web analytics
Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ξενοφών Στεργιάδης

Καλησπέρα , Χριστός Ανέστη!, Χρόνια Πολλά.
Άρη πολύ εύστοχη και χρήσιμη η παρέμβαση σου. Είναι καιρός τώρα που παρακολουθώ, όσο μπορώ και πάντα με χρονική καθυστέρηση, όσα γράφονται στο ylikonet σε σχέση με το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και το φαινόμενο Compton.Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρχε αναφορά στη σκέδαση Thomson (σκέδαση σε δέσμιο ηλεκτρόνιο), καθώς και σε όσα αναφέρεις για την απορρόφηση της ορμής από το άτομο που αν δεν συνέβαινε θα ανατρεπόταν η διατήρηση της ορμής. Δεν είχα το χρόνο να γράψω γι αυτό, αλλά ευτυχώς ήρθες με αυτή την παρέμβαση σου και ανέδειξες τι συμβαίνει και ειδικότερα γιατί όταν φ=0 υπάρχει μια κορυφή , αυτή που αντιστοιχεί στη σκέδαση Thomson.
Να είσαι πάντα καλά
Υ.Γ Κάτι τέτοια κάνετε εσείς οι baby boomers και σας συγχωρούμε για όλα τ ΄άλλα. -:)

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Πολύ καλή παρουσίαση Άρη. Συμπληρώνει αυτά που λείπουν από το βιβλίο. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές προσπαθώντας να μείνουμε στα του βιβλίου, αποσιωπούμε πράγματα απαραίτητα για να συμπληρωθεί το παζλ.

Ανδρέας Βαλαδάκης
20/04/2023 3:36 ΠΜ

Άρη καλημέρα.

Πολύτιμο. Θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Βιβλίο για τον Καθηγητή.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
20/04/2023 7:25 ΠΜ

Καλημέρα Άρη.
Πολύ χρήσιμη και “αποκαλυπτική” η ανάρτησή σου.
Σε ευχαριστώ που την μοιράστηκες!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Εξαιρετική!

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Άρη, καλημέρα και χρόνια πολλά.

Κάποια πράγματα έχουν ειπωθεί σε άλλες αναρτήσεις, αλλά η δικιά σου νομίζω ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο. Λίαν χρήσιμη.

Και μιας και ανήκουμε στην ίδια γενιά (νομίζω) μια απορία στο «Για τον γενικότερο ρόλο της γενιάς μου στα κοινωνικά τεκταινόμενα μάλλον δεν υπάρχει ούτε συγνώμη ούτε συγχώρεση». Τι εννοείς; 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Άρη. Πολύ καλή η ανάλυση. Αν θυμάσαι υπήρχε ερώτηση του Χαράλαμπου σε σχετική ανάρτησή μου και έδωσα ΕΔΩ κάποια στοιχεία, που πιστεύω ό,τι θα συμφωνήσεις.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε και η πειραματική διαδικασία (ευσθησία οργάνων, σφάλματα κ.λ.π.)
Για το μόλυβδο, βρήκα ότι κάτω από 0,1 MeV ενέργεια προσπιπτουσας ακτινοβολίας, βρίσκουμε να συμβαίνουν σχεδόν μόνο φωτοηλεκτρικές διεργασίες. Μεταξύ 0,1 MeV και 2,5 MeV μπορούμε να ανιχνεύσουμε τόσο φωτοηλεκτρικές όσο και Compton διαδικασίες και τέλος, καθώς το επίπεδο ενέργειας αυξάνεται πάνω από 2,5 MeV και 100 MeV, μπορούμε να παρατηρήσουμε τόσο τη σκέδαση Compton όσο και την παραγωγή ζευγών.

