
Κάθε σύνθετη κίνηση στερεού (κίνηση που δεν μπορεί να μελετηθεί ως μεταφορική ή ως στροφική), έχουμε το δικαίωμα να την θεωρήσουμε ότι αποτελείται από επιμέρους απλές κινήσεις.
Σε προηγούμενες ενασχολήσεις με το θέμα, τόσο στην ανάρτηση «και όμως ισχύει», όσο και στην «Μια σύνθετη κίνηση και οι επιμέρους κινήσεις…» η σύνθετη κίνηση μελετήθηκε ως επαλληλία δύο στροφικών κινήσεων με γωνιακές ταχύτητες ω1 και ω2, η σύνθεση των οποίων οδηγεί στην μία και μοναδική γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του δίσκου.
Σήμερα θα ακολουθήσουμε διαφορετική οδό. Πιο «λυκειακή», πιο κοντά σε αυτό που διδάσκουμε στα σχολεία. Η σύνθετη κίνηση θα μελετηθεί αυστηρά ως επαλληλία μιας μεταφορικής και μιας στροφικής γύρω από νοητό άξονα ο οποίος περνά από το κέντρο μάζας του δίσκου.
Αλλά ας τονισθεί από την αρχή ότι, δεν θα παίξουμε με το τι βλέπει ο ένας ή ο άλλος παρατηρητής, αλλά τι βλέπει και πώς μελετά την κίνηση ο ακίνητος αδρανειακός παρατηρητής.
Διαβάστε τη συνέχεια…
ή
Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε;
Μήπως ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε;
![]()
Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους.
Ένα κείμενο, μια νέα προσπάθεια, αφιερωμένο σε όποιον συνάδελφο προβληματίζεται ακόμη, διατηρώντας το δικαίωμα της αμφιβολίας.
Σε κάθε συνάδελφο που στέκεται στην διαμάχη με κριτική σκέψη, αλλά ο οποίος είναι πρόθυμος να ακούσει.
Δεν απευθύνεται σε όσους ξέρουν (μόνο αυτοί…) την αλήθεια. Δεν απευθύνεται στις αυθεντίες!
Πολύ περισσότερο δεν απευθύνεται σε όσους ακόλουθους της αυθεντίας, σχολιαστές στο fb, χύνουν δηλητήριο εναντίον του δικτύου μας (και όποιου άλλου υποστηρίζει λύση αντίθετη από την λύση του ηγέτη τους…)
Αλήθεια είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Άνθρωποι τους οποίους δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ μου, δεν τους έχω ενοχλήσει σε κάτι, να εκφράζονται δημόσια και να επιτίθενται με χυδαιότητες εναντίον μου και εναντίον του δικτύου μας.
Τους υποχρέωσε κανείς να έρθουν εδώ; Τους υποχρέωσε κανείς να μας παρακολουθούν; Να μας διαβάζουν; Να αποδέχονται τις απόψεις μας;
Από πού και ως πού τέτοιο μίσος;
ΥΓ
Αλήθεια οι άνθρωποι αυτοί είναι καθηγητές; Μπαίνουν σε τάξη, διδάσκουν και διαπαιδαγωγούν την νέα γενιά;
Καλημέρα κ.Διονύση,
Πολύ ωραίο κείμενο! Όμορφα παραδείγματα.
Υ.Γ Διορθώστε στο παράδειγμα 2ο: "ακτίνα ΚΑ"
Δυστυχώς Διονύση ή και ευτυχώς το ήθος δεν αγοράζεται γιατί τότε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτό ο καθένας με κάθε τρόπο. Επίσης ευτυχώς σε ένα κανονικό κόσμο ο μόνος τρόπος αντιπαράθεσης θα έπρεπε είναι η κόσμια έκφραση της άποψης του καθενός.
ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΡΗΜΑΔΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
SCRIPTA MANENT
Αν Διονύση η ανικανότητα να αντιληφθείς κάποια πράγματα και να καταφέρεσαι με αγενή τρόπο σε συναδέλφους σου οφείλεται στο προχωρημένο της ηλικίας, τότε για μένα συγχωρείται η εν λόγω στάση. Αν όμως κρύβει σκοπιμότητες κάλυψης των θεματοδοτών ή ενός ολόκληρου Υπουργείου με ταυτόχρονη μείωση ή υποβάθμιση άλλων μαζικών φορέων ( φόρουμ φυσικών, ενώσεων κλπ) τότε η στάση αυτή είναι ασυγχώρητη.
Γι αυτό ζητάω τα ονόματα των θεματοδοτών. Υποψιάζομαι ότι με την αποκάλυψή τους θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Μιλώντας χθες με έναν θεματοδότη παλαιότερων ετών, με διαβεβαίωσε ότι ο ορισμός της επιτροπής γίνεται καθαρά με κομματικά κριτήρια!!!!
Μιά πολύ μικρή συνεισφορά στα τόσα πολύ ωραία που έγραψες Διονύση
Μία παραλλαγή της Δ5
Διονύση καλημέρα. Πιο απλά και ποια άμεσα δε γίνεται. Σε ευχαριστώ για αυτήν την ανάρτησή.
Μπραβο Διονύση πολλα συγχαρητηρια καλε αυθεντικε δασκαλε
Γεια σας παιδιά.
Σπύρο, Τάσο, Πάνο, Στάθη και Μανόλη, σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Νομίζω πως ακόμη και αν η κίνηση είναι μόνο περιστροφική (πχ μια ράβδος που περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα ως προς το ένα της άκρο) μπορεί να αναλυθεί σε μια μεταφορά και μια περιστροφή ως προς κάποιο άλλο σημείο (πχ cm). Δεν είναι δηλαδή υποχρεωτικό η κίνηση να είναι σύνθετη για να γίνει ανάλυση.
Συμφωνώ Ηλία.
Απλά όταν η κίνηση είναι σύνθετη η ανάλυση σε επιμέρους κινήσεις είναι υποχρεωτική…
Καλημέρα σε όλους,
Διονύση και τα δικά μου συγχαρητήρια και για τη στάση που τηρείς, και για την ανάρτησή σου, που τη διάβασα όμως βιαστικά, λόγω χτεσινής … ξαγρύπνιας!
Επιφυλλάσσομαι!
Χαιρετώ και εγώ, Διονυση θεωρώ ότι η εξαιρετική σου ανάλυση αναδεικνύει και την σκεψη που υπηρετείς.
Διονύση, θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός πως το υλικονετ εκτός από πιστούς φίλους έχει και “ορκισμένους” εχθρούς…
Οι πρώτοι ξέρουν γιατί…Οι δεύτεροι νομίζω όχι…..απλά δεν μπορούν να δεχτούν το γεγονός πως κάποιοι εκπαιδευτικοί “της διπλανής πόρτας” χωρίς αξιώματα και τίτλους, κατάφεραν να συσπειρώσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων, δημόσιων σχολείων, ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων σε καθημερινή επικοινωνία και αλληλεπίδραση όπου η διάχυση της πληροφορίας και η αναβάθμιση της ποιότητας των γνώσεων είναι το μοναδικό ζητούμενο……
Η εναλλαγή νήματος – κυκλικού οδηγού, τέχνασμα τόσο απλό αλλά συνάμα και τόσο διδακτικό είναι δείγμα υψηλής αίσθησης της διδακτικής….έστω και χωρίς phd….
Απολύτως κατανοητό και καθαρό κ. Μάργαρη το κείμενό σας. Μόλις χθες (που είδα τον πόλεμο που ξέσποασε στο ΦΥΣΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ) έγραψα κι εγώ κάτι σχετικό με αυτό που λέτε (εσείς έχετε μάθει να το εξηγείτε ακόμη πιο απλά και εύληπτα). Πιστεύω ότι όλη η σύγχυση προέρχεται από το φαινομενικά αθώο ερώτημα τι θεωρείται περιστροφή και τι μεταφορά. Η κύλιση σε καμπυλόγραμμο οδηγό είναι περιστροφή + ΜΕΤΑΦΟΡΑ (όχι και περιστροφή). Έχω κάνει το λάθος στο παρελθόν (επί Κορφιάτη το 15) και μου πήρε χρόνο να το συνειδητοποιήσω. Αν έλειπε η αιτία της κύλισης (τριβή) δεν θα περιστρεφόταν ο δίσκος ή θα περιστρεφόταν με σταθερή γωνιακή ταχύτητα. Αν "συντονίσει" κάποιος την γωνιακή ταχύτητα του δίσκου και τη γωνιακή ταχύτητα κίνησης του κέντρου του ο δίσκος θα φαινόταν ότι κυλίεται (όπως πολύ εύστοχα φαίνεται στο παράδειγμά σας). Αν και το κέντρο του εκτελεί κυκλική τροχιά όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αντίστοιχη περιστροφή του δίσκου, όπως αποδεικνύεται όταν ο δίσκος δεν περιστρέφεται.
Όμως η περιστροφή ή μεταφορά δεν είναι ερμηνευτικό μόνο. Αν στη δυναμική κίνησης θεωρούσε κανείς περιστροφική αντί μεταφορική η κινητική ενέργεια θα ήταν διαφορετική και τελικά η χρονοεξάρτηση της κόνηκίνησης (σε περίπτωση πτώσης σε βαρυτικό πεδίο) αλλιώτικη. Επομένως δεν είναι καθόλου επουσιώδες το ζήτημα.
Χαιρετώ.
Όσα περί Γκάλη είπα προχθές ισχύουν.