-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Κινήσεις δύο σωμάτων.
Σε λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεμούν δυο σώματα Α και Β, το ένα πάνω στο άλλο όπως στο σχήμα. Σε μια στιγμή ασκούμε στο σώμα Α, μάζας m=1kg, μια οριζόντ […] -
H/o Γιάννης Κυριακόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Τι θα διαβάσουν οι μαθητές στις μικρές τάξεις;
Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι μαθητές θα ασχοληθούν στις μικρές τάξεις του Λυκείου με όσα θα τους χρειαστούν για τις Εξετάσεις. Είναι ανθρώ […]-
Καλησπέρα Γιάννη.
Ο Ήλιος έπεσε 🙂
Να μην πω “ΝΑΙ σε όλα” και φανεί κάτι σαν κομματικός πατριωτισμός…
Να κρατήσω την τελευταία φράση:
“Να ζω όταν η ζημιά θα φανεί.”
Και ας είναι… εγωιστικό… -
Καλησπέρα Διονύση.
Φοβάμαι ότι θα μας πάρουνε (εμάς του υλικονέτ) για κάποιου είδους οργάνωση που διαθέτει και προβάλλει κάποιου είδους κομματικό πατριωτισμό.. -
Γιάννη, καλησπέρα. Συμφωνώ σε όσα γράφεις.
Βλέποντας κάποια βίντεο στα οποία ρωτούν κάποια παιδιά (που δεν είναι λίγα) κλασικές γνώσεις (πχ. πόσα μηδενικά έχει το εκατομμύριο) που αδυνατούν να απαντήσουν. Ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο. -
Καλημέρα Ντίνο.
-
Καλημέρα παιδιά. Πώς μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με τα γραφόμενα του Γιάννη; Πρόσφατο περιστατικό στο πνεύμα του σχολίου του Ντίνου: Το Πάσχα βρέθηκα στο νομό Σερρών. Μια μέρα πάμε σε μπουγατσατζίδικο και βλέπουμε στη βιτρίνα “Τώρα και σελφ σέρβις”. Ρωτάει ο φίλος μου τον ιδιοκτήτη πώς και δεν έχει υπαλλήλους. Απαντά εκείνος: είχα προσλάβει παιδιά για να εξυπηρετούν, αλλά δεν μπορούσαν να δώσουν σωστά τα ρέστα και έμπαινα μέσα. Έτσι το γύρισα στο σελφ σέρβις.
Δεύτερο περιστατικό: φίλος έπαιζε τριανταμία με την κόρη του και φίλες της. Άθροιζαν τα φύλλα με κομπιουτεράκι. Ρωτάει ο φίλος την κόρη (φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ) γιατί δεν το κάνει με το μυαλό και εκείνη απαντά: αφού έχω το κινητό, γιατί να κάθομαι να σκέφτομαι; Ενεός ο φίλος… -
Καλημέρα Αποστόλη.
Δεν γνωρίζω πολλά για το θέμα αυτό της απώλειας κάποιων δεξιοτήτων και απλών γνώσεων, ειδικά τώρα που έχω απομακρυνθεί από την τάξη.
Βλέπω βέβαια να έχουν αναπτυχθεί άλλες “ψηφιακες ικανότητες” που με εντυπωσιάζουν. Χειρίζονται καταπληκτικά τα κινητά και τους υπολογιστές.
Παρακολουθώντας τηλεπαιγνίδια γνώσεων βλέπω να αγνοούν βασικότατες πληροφορίες ενώ γνωρίζουν άλλες που σε μένα φαίνονται εξεζητημένες. -
Καλησπέρα Γιάννη. Καταπληκτικό κείμενο. Δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινό. Φτάνοντας στο τέλος και της φετινής χρονιάς τι βλέπω;
Ό,τι δεν εξετάζεται, απλώς γίνεται κάτι σαν διακοσμητικό φυτό και ο διδάσκων αποκαλείται πλέον κατάμουτρα “γραφικός”.
Δεν είναι μόνο η Θερμοδυναμική. Είναι το Βαρυτικό Πεδίο. Είναι οι απλές μηχανές – το κεκλιμένο επίπεδο, ο μοχλός, η τροχαλία, η απλή ταπεινή βίδα δεν γνωρίζει κανείς ότι είναι απλές μηχανές. Ρωτάω τους μαθητές, πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να χτίσουν πυραμίδες;
Θα διαβάσουν στο τικ τοκ για εξωγήινους και χαμένες τεχνολογίες και θα το δεχτούν!
https://i.ibb.co/bgRpks8x/1.jpgΚάποιοι πιστεύουν ότι αν γεμίσουμε το πρόγραμμα με Σχετικότητα, Κβαντομηχανική, στοιχειώδη σωμάτια και κοσμολογία, θα “εκσυγχρονίσουμε” το σχολείο. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο:
Η λυκειακή εκδοχή αυτών των θεμάτων είναι εγκυκλοπαιδική, όχι επιστημονική. Δεν καλλιεργεί δεξιότητες. Δεν χτίζει σκέψη.
Δεν δημιουργεί ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Απλώς παράγει μαθητές που ξέρουν να απαγγέλλουν Αινστάϊν, Λόρεντζ, Στρέντιγκερ και να λύνουν ασκήσεις αντικατάστασης.
Αυτοί οι κάποιοι θέλουν Φυσική εντυπώσεων. Να ξέρουν οι μαθητές τα κουάρκ και ας μη γνωρίζουν να λύσουν ασκήσεις με άνωση.
Σχολείο προθάλαμος ή μιμητής Πανεπιστημίου; Ό,τι από τα δυο δεν είναι σχολείο. -
Καλησπέρα Ανδρέα.
Καλά τα λες.
-
-
H/o Ανδρέας Ριζόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Συγκρίνουμε την «ποιότητα» της ενέργειας
Διαθέτουμε ποσότητα ενέργειας E= 200J και θέλουμε από αυτή να παραχθεί μηχανικό έργο. (Υπενθυμίζεται ότι το έργο δεν είναι μορφή ενέργειας, αλλά τρόπος […]-
Αν ευχόμουν κάτι να μάθουν οι μαθητές μου, από τη Θερμοδυναμική…
-
Μπράβο Ανδρέα και όχι μόνο γι’ αυτό.
Διότι:
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ».
(Πυθία). -
Καλημέρα Ανδρέα και συγχαρητήρια, για μια ακόμη φορά, για την στάση σου και την προσπάθεια που κάνεις, να κάνεις μάθημα και στη Β΄Τάξη,,,
Χθές κάτι έγραψα που σε αφορούσε.
Και αν φτάσεις να διδάξεις την άσκηση αυτή και σε ακούσουν κάποιοι μαθητές, υπάρχει και η συνέχειά της, αν και γράφτηκε πριν 14 χρόνια:
Ποιότητα θερμότητας. -
Καλησπέρα Διονύση. Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και την υπενθύμιση της ωραίας ανάρτησης του 2012. Οι θερμικές μηχανές είναι παντού γύρω μας. Ο Διευθυντής της Toyota δήλωσε ότι θα αργήσουν να μας εγκαταλείψουν, τα ηλεκτρικά έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους μέχρι να τις αντικαταστήσουν. Αλλά δεν είναι μόνο στα αυτοκίνητα. Τα ψυγεία και τα aircondition; Είναι κρίμα να μην ξέρουν τα παιδιά τη βασική θεωρία για τη λειτουργία τους. Εδώ έρχεται ο ρόλος του καθηγητή τάξης, που πρέπει να διαλέξει. Πρωταγωνιστής ή κομπάρσος; Οι μαθητές εκπαιδεύονται. 7η ώρα που πλέον είναι 1.25 – 2.10, ζέστανα με γκαζάκι τον κάτω δίσκο της Stirlling και έκανα ένα από τα καλύτερα μαθήματα της χρονιάς…
https://i.ibb.co/1fD0xsMZ/stil1.jpg -
Σε ευχαριστώ Γιάννη. Ο χρησμός της Πυθίας, είναι από τους πιο στενάχωρους, αφού δηλώνει το τέλος μιας εποχής. Κάτσε Δία σήκω Ιησού…
Άντε να δούμε και το Φυσικό στη Θεωρητική!
