Ξεγελώντας τον Πυθαγόρα

Η άσκηση αφιερώνεται σε όλους όσους θα παρευρεθούν στην σημερινή συνάντηση, αλλά και σε όσους δεν μπόρεσαν με την ελπίδα για την επόμενη φορά.

Η κούπα του Πυθαγόρα έχει πολλά διδάγματα… Τέτοιο ρόλο έχει και το  ylikonet…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, παρόλο που ξέρω ότι ο ίδιος δεν θέλει, τον Γιώργο Φασουλόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στην υλοποίηση της άσκησης τόσο σε θεωρητικό, όσο και στο πειραματικό κομμάτι της. Αρχικά αναζητούσαμε μια εξήγηση της έναρξης της ροής στο πρώτο ερώτημα χωρίς να καταφύγουμε σε εξηγήσεις που σχετίζονται με την συνεκτικότητα του υγρού και την επίδραση της βαρύτητας ώστε να είναι προσπελάσιμο και από μαθητές. Η ισχύς της εξίσωσης Bernoulli είναι αδιαμφισβήτητη όπως αναφέρεται σε όλα τα συγγράμματα που περιέχουν τον σιφώνα, (Βλ, βιβλίο Παναγιώτη Κουμαρά).  Ο Γιώργος στηριζόμενος σε αυτό και στη συγκεκριμένη μορφολογία του σωλήνα  U έδωσε την εξήγηση όπως παρουσιάζεται στην άσκηση. Μία πρόταση «μπουζί–εκκίνηση» όπως ανέφερε.

Αφορμή για την παρούσα εργασία αποτέλεσε ο θεωρητικός αλλά και ο πειραματικός υπολογισμός του χρόνου αδειάσματος νερού απο τη γνωστή κατασκευή του σιφωνίου. Επιλέχθηκε η μελέτη της “κούπας του Πυθαγόρα” καθώς η εκροή αρχίζει αυτόματα μόλις το νερό υπερβεί κάποιο ύψος στο δοχείο, χωρίς να απαιτείται εξ΄αρχής το γέμισμα του λεπτού σωλήνα απο εμάς είτε με αναρρόφηση ή καποιο άλλο τρόπο.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε μια απλή ιδιοκατασκευή από πλαστικό δοχείο “κοκτέιλ” που περιέχει σκληρό σωλήνα για καλαμάκι. Με ένα μαχαίρι ανοίχτηκε μία τρύπα στον πυθμένα του δοχείου ώστε το καλαμάκι να εφαρμόζει σφιχτά όταν περνά απο την τρύπα. Κατόπιν το καλαμάκι κάμφθηκε σε σχήμα U με τη βοήθεια ζεστού νερού και εν συνεχεία ψύχθηκε απότομα για να σταθεροποιηθεί. Επειδή ήταν μικρό προστέθηκε και ένα επιπλέον κίτρινο τμήμα απο χοντρό καλαμάκι για να αυξηθεί η δυνατότητα εκροής περισσότερου όγκου νερού.

     

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

H ΑΣΚΗΣΗ

σε word ή σε pdf

Στον ακόλουθο σύνδεσμο το βίντεο σε μικρό μέγεθος.      pythagoras_cup

Το βίντεο με μετρητή χρόνου.

Εναλλακτικά:   pythagoras_cup_with_timer

ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΚΡΟΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΘΟΣ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ. Γιάννη Χάσαμε…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
42 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!

Και το πείραμα αλλά και η θεωρητική μελέτη!

Φυσικά και το περιβάλλον, στην εξέδρα του Νιάρχου, με φόντο τα συντριβάνια και την εξαίσια μουσική υπόκρουση!!!!

Συγχαρητήρια καί στους δύο σας, ή καλύτερα ΕΥΓΕ!!!

Δεν μπορώ επίσης να παραβλέψω και την ΠΛΗΡΗ καθ' όλα θεωρητική μελέτη της καθώς και τη πειραματική!

Το "σφάλμα" των 0.3s στα 38.7s είναι μικρότερο από 1% !

Που σημαίνει ότι το πείραμα είναι περισσότερο από .. αξιόπιστο!

ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ,ΕΥΓΕ !!!

Τίνα Νάντσου
05/01/2020 9:38 ΠΜ

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε πώς κάναμε το πείραμα στο Mathesis 

εδώ

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα σε όλους. Χρήστο και Γιώργο συγχαρητήρια! Άρτια παρουσίαση σε όλα τα επίπεδα και υπό τους ήχους του Shostakovich.

Στην αρχή του πειράματος, αν δεν κάνω λάθος, παρατηρείται μια μικρή εκροή. Οφείλεται σε στεγανότητα μεταξύ σωλήνα και δοχείου;

Και πάλι μπράβο!!!

Τίνα Νάντσου
05/01/2020 10:29 ΠΜ

 

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χρήστο

Άριστο το συνεργατικό αποτέλεσμα και…με θέα! Και η εξήγηση εννοείται.

Υποθέτοντας πως θα αναπαραχθεί στην επικείμενη συνάντηση να μην παραλείψουμε να δούμε τι θα συμβεί κλείνοντας το πάνω μέρος του δοχείου…

Συγχαρητήρια Χρήστο και Γιώργο ,…καλή αντάμωση.

Διονύσης Μάργαρης
05/01/2020 10:47 ΠΜ

Συγχαρητήρια Χρήστο για το "όλο εγχείρημα" αφού δεν πρόκειται για μια ανάρτηση απλά.

Ο Γιώργος σε κουβάλησε στο Νιάρχος να τρέχουν από παντού …νερά και με μουσική υπόκρουση, να θέλεις να το ρίξεις στο χορό και να στριφογυρίζεις σε ρυθμούς Waltz;

Σε ευχαριστούμε για το ορεκτικό που σερβίρησες στη σημερινή μας συνάντηση!

Τίνα Νάντσου
05/01/2020 11:11 ΠΜ

Χρήστο το βίντεο που ανέβασα είναι από το μάθημά μου Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Αποφασίσαμε με τον Στέφανο Τραχανά τα πειράματα να γίνουν με τον πιο απλό τρόπο, ώστε να μπορέσουν εύκολα να γίνουν στις σχολικές τάξεις και στο σπίτι.  

Επομένως δεν έκανα στεγανοποίηση στο βίντεο . Σκοπιμα δε αφήσαμε να τρέχει και λίγο νερό, γιατί έτσι γίνεται το πείραμα αν το κάνεις για πρώτη φορά. Χανεις νερό αλλα η ουσιά παραμένει.

Η ιδέα βέβαια της τσίχλας είναι εξαιρετικη και πολύ απλή. Θα το δοκιμάσω.

 

 

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
05/01/2020 11:20 ΠΜ

Eξαιρετική προσπάθεια τόσο πειραματικά όσο και θεωρητικά. Μπράβο και στους δύο για την υπομονή και επιμονή. Το αποτέλεσμα σας δικαίωσε.