Δυναμική ενέργεια. Ένας διάλογος.

Δυο μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ο Αντώνης (Α) και ο Βασίλης (Β), συζητούν το  θέμα της δυναμικής ενέργειας, προσπαθώντας να βγάλουν άκρη, σε αυτά που  διάβασαν τελευταία στο ylikonet.gr.

Ας τους ακούσουμε:

Α: Βασίλη πότε λες ότι ένα σώμα θα έχει δυναμική ενέργεια;

Β: Νομίζω όταν δέχεται μια συντηρητική δύναμη.

Α: Και ποια δύναμη ονομάζεις συντηρητική;

Β: Δεν ξέρω την διαφορά, κάτι διάβασα για δυνάμεις πεδίων που συνδέονται με δυναμική ενέργεια και που είναι, να δεις πώς το διάβασα; Πώς τις λένε; Χωρο… τέτοιες!!!

Α: Χωροεξαρτώμενες εννοείς…

Β: Α!!! μπράβο σου! Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, εγώ προτιμώ ό,τι διδάχτηκα στο σχολείο στην Α΄ τάξη. Θυμάσαι; Μια δύναμη που το έργο της σε κλειστή διαδρομή είναι μηδενικό. Μια τέτοια δύναμη, είναι κάθε σταθερή δύναμη. Είναι εύκολη η απόδειξη, την διάβασα πρόσφατα.

Α: Δηλαδή λες Βασίλη, ότι αν ένα σώμα δέχεται μια σταθερή δύναμη, μπορούμε να δεχτούμε ότι έχει δυναμική ενέργεια;

Β: Ναι γιατί όχι; Το φορτίο q στο σημείο Γ του ηλεκτρικού πεδίου γιατί έχει δυναμική ενέργεια, ενώ το σώμα Σ στο λείο οριζόντιο επίπεδο, αν δεχτεί μια σταθερή δύναμη F, να μην έχει δυναμική ενέργεια; Αφού μπορώ να αποδείξω ότι κατά μήκος μιας κλειστής διαδρομής το έργο της δύναμης F είναι μηδέν;

64567456

Α: Άρα αν στο σώμα Σ ασκηθεί μια δύναμη F, τότε αμέσως αυτό έχει αποκτήσει ενέργεια;

Β: Νομίζω ναι, όπως και το φορτίο q θα αποκτήσει ακαριαία δυναμική ενέργεια μόλις τοποθετηθεί στο σημείο Γ του ηλεκτρικού πεδίου.

Αν θέλετε την συνέχεια, μπορείτε να την διαβάσετε από ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παύλος Αλεξόπουλος
28/01/2024 11:51 ΠΜ

Καταπληκτική ανάρτηση Διονύση!!! Η ικανότητα σου να βλέπεις το πρόβλημα με την ματιά του μαθητή και να τον βοηθάς να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια το έχω επισημάνει πολλές φορές (και δεν είμαι ο μόνος) ότι είναι μοναδική! Σε ευχαριστώ πολύ γιατί πέραν του ότι οι αναρτήσεις σου είναι στοχευμένες μας δίνεις και μια μέθοδο διδασκαλίας κάθε φορά!!!

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Επιπλέον ερωτήσεις.παρατηρήσεις: α) Που ξέρουμε ότι το σώμα θα σταματήσει στη θέση φυσικού μήκους;
β) Βεβαίως ένα σώμα μπορεί να χάσει η να πάρει ενέργεια και από μη συντηρητικές δυνάμεις π.χ. τριβή
γ) Το αγαπημένο μου παράδειγμα όταν διδάσκω δυναμική ενέργεια:

Ένα σώμα βρίσκεται σε ύψος h. Μετακινώ ολόκληρη τη γη προς τα κάτω. Η δυναμική ενέργεια του σώματος αυξήθηκε; Παρήγαγε καποια δύναμη έργο στο σώμα; Είναι σωστό να λέμε “δυναμική ενέργεια σώματος”

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γειά σου Διονύση και καλό μεσημέρι.
Μια φορά Δάσκαλος, εφ’όρου ζωής Δάσκαλος!
Ο διάλογος που εμπνεύστηκες και αποτυπωσες εδώ, είναι ένα πολύ καλό μάθημα , βάζοντας τον υποψήφιο να διαλέξει τη θέση του Α ή του Β, έχοντας την αμφιβολία επιλογής, αφού τα στοιχεία που παραθέτεις κινούνται στο μεταίχμιο των πραγματων!
Να είσαι πάντα καλά και να γεννάει το μυαλό σου σημαντικά Πράγματα!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εντυπωσιακό!
Θα συμφωνήσω με τον Παύλο πως ο Διονύσης έχει το μοναδικό ταλέντο να γράφει στοχευμένα. Με ιδέα και σενάριο στη συνέχεια.
Στην ουσία τώρα:
Έχουμε μια εργοειδή ποσότητα, την 1/2m.ω^2.Α^2. Γιατί δεν μετατρέπεται σε θερμότητα;
Επειδή όταν παύει να δρα η δύναμη του διεγέρτη η ενέργεια γίνεται απότομα
από 1/2D.A^2->1/2k.A^2;
Είναι ενέργεια ένα μέγεθος που αλλάζει ακαριαία χωρίς κάποια κρούση;

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
28/01/2024 7:16 ΜΜ

Καλησπέρα Διονύση, συγχαρητήρια γαι τον διάλογο! Καλύτερα δεν γίνεται να περιγραφεί η όλη κατάσταση. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε καινούργιο σε όσα έγραψες, θα ήθελα απλά να σταθώ σε τρία σημεία:

