Συνάδελφοι καλημέρα. Μετά από σχετική συζήτηση στο σχολείο, η διευθύντρια μας διάβασε την παρακάτω εγκύκλιο, που αφορά το θέμα της δημοσιοποίησης των θεμάτων.
α) Τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων, δεν έχουν, κατ’ έννοια, αυθύπαρκτη και αυτοτελή υπόσταση εγγράφου, αλλά αποτελούν συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο των γραπτών δοκιμίων. Τα θέματα αυτά εξυπηρετούν, αποκλειστικώς και μόνο, την εκπαιδευτική διαδικασία των δημοσίων σχολείων και δεν εκτίθενται σε δημοσιότητα και σε πρόσβαση τρίτων.
β) Δεν υφίσταται δυνατότητα χορηγήσεως φωτοαντιγράφων των γραπτών δοκιμίων των εξετάσεων των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά μόνο δυνατότητα επιδείξεως των εν λόγω γραπτών δοκιμίων στους μαθητές ή στους κηδεμόνες τους.
Την παραπάνω Γνωμοδότηση εξέδωσε ομόφωνα το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ύστερα:
- από ερώτημα Γεν. Λυκείου της Κρήτης, μετά από αίτημα γονέα μαθήτριας και αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ανωτέρω σχολείου, τα οποία αφορούν στη δημοσιοποίηση των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων του εν λόγω σχολείου και,
- το έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , με συνημμένο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο απευθύνθηκε γονέας μαθήτριας, (ο οποίος είναι και φροντιστής) διότι το σχολείο αρνήθηκε να του χορηγήσει αντίγραφο των θεμάτων των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε η κόρη του σε ενδοσχολικό επίπεδο.
Πολλοί συνάδελφοι, δημοσιεύουμε τα θέματα με τις απαντήσεις, μετά το πέρας της εξέτασης. Αυτό κατά τη γνώμη μου βοηθά όσους μαθητές θέλουν, να ελέγξουν τις απαντήσεις τους και μειώνει παράλληλα τον αριθμό εκείνων που θα έρθουν να ζητήσουν το γραπτό τους.
Δεν έχω καταλάβει, η παραπάνω εγκύκλιος μας καθιστά “παράνομους” ή έχει δυνητικό χαρακτήρα;
![]()
Καλησπέρα Ανδρέα.
Δεν είμαι νομικός και δεν μπορώ να πω, ποιο είναι το πνεύμα της απόφασης του συμβουλίου επικρατείας.
Αν το πνεύμα είναι να προστατευθεί η εκπαιδευτική διαδικασία από παρεμβάσεις εξωσχολικές, πιέσεις κ.λ.π. το καταλαβαίνω.
Αν προσφέρει ένα άβατο και μη διαφανές περιβάλλον, αυτό μου φαίνεται παράλογο, αλλά και παράξενο. Είπατε τίποτα για διαφάνεια;
Όπως παράξενο μου ακούγεται και η τελευταία απόφαση του συμβουλίου επικρατείας, για:
"Με απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει ως βραδυφλεγής βόμβα, το ΣτΕ κρίνει (κατά πλειοψηφία) αντισυνταγματική τη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας (Εκθεσης κ.λπ.) ως μαθήματος γενικής παιδείας, με τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας και όχι μικρότερο, σε σχέση με ένα μάθημα κατεύθυνσης που θεωρείται κομβικής σημασίας για την είσοδο π.χ. στην Ιατρική Σχολή."
Από πότε ο τρόπος επιλογής των μαθητών για τα ΑΕΙ και η βαρύτητα των μαθημάτων καθορίζεται από τους δικαστές;
Επιστρέφω για να συνεχίσω λίγο τη σκέψη μου.
Τι είναι ένα σχολικό διαγώνισμα, πέρα από ένα εργαλείο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των διδασκόντων;
Είναι και μια πνευματική εργασία των καθηγητών που το γράφουν. Σε ένα διαγώνισμα ο διδάσκων, βάζει “όλη του την τέχνη” για να μπορέσει να συνθέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις και ασκήσεις, μέσω των οποίων θα πετύχει μια “αντικειμενική” αποτύπωση του αποτελέσματος της διδασκαλίας του.
Και σαν πνευματική εργασία, ανήκει μόνο στους καθηγητές που την “παράγουν”. Αυτοί και μόνο αυτοί έχουν την πνευματική ιδιοκτησία τους.
Και η δημοσίευση ενός τέτοιου διαγωνίσματος στο δίκτυό μας;
α) Είναι εις βάρος των μαθητών του σχολείου.
β) Είναι εις βάρος του σχολείου ή της εικόνας του σχολείου στην κοινωνία, στον περίγυρο, στους γονείς.
γ) Πρέπει να ενοχλεί τους φορείς της δημόσιας εκπαίδευσης και τελικά το υπουργείο παιδείας.
Συμφωνώ Διονύση και απορώ …
Τι κατάλαβα εγώ:
Τους ενδιαφέρει η παράγραφος β. Δηλαδή κάποιοι γονείς ζήτησαν φωτοτυπία του γραπτού για να ελέγξουν αν βαθμολογήθηκε καλά.
-Όχι δεν σου δίνω.
-Όχι δικαιούμαι.
-Όχι δεν δικαιούσαι.
-Θα πάω στο υπουργείο.
-Πήγαινε και από το πεζοδρόμιο.
Και πήγε στο υπουργείο και έφτασε η υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο.
Οι νομικοί τεκμηριώνοντες την απόφαση (όχι φωτοτυπίες) προσθέτουν και την παράγραφο α. Έτσι εκλαμβάνεται ως παράτυπη η δημοσίευση θεμάτων ή η γνωστοποίηση σε τρίτους.
Αλήθεια αν ο σύμβουλος ζητήσει να δει τα θέματά σου δικαιούσαι να τα δείξεις ή είναι "τρίτος";
Δεν έχω διαβάσει ούτε την απόφαση, ούτε το σκεπτικό. Όταν κάτι μεταφέρεται από δημοσιογράφο επιφυλάσσομαι, ιδιαίτερα αν πρόκειται για επιλεγμένο τμήμα απόφασης.
Εδώ και χρόνια δείχνω στα παιδιά του Λυκείου που είμαι τα γραπτά τους διορθωμένα. Ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα. Αντιδράσεις είχα απο μερικούς συναδέλφους για αυτό που έκανα. Φυσικά αν υπάρχει πρόβλημα στη βαθμολόγηση το παραδέχομαι το διορθώνω και φυσικά ζητάω συγγνώμη.Το πρόβλημα μάλλον δημιουργήθηκε για τους λόγους που εξήγησε ο Γιάννης. Καλό βράδυ σε όλη τη παρέα.
Συνάδελφοι, πριν αρκετά χρόνια ξεκίνησα να δημοσιεύω τα θέματα από τα διαγωνίσματα (μικρής χρονικής διάρκειας, τετραμήνου, προαγωγικών, προσομοιώσεις κλπ) στην ιστοσελίδα που διατηρώ ως διαχειριστής για το εργαστήριο Φυσικής του σχολείου που υπηρετώ (1ο ΓΕΛ Περιστερίου, 8 ΓΕΛ Περιστερίου, 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω). Επιπλέον δημοσιεύω τις απαντησεις είτε δικές μου είτε μαθητών – μαθητριών χωρίς όμως τα στοιχεία τους (εκτός και αν έχω την γονική άδεια), για να διαπιστώσουν και οι υπόλοιποι μαθητές πως πρέπει να είναι οι απαντήσεις και ότι είναι εφικτό να γράψουν όλα τα θέματα σωστά! Όμως θέλω να σημειώσω την αντίδραση ορισμένων συναδέλφων, κυρίως στην περίπτωση κοινών θεμάτων, για την δημοσιοποίησή τους, με το επιχείρημα μην τυχόν και δουν τα θέματα οι φροντιστές!!!
Προσωπικά δεν έχω να κρύψω τίποτα και είμαι ανοικτός στην κριτική με επιχειρήματα για το επίπεδο, την διατύπωση και την επίλυση των θεμάτων που δίνω στους μαθητές. Πρέπει τέλος να προσθέσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω αρνητικά σχόλια από γονείς η μαθητές μου για την πρωτοβουλία της δημοσιοποίησης των θεμάτων, αντιθέτως την επικροτούν και ζητούν να την ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι. Νομίζω ότι απαιτείται επιπλέον διευκρίνηση από το υπουργείο, ως προς την ορθότητα της δημοσιοποίησης θεμάτων μέω διαδικτύου.
