web analytics

Διαφορά φάσης μεταξύ του Ηλεκτρικού και Μαγνητικού πεδίου στο ΗΜΚ

Κάτω από την συζήτηση “Πανελλαδικές 2023. Θέμα Α5”  διατυπώθηκε ερώτημα για την διαφορά  φάσης μεταξύ ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου στο ΗΜΚ.

Για να είναι ευκολότερη η εύρεση στο μέλλον, μεταφέρεται σαν ανεξάρτητη συζήτηση παρακάτω:

Θυμιος Τσιτζηρας

Καλημερα Ανδρέα.Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφέρω μια απορία αρκετών χρονων(η οποία μάλλον οφείλεται σε ατελή γνώση η ερμηνεία)
Για σημεία κοντά στην κεραία Δφ=π/2(αφου το ενα είναι ο ρυθμός μεταβολής του άλλου πεδιου)
Πως γίνεται η ολίσθηση φάσης ώστε για σημεία μακριά τα πεδια να γίνονται συμφασικα; Ευχαριστω.

Καλησπέρα Θύμιο.

Το θέμα έχει συζητηθεί και παλαιότερα εδώ, όπου ο Γιάννης έχει συγκεντρώσει τα σχόλια σε ένα αρχείο.

Διονύσης Μάργαρης  Απάντηση σε  Θυμιος Τσιτζηρας

Καλό μεσημέρι Θύμιο.
Πού οφείλεται το ηλεκτρικό πεδίο κοντά στον αγωγό; Στα φορτία πάνω στην κεραία. Όπως και το μαγνητικό πεδίο οφείλεται στο ρεύμα που διαρρέει την κεραία.
Αυτά όμως ισχύον πολύ κοντά στην κεραία. Αρκεί να σκεφτούμε το πώς μεταβάλλεται το Β με την απόσταση r από την κεραία.
Σε μεγάλη απόσταση;
Εδώ τα πράγματα ερμηνεύονται με βάση τις εξισώσεις του Maxwell.
Το μαγνητικό πεδίο γεννιέται από τις μεταβολές της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου (4η εξίσωση… ρεύμα μετατόπισης), ενώ το ηλεκτρικό πεδίο οφείλεται στις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου (3η εξίσωση … επαγωγή).
Αλλά τότε τα δυο πεδία έχουν την ίδια φάση…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια