
Στο σχήμα του σχήματος, σε μια δεξαμενή πλάτος l=20m, από αριστερά εισέρχεται νερό με παροχή 10L/s και με πίεση στο σημείο Ο, pο=2∙105Ρα. Η πίεση αυτή εξασφαλίζεται από κάποια αντλία που τροφοδοτεί τη δεξαμενή. Από τη δεξιά πλευρά, το νερό εξέρχεται από οπή που βρίσκεται σε βάθος h=1,25m και με τέτοια ταχύτητα, ώστε η στάθμη του νερού να παραμένει σταθερή.
Να γίνει η γραφική παράσταση την πίεση p=f(x), κατά μήκος του σημειωμένου άξονα x, θεωρώντας το σημείο Ο, ως αρχή του άξονα.
![]()
Καλημέρα συνάδελφοι.
Έχω την αίσθηση ότι το χάσαμε το θέμα. Δημιουργήθηκε μια «διάχυση» του ιδανικού ρευστού μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο, με ταυτόχρονη δημιουργία στροβίλων και δημιουργία μιας «τυρβώδους κατάστασης», όπου ξεχάσαμε μάλλον ποιο είναι το θέμα μας.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να κάνω μια προσπάθεια …επαναφοράς, μεταφέροντας αρχικά εδώ, μια τοποθέτησή μου, στην παλιότερη συζήτηση, που έδωσα παραπάνω
«Το ιδανικό ρευστό, υπάρχει; Προφανώς όχι.
Είναι ένα μοντέλο, ένα πρότυπο, στο οποίο αποδίδουμε ορισμένες ιδιότητες (ασυμπίεστα ρευστά που δεν παρουσιάζουν ούτε εσωτερικές τριβές, ούτε τριβές με τα τοιχώματα του σωλήνα στον οποίο ρέουν). Τέτοια ρευστά χαρακτηρίζονται ως ιδανικά και μας επιτρέπεται να εφαρμόζουμε γι’ αυτά τη θεωρία για ρευματικές γραμμές, για φλέβες ή την εξίσωση Bernoulli.
Δεν είναι πρώτη φορά, που στη φυσική διδάσκουμε και ασχολούμαστε με πρότυπα!!! Σκεφτείτε το ιδανικό αέριο ή το ιδανικό ελατήριο ή τον απλό αρμονικό ταλαντωτή ή το αρμονικό κύμα ή το σωληνοειδές απείρου μήκους… Αλλά μήπως ελεύθερη πτώση, είναι η πτώση του μήλου; Mήπως υπάρχουν λεία οριζόντια επίπεδα; Ή μήπως ισχύει η ΑΔΜΕ στα συστήματα που την εφαρμόζουμε στο σχολείο;
Γιατί λοιπόν όταν δημοσιεύεται μια άσκηση ελεύθερης πτώσης, δεν επεμβαίνει κάποιος να θυμίσει την αντίσταση του αέρα και την οριακή ταχύτητα, οπότε να πάψουμε να ασχολούμαστε με την «ελεύθερη πτώση» και να μελετήσουμε την «πραγματική κίνηση», ενώ στα ρευστά πρέπει να συζητάμε για τον αριθμό Reynolds;
Όταν μελετώ ιδανικό ρευστό, έχει νόημα να μιλάω για ιξώδες ή για αριθμό Reynolds; Για μένα όχι. Δεν έχει ιξώδες το ιδανικό ρευστό, ούτε υπάρχει περίπτωση μια μόνιμη και στρωτή ροή να μετατραπεί σε τυρβώδη. Αν είναι κάποια στιγμή στρωτή θα είναι για πάντα και αν είναι τυρβώδης θα συνεχίσει να είναι τέτοια (αλλά στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να μελετήσω μια τέτοια ροή…).
Γιατί την διδάσκουμε; Για τους ίδιους λόγους που διδάσκουμε όλα τα μοντέλα. Φαντάζεστε να με ρωτάει κάποιος πώς μπορεί να έχω ένα ιδανικό ελατήριο και ποια η μάζα του ή πώς μπορεί να υπάρχει ελατήριο με μηδενική μάζα;
Το ιξώδες και ο αριθμός Reynolds, μπαίνουν στη συζήτηση όταν μελετάμε τα πραγματικά ρευστά, όπου υπάρχουν εσωτερικές τριβές και όπου εξαιτίας τους, ακόμη και μια ροή που αρχικά μπορεί να είναι στρωτή μπορεί να μετατραπεί σε τυρβώδη με το πέρασμα του χρόνου ή που η ταχύτητα ροής θα καθορίσει το αν η ροή είναι στρωτή ή τυρβώδης. Εδώ αποκτά ουσιαστική αξία η διερεύνηση για την ύπαρξη ή όχι ρευματικής γραμμής, για την ύπαρξη ή όχι φλέβας, αφού σε μια τυρβώδη ροή, όλα αυτά καταστρέφονται.
Μια σοβαρή αντίρρηση, την οποία θα μπορούσα να αποδεχτώ και να συζητήσω είναι η εξής:
Αφού το ιδανικό ρευστό δεν υπάρχει, γιατί αναρτάς ασκήσεις μιλώντας για σωλήνες που ρέει νερό και δεν περιορίζεσαι στις ροές «ιδανικού ρευστού»;
Το κάνω συνειδητά, όπως συνειδητά διδάσκω στη Θερμοδυναμική, για δοχεία που περιέχουν οξυγόνο, άζωτο ή αέρα, ονομάζοντάς τα «ιδανικό αέριο». Δεν μπορούμε στη διδασκαλία μας να μην δίνουμε «εικόνες» πραγματικού ρευστού στα παιδιά, μιλώντας για «ανύπαρκτα» πράγματα.
Μιλάμε για αέρα, έτσι θα μιλήσουμε και για το νερό και όταν έρθει η στιγμή να διδαχτούν και τα πραγματικά ρευστά (προφανώς στα Πανεπιστήμια ή στα Πολυτεχνεία) θα διδαχτούν και θα μάθουν, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια ροή νερού σε ένα σωλήνα, προσεγγίζει την κατάσταση που μελετάμε ως «ιδανικό ρευστό». Και μην βιαστεί κάποιος να κατηγορήσει τις εξετάσεις, οι οποίες δεν μας επιτρέπουν …. κλπ, κλπ.
Δεν είναι δυνατόν οι Ηαlliday-Resnick σε Πανεπιστημιακή φυσική, να μην κάνουν ούτε καν νύξη σε πραγματικό ρευστό, στο Α΄ έτος του Φυσικού να διδάσκεται η σειρά Serway, όπου υπάρχει μόνο μια παράγραφος αφιερωμένη στο ιξώδες (όπως και το σχολικό βιβλίο) και εμείς εδώ, να αναρτούμε ασκήσεις για παιδιά, που να εμπλέκεται όλη η θεωρία των ρευστών, όπως μπορεί να διδάσκεται σε προχωρημένα θεωρητικά μαθήματα Φυσικής ή όπως διδάσκεται σε εξειδικευμένα μαθήματα Πολυτεχνείου για Μηχανολόγους ή για Ναυπηγούς…»
Αυτά είχα γράψει το Σεπτέμβρη του 2015, αλλά μάλλον τα ίδια θα έγραφα και σήμερα.
Οπότε δεν μένει παρά να κάνω μια προσπάθεια…επαναφοράς
Καλημέρα Διονύση.
Μιλάς για νερό. Σε άλλη συζήτηση έγραψα:
Στην ανάρτηση "Ξανά το νερό στην δεξαμενή" αν ο Διονύσης έλεγε "ιδανικό υγρό", δεν θα οριζόταν αριθμός Reynolds.