Μετα βίας κατάφερα σήμερα να φτάσω στις θερμικές μηχανές. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για την ατμομηχανή; Να κάνω ασκήσεις με κύκλους σε p-V; Δεν θα καταλάβουν, ούτε και τους νοιάζει. Θα τους δείξω μια Stirling που αγόρασα από το eBay να δουλεύει με θερμότητα από ζεστό νερό και τι συμβαίνει καθώς το νερό κρυώνει και μετά τελος για φέτος. -
“7η ώρα που πλέον είναι 1.25 – 2.10, ζέστανα με γκαζάκι τον κάτω δίσκο της Stirlling και έκανα ένα από τα καλύτερα μαθήματα της χρονιάς…”
Μπράβο Ανδρέα! -
Ανδρέα μια και απετέλεσες μία από τις εμπνεύσεις πρόσφατου κειμένου μου, ας βάλω και εδώ τον πίνακα:
https://i.ibb.co/1Jsw4KrZ/Screenshot-1.png -
Άλλο ένα μπράβο Ανδρέα για την διαρκή προσπάθειά σου να διδάσκεις και τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την ύλη των πανελλαδικών. Εύχομαι οι προσπάθειές σου να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά.
-
Καλησπέρα συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ. Άρη, η μετάδοση της γνώσης στη Φυσική είναι ευθύνη. Οι μαθητές καταλαβαίνουν ενστικτωδώς τον ενθουσιασμό και το μεράκι και κάθονται να ακούσουν. Ακόμα και στα σύγχρονα παιδιά της γενιάς του κινητού, που έχουν μπουκώσει από άχρηστη πληροφορία και…βαριούνται, κάτι θα μείνει.
Γιάννη στον πίνακα του Πικάσο, βλέπω πολλούς από τους συναγωνιστές του Υλικού. Και έχουμε και το πλεονέκτημα σε σχέση με τον Δον, ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Αυτή η κουβέντα που διαβάζουμε εδώ, θετική ή αρνητική, όταν αναρτούμε κάτι, απομακρύνει την λογική της παραίτησης.
“Γιατί όταν μοιράζεσαι είναι καλό και για την ψυχική σου υγεία”. -
«Οι μαθητές καταλαβαίνουν ενστικτωδώς τον ενθουσιασμό και το μεράκι και κάθονται να ακούσουν.»
Συμφωνώ Αντρέα. Να προσθέσουμε μόνο ότι αυτόν τον ενθουσιασμό και το μεράκι εξακολουθούν, ευτυχώς, να το έχουν πολλοί συνάδελφοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του όλου συστήματος της εκπαίδευσης να τα τσακίσουν.
-
-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Ξεσκονίζοντας και εμπλουτίζοντας…
Στο σχήμα φαίνονται οι 3 πρώτες ενεργειακές στάθμες, καθώς και η κατάσταση με Ε=0, ενός υποθετικού ατόμου σε αέρια φάση (σε eV), το οποίο έχει ένα […]-
Μπράβο Διονύση, όχι μόνο για την ανάρτηση, αλλά και για την ετικέτα “ΦΥΣΙΚΗ Β”
Γκρινιάζουμε (δικαιολογημένα) για την κατακερματισμένη ύλη……. Όμως…..
Όταν έχουμε ενδιαφέρουσα ύλη να διδάξουμε χωρίς τον “μπαμπούλα” των εξετάσεων
δεν το κάνουμε…..Από την “όμορφη” φυσική Γ.Π της Γ Λυκείου, ΄κόπηκε (κάκιστα) το 3ο κεφάλαιο της πυρηνικής φυσικής….τα άλλα δύο “κατέβηκαν στον κάτω όροφο”….
Εμείς τα κόψαμε…. και η πλειοψηφία των μαθητών θεωρεί πως το μοντέλο Bohr
είναι ….Χημεία….Καλημέρα σε όλους….
-
Καλημέρα Θοδωρή.
Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πανελλαδικές και στα διαγωνίσματα-προσομοιώσεις, είπα να πάω κόντρα στο ρεύμα, γράφοντας για κάποιο κομμάτι ύλης που φοβάμαι ότι έχει …χαθεί… -
Διονύση καλησπέρα.
Εξαιρετική.
Νομίζω στο τελευταίο ερώτημα στη λύση η αρχική εν’έργεια είναι τα -16eV οπότε μ’ηπως χρειαστεί μια αλλαγή στην ενέργεια του ηλεκτρονίου Δ. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι. -
Καλημέρα Χρήστο και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και περισσότερο για το -14…
-
Γεια σας παιδιά.
Μπράβο και από μένα Διονύση μια και το υλικονέτ πρέπει να έχει ευρεία γκάμα και όχι μόνο “προσωρινώς χρήσιμη”.Θα άξιζε συζήτηση για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια Φυσική Γενικής Παιδείας.
Πολλά θέματα που πρέπει να γνωρίσουν όλοι.
-Γιατί και πως φασματοσκοπικά ανιχνεύονται χημικές ενώσεις;
-Τι είναι η σχάση και τι η σύντηξη;
-Τι διαφέρουν τα δικά μου γυαλιά από αυτά ενός παιδιού;
-Πως γίνονται οι τηλεπικοινωνίες;
-Τι είναι οι περίφημοι ημιαγωγοί και πως δουλεύουν ως λογικοί διακόπτες αλλά και ως ενισχυτές;
-Γιατί βρέχει στην Ήπειρο και ποια η σχέση της Πίνδου με την αδιαβατική μεταβολή;
-Πολλά άλλα που θα προσθέταμε.Η ταλαίπωρος Φυσική Γενικής Παιδείας έχει μικρό ασκησιακό ρεπερτόριο. Δεν μπορεί να συναγωνιστεί το στερεό , τα εναλλασσόμενα, τον Ηλεκτρομαγνητισμό σε πλήθος και ποικιλία ασκήσεων και κατασκευές γρίφων. Ποιότητα έχει αναμφισβήτητα αλλά οι αριθμητικοί περιορισμοί την κάνουν λιγότερο ελκυστική για τη θέση εξεταζόμενου αντικειμένου. Έτσι είναι προβληματικό το να αντικαταστήσει κάποια από τις παραπάνω βεντέτες στα προς εξέτασιν αντικείμενα.
Είναι λάθος π.χ. να μεταφέρουμε το στερεό στη Β’ Λυκείου και τελικά να μη μάθει κανένας να λύνει προβλήματα. Προβλήματα όμως όχι υπερπαραγωγές.Η Φυσική Γενικής Παιδείας απευθύνεται σε όλους και έχει θέση στο Λύκειο ακριβώς γιατί είναι γενική παιδεία. Στη σωστή θέση σε όλες τις τάξεις.
-
Καλημέρα σε όλους. Συμφωνώντας με όλους για τη χρησιμότητα μαθημάτων γενικής παιδείας, να αναφέρω μια (από τις πολλές) παρενέργεια της “προσωρινώς χρήσιμης” γνώσης: πρόσφατα σε καλό τμήμα θετικής χρειάστηκε να υπολογιστεί ποια σημεία χορδής με στάσιμο έχουν δεδομένο πλάτος. Σιωπή στο ακροατήριο. Παιδιά τόσα μαθηματικά κάνετε, δεν μπορείτε να λύσετε μια συνημιτονοειδή εξίσωση; Κύριε εμείς κάνουμε άλλα μαθηματικά…
-
Δεν έχει χαθεί Διονύση. Προβλέπονται αυτά καθώς και αυτά που αναφέρουν και ο Θοδωρής και ο Γιάννης στο νέο Π.Σ.της Β Γενικής.
-
Γεια σου Σαράντο.
Να υποθέσω ότι τα θέματα των Εξετάσεων θα συνεχίσουν να είναι από τη Φυσική της Γ’ Λυκείου; -
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Γιάννη, Αποστόλη και Σαράντο, σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Συμφωνώ προφανώς για την αξία της φυσικής γενικής παιδείας, αρκεί να μην… χάνεται!!!
