web analytics

Γιατί το φως επιβραδύνεται από τον αέρα στο νερό;

Θέτοντας αυτή την ερώτηση κάθε χρόνο στους μαθητές μου και ακούγοντας λανθασμένες απόψεις που κυκλοφορούν (ακόμα και σε πανεπιστημιακά βιβλία!!) πιστεύω ότι είναι χρήσιμο το παρακάτω πρόσφατο βίντεο που ξεκαθαρίζει τα πράγματα

https://www.youtube.com/watch?v=CUjt36SD3h8

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
16 Σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χαράλαμπε.

Από το physicsgg:

Θοδωρής Βαχλιώτης
23/04/2019 12:13 ΠΜ

Σχεδόν συγκλονιστικό. Μέχρι τώρα είχα αντιληφθεί ότι το φως όταν αλληλεπιδρά με την ύλη εκδηλώνει το σωματιδιακό του χαρακτήρα (π.χ. φωτοηλεκτρικό, Compton) ενώ όταν διαδίδεται τον κυματικό (περίθλαση, συμβολή). Εδώ, απ'ότι κατάλαβα, διαδίδεται αλληλεπιδρώντας ταυτόχρονα με τα ηλεκτρόνια του μέσου και η εξήγηση δίνεται μέσω του κυματικού χαρακτήρα, αφού το ηλεκτρικό κύμα του φωτός επάγει ένα δεύτερο ηλεκτρικό κύμα (των ηλεκτρονίων) το οποίο το επιβραδύνει μέσω συμβολής!!! Δύσκολη η Φυσική παιδιά! Επί τη ευκαιρία: Ποια είναι η εξήγηση για την συμεριφορά του φωτός όταν περνά μέσα από μικρή οπή; Εκεί γίνεται σκέδαση;

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
23/04/2019 8:01 ΠΜ

Καλημέρα Χαράλαμπε.

Σε ευχαριστούμε για το βίντεο που μας κοινοποίησες…

Πάνος Μουρούζης
23/04/2019 8:49 ΠΜ

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα από Κέρκυρα

Κατ’ αρχήν να πω για το θέμα ότι η κβαντομηχανική ερμηνεύει πλήρως όλα τα φαινόμενα του μικρόκοσμου άρα και του φωτός. Μία έκφρασή της κβαντομηχανικής είναι μέσω των διαγραμμάτων Feynman. Τα οπτικά φαινόμενα μπορούν πλήρως να ερμηνευτούν με τις ιδιότητες που αποδίδει η κβαντομηχανική στα φωτόνια και στα ηλεκτρόνια. Το εκλαϊκευμένο βιβλίο το Feynman γύρω από αυτό το θέμα το θεωρώ εξαιρετικό.  Σε αυτό το επίπεδο δεν μιλάμε πλέον για ηλεκτρομαγνητικά κύματα, αφού διάδοση του φωτός και διάθλαση μπορεί να συμβεί ακόμη και από ένα φωτόνιο.

Σε μία γυάλινη πλάκα ρίχνω κάθε φορά ένα φωτόνιο. Μετά από καιρό θα βγουν με τη σωστή πιθανότητα φωτόνια παράλληλα με την διεύθυνση του αρχικού φωτονίου. Η ερμηνεία που δίνεται με τη δημιουργία δύο κυμάτων κατά την άποψή μου είναι ανεπαρκέστατη όχι μόνο γιατί δεν ερμηνεύει τι συμβαίνει όταν ρίχνω ένα φωτόνιο αλλά αδυνατεί να ερμηνεύσει γιατί ορισμένα σώματα δεν είναι διαφανή, ή γιατί κάποια αέρια απορροφούν ορισμένες μόνο συχνότητες ( νόμοι του Kirhhoff) ή γιατί δεν μπορεί να δημιουργηθεί με άλλη διαδικασία ταλάντωση ηλεκτρονίων με συχνότητες που αντιστοιχούν στο οπτικό φάσμα χωρίς διεγέρσεις αποδιεγέρσεις, γιατί δεν μπορούν να διαχωριστούν τα δύο ηλεκτρομαγνητικά κύματα κλπ κλπ.

Το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο της διάθλασης με το μοντέλο των φωτονίων με απλό τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν ερμηνεύεται με τη κβαντομηχανική θεωρία. Μία απλή ερμηνεία που προσπάθησα να δώσω πριν αρκετά χρόνια βρίσκεται στο παρακάτω άρθρο. Η ερμηνεία είμαι βέβαιος ότι δεν είναι  επιστημονικά ακριβής όπως και οποιαδήποτε ερμηνεία που δίνουμε προσπαθώντας να απλοποιήσουμε ένα θέμα. Θεωρώ όμως ότι είναι πιο ορθή από αυτή των δύο κυμάτων.

http://dide.ker.sch.gr/ekfe/epiloges/6_artra/diafora_epistimoarthra.html

άρθρο 56

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
23/04/2019 9:41 ΠΜ

Καλημέρα Πάνο, καλημέρα στην Κέρκυρα και καλό Πάσχα.

Το σχόλιο δεν διορθώνεται… οπότε απλά γράφεις αποκάτω το σωστό και θα διορθωθείsmiley

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.

Πάνο διάβασα το άρθρο. Διαβάζω και φράση από το σχόλιό σου:

 Σε αυτό το επίπεδο δεν μιλάμε πλέον για ηλεκτρομαγνητικά κύματα, αφού διάδοση του φωτός και διάθλαση μπορεί να συμβεί ακόμη και από ένα φωτόνιο.