Θα δεχόμασταν τότε τις περί πιέσεως προβλέψεις παρά τις τιμές D.u ;
Ο Στάθης απάντησε:
Αν υπήρχε αυτό το ιδανικό υγρό, θεωρώ πως ναι.
Καλημέρα Γιάννη. Στο προηγούμενο σχόλιό μου (το παλιό…) το εξήγησα:
"Αφού το ιδανικό ρευστό δεν υπάρχει, γιατί αναρτάς ασκήσεις μιλώντας για σωλήνες που ρέει νερό και δεν περιορίζεσαι στις ροές «ιδανικού ρευστού»;
Το κάνω συνειδητά, όπως συνειδητά διδάσκω στη Θερμοδυναμική, για δοχεία που περιέχουν οξυγόνο, άζωτο ή αέρα, ονομάζοντάς τα «ιδανικό αέριο». Δεν μπορούμε στη διδασκαλία μας να μην δίνουμε «εικόνες» πραγματικού ρευστού στα παιδιά, μιλώντας για «ανύπαρκτα» πράγματα.
Μιλάμε για αέρα, έτσι θα μιλήσουμε και για το νερό και όταν έρθει η στιγμή να διδαχτούν και τα πραγματικά ρευστά (προφανώς στα Πανεπιστήμια ή στα Πολυτεχνεία) θα διδαχτούν και θα μάθουν, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μια ροή νερού σε ένα σωλήνα, προσεγγίζει την κατάσταση που μελετάμε ως «ιδανικό ρευστό».
Οπότε επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα.
Ποια είναι η κατανομή της πίεσης κατά μήκος του άξονα x, που δόθηκε;
Με βάση όσα έχουν κατατεθεί παραπάνω θα έδινα τη γραφική παράσταση:
(Η αρχή του άξονα δεν αντιστοιχεί σε μηδενική πίεση).
Ας την σχολιάσουμε λίγο. Σε όλα τα σημεία του σωλήνα σταθερής διατομής, αριστερά στο σχήμα, όπου το νερό εισέρχεται στη δεξαμενή, η πίεση παραμένει σταθερή, με τιμή ίση με την πίεση και στο εσωτερικό της δεξαμενής p=pατ+ρgh, όπου h το βάθος από την ελεύθερη επιφάνεια.
Στο σχήμα δεν εμφανίζεται η πίεση που μπορεί να δημιουργείται αριστερά του σωλήνα (Η εκφώνηση μιλούσε για αντλία και πίεση που δημιουργεί…) Τι συμβαίνει πριν το σωλήνα, δεν το ξέρουμε, αλλά δεν μας ενδιαφέρει κιόλας…
Σε μια μικρή περιοχή πριν το σωλήνα εξόδου από τη δεξαμενή, το νερό αρχίζει να επιταχύνεται δημιουργώντας φλέβα που θα οδηγήσει το νερό στην έξοδο και σε πίεση ίση με την ατμοσφαιρική. Για να υπάρχει επιτάχυνση, σημαίνει ότι η πίεση από την τιμή 1,125Αtm θα πέσει στην τιμή 1Αtm και θα παραμείνει σταθερή μέχρι και την έξοδο του νερού.
Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει καμιά σχέση της κατάστασης που έχουμε στην αριστερή πλευρά, όπου το νερό εισέρχεται στην δεξαμενή και της δεξιάς πλευράς, όπου το νερό εξέρχεται στην ατμόσφαιρα.
Κατά την είσοδο του ρευστού στη δεξαμενή, η είσοδος αυτή δεν συνοδεύεται από καμιά μεταβολή πίεσης. Το νερό εισέρχεται με κάποια ταχύτητα με την οποία συνεχίζει να κινείται μέχρι του να διαχυθεί μέσα στο υπόλοιπο νερό της δεξαμενής.
Στην έξοδο, το νερό θα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα φλέβα η οποία θα εξέλθει με ταχύτητα η οποία καθορίζεται από το βάθος της οπής εξόδου.
Για να δούμε τη διαφορά, ας φανταστούμε το παρακάτω σχήμα, όπου από μια δεξαμενή εξέρχεται το νερό, μέσω κάποιου σωλήνα, ενώ στη συνέχεια μπαίνει σε ανοικτό αυλάκι, σε δωμάτιο με πίεση 110kΡa.
Θα δημιουργηθεί φλέβα στη δεξαμενή και το νερό θα φτάσει στο σημείο Ο με κάποια ταχύτητα V, η οποία μπορεί να υπολογιστεί από το νόμο Bernoulli θέτοντας pΑ=100kΡa και pο=110kΡa. Με την ίδια ταχύτητα V το νερό θα συνεχίσει, τόσο στον κλειστό σωλήνα (άρα και στο σημείο Β), όσο και στο ανοικτό αυλάκι στη συνέχεια (και σημείο Γ), όπου η πίεση είναι αυτή του δωματίου, δηλαδή 110kΡa. Συνεπώς δεξιά του σημείου εξόδου Ο, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ούτε στην ταχύτητα του νερού, ούτε στην πίεση.
Στην δεξαμενή αριστερά έχουμε μεταβολές και στην ταχύτητα και στην πίεση. Δεξιά μετά την έξοδο δεν μεταβάλλεται τίποτα.
Επιστρέφουμε στην αρχική δεξαμενή. Η παροχή με την οποία το νερό μπαίνει στη δεξαμενή θα καθοριστεί από την αντλία ή από το τι υπάρχει αριστερά της δεξαμενής. Φανταστείτε ότι υπάρχει μια δεξαμενή με νερό μέχρι ύψους 10m… Θα καθοριστεί όμως επίσης και από την πίεση στο χώρο εισόδου στη δεξαμενή, δηλαδή και από την πίεση στο Ο, η οποία είναι ίση με την «υδροστατική πίεση» λόγω του νερού της δεξαμενής και του βάθους h.
Η ταχύτητα τώρα εξόδου, από τη δεξιά πλευρά της δεξαμενής, θα καθοριστεί από το βάθος της οπής (ή του σωλήνα στο σχήμα), από την ελεύθερη επιφάνεια της δεξαμενής.
Συνάδελφοι, αυτά είναι τα συμπεράσματα που προσωπικά καταλήγω.
Από εκεί και πέρα, μπορούμε να συζητήσουμε αν το παραπάνω μοντέλο, που αντιμετωπίζει το νερό σαν ιδανικό ρευστό, παρουσιάζει προβλήματα και ποιες ουσιαστικές διαφορές θα έχουμε αν για παράδειγμα η παροχή είναι τέτοια που η ροή θα είναι στροβιλώδης.
Πώς αυτό θα μεταβάλλει την παραπάνω κατάσταση; Μήπως η παροχή, θα έπρεπε να δοθεί 0,01L/s και γιατί την έδωσα τόσο μεγάλη; Δεν ήξερα ότι υπάρχει πρόβλημα αριθμού Re; Γιατί δεν το έλαβα υπόψη;
Παρόμοια ερωτήματα, μπορούν να συζητηθούν, αλλά να μην χάσουμε τη "βασική εικόνα"…
Καλημέρα Διονύση.
Ίσως έχεις δίκιο
Έδωσες κατά την γνώμη μου μια συμβιβαστική λύση που εξυπηρετεί τον διδακτικό μετασχηματισμό της προσέγγισης της ιστορίας της υδροδυναμικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Γιατί την λέω συμβιβαστική θα εξηγήσω παρακάτω.
Σύμφωνα με αυτήν η πίεση στην είσοδο της δεξαμενής είναι λοιπόν η "στατική" ( Patm + ρgh ) .