Σαράντο, με την φράση “φοβάμαι ότι έχει …χαθεί…” δεν εννοούσα τα αναλυτικά προγράμματα. Και τώρα είναι στην ύλη. Πόσο διδάσκεται ουσιαστικά, τι ενδιαφέρον παρουσιάζει στους μαθητές; Οι καθηγητές τι βαρύτητα της δίνουν;
Ξέρεις προφανώς ότι έχω αρκετά χρόνια εκτός τάξης. Προσπαθώ όμως να παρακολουθώ τι γίνεται στα σχολεία. Και οι αναρτήσεις στο υλικονέτ, δίνουν αρκετά σαφή μηνύματα για το τι συμβαίνει.
Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα, πόσες αναρτήσεις έχουν γίνει στο δίκτυο για το 3ο κεφάλαιο της φυσικής γ,π. της Β τάξης, στα τελευταία 5 χρόνια.
Και ας αναρωτηθούμε, γιατί αυτός ο αριθμός;
ΥΓ.
Ευτυχώς υπάρχει και ο Ανδρέας Ριζόπουλος!
Ένας κούκος όμως, δεν φέρνει την άνοιξη… -
Κατάλαβα Διονύση. Είναι και τα στοιχεία από την πυρηνική στη Β Γενικής, που τώρα δεν υπάρχουν, και γενικά η προσέγγιση αλλάζει στα νεά Π.Σ. οπότε θέλω να ελπίζω ότι δεν θα χαθεί και αναφέρομαι στη γενική παιδεία διότι στον προσανατολισμό της Γ΄ δεν φαντάζομαι ότι θα χαθεί αν εφαρμοστούν τα νέα Π.Σ.
-
Καλησπέρα Διονύση. Εξαιρετική. Ελπίζω οι συνάδελφοι που διδάσκουν τη Φυσική στη Β΄να αγνοήσουν τη διαταγή “να μη γίνουν παραδείγματα και γενικότερα ερωτήσεις, ασκήσεις και προβλήματα με υποθετικά και υδρογονοειδή άτομα” να κάνουν αυτή την άσκηση και να πουν στους μαθητές για το Υλικονέτ και τους ανθρώπους του…Η πιο χαζή εντολή: Μην κάνετε άσκηση με ακέραια νούμερα ώστε να ασχοληθείτε μόνο με την ουσία, αλλά βάλτε μέσα δεκαδικούς, αρνητικούς εκθέτες και φάτε την ώρα με πράξεις.
Η Κβαντομηχανική της Γ΄έχει την προέκτασή της στη Β΄Γενικής σε αυτό το κεφάλαιο, όπου μαθαίνουν και μπορούν να δούν οι μαθητές φάσματα. 8-9 φασματοσκόπια υπάρχουν σε κάθε εργαστήριο. Και το μηχανισμό εκπομπης να μην καταλάβουν ας δούνε τουλάχιστον πως το φως από το Αλφα του Κενταύρου, μας πληροφορεί αν μπορούμε να ζήσουμε εκεί… -
Ανδρέα, καλησπέρα και από εδώ.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
-
-
H/o Ανδρέας Ριζόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Αφού έχουμε την κυματοσυνάρτηση στην ύλη
Σε ένα κουτί αμελητέου πλάτους και ύψους, με μήκος a, βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα ηλεκτρόνιο. Στη Φυσική μαθαίνουμε ότι για την περιγραφή του χρει […]-
Μια προσπάθεια, με γνωστές έννοιες, να καταλάβουν οι μαθητές την …κυματοσυνάρτηση. Που δεν την κατάλαβε αυτός που τη σκέφτηκε. 😯
-
Όμορφη Ανδρέα, με στόχευση στο εφικτό, τόσο όσο τα παιδιά αντέχουν και εμείς μπορούμε….
-
Καλησπέρα Θοδωρή. Σε ευχαριστώ. Κυματοσυνάρτηση, De Broglie και Αβεβαιότητα τον 4ο χρόνο από την εισαγωγή της Κβαντομηχανικής, είναι δύσκολο να περάσει.
Σήμερα προσπαθούσα να εξηγήσω το ΔΕ . Δt και δεν βρήκα έναν να καταλβαίνει πώς αυτή η σχέση σχετίζεται με την διαπλάτυνση των φασματικών γραμμών. Είναι βλέπεις καθαρή θεωρία, δεν έχει ασκησάρες με δύσκολες πράξεις, οπότε …παπαγαλία.
-
-
H/o Γιάννης Κυριακόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Λάιτ διαστατική ανάλυση.
Το μπαλάκι το δένουμε με ιδανικό νήμα και το αμολάμε από την οριζόντια θέση. Όταν το νήμα είναι 1 μέτρο φτάνει στην κατακόρυφη θέση σε χρόνο 0,59 s. Αν το νήμα είναι 2 μέτρα σε πόσο χρόνο θα φτάσει; Απάντηση:-
Kαλημέρα Γιάννη, “τεχνίτη” της διαστατικής ανάλυσης!
Και ένα μάθημα για την τέχνη της διαστατικής ανάλυσης από το Δάσκαλο! -
Καλημέρα Παντελή.
Φοβερό μάθημα!!
Παρακολούθησα τα μαθήματά του στο Mathesis και εκεί χρησιμοποίησε εξαιρετικά παραδείγματα διαστατικής ανάλυσης.
-
-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Με πλάγια δύναμη, αλλά και μετά…
Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε μια στιγμή t0=0 δέχεται την επίδραση μιας πλάγιας δύναμης F, με αποτέλεσμα να κινηθεί και στο σχήμα δ […] -
H/o Ανδρέας Βαλαδάκης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Δάσκαλε, πόση δύναμη ασκούν τα φωτόνια στα ηλεκτρόνια;
Κατά τη διάρκεια μιας σκέδασης Compton, σε χρονικό διάστημα , ένα πλήθος φωτονίων μήκους κύματος εκτρέπεται κάθετα () ως προς την αρχική διεύθυ […]-
Καλησπέρα Ανδρέα. Πολύ καλό θέμα. Συνέχεια από το Πόση δύναμη ασκούν τα φωτόνια;
Η δύναμη αυτή εμφανίζεται μακροσκοπικά, εξαιτίας της μεταβολής της ορμής των ΔΝ φωτονίων σε κάποιο χρόνο Δt. Δεν έχει νόημα για να ρωτήσουμε τη δύναμη από ενα φωτόνιο σε ένα ηλεκτρόνιο.
Το πλέγμα του υλικού τελικά δέχεται αυτή τη δύναμη, άρα είναι μετρήσιμη, θα προκαλεί πίεση ακτινοβολίας. -
Ανδρέα σε ευχαριστώ για τις εύστοχες επισημάνσεις σου.
Πράγματι η παρούσα ανάρτηση συνεχίζει την προηγούμενη (Δάσκαλε, ασκούν δύναμη τα φωτόνια; – Υλικό Φυσικής – Χημείας), όπου υπολογίζεται η δύναμη που ασκεί η ακτινοβολία σε μακροσκοπικό σώμα.
Σωστά τονίζεις επίσης ότι η δύναμη που αναζητούμε εδώ δεν αφορά ένα μεμονωμένο φωτόνιο και ένα μεμονωμένο ηλεκτρόνιο, διότι στην κβαντομηχανική δεν έχει νόημα να μιλάμε για δύναμη από ένα φωτόνιο.
Αυτό που έχει νόημα —και αυτό χρησιμοποιούμε— είναι ότι κάθε φωτόνιο αλλάζει την ορμή ενός ηλεκτρονίου κατά τη σκέδαση, και όταν πολλά φωτόνια αλληλεπιδρούν με πολλά ηλεκτρόνια, η συνολική μεταβολή της ορμής ανά μονάδα χρόνου εμφανίζεται ως μετρήσιμη δύναμη στο υλικό.