1.     Ένας τρόπος για να οριστεί η δυναμική ενέργεια που αποδίδεται σε ένα υπόθεμα στο σημείο Α μέσα σε ένα συντηρητικό πεδίο δυνάμεων, είναι η εξίσωσή της με το έργο της δύναμης που ασκεί το πεδίο στο υπόθεμα, κατά την μετακίνησή του από το Α έως ένα σημείο B, εκτός εμβέλειας του πεδίου (ένα σημείο στο οποίο το πεδίο δεν ασκεί δύναμη), U(A)=W(A->B). Για παράδειγμα στο ηλεκτροστατικό και το βαρυτικό πεδίο, ένα οποιοδήποτε σημείο στο άπειρο και για το πεδίο του ιδανικού ταλαντωτή, την θέση ισορροπίας. Το δε πεδίο δεν εμφανίζει ασυνέχειες στην δύναμη που ασκεί σε οποιαδήποτε δυνατή μετάβαση από το Α στο Β, αυτό είναι η έννοια του συντηρητικού πεδίου. Τότε και μόνον τότε το έργο του πεδίου κατά την μετάβαση του υποθέματος μεταξύ δύο σημείων, ισούται με την μεταβολή της κινητικής ενέργειας (ασκείται μόνον η πεδιακή δύναμη).

2.     Το ομογενές δυναμικό πεδίο ορίζεται αφού πρώτα έχει οριστεί η δύναμη και η ενέργεια αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο σημειακών υποθεμάτων του πεδίου, ως προσέγγιση, και όχι το ανάποδο.
Πρώτα ορίστηκε ο νόμος της παγκόσμιας έλξης και μετά προσεγγίσαμε το βαρυτικό πεδίο κοντά στην επιφάνεια της γης ως ομογενές. Επίσης πρώτα ορίστηκε η δύναμη Coulomb και μετά προσεγγίσαμε το ηλεκτροστατικό πεδίο στο εσωτερικό χώρο του επίπεδου πυκνωτή ως ομογενές.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η δυναμική ενέργεια μηδενίζεται στο άπειρο, ας προσεγγίσαμε σε μια περιοχή του χώρου την δύναμη του πεδίου ως σταθερή. Δεν σταματά κάπου απότομα η δύναμη να υπάρχει, δεν υπάρχει ασυνέχεια.  

3.     Όπως γράφεις, η μηχανική ενέργεια μέσα σε ένα συντηρητικό πεδίο (όταν ασκείται μόνον η δύναμη του πεδίου -συντηρητικό σύστημα) εξαρτάται από τις αρχικές συνθήκες. Ισούται με την ενέργεια που καταναλώθηκε από έναν εξωτερικό παράγοντα για να «φέρει» το υπόθεμα στο σημείο, δίνοντάς του και μία ταχύτητα. Δεν μπορεί λοιπόν η μηχανική ενέργεια σε ένα συντηρητικό σύστημα να είναι ανεξάρτητη των αρχικών συνθηκών.

Πώς άραγε ορίζεται η δυναμική ενέργεια του «πεδίου» μιας σταθερής δύναμης που ασκείται, για παράδειγμα, από ένα νήμα; Το ότι και στο ομογενές πεδίο και στο νήμα η δύναμη είναι τοπικά σταθερή είναι σύμπτωση, όχι ορισμός.
Επίσης πώς ορίζεται το «πεδίο της εξαναγκασμένης ταλάντωσης» και πώς είναι δυνατόν και να είναι συντηρητικό και να έχει πάντα σταθερή μηχανική ενέργεια (σταθερό τελικό πλάτος) στο ίδιο σύστημα μάζας -ελατηρίου -διεγέρτη;

Κώστας Παπαδάκης
28/01/2024 7:42 ΜΜ

Ωραία η δημιουργία του διαλόγου.

Ξεκαθαρίζει τον διάλογο ημερών και αρκετών αναρτήσεων.

Τα σχόλια του Διονύση αλλά και του Γιάννη, του Στάθη και του Χαράλαμπου προσθέτουν και βοηθούν.

Καλά να είμαστε.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
28/01/2024 10:45 ΜΜ

Καλησπέρα Διονύση. Ευχαριστούμε για τη διδασκαλία – με τον ιδιαίτερο δικό σου τρόπο. Αν και απλό μέλος ανέλαβες το ρόλο που σε είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια…
Η δυναμική ενέργεια είναι μια θεμελιώδης έννοια, που διδάσκουμε τόσα χρόνια. Την έχουμε συνδέσει άρηκτα με τις 3 “γνωστές” συντηρητικές δυνάμεις. Αποκτάται αφού εκτελεστεί ένα ελάχιστο απαιτούμενο έργο από κάποια εξωτερική δύναμη,η οποία θα φέρει το σώμα στην θεωρούμενη θέση.
Το ταπεινό βιβλίο της Α΄τάξης για να ορίσει τη δυναμική ενέργεια βαρύτητας, βάζει γερανό να σηκώσει το σώμα.
Όταν εκτοξεύσουμε ένα σώμα για να διαφύγει από το πεδίο βαρύτητας της Γης, αρκεί να του εξουδετερώσουμε την αρνητική δυναμική ενέργεια. Η υπόλοιπη ενέργεια θα εμφανιστεί ως κινητική αποκλειστικά στο άπειρο. Το ίδιο όταν ιονίζουμε ένα άτομο. Επειδή λέμε τα αυτονόητα, ελπίζω να επανέλθουμε γρήγορα στη Φυσική που διδάσκουμε.