
Η θεωρία του Ηλεκτρομαγνητισμού της Γ’ Λυκείου, βασισμένη στις περσινές μου παρουσιάσεις Prezi (1, 2, 3). Τα τμήματα που σημειώνονται με «ΕΥ» είναι εκτός ύλης. Τα QR-codes που υπάρχουν μέσα στα pdf παραπέμπουν είτε στις παρουσιάσεις, είτε σε videos (δικά μου ή άλλων).
Μπορείτε να κατεβάσετε τη θεωρία σε τρία μέρη εδώ:
ΗΜ-1 (μαγν.πεδίο), ΗΜ-2 (επαγωγή), ΗΜ-3 (εναλλασσόμενα)
ή όλα μαζί εδώ
![]()
Πάνο, δεν είπα ότι ο συμβολισμός του Young πρέπει να είναι θέσφατο!
Απλά, το προεδρικό διάταγμα με το αναλυτικό πρόγραμμα, με βάση το οποίο γράφτηκαν τα βιβλία που έχουμε σήμερα, αυτό προέβλεπε.
Και αυτό εφαρμόστηκε από τους συγγραφείς…
Πάνo καλησπέρα! Μία παρατήρηση, το βιβλίο δεν χρησιμοποιεί το γράμμα u για την εναλλασσόμενη τάση αλλά το υ (ύψιλον) το οποίο είναι το καλλιγραφικό V. Επίσης πιστεύω ότι καταργήθηκε στις ταλαντώσεις ή στην εξίσωση τάση ο δείκτης 0 (μηδέν) γιατί πλέον συμβολίζουμε την τιμή ενός μεγέθους την χρονική στιγμή 0 και όχι την μέγιστη τιμή (προφανώς το 0 είναι πιο βολικό στην γραφή από την λέξη max, αλλά ….)
Παρμενίωνα καλησπέρα. Θα πρέπει να κάνεις λογαριασμό στο prezi και στη συνέχεια να αντιγράψεις την παρουσίασή μου στον λογαριασμό σου. Νομίζω ότι είναι ελεύθερο να γίνει. Στη συνέχεια, αν ξέρεις από prezi, θα κάνεις ότι θέλεις στο δικό σου αντίγραφο, το οποίο και θα παρουσιάσεις στους μαθητές σου. Εναλλακτικά, μπορείς να παραλήψεις τα κομμάτια που δεν σου αρέσουν, απλά τρέχοντας την παρουσίαση πιο γρήγορα. Η εκμάθηση του prezi είναι λίγο δύσκολη στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα της είναι πολύ καλά. Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το πρόγραμμα αυτό.
καλημέρα σε όλους
(τελώ εν τω ενδιαμέσω λουστραρίσματος των ξύλινων ντουλαπιών της κουζίνας και βαφής δια τσιμεντοχρώματος του κλιμακοστασίου της ταράτσας συνισταμένου εξ 20 σκαλοπατιών συνήθους μεγέθους…)
έχω καταθέσει και παλιότερα την αιρετική (ε, καλά) και μειοψηφική θέση μου για τον συμβολισμό των φυσικών μεγεθών:
ο συμβολισμός ενός φυσικού μεγέθους είναι αυθαίρετος, απόλυτης, δηλαδή, επιλογής του γράφοντος, με μοναδική προϋπόθεση να διευκρινίσει τί συμβολίζει κάθε σύμβολο
(υποχρέωση διευκρίνησης δεν υπάρχει αν χρησιμοποιηθεί ο συμβολισμός που υπάρχει στο επίσημο σχολικό βιβλίο)
για παράδειγμα αν γράψω ότι η πυκνότητα m ενός υλικού ορίζεται με τη σχέση m=V/ρ, όπου V η μάζα ενός σώματος κατασκευασμένου από αυτό το υλικό και ρ ο όγκος αυτού του σώματος, είμαι απόλυτα σωστός
(για πρακτικούς λόγους, πάντως, συνιστάται η χρήση των συμβολισμών του επίσημου σχολικού βιβλίου)
Πάνο καλημέρα.Συμφωνώ απόλυτα με τον προβληματισμό σου. Το είχα θέσει από την πρώτη στιγμή στο άρθρο
Σύμβολα στο εναλλασσόμενο
και στις αναρτήσεις μου κράτησα τα V, Vmax…
Τώρα δύο χρόνια μετά, όλα τα βοηθήματα και εμείς, έχουμε υιοθετήσει τα υ και V… και φοβάμαι ότι άλλος συμβολισμός θα μπερδεύει τα παιδιά.