-
-
H/o Γιώργος Φασουλόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Η εξέλιξη της ονοματοδοσίας στην Ελλάδα, 1940 – 2021
Με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Γεώργιου του Τροπαιοφόρου που φέτος ξεπέρασε την μετάθεση που επιβάλει η Σαρακοστή, ένα μικρό σημείωμα για την εξέ […]-
Γιώργο καλημέρα.
Μαζί με τις ευχές μου για δημιουρ-υγεία μια ερώτηση και ένα σχόλιο:
Γιατί η ΕΛΣΤΑΤ ενδιαφέρεται για τη συχνότητα εμφάνισης των ονομάτων μας;
Θα είχαν ενδιαφέρον και οι διακυμάνσεις της συχνότητας ανάλογα με τον τόπο. Π.χ. πόσο συχνά εμφανίζεται το όνομα Γεράσιμος στην Κέρκυρα και Σπύρος στην Κεφαλλονιά; (Το αντίστροφο είναι προβλέψιμο!)
-
Καλημέρα και χρόνια πολλά Γιώργο.
Μου λες δηλαδή, ότι την πάτησα, όταν έδωσα το όνομα “Γιάννης” στο γιο μου.
Μήπως έπρεεπ να τον πω Αλάξανδρο για να είναι επίκαιρο και να παραπέποει και σε κατι ηρωικό; -
Καλημέρα παίδες
Ανδρέα ευχαριστώ για τις ευχές
Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες κοινοποιούν γενικά στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν τις μεταβολές στα επικρατούντα ονόματα ως δείκτες κοινωνικών και δημογραφικών τάσεων,
όπως είναι η επικράτηση ή υποχώρηση θρησκευτικών ονομάτων (αυξημένη η συχνότητα επιλογής αρχαιοελληνικών ονομάτων αλλά και η αισθητή επιλογή του ονόματος Νεκτάριος μετά την αγιοποίηση του ομώνυμου Αγίου – αναμένουμε τα επόμενα χρόνια στα σχολεία τους Παΐσιους ή ότι το όνομα Ξέρξης στο Ιράν έχει υποχωρήσει μετά την Αραβική κατάκτηση της Περσίας έναντι των μουσουλμανικών ονομάτων),
η επίδραση της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας (ονόματα όπως ο Γκίκας/ βλάχικο ή αρβανίτικο, η Ναζλή/ τούρκικο, ο Γιοβάνης/ σλαβικό, ο Αβραάμ/ εβραίικο),
η επίδραση στην ονοματοδοσία δραματικών ιστορικών γεγονότων (η Νίκη, την περίοδο του Ελληνοαλβανικού πολέμου, η Δημοκρατία, η Λαοκρατία και ο Βλαδίμηρος την περίοδο του Εμφύλιου για παιδιά που γεννήθηκαν στο βουνό ή στην εξορία).
Ανδρέα, δεν βρήκα δημοσιευμένα ακριβή ποσοτικά στοιχεία για τους Κεφαλλονίτες Σπυρίδωνες ή για τους Κερκυραίους Γεράσιμους, αλλά αυτά τα βαπτιστικά ονόματα φαίνονται να εμφανίζονται με μικρές συχνότητες και στα δυο ιόνια νησιά ως δείκτες των υπαρκτών μεταναστεύσεων οικογενειών απ’ το ένα νησί στο άλλο.
Διονύση, τον Γιάννη και Ευκλείδη ή Αρχιμήδη να τον ονομάζατε, όπως έχουν διαπράξει γνωστοί με μαθηματική παιδεία αλλά και κάποια δόση λόξας, το ίδιο καλά θα πήγαινε.
-
Καλημέρα.
Τα στατιστικά στοιχεία χωρίς την ιδιαίτερη ικανότητα ανάλυσης που έχεις Γιώργο θα παρέμεναν απλοί αριθμοί. Παρατηρώ οτι ο ρυθμός μεταβολής του ποσοστού των Γιώργηδων είναι αρνητικός και ελαττώνεται διαρκώς. Αλλά ας είμαστε ως Γιώργηδες αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε αρχικά να τον μηδενίσουμε και ακολούθως θα ανακάμψουμε.
Κάποιες πληροφορίες υποστηρικτικές της ανάλυσης σου.
Η περιοχή της επαρχίας Βιάννου νοτιανατολικά του νομού Ηρακλείου είχε παρουσιάσει έντονη δράση την εποχή της κατοχής και λόγω του ανάγλυφου της περιοχής αλλά κυρίως και λόγω ιδεολογίας.
Τέλος δεκαετίας του 60 ήμουν γυμνασιόπαις.
Όχι πολύ μακριά από την δεκαετία του 40.
Παρουσιάζω μερικά παρατσούκλια με τα οποία κυκλοφορούσαν υπερηφάνως συντοπίτες μου διότι υποθέτω ότι απαγορευόταν επισήμως.
Κόκκινος , Ντεμάλας ντε Νάσερ , Στάλιν , Φιντέλ.
Λάικα ένα αδέσποτο , καλοκάγαθο ευγενικό χαμογελαστό σκυλάκι μέλος της οικογένειας μου που γαύγιζε μόνο όταν έβλεπε άτομα με στολή , που και αυτούς τους συμπαθούσε ως εργαζόμενους αλλά δεν το έδειχνε…
Αλλά αλλάζουν οι εποχές , αλλάζουν και τα …παρωνύμια -
Καλησπέρα
Βασίλη,
απ’ την μαθητική περίοδο σου στην Κέρκυρα μαθαίνουμε ότι το ανάκτορο της πόλης της Κέρκυρας θεμελιώθηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.
Είναι τα μόνα γενέθλια, έστω ενός εμβληματικού κτιρίου, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μεταθετή γιορτή.Γιώργο,
ο ταραγμένος Ελληνικός 20ος αιώνας, στον οποίον αναφέρθηκες και σχολίασες τα τοπικά παρώνυμα της γενέτειρας σου, μας κληροδότησε ονόματα που αναφέρονται σε προσωπικότητες που με τη δράση τους σηματοδότησαν θετικά ή αρνητικά την εποχή τους.
Ορισμένα αγόρια το πρώτο τέταρτο του αιώνα ονομάστηκαν Βενιζέλοι και μερικά κορίτσια έφεραν το διπλό όνομα Ελληνική Δημοκρατία. Την περίοδο της ανόδου των σοσιαλιστικών ιδεών κάποια κορίτσια έφεραν τον όνομα Σταλίνα που κατέληξε στο πιο διακριτικό Λίνα και ο γυιός του ιστορικού Γιάνη (ο πρώτος μ’ ένα ν) Κορδάτου ονομάστηκε Λένιν Κορδάτος.
Απ’ την αντιδιαμετρική πλευρά των πολιτικών πεποιθήσεων, πολλά κοριτσάκια ονομάστηκαν με το βασιλικό όνομα Φρειδερίκη και τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να εμφανίζονται συστηματικά αρκετές Άννες Μαρίες.
Τον 19ο αιώνα προέκυψαν Έλληνες με το βαυαρικό όνομα Όθων ενώ ακόμα και σήμερα συναντάμε μακρινούς απογόνους κοριτσιών που είχαν αποκληθεί Αμαλίες. Το όνομα Ναπολέων τιμούσε τον αυτοκράτορα στρατηγό και συνοδευόταν απ’ την ελπίδα να βοηθήσει τους Ρωμιούς να απελευθερωθούν απ’ τον Οθωμανικό ζυγό.
Μετά την Επανάσταση του 1821 υπήρξαν αγόρια που ονομάστηκαν με τα ευκλεή βαπτισικά Μιαούλης και Κανάρης. Ένας απ’ αυτούς που συνεχίζουν αυτή την παράδοση είναι ο αστροφυσικός Κανάρης Τσίγκανος.
Τέλος, η Κωνστανουπολίτικη παράδοση απέδωσε σε αγόρια ονόματα που παρέπεμπαν στην φαναριώτικη γραφειοκρατία όπως ο Σακελλάρης (θησαυροφύλακας) και ο Σκευοφύλακας (φύλακας ιερών σκευών)/ Σκεύος στη Δωδεκάνησο και η Φραγκοκρατία στο Αιγαίο μπόλιασε την ονοματολογική παράδοση με Φλωρεντίες και Βενετίες.
