Στήβεν Χόκινγκ (1942 – 2018)

Ο Bρετανός αστροφυσικός Στήβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

Είμαστε βαθιά λυπημένοι, ο αγαπημένος μας πατέρας έφυγε από τη ζωή σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια. Το θάρρος και η επιμονή του με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισαν μεταξύ άλλων τα παιδιά του.

O Στήβεν Χόκινγκ ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, κοσμολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευτικών βιβλίων επιστήμης.

 

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρύτητας ιδιομορφιών στα πλαίσια γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν την ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

Παρότι είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, για τη συμβολή του στο χώρο των επιστημών, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε γι’ αυτόν.

Όπως για παράδειγμα, ότι –μέχρι στιγμής- δεν έχει βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ Ή ότι την ημερομηνία της γέννησής του (8 Ιανουαρίου του 1942) ήταν η 300η επέτειος θανάτου του Γαλιλαίου.

Δες 12 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Στήβεν Χόκινγκ που σκιαγραφούν αδρά τη ζωή του και τις απόψεις του (science.howstuffworks.com):

1. Είχε μέτριους βαθμούς στο σχολείο

Μπορεί ο Χόκινγκ να είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά, που έχουν υπάρξει ποτέ στη Γη, ωστόσο όταν ο ίδιος ήταν μαθητής… δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τα μαθήματά του.

Για την ακρίβεια, όταν ήταν 9 ετών οι βαθμοί του ήταν από τους χειρότερους στην τάξη του. Παρότι κατάφερε να ξεφύγει από τον «πάτο», ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε ό,τι αφορά τις βαθμολογίες του στα μαθητικά του χρόνια. Παρέμενε πάντοτε ένας μέτριος μαθητής.

Παρά τους χαμηλούς βαθμούς του όμως, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι συμμαθητές του είχαν αντιληφθεί ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια ιδιοφυία. Γι’ αυτό άλλωστε του έδωσαν το παρατσούκλι «Αϊνστάιν».

Ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει για σπουδές στην Οξφόρδη, όμως δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα.

Τελικά, όταν ήρθε η ώρα των εξετάσεων για την υποτροφία, ο Χόκινγκ… αρίστευσε στο μάθημα της φυσικής!

  1. Δεν του άρεσε καθόλου η Βιολογία

Ο Χόκινγκ έδειξε από το νωρίς το ενδιαφέρον του για τα Μαθηματικά. Όμως ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να ασχοληθεί με την Ιατρική.

Ο ίδιος είχε αναπτύξει μια απέχθεια για τη Βιολογία. Για την ακρίβεια, του φαινόταν πολύ «ανακριβής και περιγραφική». Ήθελε να αφιερώσει το μυαλό του σε πιο ακριβείς, σαφώς καθορισμένες έννοιες.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, δεν είχε κατεύθυνση μαθηματικών. Έτσι, ο Χόκινγκ συμβιβάστηκε με τη Φυσική.

Όμως και αυτή τη φορά καταπιάστηκε με μεγαλύτερα ερωτήματα. Όταν κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στη σωματιδιακή φυσική -η οποία μελετά τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων- και την κοσμολογία -η οποία μελετά το μεγάλο σύμπαν στο σύνολό του- επέλεξε τη δεύτερη, παρά το γεγονός ότι, την εποχή εκείνη –όπως έχει πει ο ίδιος- «δεν ήταν και τόσο αναγνωρισμένο ερευνητικό πεδίο».

Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, είπε ότι «η σωματιδιακή φυσική έμοιαζε κάπως με τη βιολογία. Υπήρχαν όλα αυτά τα σωματίδια, όμως όχι θεωρία».

  1. Ήταν στην ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η βιογράφος Kristine Larsen γράφει ότι ο Χόκινγκ αντιμετώπισε απομόνωση και δυστυχία το πρώτο έτος των σπουδών του στην Οξφόρδη. Εκτός από τις στιγμές που περνούσε με την ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου.

  1. Στην ηλικία των 21 ετών τού είπαν ότι δε θα ζούσε για πολύ ακόμη

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Χόκινγκ άρχισε σταδιακά να εμφανίζει κάποια περίεργα συμπτώματα.

