Οι οριζόντιοι παράλληλοι αγωγοί xx΄ και yy΄, με αμελητέα αντίσταση, απέχουν απόσταση d=1m και ορίζουν ένα οριζόντιο επίπεδο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα κατακόρυφο ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=1Τ.
Μια αντίσταση R=1,5Ω συνδέεται στα άκρα x και y των αγωγών, όπως στο σχήμα, ενώ μια μεταλλική ράβδος ΑΓ μάζας m=0,5kg, αντίστασης r=0,5Ω και μήκους ℓ=1m, ισορροπεί σε επαφή με τους παράλληλους αγωγούς. Σε μια στιγμή tο=0, η ράβδος τίθεται σε κίνηση με σταθερή επιτάχυνση α=0,4m/s2, με την επίδραση κατάλληλης οριζόντιας δύναμης F. Στη διάρκεια της κίνησης αυτής, η ράβδος παραμένει διαρκώς κάθετη στους αγωγούς xx΄ και yy΄, με τους οποίους δεν εμφανίζει τριβές. Τη χρονική στιγμή t1=5s κλείνουμε το διακόπτη δ βραχυκυκλώνοντας την αντίσταση R, ενώ η κίνηση της ράβδου συνεχίζεται με την ίδια επιτάχυνση μέχρι τη στιγμή t2=6s.
i) Να βρεθούν την χρονική στιγμή t1=5s, ελάχιστα πριν το κλείσιμο του διακόπτη (t1–):
α) Ο ρυθμός μεταβολής της μαγνητικής ροής που διέρχεται από το ορθογώνιο xΑΓy, θεωρώντας ότι η κάθετη στην επιφάνεια έχει την κατεύθυνση του Β.
β) Η ισχύς της δύναμης F.
γ) Ο ρυθμός με τον οποίο παράγεται θερμότητα στις αντιστάσεις R και r.
δ) Ο ρυθμός μεταβολής της κινητική ενέργειας της ράβδου ΑΓ.
ii) Ποιες οι αντίστοιχες απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα, αμέσως μετά το κλείσιμο του διακόπτη (t1+).
iii) Να κάνετε τη γραφική παράσταση της τάσης VΑΓ στα άκρα της ράβδου σε συνάρτηση με το χρόνο, μέχρι τη στιγμή t2.
Θεωρείστε γνωστή την ΗΕΔ από επαγωγή στα άκρα κινούμενης ράβδου Ε=Βυℓ, ενώ το τμήμα των αγωγών σύνδεσης που περιέχει το διακόπτη δεν έχει αντίσταση.
ή
Επαγωγή και κλείσιμο διακόπτη.
Επαγωγή και κλείσιμο διακόπτη.
Έτσι πρέπει να είναι τα θέματα των Εξετάσεων.
Παίρνεις ένα λιτό σενάριο και βγάζεις ερωτήματα χωρίς τον συνήθη κυκεώνα πράξεων.
Απλή άσκηση με τα όλα της
Συμφωνώ απόλυτα με το Γιάννη
Καλησπέρα, Διονύση , καλησπέρα στην παρέα.
Πάρα πολύ καλή άσκηση. Δομημένη για εξετάσεις. Για εξέταση γνώσεων και εμβάθυνσης, όχι ταχυγραφίας.
Καλησπέρα παιδιά.
Γιάννη, Κώστα και Χριστόφορε σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Διονύση καλησπέρα.
Συμφωνώ απόλυτα με το Γιάννη. Έτσι πρέπει να είναι τα θέματα. Να εξετάζουν φυσική.
Καλημέρα Χρήστο και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Χαίρομαι που …εγκρίνεις!
Καλημέρα κι από ΄δω Διονύση.
Όμορφη από την αρχή ως το τέλος
Υ.Γ
Στη λύση του i) έχει “φαγωθεί” η απάντηση του α) και είναι ανακόλουθοι οι συμβολισμοί α,β,γ, των απαντήσεων
Καλημέρα Παντελή και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό, αλλά και την επισήμανση της … λαθροχειρίας 🙂
Το διόρθωσα…
Αγαπητοί κύριοι καλησπέρα. Παρακολουθώ το Υλικο περίπου ένα χρόνο και ομολογω πως η καταπληκτική δουλειά που ανεβαίνει εδώ με έχει κάνει πολύ καλύτερο δάσκαλο. Κε Μάργαρη πράγματι οι αναρτήσεις σας είναι πολύτιμα εργαλεία τόσο για εμάς όσο και για τους απαιτητικούς μαθητές. Τούτη η ανάρτηση δεν αποκλίνει από τα παραπάνω. Μόνο μια ασήμαντη παρατήρηση. Στο διάγραμμα της τάσης η μέγιστη τιμή για t=5s έχω την εντύπωση πως είναι 1,5V και όχι 3V. Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Κώστα.
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και τον καλό σου λόγο.
Τώρα, γιατί την μέγιστη τάση την υπολόγισα στην τιμή 1,5V και στο διάγραμμα έβαλα 3V… μυστήριο!
Διορθώνω.