Δεν συνάντησα ακόμα καμία κυρία που να την λένε Γένοβα. Η Γενοβέφα είναι κελτικής προέλευσης γυναικείο όνομα.
Ανησυχείς σκωπτικά Γιώργο για την πτωτική τάση που εμφανίζει τ’ όνομά μας. Μάλλον θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δηλαδή την υπογεννητικότητα.
-
-
H/o Ανδρέας Ριζόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες
Εξαρτήσεις και γραφήματα σε πείραμα Compton
Σε ένα πείραμα μελέτης του φαινομένου Compton, χρησιμοποιούμε μονοχρωματική δέσμη με αρχικό μήκος κύματος των φωτονίων της δέσμης λ = λC / 2 = 1,2pm. […] -
H/o Γιάννης Κυριακόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Πότε δεν διατηρείται η Μηχανική Ενέργεια; Ιδού η απορία!
Διαβάζουμε ότι η Μηχανική Ενέργεια ενός συστήματος σωμάτων διατηρείται όταν τα μέλη του δέχονται συντηρητικές δυνάμεις ή δέχονται και μη συντηρητικές δυνάμ […]-
Κοιτάει αν έχει λύσει παρόμοια άσκηση.
-
Αυτός είσαι Ανδρέα!
Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει.
Αν συναντά για πρώτη φορά απλή άσκηση όπως αυτή;
https://i.ibb.co/35L4gKG9/11.png -
Αν δεν μοιάζει με αυτές που έχει μάθει, την προσπερνά γιατί “δεν πέφτει.”
-
Στις Πανελλήνιες του 1987 έπεσε αυτή με τις ελκόμενες μάζες που δεν έμοιαζε με άσκηση του σχολικού βιβλίου. Υπήρχε παρόμοια (τουλάχιστον) στον Αθανασάκη.
Δυσκόλεψε τα παιδιά. Κατηγορήθηκε ως απαράδεκτη!!
Σήμερα κυκλοφορούν τέτοιες μέχρι και στη Β’ Λυκείου! -
Η εξήγηση που βρίσκω είναι:
https://i.ibb.co/Hp9k7dTd/55.pngΘα ήθελα να δω συντομότερη.
Θα οδηγήσουμε μαθητές σε τέτοιες εξηγήσεις; -
Καλησπέρα Γιάννη και Ανδρέα. Να δει αν παραγεται θερμοτητα.
-
Συμφωνώ Κωνσταντίνε
Τότε όμως το γράφεις -
Καλό απόγευμα Γιάννη, καλό απόγευμα σε όλους.
Προφανώς θα πρέπει να ψάξει αν έχουμε απώλεια μηχανικής ενέργειας και αυτό που θα πρέπει να εστιάσει είναι η θερμότητα. Αλλά:
Το πρώτο που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι για ποιο σύστημα θα εφαρμόσει ΑΔΜΕ. Αν το σύσστημα Γιάννη είναι αυτό που έβαλες παρακάτω στο σχόλιο, αφού ορίσει το σύστημα κύλινδρος, σώμα νήματα, τροχαλία, δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην απόδειξη που παρέθεσες. Το νήμα δεν αφαιρεί ενέργεια από το σύστημα, ούτε δίνει ενέργεια στην τροχαλία (αν την θεωρήσουμε αμελητέας μάζας), όση ενέργεια παίρνει από το ένα σώμα την δίνει στο άλλο.
Άρα δεν μένει παρά να εξετάσει αν αναπτύσσεται τριβή ολίσθησης στον κύλινδρο… -
Καλησπέρα Γιάννη και στους υπόλοιπους συναδέλφους.
Γιάννη, φαντάζομαι ότι εννοείς πώς ο μαθητής θα ελέγξει εάν στο σύστημα διατηρείται η μηχανική ενέργεια σύμφωνα με τη διατύπωση “…μόνο συντηρητικές δυνάμεις και μη συντηρητικές οι οποίες όμως δεν παράγουν έργο”. Να μην χρησιμοποιήσει δηλαδή τις σχέσεις έργου-ενέργειας (τι εκφράζει δηλαδή το έργο και συγκεκριμένα το έργο της τάσης του νήματος) ούτε τι γίνεται με τη θερμότητα, κ.λπ. -
Καλησπέρα Διονύση.
Συμφωνώ σε όλα. Δεν πρέπει όμως να ειπωθούν αυτά;
Θα βάλουμε το μαθητή να ψάχνει και να αποδεικνύει αν και πότε το έργο των μη συντηρητικών δυνάμεων είναι μηδέν;Έπειτα ένας μαθητής γιατί να μην θεωρήσει τη δύναμη επαναφοράς σε κάθε ταλάντωση συντηρητική ώστε να αποφανθεί ότι διατηρείται η ενέργεια σε μια εξαναγκασμένη ταλάντωση;
Ας δούμε το λογικό σχήμα:
Μια δύναμη είναι συντηρητική όταν σε κάθε κλειστή διαδρομή το έργο είναι μηδέν.
Το έργο της δύναμης επαναφοράς έχει την ιδιότητα αυτήν. Η δύναμη επαναφοράς είναι συντηρητική, επομένως η μηχανική ενέργεια σε μια εξαναγκασμένη ταλάντωση διατηρείται. -
Καλησπέρα Γρηγόρη.
Αυτό που είπες εννοώ. -
Οι μαθητές χωρίς εξηγήσεις γράφουν “ΑΔΜΕ=>….” και καθαρίζουν αλλά εμείς στην τάξη πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις αλλιώς δεν κάνουμε μάθημα.
Ποιος δίνει τέτοιες μακρόσυρτες εξηγήσεις ανάλογες με αυτές του παραδείγματός μου;
Εκεί λοιπόν μιλάμε για μη μετατροπή σε άλλης μορφής ενέργεια αλλά στο “επίσημο” κείμενο για συντηρητικές δυνάμεις;Ένα σχόλιό μου από άλλη ανάρτηση:
Έχει και η Φυσική τη νεοκαθαρεύουσά της;Για να φανούμε μορφωμένοι λέμε «Ο ασκός του Αιόλου» και «τα φόρα» (όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά).
Λέμε «της Αργυρούς» και μας ξεφεύγει και το «της Φωφούς».
Απεχθανόμαστε το μπανάλ «σαν» και το αντικαθιστούμε με το «ως». Έτσι ενίοτε λέμε «την πάτησα ως βλάκας».
Χρησιμοποιούμε την αρχαιοπρεπή γενική όπως «να επιμεληθούμε της διατύπωσης» αλλά διολισθαίνουμε ενίοτε προς τον Μποστ «μου χρειάζεται ενός πιλότου».
Σιχαινόμαστε τη διπλή άρνηση (Δεν καταλαβαίνω τίποτα) και ενίοτε λέμε «Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του πλοίου» και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
Ο δωδεκάλογος της νεοκαθαρεύουσας από το Νίκο Σαραντάκο:
Φαίνεται ότι και η Φυσική απέκτησε τη νεοκαθαρεύουσά της.
Έτσι πηδάμε μέχρι το ταβάνι όταν κάποιος λέει:
-Το έργο της τριβής έγινε θερμότητα.
Ο Νίκος Σαραντάκος γράφει ότι «και λάθος να κάνω έχω καλή παρέα» και παραθέτει το ίδιο «λάθος» σε κείμενο του Παπαδιαμάντη.
Ας τον μιμηθώ (ως φανατικός οπαδός του) λέγων ότι και ο Αλεξόπουλος κάνει το ίδιο «λάθος».
Θεωρούμε βάρβαρο το να παρουσιάσουμε με απλά λόγια μια τόσο βαριά έννοια όπως η Ενέργεια.