Η οικογένειά του ανησύχησε και τον παρότρυνε να δει ένα γιατρό. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε γνωρίσει τη μέλλουσα σύζυγό του, Jane Wilde, την οποία τράβηξε η αίσθηση του χιούμορ και η ανεξάρτητη προσωπικότητά του.

Μία εβδομάδα μετά, έκλεισε τα 21 του χρόνια. Νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, πάθηση γνωστή αλλιώς ως σύνδρομο Lou Gehrig. Του είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε πολλά χρόνια να ζήσει ακόμη.

Ο Χόκινγκ ένιωσε μεγάλο σοκ και άρχισε να αναρωτιέται γιατί είχε συμβεί κάτι τέτοιο στον ίδιο. Όταν όμως είδε ένα μικρό αγόρι να πεθαίνει από λευχαιμία στο νοσοκομείο, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν «ακόμη χειρότερα».

Έτσι, έγινε πιο αισιόδοξος και άρχισε να βγαίνει με τη Jane. Σύντομα αρραβωνιάστηκαν, κάτι που όπως έχει πει ο ίδιος «του έδωσε ένα λόγο για να ζει».

5. Βοήθησε στη δημιουργία της θεωρίας του απέραντου σύμπαντος

Μαζί με τον Jim Hartle εμπνεύστηκαν τη θεωρία του απέραντου σύμπαντος το 1983. Οι δύο ερευνητές συνέδεσαν τις έννοιες της κβαντικής μηχανικής με τη γενική σχετικότητα (θεωρία του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα και την καμπυλότητα του χωροχρόνου) για να δείξουν ότι το σύμπαν είναι μια οντότητα η οποία δεν έχει όρια.

  1. Έχασε ένα στοίχημα για τις μαύρες τρύπες

Το 2004 η ιδιοφυία Στίβεν Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος σε ένα στοίχημα που είχε βάλει το 1997 με έναν συνάδελφό του για τις μαύρες τρύπες.

Το 1975 ο ίδιος είχε προτείνει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ενέργεια. Όμως –όπως είχε πει τότε- οι πληροφορίες «χάνονται» μέσα στις μαύρες τρύπες, οι οποίες τελικά εξατμίζονται. Το πρόβλημα με την άποψη αυτή, ήταν ότι ερχόταν σε αντίθεση με τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής, δημιουργώντας αυτό που Χόκινγκ ονόμασε ως «το παράδοξο της πληροφορίας».

Ο αμερικανός θεωρητικός φυσικός, John Preskill, διαφώνησε με το συμπέρασμα αυτό. Το 1997 έβαλε ένα στοίχημα με τον Χόκινγκ λέγοντας ότι η πληροφορία μπορεί να διαφεύγει από τις μαύρες τρύπες, χωρίς όμως να παραβιάζει τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής.

Το 2004 ο Χόκινγκ παραδέχτηκε σε ένα επιστημονικό συνέδριο, ότι είχε κάνει λάθος.

7. Είχε κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις

Στη μακρόχρονη καριέρα του στη Φυσική ο Χόκινγκ έχει κερδίσει πολλά βραβεία και τουλάχιστον 12 τιμητικές διακρίσεις. Ωστόσο, δεν έχει κερδίσει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ένα βραβείο Νόμπελ.

  1. Έγραψε και παιδικά βιβλία

Το 2007 μαζί με την κόρη του Lucy Hawking έγραψαν το βιβλίο «George’s Secret Key to the Universe».
Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία γύρω από ένα νεαρό αγόρι, τον George, ο οποίος επαναστατεί εναντίον της αποστροφής των γονιών του για την τεχνολογία.

Ο George γίνεται φίλος με τους γείτονές του, ένας εκ των οποίων είναι ένας φυσικός, ο οποίος έχει στην κατοχή του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο υπολογιστής αυτός είναι ο πιο ισχυρός του κόσμου και του δίνει τη δυνατότητα να δει και να περάσει από κάποιες πύλες στο Διάστημα.

Το βιβλίο έχει ως στόχο να εξηγήσει βαριές επιστημονικές έννοιες, όπως οι μαύρες τρύπες και η προέλευση της ζωής.

Ήταν το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας με τις περιπέτειες του George. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 2009 με τον αγγλικό τίτλο «George’s Cosmic Treasure Hunt».

9. Υποστήριξε στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη αυτή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της NASA το 2008.

Είπε ότι, με δεδομένη την απεραντοσύνη του σύμπαντος, θα μπορούσε να υπάρχει πρωτόγονη εξωγήινη ζωή εκεί έξω, και ει δυνατόν, νοήμων ζωή.

  1. Δοκίμασε την πτήση μηδενικής βαρύτητας

Το 2007, σε ηλικία 65 ετών, ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε τη «βόλτα» της ζωής του.

Έζησε την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας στο Zero Gravity Corp, που επιτρέπει στους επιβάτες του βιώσουν την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας σε πολλαπλούς γύρους πτήσεων, διάρκειας περίπου 25 δευτερολέπτων.

Ο Χόκινγκ «απελευθερώθηκε» από το αναπηρικό αμαξίδιό του για πρώτη φορά μέσα σε 40 χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ήθελε να το κάνει αυτό, απάντησε φυσικά ότι είχε έντονη επιθυμία να «ταξιδέψει» στο διάστημα.

Ακόμη, ανέφερε ότι το μέλλον την ανθρώπινης φυλής είναι στο Διάστημα. Ο ίδιος υποστηρίζει την ιδιωτική εξερεύνηση του διαστήματος, ελπίζοντας ότι ο «διαστημικός τουρισμός» θα μπορέσει κάποια στιγμή να γίνει προσιτός στο κοινό.

11.Εξέφραζε την αλαζονική άποψη ότι η υπόθεση για την ύπαρξη του Θεού δεν προέκυψε ποτέ στις εξισώσεις του.

12.Προέβλεψε ως δυστοπικό το μέλλον του ανθρώπου με την ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
23 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
14/03/2018 8:37 ΠΜ

Καλημέρα Γιώργο. Έφυγε ένας μεγάλος Φυσικός, ο οποίος μας συνόδευσε στην ζωή μας (μπορεί να μην τον διδαχτήκαμε στο Πανεπιστήμιο, αλλά τον διαβάσαμε, πιο πολύ ίσως και από τον Feynman, τον άλλο ζωντανό θρύλο…) και μας "βοήθησε" στην εξέλιξη των ιδεών μας πάνω στο σύμπαν…. Ένας star που τον είδαμε ακόμη και σε ταινία στο σινεμά.

Πριν λίγες μέρες, δημοσίευσα:

Πριν το Big Bang; Ο Στίβεν Χόκινγκ…

την τελευταία του ίσως παρέμβαση…

ΥΓ.

Άλλος ένας μετά τον Αλβέρτο που:

"ωστόσο όταν ο ίδιος ήταν μαθητής… δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τα μαθήματά του."

Ίσως για έχουν το "δικαίωμα" και οι κακοί μαθητές να ελπίζουν…

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Πάει…ταξίδι στο άνευ ορίων σύμπαν της σκέψης του,

στερώντας μας τη συνέχειά της,

μα όχι πιστεύω τη σύνδεση της με νέες σκέψεις …

Σε ευχαριστούμε για τους δρόμους που άνοιξες στη σκέψη του πλανήτη.

Κώστας Παπαδάκης
14/03/2018 9:15 ΠΜ

Κρίμα, η ανθρωπότητα έχασε ένα εύστροφο μέλος.

Να συμπληρώσω:

  • Το στοίχημα που έχασε ο Stephen Hawking με ένα συνάδελφο του ήταν ένας χρόνος συνδρομής σε ένα "πικάντικο" περιοδικό.
     
  • Σχολίασε ότι το βιβλίο του Χρονικό του Χρόνου πούλησε περισσότερα βιβλία από το Sex της Μαντόνα, κάτι που ποτέ δεν κατάλαβε θεωρώντας το βιβλίο του δύσκολο να γίνει best seller.
     
  • Θεωρούσε ότι το πρόγραμμα τεχνητής ευφυίας που τον βοηθούσε να διαλέξει έτοιμες λέξεις – φράσεις στον υπολογιστή που τον συνόδευε είχε εξέλιξη που τον τρόμαζε για το μέλλον της ανθρωπότητας μπροστά στην απειλή της τεχνητής ευφυίας.
     
  • Δεν καταλάβαινε πως μερικοί επιστήμονες δεν παραδεχόταν τα λάθη τους, ο ίδιος είχε παραδεχτεί σε ομιλίες και σε γραπτά του κάθε του λάθος.
     
  • Θεωρούσε ότι ο επιστήμονας ήταν μέλος της κοινωνίας, προσπαθούσε να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο με πολλούς τρόπους.
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα σε όλους. Επίσης σήμερα – για όσους πιστεύουν στις συμπτώσεις- είναι η μέρα γέννησης του Albert Einstein και η παγκόσμια ημέρα του π.

Νίκος Παναγιωτίδης
14/03/2018 11:56 ΠΜ

Ναι Αποστόλη. Ο Einstein γεννήθηκε πριν από 139 χρόνια. Χτες διάβαζα ένα ολοσέλιδο γι΄ αυτόν στον Ηεπιρωτικό Αγώνα που έγραψε ο Απόστολος Κατσίκης.

Είναι και του π; Ταιριάζει! (14/3 αλλά για τους Αμερικάνους είναι 3/14).

Νίκος Παναγιωτίδης
14/03/2018 11:59 ΠΜ

Πάντως αν είναι να ρίξουν βεγγαλικά, η καλύτερη ώρα είναι 1:59.

Νίκος Παναγιωτίδης
14/03/2018 12:15 ΜΜ

Χάσαμε έναν μεγάλο θεωρητικό φυσικό, χάσαμε τον Stephen Hawking.

Το 1983, φοιτητής στο φυσικό της Αθήνας εγώ, ένας συμφοιτητής και φίλος μου, που αργότερα διακρίθηκε σαν ερευνητής στη θεωρία των πάντων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μου μιλούσε με θαυμασμό για τον Hawking, το θεώρημα της singularity που διατύπωσε με τον Penrose και τις άλλες θεωρίες του. Τον θεωρούσε ανώτερο από τον Einstein.

Με τον Einstein είχε πολλά κοινά: και οι δύο ήταν μέτριοι μαθητές και φοιτητές. Κανένας δεν έλεγε ότι θα διακρίνονταν. Είχαν όμως και διαφορές: ο Einstein σαν φοιτητής έδειχνε ενδιαφέρον για τη φυσική, όχι όμως για τα μαθηματικά. Ήταν πολύ κουμπούρας σ΄ αυτά. Που να φανταστεί τότε ο Einstein τι μαθηματικά θα χρειαζόταν για να διατυπώσει τη ΓΘΣ. Αντίθετα ο Hawking ενδιαφερόταν για τα μαθηματικά πιο πολύ, αλλά σπούδασε φυσική γιατί στην Οξφόρδη δεν είχε τμήμα Μαθηματικών.

Ο Einstein διατύπωσε μια θεωρία που, αφενός προέβλεπε τις μαύρες τρύπες, αφ΄ ετέρου προέβλεπε τη διαστολή του σύμπαντος. Αλλά, μέχρι που η διαστολή του σύμπαντος παρατηρήθηκε από τον Hubble το 1929, ο ίδιος δεν την δεχόταν. Νόμιζε αρχικά ότι κάτι στραβό είχαν οι εξισώσεις του. Εν τέλει οι εξισώσεις του τίποτα στραβό δεν είχαν και προβλέπουν και πολλά άλλα πράγματα, όπως τα βαρυντικά κύματα που πρόσφατα παρατηρήθηκαν.

Το Σύμπαν λοιπόν διαστέλλεται. Όταν λοιπόν ο Hawking ήταν ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, ο supervisor του, ο Siama, τον έβαλε να παρακολουθήσει μια διάλεξη του Roger Penrose με θέμα τις μαύρες τρύπες. Ο Hawking, έχοντας στο μυαλό του τη διαστολή του σύμπαντος, την φαντάστηκε σαν μια αντιστροφή στο χρόνο της διαδικασίας που το υλικό ενός αστεριού, συστελλόμενο συνέχεια, δημιουργεί μια μαύρη τρύπα. Για να υποστηρίξει αυτή την ιδέα χρειάστηκε μαθηματικά που τότε δεν τα κατείχε. Άρχισε λοιπόν από τότε να τα μελετάει έντονα.

Ίσως ο Hawking να μην είχα κάνει τέτοια πρόοδο αν δεν ήταν παράλυτος. Αλλά η παραλυσία δεν του επέτρεπε να κάνει και πολλά άλλα πράγματα πέραν του να σκέπτεται. Έτσι, αναγκαστικά, αφιερώθηκε στη σκέψη.

