web analytics

Μέτρηση ισχύος αντλίας με Ventouri

Στο σχήμα απεικονίζεται αντλία που η είσοδος του υγρού σ’ αυτή έχει εμβαδό εγκάρσιας διατομής Α1 και η έξοδος Α2. Προκειμένου να μετρήσουμε την ισχύ της , συνδέουμε στα σημεία 1 και 2 κατακόρυφο υοειδή σωλήνα (U), που περιέχει υγρό πυκνότητας ρ2 μη αναμιγνυόμενο με το υγρό 1 που ρέει στον κεντρικό σωλήνα.
Να εκφράσετε την ισχύ που καταναλώνει η αντλία σε συνάρτηση των Α1, Α2 , ρ1 , ρ2 , την παροχή Π και την υψομετρική διαφορά h του υγρού 2 στον υοειδή σωλήνα. Θεωρείστε ότι για να προωθεί το υγρό 1 η αντλία, πρέπει η πίεση εξόδου Ρ2 να είναι μεγαλύτερη από την πίεση εισόδου Ρ1 , δηλαδή Ρ2>Ρ1>0.
Εφαρμογή: Α1=2cm^2,Α2=1cm^2,ρ1=10^3 kg/m^3 ,ρ2=11∙10^3 kg/m^3
Π=60 L/min,h=5cm ,H=35cm

Απαντήσεις σε word και σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
15 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
21/02/2021 7:03 ΜΜ

Καλησπέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστώ για την αφιέρωση.
Η συζήτηση κάτι καλό έβγαλε!
Μια εφαρμογή στο βεντουρίμετρο!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή!
(Πότε πρόλαβες;)

Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα πατρίδα!
Εξαιρετική , συνδυαστική , διδακτική!
Τα έχει όλα.
Συγχαρητήρια Πρόδρομε!

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Πρόδρομε καλησπέρα.
Είναι πολύ καλή και απο την ανάδραση πάντα κάτι καλό βγαίνει

Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα σε όλους
θεωρώ, καλή, αλλά υψηλότατου επιπέδου, Πρόδρομε
δεν κατάλαβα, πάντως, στα σχόλια πώς χάνεται το h
επίσης δεν μου συμφωνεί η ανισότητα της παροχής με τη μονάδα μέτρησής της

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
21/02/2021 11:38 ΜΜ

Προδρομε καλη η αναλυση σου !

Να πω οτι εχεις φτιαξει εδω μια αντλια στην οποια εχουμε το εξης : Στην εξοδο της
(2,out) εχεις μικροτερη πιεση απο οτι στην εισοδο της (1,in) Και αυτο γιατι στην εξοδο της εχεις βαλει πιο στενο σωληνα απο οτι στην εισοδο για αυτο και ο ορος :

(P2 – P1)*Π = ( ρ1 – ρ2) * g*h = – 10*ρ1 * g*h < 0

Συνηθως επειδη κανουμε αντληση απο περιοχες που εχουμε Patm θα πρεπει κατα αρχην η πιεση στην εισοδο Pin να ειναι μικροτερη απο την Patm οποτε στην εξοδο της αντλιας θα εχουμε μεγαλυτερη πιεση για να “στειλει ” το νερο τελικα σε εκροη με Patm .

(Ο Βαγγελης αναφερει το (h) που υπαρχει στο δευτερο ορο της σχεσης (4) . Αυτο το (h) δεν υπαρχει στα σχολια σου . Επισης το (Η=35cm) δεν χρειαζεται καπου τελικα )

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε. Ωραία η δουλειά σου στη νέα προσέγγιση της λειτουργίας της αντλίας, αλλά νομίζω ότι έχει ένα μικρό θέμα ορισμού.
Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε στην υδροδυναμική είναι δύο.
Εκείνες που προσφέρουν ενέργεια στο ρευστό (αντλίες) και εκείνες που απορροφούν ενέργεια από το ρευστό (τουρμπίνες).

Πολύ ωραία η παρατήρησή σου για το εναλλασσόμενο ρεύμα, που δίνει πάσα για συνδυασμό με το αντίστοιχο κεφάλαιο…

Τελευταία διόρθωση5 έτη πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Μαρία Πολυκαρπούλου

Έχω μπερδευτεί. Νομίζω πως η ενέργεια που παρέχει το περιβάλλον υγρό πρέπει να είναι (p1-p2)ΔV για κίνηση προς τα δεξιά. Άρα η ισχύς της αντλίας 37,5+5=42,5W.