Καλό βράδυ
Αχ, Αντρέα και λοιποί συνάδερφοι… Σ' αυτόν τον τόπο το αυτονόητο είναι αδιανόητο.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υιοθετήσουμε το παράδειγμα του Αμερικανικού Δημοσίου: Οτιδήποτε παράγεται με χρήματα του δημοσίου πρέπει να είναι (by default) bublic domain – κοινό κτήμα. Και θα έπρεπε να μας υποχρεώνουν να δημοσιοποιούμε την επόμενη μέρα στο net κάθε διαγώνισμα, τεστ, εργασία κτλ που δίνουμε στους μαθητές μας.
Μέχρι να το πάρουν χαμπάρι, και εφόσον δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα προσφέρουμε ως κοινό κτήμα – public domain, ΕΜΕΙΣ αποφασίζουμε τι θα κάνουμε. Αν θέλουμε τα κρατάμε στο συρτάρι μας, αν μας αρέσει, ως έχοντες την πνευματική ιδιοκτησία, μπορούμε να τα δημοσιοποιούμε κατά το δοκούν. Κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να δημοσιεύσεις το πνευματικό σου πόνημα. Κυρίως όταν κάθεσαι τρεις ή τέσσερις ώρες να ταιριάξεις τους αριθμούς, να συμμορφώσεις το κείμενο, να σχεδιάσεις τις φιγούρες…
Προσωπικά και εγώ δημοσιεύω στο site μου στο sch.gr τα θέματά μου. Και θα συνεχίσω να το κάνω για τον απλό λόγο ότι, ως πνευματικός δημιουργός εγώ ο Γιώργος (Χρίστου) Παπαδημητρίου, από αυτό το βήμα και την παρούσα ανάρτηση, ασκώ το δικαίωμά μου και ορίζω το έργο μου, ανεξαρτήτως χρονολογίας δημοσίευσης, ως ελεύθερο άνευ οποιουδήποτε περιορισμού, ούτε καν αναφοράς στον δημιουργό, κοινώς κοινό κτήμα, εκτός αν ρητά το ορίζω αλλιώς (κυρίως GPLv3).
Οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής απαγόρευσης δημοσιοποίησης του πνευματικού μας έργου θα με βρει σφόδρα πολέμιο ως ποταπή αντισυνταγματική λογοκρισία. Αυτά.
Όταν κάτι το δημοσιοποιείς δείχνεις τουλάχιστον ότι δεν "φοβάσαι" γι αυτό…
Είσαι "σίγουρος" και δεν έχεις κάτι να κρύψεις…
Τα παιδιά συνήθως μεταφέρουν "λανθασμένα" τα θέματα….
Ήταν "παλούκια"…ήταν "άλυτα"…δεν φταίμε που δεν γράψαμε
Όταν όμως τα γνωστοποιείς, προφανώς και δεν αφήνεις δικαίωμα για κυνήγι….μαγισσών
Το υπουργείο και δη ένα προοδευτικό υπουργείο, θέλω να πιστεύω ακόμα, θα έπρεπε
να προτρέπει τους καθηγητές να δημοσιοποιούν τα θέματα των εξετάσεων και όχι να
μας γυρνάει στην εποχή από το …… "Όνομα του ρόδου"
Συνάδελφε και φίλε Γιώργο Παπ. είσαι από τους πρώτους που θυμάμαι να δίνουν τη δουλειά τους ελεύθερα στο Internet. Εκείνο το τυπολόγιό σου ακόμα το χρησιμοποιώ…Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Το θέμα αφορά πνευματική ιδιοκτησία και αν ο δημιουργός επιθυμεί το δημοσιοποιεί. Δεν θα πρέπει ούτε να υποχρεώνεται ούτε να μην επιτρέπεται η δημοσιοποίηση. Ο εκπαιδευτικός από τη στιγμή που μπαίνει στην τάξη "εκτίθεται" και "κρίνεται" από τους μαθητές του. Τα θέματα των εξετάσεων είναι το κερσάκι στην τούρτα.
