Με απλή εφαρμογή του ΘΜΚΕ και της ΑΔΕ προκύπτει ότι η μετατόπιση του σώματος είναι μεγαλύτερη από τη μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της τριβής.

Σώμα εκτοξεύεται κατά μήκος οριζόντιου δαπέδου. Στο σώμα ασκείται από το δάπεδο τριβή Τ, το σώμα μετατοπίζεται κατά Δx και τελικά σταματά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και του δαπέδου και γι’ αυτό θερμότητα μεταφέρεται από το σώμα και το δάπεδο στο περιβάλλον μέχρι να αποκτήσουν την αρχική θερμοκρασία τους. Η θερμότητα που μεταφέρθηκε από το σώμα στο περιβάλλον είναι QΣ.
Να αποδείξετε ότι η μετατόπιση ΔxΤ του σημείου εφαρμογής της τριβής είναι:
ΔxT=Δx-QΣ/Τ
Η απάντηση υπάρχει εδώ: Υπολογισμός της μετατόπισης του σημείου εφαρμογής της τριβής ολίσθησης
![]()
Καλημέρα σε όλους. Ανδρέα έγραψα παραπάνω ότι το παράδοξο πρέπει να αναζητηθεί αλλού. θα ήθελα να μου πεις, αν ο παρακάτω συλλογισμός πάσχει κάπου:
Το σημείο εφαρμογής της τριβής είναι ένα σημείο του σώματος. Το σώμα εκτελεί μεταφορική κίνηση, επομένως κάθε σημείο του μετατοπίζεται το ίδιο σε κάποιο χρονικό διάστημα. Άρα η μετατόπιση του σημείου εφαρμογής της τριβής και η μετατόπιση του σώματος είναι ίσες.
Έκανα λάθος στα σχήματα και τα διέγραψα.
Επιφυλάσσομαι για τα ορθά.
Αν το κουτί έχει ασήμαντο ύψος και είναι ομογενές τότε και η Ν και η τριβή έχουν τα σημεία εφαρμογής τους στη μέση.

Τούτο διότι οι στοιχειώδεις Ν είναι παράλληλες και ίσες. Το ίδιο και οι στοιχειώδεις τριβές.
Έτσι αν το σώα μετακινηθεί κατά D τότε D μετατοπίζεται τ μέσο του που είναι και σημείο εφαρμογής της Ν και της τριβής.
Γιάννη ακόμη δεν έχω καταλάβει αυτό που φαίνεται στην Εικόνα. Π.χ. ποια είναι F_D; Μήπως μπορείς να γράψεις τις εξισώσεις ως προς το δάπεδο;