στην εντόνως φθίνουσα αυτή ταλάντωση.
Η ταλαντευόμενη μάζα δεν είναι μόνο αυτή του εμβόλου. Είναι και μάζες νερού που τίθενται σε κίνηση.
Δυστυχώς η τάση μας να κατασκευάζουμε συνδυαστικές ασκήσεις μας οδηγεί σε εξωπραγματικά θέματα όπως το παρόν.
Αν πάρουμε τον υοειδή σωλήνα του Στάθη θα δείξουμε εύκολα ότι η περίοδος αυξάνεται.