web analytics

Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε;

Κάθε σύνθετη κίνηση στερεού (κίνηση που δεν μπορεί να μελετηθεί ως μεταφορική ή ως στροφική), έχουμε το δικαίωμα να την θεωρήσουμε ότι αποτελείται από επιμέρους απλές κινήσεις.

Σε προηγούμενες ενασχολήσεις με το θέμα, τόσο στην ανάρτηση «και όμως ισχύει», όσο και στην «Μια σύνθετη κίνηση και οι επιμέρους κινήσεις…» η σύνθετη κίνηση μελετήθηκε ως επαλληλία δύο στροφικών κινήσεων με γωνιακές ταχύτητες ω1 και ω2, η σύνθεση των οποίων οδηγεί στην μία και μοναδική γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του δίσκου.

Σήμερα θα ακολουθήσουμε διαφορετική οδό. Πιο «λυκειακή», πιο κοντά σε αυτό που διδάσκουμε στα σχολεία. Η σύνθετη κίνηση θα μελετηθεί αυστηρά ως επαλληλία μιας μεταφορικής και μιας στροφικής γύρω από νοητό άξονα ο οποίος περνά από το κέντρο μάζας του δίσκου.

Αλλά ας τονισθεί από την αρχή ότι, δεν θα παίξουμε με το τι βλέπει ο ένας ή ο άλλος παρατηρητής, αλλά τι βλέπει και πώς μελετά την κίνηση ο ακίνητος αδρανειακός παρατηρητής.

Διαβάστε τη συνέχεια…

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε;
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13
Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε;

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
354 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Νίκος Ανδρεάδης

Νίκο τι έγραψα πιο πάνω;

Επαναλαμβάνω:

Κατά την ταπεινή μου άποψη στερούνται νοήματος εκφράσεις όπως:

-Το στερεό εκτελεί κυκλική κίνηση.

-Το σημείο Α εκτελεί μόνο μεταφορική κίνηση.

Δηλαδή λέμε το ίδιο. Γράφω "στερείται νοήματος". Ολόκληρη γενική έβαλα. Ο Σαραντάκος χαρακτηρίζει την πάθηση "οξεία γενικομανία".

Νίκος Ανδρεάδης
Αρχισυντάκτης
30/06/2020 6:13 ΜΜ

Γιάννη συγγνώμη.
Φταίει η κούραση.
Δεν μπορεί ο καθένας να έχει την ανεξάντλητη αντοχή σου indecision

Διονύση ας κάνουμε μια παύση.
Είμαστε άνθρωποι και οι αντοχές μας έχουν όριο.
Όταν το ξεπεράσουμε κάνουμε λάθη.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Νίκο καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τις ευχές. Συμφωνώ ότι οι όροι «μεταφορική» και «στροφική» νοούνται για στερεό σώμα. Παρόλο που νομίζω ότι καταλαβαίνω το πνεύμα σου, δεν «μου κάθεται καλά» ο όρος «κυκλική κίνηση στερεού». 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Νίκος Ανδρεάδης

Νίκο η μέρα μου ήταν ιδιαιτέρως ξεκούραστη.

Εγγραφή δύο παιδιών που δεν έχουν υπολογιστή.

Αποχαιρετιστήριο τσιμπούσι από τους τρεις συνταξιούχους του συλλόγου.

Αποχαιρετισμοί μετά δώρων.

Ύπνος καλός το μεσημέρι.

Νίκος Ανδρεάδης
Αρχισυντάκτης
30/06/2020 6:24 ΜΜ

Αποστόλη είσαι και εσύ όπως και εγώ κουρασμένος.
Εσύ ως δρομέας δεν δικαιολογείσαι indecision
Έγραψα "κυκλική μεταφορική κίνηση στερεού".
Ανέβασα και εικόνα όπου το τρίγωνο εκτελεί μεταφορική κυκλική κίνηση.
Φυσικά το κυκλική κίνηση "σκέτο" έχει νόημα για υλικό σημείο μόνο.

Γιάννης Μήτσης
Αρχισυντάκτης
30/06/2020 6:25 ΜΜ

Απ'ότι βλέπω εδώ https://www.facebook.com/christos.trikalinos/posts/1298716510336688 ο κ. Τρικαλινός θεωρεί πως το μήκος νήματος που ξετυλίγεται από την περιφέρεια ενός κυλίνδρου αντιστοιχεί στις περιστροφές που κάνει.

Αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Για παράδειγμα, συνήθως τυλίγουμε το νήμα σε μια κουβαρίστρα χωρίς να την περιστρέφουμε, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Η κουβαρίστρα εκτελεί μια αμιγώς μεταφορική κίνηση κυκλικής τροχιάς

Πιστεύω πως ο κ. Τρικαλινός στο παραπάνω βίντεο θεωρεί πως η κουβαρίστρα περιστρέφεται 5-6 φορές και όχι 0 όπως θεωρούμε εμείς. Ταυτίζει δηλαδή την περιστροφική κίνηση ενός στερεού με την κυκλική κίνηση των σημείων του.

Στο "παράδοξο" που αναφέρει, πράγματι ο κύλινδρος ξετυλίγει νήμα 7 περιφερειών. Όμως οι 6,75 οφείλονται στην περιστροφή του. Οι υπόλοιπες 0,25 οφείλονται στην κυκλική του κίνηση που είναι όμοια με αυτή της κουβαρίστρας. (Στο "παράδοξο" αναφέρονται διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα. Εγώ τα προσάρμοσα στο Δ5α)

Νίκος Ανδρεάδης
Αρχισυντάκτης
30/06/2020 6:28 ΜΜ

Γιάννη είμαι σίγουρος ότι αν σε χρειαστούν στο σχολείο τον Ιούλιο θα πας!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Νίκος Ανδρεάδης

Και οι τρεις προσφερθήκαμε να κάνουμε από μια εφημερία τον Ιούλιο.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Άστα Νίκο, σε λίγο με περιμένει δύσκολη προπόνηση angel

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Γιάννης Μήτσης

Καλό παράδειγμα και καλό βίντεο.

Κοίτα όμως Γιάννη τι θα συμβεί σε λίγο:

Θα γράψει κάποιος χωρίς να δει την κουβαρίστρα σου σχόλιο που θα συσχετίζει περιστροφή με τυλίγματα-ξετυλίγματα.

Θα στοιχημάτιζα πως θα συμβεί σύντομα.

Νίκος Ανδρεάδης
Αρχισυντάκτης
30/06/2020 6:42 ΜΜ

Γιάννη (Μήτση) χαίρομαι για την παρουσία σου στη συζήτηση.
Δυστυχώς εγώ έχω ξεπεράσει τις αντοχές μου και έχω καταθέσει τα όπλα.

Παρά τα όσα έχει γράψει ο κ. Τρικαλινός στο fb και μας προσβάλλει εγώ εξακολουθώ να τον αντιμετωπίζω με σεβασμό.

Νικος Γουλοπουλος
30/06/2020 7:41 ΜΜ

Οι διευκρινήσεις για το τι θεωρείται στροφικη, μεταφορική, κυκλική κίνηση σε στερεο  και υλικό σημείο  ήταν για μένα πολύ σημαντικές για την κατανόηση του φαινομένου. Ευχαριστώ πολύ όλους σας! Πολύ καλό και το παράδειγμα με την κουβαριστρα, αν και δυσκολεύομαι ακόμη να το εφαρμόσω νοητικά στο παράδειγμα δίσκου που κυλιεται χωρίς ολίσθηση.

 

Πάλμος Δημήτρης
30/06/2020 8:13 ΜΜ

Εξαιρετική ανάρτηση Διονύση

Μεθοδικά αναλυτικά βάζεις τα πράγματα στη θέση τους

Μπράβο και πάλι μπράβο

Το παράδειγμα 2 είναι όλα τα λεφτά

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Νικος Γουλοπουλος

Νίκο είναι απλό και ταυτόχρονα έξυπνο.

Η βασική ιδέα είναι πως σε μια ακίνητη και προφανώς μη στρεφόμενη κουβαρίστρα τυλίγεται ή ξετυλίγεται νήμα.

Επομένως (λέει ο Γιάννης) μην προσπαθείς να βγάλεις τις στροφές της κουβαρίστρας από το μήκος του νήματος που τυλίχτηκε ή ξετυλίχτηκε.ψ 

Αυτό λέγεται "αντιπαράδειγμα". Αφού αποτυγχάνει αυτό, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να επιτύχουν άλλες παρόμοιες εφαρμογές,