
Σώμα Σ₁ μάζας m₁ = 3kg συγκρατείται ακίνητο σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσης φ = 30⁰ με το οποίο εμφανίζει συντελεστή στατικής τριβής μs = √3/5 που θεωρούμε ότι ισούται με τον συντελεστή τριβής ολίσθησης. Κάποια χρονική στιγμή βλήμα μάζας m₂ = 1kg κινούμενο με ταχύτητα μέτρου υ₂ = 4m/s παράλληλα στο κεκλιμένο επίπεδο συγκρούεται μετωπικά και πλαστικά με το Σ₁ με αποτέλεσμα τη δημιουργία του συσσωματώματος ενώ ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή αφήνουμε ελεύθερο το Σ₁. Στο τέλος του τμήματος του κεκλιμένου επιπέδου που είναι τραχύ ξεκινά λείο επίπεδο που στην αρχή του εφάπτεται το πάνω μέρος ιδανικού ελατηρίου που έχει άξονα παράλληλο στο κεκλιμένο επίπεδο και σταθερά k = 100 N/m. Η απόσταση μεταξύ της θέσης δημιουργίας του συσσωματώματος και της αρχής του λείου επιπέδου είναι d = 0,5m. Θεωρήστε τις διαστάσεις του συσσωματώματος πολύ μικρές. Δίνεται g = 10m/s².
Να υπολογίσετε :
1) το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος ακριβώς τη χρονική στιγμή εισόδου του στο λείο επίπεδο που έρχεται σε επαφή με το ελατήριο.
2) τη θερμότητα που εκλύεται σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου.
3) το συνολικό διάστημα που θα διανύσει το συσσωμάτωμα στο τραχύ τμήμα του επιπέδου.
4) την εξίσωση της απομάκρυνσης του συσσωματώματος από τη θέση ισορροπίας του σε σχέση με τον χρόνο στη διάρκεια της «τελικής» ταλάντωσης που εκτελεί. θεωρήστε ως θετική φορά της ταλάντωσης την προς τα πάνω και t₀ = 0 την χρονική στιγμή ακριβώς πριν ξεκινήσει η «τελική» ταλάντωση.
![]()
Καλό απόγευμα Παύλο.
Βλέπω μια φθίνουσα ταλάντωση κατά το ήμισυ!!!
Κάτι μου θυμίζει…
Λοιπόν έλυσες πολύ όμορφα το θέμα της τελικής θέσης ισορροπίας!
“Επειδή η συνιστώσα του βάρους του συσσωματώματος η παράλληλη στο κεκλιμένο επίπεδο έχει μεγαλύτερο μέτρο από το μέγιστο μέτρο της στατικής τριβής (Βολ.(x) = mολgημφ = 20 N > Ts(max) = μmολgσυνφ = 12 N) το συσσωμάτωμα θα σταματήσει την κίνηση του στο τραχύ επίπεδο όταν η ταχύτητα που έχει όταν βρεθεί στο αρχή του λείου επιπέδου έχει μέτρο ίσο με μηδέν.”
Μπράβο Παύλο!
Γεια σου Διονύση χαίρομαι που σου αρέσει και ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Όταν είδα την δική σου σκέφτηκα αυτήν την οποία είχα αναρτήσει στην FυσικήLυκείου.
Εγώ θέλω να ευχαριστήσω εσάς για την προσφορά σας και ιδίως τον Γιάννη Κυριακόπουλο που πάντα είναι πρόθυμος να βοηθήσει! Να είστε καλά!
Καλησπέρα Παύλο. Συγχαρητήρια για το θέμα σου! Με αφορμή την άσκηση του Διονύση εδώ δημιούργησες μια εφάμιλλη άξιά της!
Εγώ εδώ έκανα μια παρόμοια με του Διονύση στο Β3 του διαγωνίσματός μου, σε συγχροτισμό με τον Διονύση που την είχε έτοιμη πριν ξεκινήσω να τη γράφω, λες και έχουμε τηλεπάθεια , εσύ παρακινούμενος από την άσκηση του Διονύση, έκανες κάτι διαφορετικό και ισάξιο!
Η αλληλεπιδραση μεταξύ μας, η εμπειρία μας, βγάζουν από το πίσω μέρος του μυαλού μας, πράγματα που “κοιμούνται ” στο υποσυνείδητό μας και ζητούν την αφορμή για να βγουν στο προσκήνιο.
Εδώ στο ylikonet.gr δεν διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας ενός θέματος σώνει και καλά, μια και η αλληλεπιδραση που έχουμε με τις συζητήσεις και την ανάγνωση των θεμάτων των συναδέλφων, επηρεάζει τη δημιουργία μας.
Η αυθεντικότητα ενός θέματος δεν έχει μοναδικότητα, εκτός κι αν αυτό που δημιουργούμε πάει για…Νόμπελ!
Υ.Γ. Δάσκαλος και δημιουργός είναι αυτός που μπορεί να αφομοιώσει την ιδέα κάποιου άλλου και να το πάει παραπέρα δημιουργώντας ένα νέο πράγμα.
Η ομορφιά της επιστήμης, αλλά και του υλικονετ, ότι ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ , όπως το διατυπώνει και στο λογότυπό της!Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Γεια σου Πρόδρομε. Χαίρομαι που σου αρέσει η άσκηση. Η προσφορά όλων των μελών του υλικόνετ είναι αδιαμφισβήτητη και η αλληλεπίδραση μας αναμενόμενη και ευεργετική!!!
Γεια σου Παύλο.
Μπράβο για την ανάρτηση!
Γεια σου Μίλτο. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Χαίρομαι που σου αρέσει, να είσαι καλά!
Παύλο καλησπέρα,
Εξαιρετικό το σενάριο να τελειώνει η κίνηση στο τραχύ όταν βρεθεί στην αρχή του λείου με μηδενικλη ταχύτητα.
Γεια σου Χρήστο, ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τον σχολιασμό! Να είσαι καλά!
Πολύ καλή Παύλο!
Γεια σου Αποστόλη. Χαίρομαι που σου αρέσει, να είσαι καλά!
Πολύ καλή Παύλο. Η δικαιολόγηση για το σημείο της τελικής θέσης ισορροπίας άριστη.
Γεια σου Άρη σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό, χαίρομαι που σου αρέσει. Να είσαι καλά!
Καλησπέρα Παύλο
Είναι ιδιαίτερη η σκέψη για τη θέση μηδενισμού της ταχύτητας και από ότι βλέπω
πλήρης ταύτιση των σχολιαστών !
Καλό βράδυ
Γεια σου Παντελή, χαίρομαι που σου αρέσει. Να είσαι καλά!
Καλησπέρα Παύλο. Όμορφη άσκηση.

Είπα να παίξω με το Χολικό. Με πολύ πιο δύσκολο τρόπο αλλά πιστεύω έχει κάποιο ενδιαφέρον: