Ενεργειακές μετατροπές σε έναν υδραυλικό ανυψωτήρα

Στο διπλανό σχήμα απεικονίζεται ένας υδραυλικός ανυψωτήρας που περιέχει νερό.  Ο υδραυλικός ανυψωτήρας φέρει δύο έμβολα Α και Β κυλινδρικού σχήματος με διατομές, Α1=10cm2 και Α2=40cm2 και μάζες m1=1kg και m2=10kg αντίστοιχα. Τα έμβολα ισορροπούν στο ίδιο ύψος Η με τη βοήθε ια δύναμης F που ασκείται στο έμβολο Α.

i. Να βρείτε το μέτρο της δύναμης F.

Κατόπιν αρχίζουμε να κατεβάζουμε το έμβολο Α μεταβάλλοντας τη δύναμη F με τέτοιο τρόπο ώστε τα έμβολα να κινούνται πολύ αργά σχεδόν με μηδενική ταχύτητα ώστε σε κάθε θέση να θεωρείται ότι ισορροπούν. Αν το έμβολο Α κατεβαίνει κατά y1= 40cm από την αρχική του θέση τότε:

ii. Να γράψετε την εξίσωση της δύναμης F σε συνάρτηση της μετακίνησης y1 του εμβόλου Α.

iii. Να βρείτε το έργο της δύναμης F και να συσχετίσετε αυτό με τη μεταβολή της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας των μαζών του εμβόλου και της μάζας του νερού.

iv. Να βρείτε το συνολικό έργο των δυνάμεων που ασκούν τα έμβολα στη μάζα του νερού, (έργο περιβάλλοντος) και να το συσχετίσετε με τη μεταβολή της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού.

Δίνεται η πίεση της ατμόσφαιρας patm=105pa, η πυκνότητα του νερού ρν=103 kg/m3 και το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας |g=10m/ s2.

Απάντηση

σε pdf ή σε word

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόφορος Κατσιλέρος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χρήστο.
Πολύ αναλυτική, πολύ όμορφη παρουσίαση. Διδακτική όσο δεν παίρνει. Και πολύ ωραίες αριθμητικές πράξεις.
Συγχαρητήρια!

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
04/02/2021 1:53 ΠΜ

Χρηστο ωραια αναλυση σε ενα θεμα που απαιτει προσοχη σε αρκετα σημεια του .

Η παρουσιαση του εργου της καθε δυναμης ξεκαθαριζει το πως λειτουργει η καθε δυναμη απο ενεργειακης αποψης .

Σημαντικη διαπιστωση η μηδενικη συνεισφορα απο ενεργειακη αποψη των δυναμεων της ατμοσφαιρας οποτε προφανως μετα το εργο της F πηγαινει να μεταβαλλει την δυναμικη ενεργεια του νερου και των εμβολων .

Στην συνεχεια τα εργα των δυναμεων που ασκουν τα εμβολα στο υγρο θα δωσουν την μεταβολη της δυναμικης ενεργειας του υγρου .

Να πω εδω το εξης:

F’υγ(1) = Α1*pat + 2.5W1 + 1.25ρg*A1*y1 ==>

W{F’υγ(1)} = Α1*pat*y1 + 2.5W1 * y1 + 1.25* Εμβαδο[ρg*A1*y1] (1)

F’υγ(2) = 4*Α1*pat + 10*W1 ==> W{F’υγ(2)} = – Α1*pat *y1 – 2.5*W1*y1 (2)

(1) + (2) ==> W{F’υγ(1)} + W{F’υγ(2)} = 1.25* Εμβαδο[ρg*A1*y1] = 1j

Δηλαδη αντιστοιχει σε μια δυναμη στο εμβολο Α1 που προκυπτει απο διαφορα πιεσης μεταξυ των δυο εμβολων η οποια αυξανεται αναλογα με το y1 :

p1 – p2 = ρg*(y1+y2) = 1.25*ρg*y1

Αξιζει να μελετηθει και να γινει μια επαναληψη και των υπολοιπων που επισύναψες.

(Ισως να ειχες λιγοτερο κοπο αν σαν επιπεδο αναφορας της δυναμικης ενεργειας λαμβανες αυτο που διερχεται απο την αρχικη θεση των εμβολων)

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Μπράβο Χρήστο, μια ωραία άσκηση που “απομυθοποιεί” τη γνωστή σχέση F1/F2=A2/A1 (1)
η οποία ισχύει για τις πρόσθετες δυνάμεις και αν είχαμε αρχικά ισορροπία. Δηλαδή αν αρχικά ισορροπούσε τι σύστημα, και ασκήσουμε δύναμη F1 στο αριστερό έμβολο, προσθέτουμε στο υγρό πίεση Δp1=F1/A1 που λόγω Pascal μεταφέρεται σε όλο το υγρό, άρα και κάτω από το δεξί έμβολο Δp2=F2/A2
Άρα η ισότητα (1) ισχύει εφόσον αρχικά ισορροπούσε το σύστημα, όπως το επισημαίνεις και ..στιγμιαία, γιατί αν μετακινηθεί υγρό από αριστερά προς τα δεξιά, θα έχουμε και μεταβολές της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας.
Μπράβο και πάλι!!

Διονύσης Μάργαρης
04/02/2021 8:49 ΠΜ

Καλημέρα Χρήστο.
Πολύ καλά κάνεις που επαναφέρεις, μια “πονεμένη ιστορία”!
Το βιβλίο έχει κάνει μια πολύ πρόχειρη απόδοση και από κει και πέρα το όλον θέμα πήρε μια στρεβλή πορεία, με πολλές παρανοήσεις…

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χρήστο. Συγχαρητήρια για την πολύ αναλυτική παρουσίαση του θέματος, που δυστυχώς κάθε χρόνο διδάσκεται λάθος, από ένα σχολικό που εμφανίζει τη φανταστική δύναμη F2! η οποία είναι μέρος της δύναμης του υγρού στο μεγάλο έμβολο…
Μου άρεσε η διπλή εύρεση του έργου και η ταύτιση των αποτελεσμάτων. Αν δεν είχαμε δεδομένη την σχεδόν μηδενική ταχύτητα, οπότε η F = μεταβλητή, η δεύτερη προσέγγιση με ΑΔΕ θα ήταν μονόδρομος.
Στην τηλετάξη, μόλις χθες μπήκα στο πιεστήριο. Θα την δώσω οπωσδήποτε στα παιδιά.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χρήστο
Ενίσχυσες το δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει ο Διονύσης (σημαντικά τα επισυναπτόμενα link) για αποφυγή σφαλμάτων στα περί υδραυλικού ανυψωτήρα και Pascal…
Να είσαι καλά

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Μπράβο Χρήστο. Άρτια παρουσίαση.

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

Γεια σας κι από μένα. θα ήθελα να δείτε το κείμενο αυτό. Έχει λάθη; Ρωτώ για να μάθω, δεν αποτελεί παγίδα. Ευχαριστώ.

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

Ευχαριστώ. Ωραία αλλά: προφανώς η σχέση της F1 (ως πρόσθετη δύναμη για επίτευξη ισορροπίας) και του w, προκύπτει ανεξάρτητα από την υψομετρική διαφορά των εμβόλων στην αρχική ισσοροπία. Οπότε η F μπορεί να παραμένει σταθερή για αργή μετακίνηση.
Το έργο της F (που εκφράζει την ενέργεια που δίδει αυτός που την ασκεί) ισούται με τη μεταβολή της U του w. Πως άλλαξε λοιπόν δυναμική ενέργεια το υπόλοιπο σύστημα; (έμβολα και υγρό); Μήπως δεν άλλαξε;