Άρα στην ανάρτησή μου Δεξαμενή με δυο ταχύτητες , θα έπρεπε να μην δώσω την Παροχή στην (2) και να ζητάω πίεση ( η οποία μάλιστα προκύπτει μεγαλύτερη της ( Patm + ρgh ) με βάση το αυθαίρετο δεδομένο της παροχής …)
Δεκτόν μεν … Θα αφήσω δε την ανάρτηση ως έχει πιστεύοντας ότι δεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα με δεδομένη την διάτθρωση των ερωτημάτων καθοδηγώντας τον μαθητή στην απάντηση ων ερωτημάτων.
Ποια θα ήταν η άλλη λύση πέρα από αυτήν που προτείνεις;
Να διδάξουμε την εφαρμογή του Bernoulli σε δεξαμενές με οπές ( π.χ. Torricelli που αποκρύπτουμε πως αποκλίνει των πειραματικών δεδομένων κατά 30% στην καλύτερη περίπτωση ) και σε σωλήνες ύδρευσης πολύ χαμηλής ταχύτητας και να βάλουμε μια άνω τελεία περνώντας σε ιξώδες και εξίσωση Poiseuille για εφαρμογές σε σωλήνες με μικρές διαμέτρους προσαρμοσμένους σε δεξαμενές … και γιατί όχι και Reynolds ; …Αυτό θα σήμαινε ένα πολύ μεγάλο περιορισμό στις δυνατές επιλογές ασκήσεων και μια αύξηση περιγραφών και άλλων μοντέλων της φυσικής …
Αυτή η πρόταση θα απαιτούσε αναπροσαρμογή της φιλοσοφίας όσων διδάσκουμε στην Φυσική της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση ένα πισωγύρισμα στη φιλοσοφία του Αλκίνοου και του Αλεξόπουλου μειώνοντας τις απαιτήσεις μαθηματικού φορμαλισμού στις εφαρμογές. Αυτό μάλιστα φαίνεται να είναι μια πρόταση που μπορεί να επεκταθεί και στις φθίνουσες και εξαναγκασμένες ταλαντώσεις και στα κύματα και… Αλλά που δεν φαίνεται να υιοθετείται σχεδόν από κανέναν με κύριο επιχείρημα ότι το θέμα δεν είναι η αύξηση του όγκου των δηλωτικών γνώσεων διότι θα υποβαθμιστούν οι δεξιότητες επίλυσης ασκήσεων και προβλημάτων …
Αν κι εγώ είμαι θετικά προσκείμενος σε ένα τέτοιο "πισωγύρισμα" διότι θεωρώ ότι οι δεξιότητες δεν είναι όλες σαν το ποδήλατο που το μαθαίνεις άπαξ και πως η γενική μόρφωση είναι μεγαλύτερο εφόδιο στη ζωή του έφηβου…Είναι δεδομένη η απομόνωση μιας τέτοιας φιλοσοφίας κυρίως από τους ακαδημαϊκούς και
..και αναγκάζομαι να υιοθετήσω την συμβιβαστική λύση Μάργαρη με βάση το σημερινό πρόγραμμα διδασκαλίας . Μια λύση που δεν πρόκειται να ξεχάσω ότι προβλέπει νερό σε δίκτυο σωλήνων ύδρευσης που ρέει ως ιδανικό ρευστό .
Καλό μεσημέρι Μήτσο. Δες:
"Να ΑΥΞΗΘΕΙ η εξεταστέα ύλη (μην βαράτε, ξέρω ότι ακούγεται πολύ τρελό σήμερα με την κατάσταση που βιώνουμε…) Αλλά μόνο αν είχαμε να διδάξουμε π.χ. όλο το βιβλίο, το επίπεδο διδασκαλίας μας θα ήταν περισσότερο ήπιο, η ασκησιολογία για την ασκησιολογία υποχρεωτικά θα υποχωρούσε, η παπαγαλία και η κονσέρβα δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μαθητή να γράψει καλό βαθμό και η ικανότητα του μαθητή να σκέφτεται θα μπορούσε να καλλιεργηθεί."
Θέση του 2009, πριν την δημιουργία του ylikinet:
Τι διδάσκουμε και τι εξετάζουμε;