Αναστάση πολύ καλή δουλειά! Θα μας βοηθήσει στην παρουσίαση του κεφαλαίου. Ευχαριστούμε.
Βαγγέλη η χρήση του ρητού “μέτρον άριστον” εκφράζει τη θέση μου όσον αφορά τους συμβολισμούς. Πιο συγκεκριμένα αν έναν καθηγητής χρησιμοποιούσε τον τύπο που αναφέρεις για την πυκνότητα, νομίζω ότι θα έπραττε μεγάλο εκπαιδευτικό ατόπημα. Αν χρησιμοποιούσε όμως το συμβολισμό V=Voημωt για την εναλλασσόμενη τάση νομίζω ότι θα βοηθούσε τους μαθητές του και δεν θα τους μπέρδευε. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω τα τελευταία 40 χρόνια.
Τώρα αυτό που λες ότι για πρακτικούς λόγους συνίσταται ο συμβολισμός του επίσημου σχολικού βιβλίου, θα μου επιτρέψεις να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Με αυτή τη λογική θα πρέπει στον ορισμό της μαγνητικής ροής να χρησιμοποιούμε το S για το συμβολισμό του εμβαδού (τεύχος Α) ενώ παρακάτω στο τύπο του πλάτους της εναλλασσόμενης τάσης να χρησιμοποιούμε το Α για το συμβολισμό πάλι του εμβαδού (τεύχος Β). Αυτό θεωρείς ότι είναι μία καλή πρακτική;
βρε, συ, καλέ μου φίλε, Πάνο,
αφού είσαι ομότεχνος, δηλαδή Πειραματικός,
αλλά και παλιός, άρα σοφός, λέμε τώρα,
άμα δεν μας παινέψουμε…,
κανένα εκπαιδευτικό ατόπημα δεν θα έπραττε ο καθηγητής,
που θα έγραφε τον τύπο που αναφέρω για την πυκνότητα
εννοώ κανέναν!
και επαναλαμβάνω κανέναν!
όποιος γράφει συμβολίζει όπως γουστάρει
τελεία!
αρκεί να διευκρίνιζε τα σύμβολά του
και νωρίτερα εννοείται στα όποια κείμενά του,
όχι αυτά τώρα, αυτά εχθές, αυτά πριν χρόνια,
ο συμβολισμός είναι αυθαίρετος, τελεία ξανά!!!
τώρα ως προς τις τάσεις θα προτιμούσα
υ την όποια, και V το πλάτος, τη μέγιστη,
μου φαίνεται βοηθάει οπτικά τον μαθητή,
αλλά το σχολικό βιβλίο είναι ο μπούσουλας
για το οποίο, να με συγχωρείς κιόλας,
δεν σου πέφτει λόγος να διατηρείς επιφυλλάξεις
το ξαναγράφω, δεν σου πέφτει λόγος!
αυτό είναι το επίσημο, σ΄ αρέσει δεν σ΄ αρέσει,
εννοείται το ίδιο ισχύει και για μένα…
όσον αφορά δε στον συμβολισμό της επιφάνειας
στο τεύχος Α, όπου είχα συγγραφική συνευθύνη
που το προσέθεσαν μετά στη Γ Λυκείου,
Θεέ και Κύριε, ποίος ο ένοχος;
Γενική Παιδεία είχαμε γράψει
με τις οδηγίες που τότε μα δόθηκαν…
Πολύ καλή δουλειά. Ευχαριστούμε πολυ!!