Παρουσιάζουμε τη διατήρηση της ενέργειας μέσω των συντηρητικών δυνάμεων. Μπορούν οι μαθητές να καταλάβουν τι είναι αυτές όταν σε τιτάνιες και σηριαλοπρεπείς συζητήσεις στο υλικονέτ φάνηκε ότι και Φυσικοί έχουν κακή εικόνα για τις εν λόγω κυρίες;
Μιλάμε για συντηρητικές δυνάμεις που είναι κατ’ ανάγκην πεδιακές πριν μιλήσουμε για πεδία.
Έτσι προσθέτουμε ένα κύρος σε ότι γράφουμε άσχετα αν ο Αλεξόπουλος απέφυγε να επικαλεστεί συντηρητικές δυνάμεις στη διατήρηση της μηχανικής ενέργειας ακόμα και στο Πανεπιστημιακό του.
Βάζουμε ολόκληρες παραγράφους για την επιστημονική μέθοδο ακόμα και σε βιβλία Γυμνασίου. -
Γεια σου Γιάννη.Και ο Τραχανάς και ο Τερζής πάρα πολύ έντονα επισημαίνουν ότι πρέπει να επιδιώκουμε, με την διδασκαλία, να βοηθάμε τον μαθητή στην κατανόηση όσων λέει ή έστω όσων διαχειρίζεται μαθηματικά.Για κατανόηση της ΑΔΜΕ από τους μαθητές η διατύπωση “…μόνο συντηρητικές δυνάμεις και μη συντηρητικές οι οποίες όμως δεν παράγουν έργο” δεν νομίζω και εγώ ότι είναι η πιο κατάλληλη.Προφανώς ο τρόπος που αναφέρει ο Διονύσης εδώ βοηθά πολύ περισσότερο.
-
Καλημέρα Άρη.
Και εγώ αυτό πιστεύω και αυτό έκανα.
Συζητούσα φυσικά για τις συντηρητικές δυνάμεις και το ρόλο τους αλλά μετά τα θεμελιώδη.
Η πρώτη επαφή των μαθητών με τη Μηχανική δεν πρέπει να είναι μια μεταγραφή της Θεωρητικής Μηχανικής επί το απλούστερον.
-
-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Θα γλιστρήσει, δεν θα γλιστρήσει;
Ένα σώμα Α μάζας m=1kg κινείται σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο Χ με σταθερή ταχύτητα υ0=3m/s, κατευθυνόμενο προς ένα σώμα Β, το οποίο ηρεμεί σε μια π […] -
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Anthropic vs ΗΠΑ…
Anthropic vs ΗΠΑ: Χωρίς «kill switch» η Τεχνητή Νοημοσύνη σε απόρρητα προγράμματα. AI χωρίς «διακόπτη απενεργοποίησης». Σύγκρουση Anthropic με Π […]-
Καλημέρα Διονύση.
Ο Ισαάκ Ασίμωφ στα μυθιστορήματά του θεωρούσε αυτονόητη την προστασία της ανθρωπότητας από τα ρομπότ.
Διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια:Οι τρεις νόμοι της ρομποτικής είναι κανόνες στους οποίους υπακούν τα περισσότερα ρομπότ με ποζιτρονικό εγκέφαλο που εμφανίζονται στα έργα επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα Ισαάκ Ασίμωφ , ενώ χρήση τους έχουν κάνει και άλλοι δημιουργοί επιστημονικής φαντασίας. Οι νόμοι αυτοί πρωτοδιατυπώθηκαν από τον Ασίμωφ στο διήγημα «Runaround» (1942) και είναι οι εξής:
- Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον
- Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο
- Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο
Σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα του Ασίμωφ, οι τρεις νόμοι της ρομποτικής συμπληρώθηκαν από το ρομπότ Ντάνιελ Όλιβοου με τον μηδενικό νόμο της ρομποτικής:
- Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό στην ανθρωπότητα, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί η ανθρωπότητα,
οπότε και ο πρώτος νόμος συμπληρώθηκε ανάλογα (παρόμοιες προσαρμογές έγιναν και στον δεύτερο και τρίτο νόμο):
- Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον, εφόσον αυτό δεν αντιτίθεται στο μηδενικό νόμο.
Στους νόμους αυτούς, αλλά και στις παραβιάσεις τους, στηρίχθηκαν τα διηγήματα για ρομπότ του Ασίμωφ, αλλά και πολλών άλλων συγγραφέων.
Ο Ασίμωφ απέφευγε τα κακοποιά ρομπότ της λαϊκότερης επιστημονικής φαντασίας και χαρακτήριζε “Φρανκενσταϊνικό σύνδρομο” κάθε φόβο της ανθρωπότητας προς τα δημιουργήματά της τα οποία θα την καταστρέψουν.
Αν ζούσε σήμερα….. -
Καλημέρα παιδιά.
Δύο πλανήτες συναντιούνται. Ο Α είναι χαρούμενος και ο Β θλιμμένος. Ρωτάει ο Α τον Β: τι έχεις; και ο Β απαντά: νομίζω ότι έχω αρπάξει ιό…την ανθρωπότητα. Απαντά τότε ο Α: μην ανησυχείς, το είχα κι εγώ κάποτε, θα περάσει.
Από την πρόσφατη ταινία “Father, Mother, Sister, Brother” του Jim Jarmusch.
-
-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Ανδρέας Τερζής: Ο Φυσικός-Ο Δάσκαλος
Μια συνέντευξη που αξίζει το λόγο να της αφιερώσουμε λίγο χρόνο. Προσωπικά την απόλαυσα…-
Η αναφορά έγινε από τον Πάνο Μουρούζη στην ανάρτηση ΕΔΩ.
Μόνο και μόνο ο τίτλος που επέλεξε με τους φοιτητές για το βίντεο “Το να σπουδάζεις Φυσική είναι Άθλος”, είναι μια πρόκληση!!! -
Και σε μένα άρεσε …
“…η ουσία της Φυσικής είναι να καταλάβεις τι γίνεται,
να κατανοήσεις τη φύση και να χρησιμοποιείς
με τον ποιό έξυπνο τρόπο τα μαθηματικά…”
Γιαυτό είναι άθλος το να σπουδάζεις Φυσική! -
Την είχα δει και εγώ Διονύση. Φανταστικός. Μιλάει με έναν τρόπο που μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τα πει όλα, αλλα υπόκειται σε γλωσσικούς περιορισμούς.
-
Λογικό να ενθουσιάζει Πάνο , Διονύση και άλλους παροικούντες …
Ο ίδιος το δηλώνει : ” Έχω δυο σοβαρές αρρωστιες , την Φυσική και …”
…και ;
Η δεύτερη αρρώστια τελικά ήταν η διδασκαλία; … ή η φιλοσοφία ; ή το θέατρο ή … ή μήπως η συμμετοχή στην κοινωνία σαν ενεργός πολίτης ; Ίσως τελικά το δεύτερο είναι μέσα σε όλα ( “δεν ήθελα να είμαι μονοδιάστατος….”)Ένα μόνο μειονέκτημα ( και το ομολογεί ) … μιλά πολύ γρήγορα ( και με άρθρωση όχι άψογη θα συμπλήρωνα ) Αλλά ο πλούτος της σκέψης και των ιδεών του, επιβάλλει να χαμηλώσεις την ταχύτητα αναπαραγωγής για να τον παρακολουθήσεις.
Παλιά ήταν καλύτερα πάντως … διότι δεν ήταν απαραίτητο να παραδεχτείς πως η ενασχόληση με την Φυσική είναι όπως και η απόλαυση της Κουτσομούρας … είναι για όσους τους αρέσει .
Καλημέρα σε όλους
-
Εντυπωσιακός ομιλητής!
Πρέπει να είναι καταπληκτικός δάσκαλος.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η διαφοροποίησή του (προτιμώ τη λέξη από τη “διαφωνία”) από τον άλλο μεγάλο δάσκαλο Στέφανο Τραχανά για το θέμα της εισαγωγής της Κβαντικής Φυσικής στο Λύκειο. Θα ήταν απόλαυση να τους ακούς να συζητούν το θέμα στα πλαίσια μιας ημερίδας.