Απορία:

Η συμβολή των κυμάτων αυτών δεν είναι ουσιαστικά υπέρθεση πιθανοτήτων;

Ο Feynman έτσι παρουσιάζει την πορεία (ακόμα και ενός) φωτονίου στην εκλαϊκευμένη έκδοση της QED. Δηλαδή γιατί να μην έχουμε υπέρθεση πιθανοτήτων ακόμα και αν "ο βομβαρδισμός" γίνεται φωτόνιο-φωτόνιο:

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
23/04/2019 11:52 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.

Κατ' αρχάς Χαράλαμε ευχαριστούμε για το βίντεο.

Μέχρι τώρα η μοναδική εξήγηση που έχω δει αναλυτικά για την επιβράδυνση του φωτός στο νερό (και γενικά σε υλικά μέσα) είναι μέσω των εξισώσεων του Maxwell και την αλλαγή των ειδικών ηλεκτρικών και μαγνητικών διαπερατοτήτων στα υλικά αυτά, η οποία αλλάζει την ταχύτητα διάδοσης (φυσικά αυτή η μέθοδος δεν εξηγεί πώς αλλάζουν οι διαπερατότητες). Γενικά είμαι επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε απόπειρα εξήγησης η οποία δεν συνοδεύεται (έστω στοιχειωδώς) από κάποιες εξισώσεις. Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν κατάλαβα τι ακριβώς είναι αυτό το δευτερογενές κύμα, (δεν μπορεί να οφείλεται σε ταλάντωση ηλεκτρονίων του μέσου αφού είναι δέσμια στα μόρια, ίσως κάποιες ταλαντώσεις των μορίων εν συνόλω, όπως στην εξήγηση της διάδοσης του ήχου στα στερεά;). Γενικά περισσότερο με μπέρδεψε παρά το αντίθετο (δεν ενστερνίζομαι ότι είναι λάθος, το Fermilab δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια, απλά αφήνει πολλά σημεία ανεξήγητα για μένα). 

Συμφωνώ με την άποψη του Πάνου (δεν έχω διαβάσει ακόμη το άρθρο του), καλημέρα Πάνο, ότι σίγουρα επί της αρχής το φαινόμενο εξηγείται κβαντομηχανικά. Η ισχύς της αλληλεπίδρασης μορίου -φωτονίων θα προσδιορίζει τις διαπερατότητες. Ίσως δε η σκέδαση των φωτονίων σε τροχιές διαφορετικές της ευθύγραμμης θα έχει μικρή πιθανότητα να εμφανίσει διάχυση λόγω της ακύρωσης, όπως στα διαγράμματα Feynmann  για την διάδοση φωτονίων στο κενό. 

Αλλά και πάλι όλα αυτά είναι λόγια…

Πάνος Μουρούζης
23/04/2019 2:59 ΜΜ

Γιάννη νομίζω ότι τα κύματα πιθανότητας είναι μία έννοια πιο γενική από ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Μπορεί να έχουμε κύματα πιθανότητας ακόμη και αν κινείται ένα αφόρτιστο σωματίδιο. Τα λέμε κύματα πιθανότητας όχι γιατί είναι κύματα αλλά γιατί το τετράγωνο της κυματοσυνάρτησης που εκφράζει την πυκνότητα πιθανότητας έχει την ίδια μαθηματική έκφραση ( μολονότι τώρα δεν είναι πραγματική αλλά μιγαδική) με την έκφραση ενός πραγματικού κύματος. Με άλλα λόγια δεν αμφισβητώ ότι η ερμηνεία της διάθλασης σε ένα διαφανές μέσο γίνεται με τη βοήθεια συμβολής κυμάτων πιθανότητας ( κβαντομηχανική). Αμφισβητώ ότι το η-μ κύμα δημιουργεί ενα δευτερογενές η-μ κύμα το οποίο συμβάλει με το πρώτο και το καθυστερεί. Μια τέτοια ερμηνεία όπως προανέφερα μπάζει από παντού. Τα μόρια ή τα άτομα δεν μπορούν να παράγουν φως μέσω ταλαντώσεων. Παράγουν φως μέσω διεγέρσεων-αποδιεγέρσεων. Γι αυτό δεν υπάρχουν κεραίες που τροφοδοτούμενες με εναλλασσόμενη τάση να παράγουν φως της ίδιας συχνότητας. Παρόλα αυτά νομίζω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κάνω λάθος. 

Πάνος Μουρούζης
24/04/2019 4:11 ΠΜ

Αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν επιστημονικό – δημιουργικό εκπαιδευτικό μετασχηματισμό για κάποιο φαινόμενο καλύτερα να μην αναφερθούμε καθόλου στο θέμα. Γιατί μία τέτοιου είδους αναφορά μόνο την επιστήμη δεν προάγει. Τα βίντεο των παραπάνω συνδέσμων κατά την ταπεινή μου άποψη δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη. Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά. Τα μοντέλα στα οποία αναφέρονται δεν μπορούν να ερμηνεύσουν δεν μπορούν να προβλέψουν δεν μπορούν να υπολογίσουν. Όσον αφορά το θέμα της διάθλασης προσωπικά θα περιοριζόμουν στο νόμο του Σνελ ή και στην αρχή του Φερμάτ.  

Γι αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός ( όχι αντίθετος ) στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εισαχθεί η σύγχρονη φυσική [σχετικότητα και κβαντομηχανική] στα σχολεία. Αν εισαχθεί με την ίδια φιλοσοφία που εμπεριέχεται στα παραπάνω βίντεο, θα έλεγα να μην εισαχθεί καθόλου.