Παιδιά το θέμα αλλού πρέπει να 'ναι. Δεν νομίζω πως θα ελεγχθεί ένας που δημοσιεύει θέματά του μετά την εξέταση.
Δεν γνωρίζω κάποιον που δέχτηκε παρατήρηση για τέτοιο λόγο.
Η διατύπωση-γνωμοδότηση (μάλλον όχι νόμος ή διάταξη ακόμα) πιστεύω πως στοχεύει στο να μην υπάρξουν ταλαιπωρίες υπηρεσιών.
Το συζητούσα σήμερα με τον φίλο μου τον Δημήτρη, υποδιευθυντή στο σχολείο και άσσο στα νομικοδιοικητικά. Παραείναι άσσος!
Ας κάνω υποθέσεις τραβηγμένες.
Σήμερα μπορεί να δει το γραπτό του παιδιού του ο γονέας ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Δηλαδή έρχεται ένας Φυσικός και βλέπει αν βαθμολόγησα καλά ένα παιδί. Δεν είναι τόσο απλό το να βρεθεί αυτός και να θυσιάσει ένα πρωινό του.
Όμως πολύ εύκολα ο οιοσδήποτε μπορεί να ρίξει μια ματιά σε γραπτό αν αυτό φωτοτυπηθεί. Έτσι πλακώνει ένας στρατός γονέων και ζητούν φωτοτυπίες γραπτών. Γιατί όχι 400 γραπτών; Στο σχολείο τα παίζουνε από τη δουλειά (αιτήσεις-πρωτόκολλο-φωτοτυπίες-υπογραφή παραλαβής και ότι άλλο). Από περιέργεια γιατί ένα παιδί να μην πάρει όλα τα γραπτά του, ώστε να ξέρει στο μέλλον τι να αποφεύγει και τι να προσέχει; Καλό του κάνει και ….
-Συγγνώμη κύριε, ξέρω ότι δεν με αδικήσατε αλλά μου χαρίσατε κιόλας ένα βαθμό, αλλά με βοηθάει να ξέρω πως πρέπει να γράφω.
Εκτός από την ταλαιπωρία, θα μείνουμε και από χαρτί και γραφίτη.
Σκέφτομαι τον Δημήτρη που αγωνιά για το χαρτί.
-Παιδιά, αν μπορούμε, διπλή όψη να τη βγάλουμε μέχρι την Τρίτη.
Μάλλον αυτό θέλουν, οι του Νομικού Συμβουλίου, να αποφύγουν. Ίσως και καλή πρόθεση έχουν, να διευκολύνουν τα σχολεία.
-Όχι γραπτό, ούτε τις εκφωνήσεις δεν θα πάρετε.
Και κόβουν τη φόρα γονέων, κάποιοι από τους οποίους θέλουν πολλές κεφαλές επί πίνακι, εκτός φυσικά από την κεφαλή του παιδιού τους, που ποτέ δεν φταίει.
Έπειτα μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρενέργειες:
-Να ακυρωθεί το θέμα! Δεν έδωσαν το g και δεν είπαν ότι ο πάγος δεν έχει τριβές!
Τρίχες φυσικά, διότι ο εισηγητής δίνει στον πίνακα κάτι που παρέλειψε στη φωτοτυπία. Επίσης δίνει διευκρινήσεις.
-Παιδιά πάγος λείος. Καταλάβατε; Όχι τριβές δηλαδή. Καταλάβατε; Μην βάλετε ούτε αντίσταση αέρα. Καταλάβατε;
Θα μου πει κάποιος:
-Γιατί ο ευλογημένος δεν έγραφε αυτά στο χαρτί και μας ζάλισε με τα "καταλάβατε";
Πρώτον διότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Δεύτερον διότι καλύτερη είναι μια λιτή εκφώνηση με επεξηγήσεις προφορικές παρά μια ραψωδία εκφώνηση. Σαν αυτές των Πανελλαδικών που στόχο έχουν κυρίως να καλύψουν τα νώτα αυτών που έβαλαν τα θέματα παρά να βοηθήσουν τον υποψήφιο. Και αντί εκφώνησης διαβάζεις μια νουβέλα και την ξαναδιαβάζεις να καταλάβεις καλύτερα.
Ο Δημήτρης έκανε μια άλλη σκέψη:
-Θυμάσαι τότε με την τράπεζα; Θυμάσαι που έπεσαν δύσκολα σε μας και εύκολα στο ……. Χαϊδαρίου; Φαντάζεσαι να δουν τα παιδιά της Αγίας Βαρβάρας να βάλεις εύκολα εσύ και δύσκολα στο 1ο ;
Δεν ενστερνίζομαι αυτούς τους φόβους. Το αντίθετο, πιστεύω πως η δημοσιεύσεις θα ωθούσαν σε θέματα «ανάλογου ειδικού βάρους». Πιστεύω όμως πως η γνωμοδότηση μπορεί να σκέφτηκε και να προφυλάξει το κύρος των σχολείων ή έστω να αποσβέσει παρενέργειες.
Συμφωνώ με τον Κυρ.
Διπλωματική άρνηση περισσότερο οικονομικής και γραφειοκρατικής παρά νομικής φύσης.
Παιδιά καλησπέρα!!
Δεν μπορώ αρχικά να μην συγχαρώ ένα από τα πιο ενημερωμένα και δραστήρια site στις Φυσικές επιστήμες και όχι μόνο. Είμαι κάτοχος ενός αντίστοιχου blog το lisari.blogspot.gr που ασχολείται με μαθηματικά για όσους δεν το γνωρίζουν.
Πέρυσι αναρτήσαμε 96 θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων από Γυμνάσιο και Λύκειο. Φέτος είμαστε στα 66 θέματα ΜΟΝΟ για το Λύκειο και ο αριθμός ανεβαίνει κάθε μέρα.
Είχα και εγώ τον ανάλογο ενδοιασμό αφού γνώριζα την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας. Όταν κιόλας είχε ανακοινωθεί ήμουν υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός. Θυμάμαι τότε να έχω αγχωθεί αφού έτρεχαν πάλι θέματα ενδοσχολικών θεμάτων στο site. Κατευθύνθηκα στον αντίστοιχο γραφείο και ρώτησα για την περίπτωσή μου. Με ενημέρωσαν ότι ο νόμος βγήκε για να προστατεύει το σχολείο και τον διδάσκοντα από τις πιέσεις και απαιτήσεις των γονιών (κυρίως εκπαιδευτικών γονιών – ας μην κρυβόμαστε) για να δουν άρα και να κρίνουν τα θέματα των εξετάσεων. Ποτέ το Υπουργείο ΔΕΝ θα μπει στη διαδικασία να αναζητήσει ποια site ή χώρους που αναρτούν θέματα. Επίσης, αν τα θέματα δεν έχουν το όνομα του σχολείου, των εισηγητών και του Διευθυντή τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Οπότε θεωρώ ότι αν κάποιο σχολείο επιθυμεί να αναρτήσει τα θέματα από το σχολείο του ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν πέσουν στην αντίληψή μας κάποια θέματα από κάποιο σχολείο που δεν μας τα έδωσαν οι εισηγητές και θέλουμε να τα αναρτήσουμε τότε κρύβουμε τα στοιχεία του (αφού μας ενδιαφέρει η πληροφορία και όχι το κουτσομπολιό) και το αναρτούμε.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει όλα τα θέματα των εξετάσεων αν δεν δημοσιεύονται στη σελίδα του κάθε σχολείου τουλάχιστον να στέλνονται στο Σχολικό Σύμβουλο. Ποιος θα με συμβουλέψει ότι αυτό το στυλ θεμάτων που βάζω δεν είναι σωστά; Ότι η μορφή που τα δίνω δεν είναι η ενδεδειγμένη; Το lisari; Το ylikonet; Ο συνάδελφος στο σχολείο; Θεωρώ ότι ο έλεγχος πρέπει να υπάρχει για να είμαστε πιο σωστοί και ωφέλιμοι στους μαθητές μας.
Καλημέρα Μάκη.
Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση και τις απόψεις που μας μετέφερες.