Διευκρινίζει βέβαια ότι μιλάει για την παρούσα μορφή Λυκείου και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο της εισαγωγής της σε ένα ιδανικό Λύκειο που θα είχε ευρεία προσφορά.
(Ελπίζω να κατάλαβα καλά όσα είπε γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε όσα θέλουμε να καταλάβουμε).
Προσέχουμε επίσης όσα λέει στο 45:30 για την αλήστου μνήμης Φυσική Γενικής Παιδείας που κατάληξε σε παπαγαλία. Με το “προσέχουμε” δεν εννοώ εμάς που στο κάτω – κάτω ποιος ευκαιρεί να μας ρωτήσει αλλά τους συντάκτες αναλυτικών προγραμμάτων. -
Γεια σας παιδιά.
Μήτσο, καλά εστίασες στο τι με … κέντρισε!
Γιάννη ας μην μείνουμε στο θέμα της διαφοροποίησης Τερζή- Τραχανά στο ζήτημα της διδασκαλίας της κβαντομηχανικής.
Αυτό δεν έχει καμιά σημασία στην εκτίμηση που μπορούμε να τρέφουμε και προς τους δύο… -
Καλησπέρα συνάδελφοι. Για τον Ανδρέα, θα μπορούσα να πω πολλά γιατί μπήκαμε μαζί στο Φυσικό της Πάτρας το 1981.
Μακράν ο εξυπνότερος του έτους μας, ανοιχτός σε όλους για να βοηθήσει, καλός χαρακτήρας και πολύ κοινωνικός. Στη Θεωρητική Φυσική, κανείς μας δεν καταλάβαινε τι έλεγε ο καθηγητής Γιαννούσης, εκτός από τον Ανδρέα, που έκανε και …ερωτήσεις.
Κάπου στη συνέντευξη λέει ότι δεν έχει κρεμάσει στο γραφείο του, τα πτυχια και τις περγαμηνές, μόνο το βραβείο της καλύτερης διδασκαλίας. Τι άλλο να πει κανείς.Όσον αφορά την άποψή του για την Κβαντομηχανική στο Σχολείο, εγώ αυτή την εποχή δεν έχω μαθητές για να τη διδάξω…αλλά και να είχα, την έχουν μάθει στο Φροντιστήριο.
Στο Φροντιστήριο δεν έχουν τη συσκευή Φωτοηλεκτρικού φαινομένου, και τους είχα πει να έρθουν στο σχολείο να κάνουμε το πείραμα. Ακόμα τους περιμένω.
Είχα κανονίσει τρίωρο στο ΕΚΦΕ Πάτρας για πειράματα την Παρασκευή. Το ανέβαλα αφού δεν υπάρχουν μαθητές.
Από την άλλη δεν έχουν ιδέα – και ούτε θέλουν να έχουν – Θερμοδυναμικής. Τι είναι πιο σημαντικό; Και τελικά τι κατάλαβαν από την Κβαντομηχανική; -
https://i.ibb.co/MkqxVhKT/3.png
Σχόλιο του Στέφανου Τραχανά:
” Αγαπητοί φίλοι του Υλικονέτ
Με μεγάλη μου χαρά είδα σήμερα την ανάρτησή σας για τον σπουδαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο Ανδρέα Τερζή. Ο Ανδρέας πραγματικά ”ακτινοβολεί” όταν διδάσκει όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πριν μερικά χρόνια παρακολουθώντας βιντεοσκοπημένες διαλέξεις του στο μάθημα της κβαντομηχανικής στο Φυσικό της Πάτρας.
Και με ενθουσίασαν τόσο πολύ ώστε θεώρησα ελάχιστη υποχρέωση μου ,όταν πληροφορήθηκα ότι θεσπίστηκε βραβείο διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, να γράψω μια επιστολή και να εκφράσω αυτό που είχα αισθανθεί. Ακόμα περισσότερο επειδη έβλεπα πόσο σπάνια λεγόταν ο καλός λόγος στη χώρα μας τα πολλά προηγούμενα χρόνια.( Σε αντίθεση με το φθόνο και τη μιζέρια που πάντα βρίσκουν πρόθυμους ”κουβαλητές”)
Ο Ανδρέας λοιπόν ”ακτινοβολεί” οταν διδάσκει , όχι μόνο εκείνον τον μεταδοτικό ενθουσιασμο, που είναι η βασική συνθήκη της καλής διδασκαλίας,αλλά και την αναγκαία διαύγεια ,που χωρις αυτήν επίσης δεν νοείται καλή διδασκαλία.
Ωστε δεν αντιστέκομαι στον πειρασμό- μια και για κβαντομηχανική μιλάμε! – να προτείνω τα κβάντα αυτής της ακτινοβολίας να τα ονομάσουμε ”τερζόνια”!Να είναι πάντα καλά ο φίλος Ανδρέας”
-
Καλημέρα σε όλους. Όντως απολαυστικός Διονύση, ευχαριστούμε!
Εάν έψαξα σωστά, το άρθρο του στο οποίο αναφέρεται στο 38:32, πρέπει να είναι το: -
Από τον ίδιο “Μια εισαγωγή στη γενική σχετικότητα”.
Στο ύπαιθρο!! -
Μπράβο στον Πάνο και τον Διονύση που συνέβαλαν στο να γνωρίσουμε άλλον έναν πανεπιστημιακό Δάσκαλο με δέλτα κεφαλαίο. Πολύ καταρτισμένο φυσικό αλλά και άνθρωπο με γενικότερη μόρφωση και παιδεία. (Μήτσο δεν εννοώ το τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης που λέει για την πολιτική του κοσμοαντίληψη και δράση, χαχα!!).
Ενδεικτικό της γενικότερης ευφυΐας του. Όταν περιγράφει μια περίοδο στην Αμερική όπου χρειαζόταν να διδάσκει διάφορα αντικείμενα για βιοπορισμό λέει το απίθανο, τότε έκανα «Βιοποριστική φυσική»
Άλλο ένα Respect στον Στέφανο Τραχανά για την μεγαλόψυχη πράξη του να «ψηφίσει» θετικά ώστε να πάρει το βραβείο για την καλλίτερη διδασκαλία ο Τερζής, διότι όπως λέει ο ίδιος «Ακόμα περισσότερο επειδη έβλεπα πόσο σπάνια λεγόταν ο καλός λόγος στη χώρα μας τα πολλά προηγούμενα χρόνια.( Σε αντίθεση με το φθόνο και τη μιζέρια που πάντα βρίσκουν πρόθυμους ”κουβαλητές”)»
Ευχαριστούμε Μίλτο και Γιάννη για τις δουλειές του Τερζή που ανακαλύψατε.
-
-
H/o Γιάννης Κυριακόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Να συγκριθούν οι δύο τάσεις των νημάτων.
Από τη θέση Α αφήνουμε ένα ομογενές ραβδί να πέσει. Είναι δεμένο από το Ο με αβαρή ιδανικά νήματα. Να συγκριθούν οι τάσεις των νημάτων κατά την […]-
Νομίζω Γιάννη ότι το λάθος είναι ότι οι ροπές των (μη) αδρανειακών δυνάμεων δεν είναι μηδέν.
-
Γεια σου Γιαννη. Ο καταλληλος παρατηρητης για να βαλει δυναμη Euler το βλεπει να επιταχυνεται στροφικα και βαζει την Euler για να εξηγησει την αυξηση της γωνιακης ταχυτητας. Αρα δεν υπαρχει η συμμετρια που θα του επετρεπε να πει οτι οι τασεις ειναι ισες.Η γωνιακη επιταχυνση χαλαει την συμμετρια.Εκτος αυτου η δυναμη Euler δεν εχει παντα μηδενικη ροπη ως προς το κεντρο μαζας. Αν η ραβδος ηταν ακινητη και μονο αυτος στρεφοταν,τοτε η γωνιακη επιταχυνση της ραβδου που βλεπει, θα επρεπε να οφειλεται μονο στην ροπη της Euler.
-
Γράφοντας την πρώτη απάντηση σκέφτηκα τη χρήση στρεφόμενου παρατηρητή και έχοντας ξεχάσει τι είχα γράψει παλιά μπερδεύτηκα αρχικά.
