Περί του νόμου του Faraday

Στο αρχείο που ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο, αποτυπώνονται κάποιες σκέψεις περί του νόμου του Faraday, οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς, μαζί με τις πολύ καλές τοποθετήσεις συναδέλφων πάνω στο θέμα, διαμέσου της παρούσης νησίδας. Θέλω να τονίσω ότι στο αρχείο καταγράφονται, χωρίς μαθηματικά, απόψεις πάνω στην ερμηνεία του νόμου, απόψεις οι οποίες δεν διεκδικούν το αλάθητο και οι οποίες ζουν και μεταλλάσσονται μαζί με τον γράφοντα. Για τον λόγο αυτό η παρούσα ανάρτηση καταχωρείται στο Φόρουμ ως συζήτηση (αν κριθεί σκόπιμο) και όχι ως Άρθρο, αφιερώνεται δε σε όλους τους συμμετέχοντες στις ανάλογες συζητήσεις στο Υλικό.

Περί του νόμου του Faraday

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
20/10/2019 8:13 ΠΜ

Στάθη καλημέρα!

Η προσπάθειά σου είναι συγκινητική και φαίνεται να πατάει πολύ γερά στα πόδια της. Νομίζω ότι συνοψίζει επιτυχημένα όσα ανιχνεύουμε στις συζητήσεις μας για την επαγωγή και συγχρόνως αποτελεί αφετηρία για εμβάθυνση. Αν υπάρχουν ελλείψεις, απλώς θα μας κάνουν σοφότερους. Σε ευχαριστώ προσωπικά.

 

 

 

 

Πάνος Μουρούζης
20/10/2019 8:46 ΠΜ

Στάθη πολύ καλό το σημείωμά σου. Συγχαρητήρια.

Διευκρινίζει και πολλά θέματα της συζήτησης. Έτσι νομίζω ότι αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο ότι στο ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται από μεταβαλλόμενο μαγνητικό δεν ορίζεται η τάση εφ' όσον το πεδίο είναι μη συντηρητικό. Με άλλα λόγια αν η τάση που μετράει ένα πολύμετρο εξαρτάται από τη θέση του πολύμετρου, τότε αυτό μας υποδεικνύει ότι δεν έχει νόημα η εύρεση της τιμής της, αφού αυτή θα είναι διαφορετική ανάλογα με τη θέση του πολύμετρου. 

Διονύσης Μάργαρης
20/10/2019 8:58 ΠΜ

Καλημέρα Στάθη.

Νομίζω ότι η κωδικοποίηση που κάνεις, περιλαμβάνει όλα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα, το δε παράδειγμα που δίνεις, αποδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, γιατί είναι έτσι τα πράγματα.

Συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Στάθη και σε ευχαριστούμε για την πολύ καλή μελέτη. Βρίσκω σημαντική τη φράση σου στην εισαγωγή, ότι οι απόψεις μας μεταλλάσσονται μαζί με εμάς…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Στάθη.

Μπράβο!

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Στάθη συγχαρητήρια για την εργασία σου, που κρύβει πολλή δουλειά !

Μια μόνο παρατήρηση: Αν δεν κάνω λάθος, στην τελευταία περίπτωση (το μαγνητικό πεδίο περιορισμένο μέσα στο ορθογώνιο) θα επάγεται ηλεκτρικό πεδίο που όμως δεν θα έχει αξονική συμμετρία και το Ε στη σχ.(14) δεν βγαίνει έξω από το ολοκλήρωμα.  

(Νομίζω εκφράσεις όπως οι (16) και κάτω προκύπτουν αν έχουμε αξονικά  συμμετρικό μαγν. πεδίο και γύρω ένα περιγεγραμμένο τετράγωνο)

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Στάθη συγχαρητήρια για το πόνημά σου!

Σ' ευχαριστούμε!

Η σύνοψη που κάνεις, θέτει και τους κανόνες εφαρμογής του νόμου Faraday σε ασκήσεις ή ερωτήσεις.

Λεωνίδας Λετσας
22/10/2019 12:25 ΠΜ

Αν και με πολύ βιαστική ανάγνωση: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!