web analytics

Βολή κάθετα στη ράμπα

Μια σφαίρα εκτοξεύεται οριζόντια από σημείο Ο της ταράτσας ενός κτιρίου ύψους Η = 25m. Από τη βάση Β του κτιρίου ξεκινάει μια κεκλιμένη ράμπα, γωνίας κλίσης θ = 300. Η σφαίρα προσκρούει κάθετα στη ράμπα στο σημείο Α, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Δίνονται: εφθ=√3/3,  g = 10m/s2

α) Βρείτε τη χρονική στιγμή πρόσκρουσης, ως συνάρτηση του μέτρου υ0 της αρχικής ταχύτητας εκτόξευσης.

β) Υπολογίστε το μέτρο υ0, της αρχικής ταχύτητας.

γ) Βρείτε την απόσταση ΑΒ του σημείου πρόσκρουσης της σφαίρας, από τη βάση του κτιρίου.

δ) Βρείτε την εξίσωση τροχιάς της σφαίρας, την εξίσωση δηλαδή y = f(x) και κάνετε την αντίστοιχη γραφική παράσταση σε βαθμολογημένους άξονες.

ε) Ποιο είναι το μέτρο της ταχύτητας πρόσκρουσης;

Απάντηση 

Απάντηση %ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μίλτος Καδιλτζόγλου

Ανδρέα καλησπέρα!
Σενάριο που ήθελα να κατασκευάσω (αλλά με πρόλαβες!), καθώς σήμερα διάβαζα μία παλαιότερη ανάρτηση από τον Κώστα Ψυλάκο:
Οριζόντια βολή με κάθετη προσγείωση σε κεκλιμένο επίπεδο

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Μόλις μπόρεσα να τη διαβάσω με περισσότερη προσοχή. Όμορφη παρουσίαση!
Η προσομοίωση θέλει άδεια;

Και μία γενικότερη ερώτηση:

Εάν η κρούση με τη ράμπα είναι ελαστική, θα επιστρέψει το σώμα στο Ο (κινούμενο αντίστροφα);

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Ανδρέα.
Αφού κάθετα δεν μπορεί να πέσει στο οριζόντιο έδαφος,
ας πέσει στην κεκλιμένη ράμπα !
Εν τω μεταξύ παρ’όλο που έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια παρά δυο μήνες θυμήθηκα τη σχετική που βάζει και προϋπόθεση για να συμβεί η “κατακούτελα” πτώση και από ότι είδα τηρείται στην παρούσα!
Να είσαι καλά

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Ανδρέα.
Όλα καλά κι όλα ωραία!
Κλασική, όμορφη άσκηση για μαθητές που επενδύουν στη γνώση και θα εξαργυρωθούν οι προσπάθειές τους του χρόνου στις πανελλήνιες!
Γιατί…
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Παύλος Αλεξόπουλος

Καλημέρα Ανδρέα ωραία άσκηση με τα ερωτήματα να μελετούν την οριζόντια βολή σε βάθος, ευχαριστούμε πολύ!

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
19/09/2024 9:03 ΜΜ

Ανδρέα χαιρετώ .

Τόσο εσύ όσο και ο Μίλτος μου θυμίσατε την άσκηση που είχα ανεβάσει παλιότερα. Είναι ωραίες αυτές οι ασκήσεις με τις βολές και έχουν και τις δυσκολίες τους φυσικά για τους μαθητες.

Θέλησα να να κάνω μια λύση για την δική σου άσκηση ώστε από το (β) ερώτημα μέχρι το τέλος να εκφραστουν όλα σε συναρτηση με το Η και το g οπου αυτό είναι απαραιτητο (β) και (ε)

comment image

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
21/09/2024 9:54 ΠΜ

Καλημέρα και καλό ΣΚ Ανδρέα.
Άργησα λίγο να την δώ, αλλά έστω αργά…
Πολύ καλή και ουσιαστική άσκηση!