Εδώ μπορείτε να γράψετε σχόλια, ερωτήματα, παρατηρήσεις, για τα σημερινά θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων στη Χημεία.
Τα θέματα και από εδώ.
Αλλά και τα θέματα των εσπερινών Λυκείων, εδώ.
Οι απαντήσεις των θεμάτων από την ΕΕΧ εδώ.
![]()
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Ναι Διονύση. Συγγνώμη. Λύνω ταυτόχρονα, απαντώ σε τηλέφωνα γονιών….
Καταλαβαίνω Παναγιώτη, δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμες…
Λέγοντας ποσότητα (μάλλον) αναφέρονται σε mol…
Ανφερ στο Γ3!! Η εκφώνηση έχει παγίδα. Θα μπορούσε από την αρχή να εξηγεί ότι δεν αντέδρασε όλο το προπενιο ..
Απουσιαζει και πάλι η ογκομετρηση!
Δ2 0,1 / 0,1 / 0,8 mol
Δ4 0,005 μολ ΗΙ
Δ5 α) ρΗ=5
β) Διερεύνηση ΡΔ , 0,005 μολ ΝαΟΗ
Με μια πρώτη ματιά…
Πολλά δεν ήταν???
Μήπως θα μπορούσε να λείπει το ένα εκ των Δ4, Δ5.
Στο Δ3 για ποιο λόγο δίνονται δεδομένα που δεν χρειάζονται?
Στο Γ3 ίσως χρειαζόνταν καλύτερη διατύπωση.
Με επιφύλαξη και σε αναμονή των σχολίων των συναδέλφων Χημικών….
Ας μιλήσουν οι Χημικοί Σπύρο, πράγματι.
Απλά να θέσω ένα ερώτημα:
Η πληροφορία που φτάνει σε μένα ότι τα παιδιά σήμερα, δεν πήγαν καλά, επιβεβαιώνεται;
Καλησπερα στο Γ3 υπολογισα λαθος τα μολ του προπενιου δηλαδη ξεχασα να πολλαπλασιασω με το δεκα στη μειον ενα και βρηκα 1.5 mol ..και στην ποσοστο εγραψα κανονικα αυτα που διαιρω αλλα βρηκα 8% θα μου κοψουν ολο το ερωτημα?
Επισης στο Β θεμα εκει που ελεγε να βρουμε τοΔΗ. εγραψα το νουμερο ανα μολ ειναι λαθος?
Τα A1 και Δ3 αναφέρονται σε στερεό και χημική ισορροπία. Το Δ3 δεν χρειαζόταν. Αν ήθελαν να εξετάσουν την αρχή Le Chatelier, θα μπορούσαν να ρωτήσουν κάτι διαφορετικό στο Δ3.
Τα Δ4 και Δ5 (β) οδηγούν σε επίδραση κοινού ιόντος και τα δύο! Το ίδιο δύο φορές………….
Γ3 λίγο πιο απαιτητικό από όλα.
Δεν είμαι σίγουρος Διονύση αλλά μάλλον έτσι είναι. Κυρίως για τον όγκο των θεμάτων
Να σε ρωτήσω κάτι Αντιγόνη, αφού εσύ είσαι μάχιμη και γω, μπορεί να έχω χάσει επεισόδια
Ο νόμος προέβλεπε ότι το Γ και Δ θέμα αποτελείται από μια άσκηση ή ένα πρόβλημα που μπορεί να αναλύεται για την διευκόλυνση ( και καθοδήγηση θα πρόσθετα εγώ) των μαθητών σε υποερωτήματα.
Άλλαξε κάτι θεσμικά, οπότε μπορούμε στο θέμα Γ ας πούμε, να βάζουμε 3 ανεξάρτητες ασκήσεις;
Σωστό. Θα μπορουσαν στο Δ5 τουλάχιστον να ζητησουν pH=12 για παράδειγμα ή καποιο τελος πάντων μεγαλύτερο του 11 ωστε να περισσευει ΝαΟΗ και κα προκυπτει διαφορετική περιπτωση Ε.Κ.Ι.
Κατά τη γνώμη μου:
ΘΕΜΑ Α. Υπερβολικά απλό.
ΘΕΜΑ Β1γ. Προσοχή και το Η σχηματίζει ιόν με φορτίο -1 και δομή ευγενούς αερίου.
ΘΕΜΑ Β4. Εντός ύλης αλλά κακή η εμμονή με το γεγονός ότι η αντίθετη αντίδραση θα έχει τον αντίθετο μηχανισμό… Άρα κάποιος θα μπορούσε να γράψει ότι δεν ξέρω την ενέργεια ενεργοποίησης της αντίθετης αντίδρασης!!!
ΘΕΜΑ Γ. Καλό, με την αίρεση του συνεδέλφου Μάργαρη περί της δομής των θεμάτων.
ΘΕΜΑ Δ3. Η προσπάθεια για πρωτοτυπία πρέπει να έχει όρια. Υπάρχει σε βοηθήματα, ασκήσεις, διαγωνίσματα. 'Ομως ποια είναι η αιτιολόγηση του Δ3; Ότι η ισορροπία δεν επηρεάζεται από τα στερεά; Οτι τα στερεά δεν συμμετέχουν στην Kc; Μα αυτό δεν είναι αιτιολόγηση. Που μένεις; Σπίτι μου. Και που είναι το σπίτι σου; Εκεί που μένω!!!
Επίσης στο ΘΕΜΑ Δ κακό παιχνίδι με την φάση των σωμάτων που συμμετέχουν στην αντίδραση. Το σχολικό βιβλίο γράφει διαστάσεις και ιοντισμούς χωρίς να προσδιορίζει τη φάση. Επίσης η αντίδραση NH3 + HI -> NH4I ή NH3 + HI -> NH4+ + I- ; Σίγουρα σκέφτηκαν να μπλέξουν κάποιον στο Δ3, Δ4 αλλά αν μπλέχτηκε κάποιος θα είναι αυτός που διαβάζει και τις λεπτομέρειες στις ασκήσεις. Θα μου πείτε δεν είναι χημικά ορθό το θέμα; Είναι απόλυτα, αλλά ας αλλάξει και το βιβλίο ώστε να θίγει τέτοια ζητήματα.
Προστέθηκαν οι απαντήσεις των θεμάτων από την ΕΕΧ (κάτω από τα θέματα).
Ένα σύντομο σχόλιο για τα σημερινά θέματα:
α) Έξυπνο το Β1γ όπου πρέπει να γράψουμε και το Η
β) Γ3: Πιο δίκαια εκφώνηση: το προπένιο αντιδρά μερικώς με νερό κ.λ.π.
γ) Δ4 υπήρχε κίνδυνος να γράψουν την αντίδραση αμφίδρομα (επειδή έτσι την έδινε στο Δ3) αν και η αντίδραση αυτή τη φορά γίνεται σε διάλυμα (aq). Θα μπορούσαν να δίνουν ότι η αντίδραση είναι μονόδρομη στο Δ4.
8+3 (Γ3) και 1 (Β1γ) =12 μόρια για ψαγμένους και προσεκτικούς μαθητές