Νίκος Μαλακασιώτης

Άρη χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για τη μελέτη σου που είναι αναλυτικότατη. Αρχικά να αναφέρω, Ξενοφώντα(χρόνια πολλά φίλε) ,ότι την σκέδαση Tomson την είχε περιγράψει με μεγάλη ανάλυση και ο Ανδρέας Ριζόπουλος. Θέλω μόνο να προσθέσω κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις. Το διάγραμμα που ανέβασες παριστάνει τις περιοχές που το κάθε ένα από τα φαινόμενα είναι κυρίαρχο σε συνάρτηση μόνο του ατομικού αριθμού. Στην εξασθένηση όμως της δέσμης των φωτονίων συνεισφέρουν η απορρόφηση και η σκέδαση οι οποίες όμως εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η ενέργεια των φωτονίων ,ο ατομικός αριθμός ,η πυκνότητα , η πυκνότητα των ηλεκτρονίων(αριθμός ηλεκτρονίων ανά μονάδα μάζας),το πάχος του υλικού.
Η εξασθένηση της δέσμης φωτονίων δίνεται από τη σχέση:
I=Ιο e^-μχ
Όπου Ιο = η ένταση της αρχικής δέσμης 
           Ι = η ένταση της δέσμης μετά από διέλευση x cm
           μ = ο γραμμικός συντελεστής εξασθενήσεως (cm-1)
           x = το μήκος της διάδοσης.
Ο γραμμικός συντελεστής εξασθένησης μ είναι η κυρίαρχη παράμετρος με την οποία μπορεί να χαρακτηριστούν οι δέσμες φωτονίων (κυρίως οι ακτίνες X και οι   γάμμα) κατά τη διείσδυση τους μέσα στα απορροφητικά υλικά. Το μ(Ζ,ρe,Ε) είναι συνάρτηση του ατομικού αριθμού Ζ , της πυκνότητας των ηλεκτρονίων καθώς και της ενέργειας Ε της προσπίπτουσας δέσμης φωτονίων σε αυτό.
Όμως ο συντελεστής γραμμικής εξασθένησης μ είναι ανάλογος της πυκνότητας του υλικού, πράγμα που δεν το θέλουμε όταν συγκρίνουμε τη φύση των υλικών. Κατά συνέπεια, ορίζεται μία άλλη ποσότητα (μ/ρ), η οποία είναι ανεξάρτητη της πυκνότητας. Διαίρεση του μ με τη πυκνότητα παρέχει το συντελεστή μαζικής εξασθένησης με μονάδες Ι^2/m . Δηλαδή ο μ θα είναι διαφορετικός για το νερό και τον πάγο ενώ η ποσότητα (μ/ρ) είναι η ίδια.
Και το μ και το μ/ρ εκφράζουν τη συνολική πιθανότητα εξασθένησης, που οφείλεται σε όλες τις επιμέρους αλληλεπιδράσεις.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ο συντελεστής απορρόφησης των τριών φυσικών διαδικασιών κατά την αλληλεπίδραση φωτονίων με ύλη (στην προκειμένη περίπτωση με μόλυβδο).

Παρατηρούμε από το διάγραμμα ότι σε χαμηλές ενέργειες, ας πούμε λίγο πιο κάτω από τα 0,5 MeV(*) , κατά την απορρόφησή των ακτίνων Χ το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο επικρατεί του Compton, ενώ η δίδυμος γένεσις είναι ανύπαρκτη. Από τα 0,5MeV και μέχρι πιο πάνω από τα 1,02MeV (*) το φαινόμενο Compton επικρατεί συντριπτικά του φωτοηλεκτρικού στην απορρόφηση των Χ. Η δίδυμος γένεσης ίσα που αρχίζει να εμφανίζεται. Σε ακόμη μεγαλύτερες ενέργειες φωτονίων (π.χ. μεγαλύτερες του 8MeV) η δίδυμος γένεσις γίνεται σχεδόν το αποκλειστικό φαινόμενο απορρόφησης των σκληρών πλέον ακτίνων Χ, που μπορούν ενεργειακά να θεωρηθούν και ακτίνες γ.

(*) Οι τιμές που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Προφανώς εξαρτώνται από το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί

comment image

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Νίκος Μαλακασιώτης

Να ευχηθώ τα χρόνια πολλά σε όλους

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Νίκος Μαλακασιώτης
Ξενοφών Στεργιάδης

Καλό μεσημέρι, Χριστός Ανέστη! και Χρόνια Πολλά.
Νίκο, δεν είχα διαβάσει την ανάρτηση του Αντρέα η οποία είναι πολύ ωραία και εκτενής. Το σχόλιο μου σε σχέση με την ανάρτηση του Άρη σχετίζεται και με το ότι αυτή η περίπτωση σκέδασης έχει όνομα και λέγεται σκέδαση Thomson.
Καλή συνέχεια.

Νίκος Μαλακασιώτης
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Γεια σου Άρη, η πρόθεση μου ήταν εξαρχής να παραθέσω το διάγραμμα και να εξηγήσω συνοπτικά τι παριστάνουν οι 2 άξονες Όταν το είδα εντυπωσιάστηκα και ήθελα να το μοιραστώ με το δίκτυο. Όσα αναφέρεις είναι σωστά και πολύ αναλυτικά. Σου ανέφερα ότι ήθελα να δείξω την επικάλυψη των διεργασιών χρησιμοποιώντας ένα γενικότερο χαρακτηριστικό που αφορά την εξασθένηση της δέσμης και όχι μόνο τον ατομικό αριθμό. Σε ότι με παραπέμπεις είναι χρήσιμα και μου είναι λιγο πολυ γνωστά. Να είσαι καλά

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Νίκος Μαλακασιώτης