Επειδή ο Hawking υποστήριζε τη θεωρία του Big Bang, η οποία ήταν συμβατή με τη Χριστιανική θεωρία της Δημιουργίας, τιμήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Αρχικά ο Hawking δεν ήθελε να δεχτεί το βραβείο επειδή η Εκκλησία είχε κατηγορήσει το Γαλιλαίο για τη θεωρία της κινούμενης γης. Τελικά το δέχτηκε, πιεζόμενος ίσως από την γυναίκα του που, αντίθετα με αυτόν, ήταν πιστή. Ο Hawking βέβαια ποτέ δεν πίστεψε στη Δημιουργία και «εξέπνεε τα μένεα» εναντίον των κληρικών που δεν κατανοούσαν το παραμικρό από τις θεωρίες του.

Ο Hawking έλεγε συχνά ότι τη μέρα που γεννήθηκε είχαν περάσει 300 χρόνια από τη μέρα που πέθανε ο Γαλιλαίος. Αυτό που ίσως δεν πρόφτασε να πει είναι ότι τη μέρα που πέθανε είχαν περάσει 139 χρόνια από τη μέρα που γεννήθηκε ο Einstein. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, και επειδή βέβαια σήμερα έχουμε και την επέτειο της γέννησης του Einstein, σας αφιερώνω το παρακάτω σπουδαίο άρθρο του Einstein για την κβαντική θεωρία της αλληλεπίδρασης της ακτινοβολίας με την ύλη. http://web.ihep.su/dbserv/compas/src/einstein17/eng.pdf

Διονύσης Μάργαρης
14/03/2018 1:04 ΜΜ

Γεια σας συνάδελφοι.

Αποστόλη με αυτά που βγάζετε στη φόρα με το Νίκο, θα μας κάνετε όλους … προληπτικούςwink

Δεν το λες και σύμπτωση, η ημέρα γέννησης του Einstein , ημέρα θανάτου του Hawking  και ημέρα του π, που κατά την Αμερικάνικη γραφή είναι η 3/14!!!

Θα πάψω μου φαίνεται να ασχολούμαι με όλα αυτά και θα μείνω εδώ να κάνω τον …καλλιεργητήsurprise

(Και αν μ' αρέσει!!!!)

Βαγγέλης Κουντούρης

μερικές φορές η δύναμη του πνεύματος νικάει τη δύναμη της ύλης…

 

Διονύσης Μάργαρης
14/03/2018 2:07 ΜΜ

Από μια επίσκεψή του στην Σάμο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

 

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Δύο τραγούδια των Pink Floyd:

α. Keep Talking από το album 'The Division Bell' (1994)

β. Talkin' Hawkin' από το πρόσφατο album 'The Endless River (2014)

χρησιμοποιούν τη φωνή του Hawking: "Speech has allowed the communication of ideas, enabling human beings to work together to build the impossible. Mankind's greatest achievements have come about by talking, and its greatest failures by not talking. It doesn't have to be like this. Our greatest hopes could become reality in the future. With the technology at our disposal, the possibilities are unbounded. All we need to do is make sure we keep talking."

Γιώργος Γεωργαντάς
14/03/2018 11:13 ΜΜ

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/stiven-xokingk-tha-eprepe-na-fovomaste-perissotero-ton-kapitalismo-apo-ta-rompot.3709541.html

——————-

 

Αλήθεια, αν αυτός που λέει ότι οι εξισώσεις της Φυσικής δεν προϋποθέτουν Θεό είναι αλαζόνας, αυτός που λέει το αντίθετο τι είναι; 

Και πώς θα χαρακτηρίζαμε κάποιον που μας "μεταφέρει" τις απόψεις του Χώκινγκ, με τον τρόπο που το κάνει στο 12;

 

Ας ελπίσουμε τα 11 και 12 της παραπάνω ανάρτησης να  μην είναι προοίμια της Φυσικής των Επιχειρηματ(ι)ων που εξυφαίνεται για τα σχολεία …

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιώργο.

Είναι φανερό πότε μια φράση αντιμετωπίζεται ως κυριολεξία.

Γιώργος Γεωργαντάς
14/03/2018 11:28 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη. Για ποια φράση λες;