Έχουμε τη συνήθεια να βάζουμε τις φανταστικές δυνάμεις στο κέντρο μάζας και αυτό δεν ισχύει για Euler και Coriolis.
Η ροπή της δεύτερης είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή και μπορεί να εξηγήσει πολύ εύκολα αυτό:
https://i.ibb.co/XZ6ZJnpp/88.png
-
-
Ο/η Διονύσης Μάργαρης και ο/η
Ελευθέριος Μπότσαρης είναι πλέον φίλοι πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
-
H/o Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Επιτάχυνση κατά το χάσιμο της επαφής
Μία ομογενής σφαίρα ισορροπεί ακίνητη στην κορυφή ενος ημισφαιρίου. Η ισορροπία ειναι ασταθής. Εστω P το υλικό σημείο της σφαίρας το οποίο κατά την […]-
Καλημέρα Κωνσταντίνε.
Ας το δούμε:
https://i.ibb.co/B5j8dkmj/1.pngΑκριβώς όταν χάνεται η επαφή.
https://i.ibb.co/9HmjGyDx/2.png -
Ευχαριστώ Γιάννη για την προσομειωση. Και αν κανεις θελει να δει που χανεται η επαφη και δεν θελει να γραφει εξισωσεις Largrange, τον παραπεμπω εδω:Σε ποια θέση εγκαταλείπει το ημισφαίριο;
-
Και με ταχύτητες:
https://i.ibb.co/r2KJhbFv/image.png
https://i.ibb.co/nNFhNkcT/image.png -
Καλημέρα Κωνσταντίνε.
Αφού δεν υπάρχουν τριβές, η δύναμη στήριξης είναι κάθετη στην επιφάνεια, άρα περνά από το κέντρο της σφαίρας.
Άρα η σφαίρα εκτελεί μεταφορική κίνηση χωρίς να αποκτά γωνιακή επιτάχυνση και τελικά γωνιακή ταχύτητα. Συνεπώς όταν χάνει την επαφή, στη σφαίρα ασκείται μόνο το βάρος και η επιτάχυνση του κέντρου μάζας, ίση με την επιτάχυνση όλων των σημείων της σφαίρας είναι g.
Δεν αρκεί αυτή η δικαιολόγηση; -
Kαλημέρα Διονύση. Φυσικα και αρκεί.
-
-
H/o Διονύσης Μάργαρης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Δυο μορφές δυναμικής ενέργειας.
Μια πλάκα μάζας m=2kg βρίσκεται στη θέση Α, σε ύψος h1=2m από ένα οριζόντιο επίπεδο, πάνω από ένα ιδανικό κατακόρυφο ελατήριο, το οποίο στηρίζεται στο […]-
Γειά σου Διονύση: Ένας προβληματισμός αν μου επιτρέπεται: Συμφωνώ με το ότι εφόσον η πλάκα μετά την πτώση της δεν επανέρχεται στη θέση Α αλλά φτάνει μέχρι τη χαμηλότερη θέση Δ, ενεργεί στο σώμα μία μη συντηρητική δύναμη και αυτή είναι η αντίσταση του αέρα που γνωρίζουμε ότι είναι της μορφής F=-bυ καθώς οι άλλες δύο δυνάμεις που ενεργούν στη πλάκα είναι συντηρητικές. Η δύναμη F=-bυ ενεργεί στην πλάκα προφανώς και κατά την πτώση της από τη θέση Α στη θέση Β. Συνεπώς, αν δεν μου διαφεύγει κάτι, δεν ισχύει η ΑΔΜΕ και ο υπολογισμός της ταχύτητας της πλάκας στη θέση Β με την εφαρμογή της, μπορεί να εγείρει σχετικούς προβληματισμούς.
-
Καλό απόγευμα Γιώργο και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Το ερώτημα iv) είναι αυτό που βάζει στο παιχνίδι την δύναμη αντίστασης. Τα τρία πρώτα ερωτήματα καλούνται να επιλυθούν με το δεδομένο:
“Θεωρούμε ακόμη αμελητέα την αντίσταση του αέρα “
Αφού λυθούν και απαντηθούν, έρχεται η συνέχεια που λέει, πάμε να δούμε αν όλα αυτά είναι ακριβώς έτσι. Βρίσκουμε λοιπόν ένα νέο πειραματικό αποτέλεσμα στο οποίο ο μαθητής καλείται να προβληματιστεί. Το αποτέλεσμα της μέτρησης για ύψος h4=1,8m, δεν συνδέεται με τα τρία πρώτα ερωτήματα. -
Ευχαριστώ Διονύση για την απάντηση και τη διευκρίνιση.
-
-
H/o Μουρούζης Παναγιώτης έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Η γλωσσική ανεπάρκεια ως πηγή παρανοήσεων στην κβαντομηχανική
Στο άρθρο αυτό αναπτύσσονται κάποιες σκέψεις σχετικά με τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην προσπάθεια εκλαΐκευσης της κβαντομηχανικής α […]-
Καλημέρα Πάνο και σε ευχαριστούμε για το πολύ καλό άρθρο! Η μόνη γλώσσα με την οποία μπορεί κανείς να κάνει κβαντομηχανική είναι τα μαθηματικά. Η φυσική μας γλώσσα είναι ανεπαρκής και έτσι οι αντιφάσεις παραμονεύουν. Αυτό πρέπει να τονίζεται οπωσδήποτε κατά τη διδασκαλία στο Λύκειο. Ως προς τον προβληματισμό σου στο τέλος του άρθρου, θα έλεγα ότι δεν είναι κακό να αναδειχθούν τα όρια στα οποία έφτασε η φυσική στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κβαντομηχανική διδάσκεται στο 3ο έτος των τμημάτων φυσικής.
-
Καλημέρα παιδιά.
Πάνο έχοντας διαβάσει τα άρθρα σου δεν περίμενα κάτι λιγότερο από αυτό.
Όντως σε μια γλώσσα γίνεται ταύτιση ενός όρου με μια λέξη με αποτέλεσμα μια σύγχυση λόγω του εννοιολογικού φορτίου που κουβαλάει η λέξη.Που βρίσκουμε το άρθρο του κ. Τερζή;
-
Ευχαριστώ Πάνο.
-
Καλό απόγευμα Πάνο.
Ωραίο κείμενο!
“Η κβαντομηχανική δεν είναι ακατανόητη. Ακατάλληλη είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να την περιγράψουμε.” -
Καλό απόγευμα Πάνο.
Πολύ χρήσιμο κείμενο. Νομίζω κάθε συνάδελφος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να περάσει στα παιδιά την αυμβατότητα της κοινής γλώσσας με τις έννοιες και τα φαινόμενα της κβαντικής φυσικής.
Γενικό συμπέρασμα; γλώσσα κβαντικής φυσικής = κατάλληλα μαθηματικά -
Δεν είναι μόνο η γλώσσα. Θέλει και τροποποίηση της συνήθους λογικής μας.
Είναι περίεργος ο υπολογισμός της πιθανότητας μέσω του μέτρου μιγαδικού.
Δηλαδή:
https://i.ibb.co/kgy9V13C/1.png
https://i.ibb.co/4vRzgLr/2.png
https://i.ibb.co/sJNmrQtM/4.png -
Ωραίο το άρθρο σας και δινει μια ωραία αφορμή για συζήτηση.
Όπως έλεγε και ο Ρεσβάνης όταν ήμασταν πρωτοετείς, έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε μηχανιστικά. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει θέλει να περάσουν αρκετά χρόνια που θα “σπασουκλιάσουμε” στην Φυσική. Και αυτό μεταφράζεται κατ’ εμέ στο να κάτσουμε να λύσουμε αλλά και να μετρήσουμε.Όταν γίνει αυτό και κατακτηθεί μια άλλη θεώρηση της Φυσικής, διαπιστώνει κανείς οτι οι όροι που δανειζόμαστε από την καθημερινή μας εμπειρία αρχίζουν να στερούνται πραγματικού νοήματος όταν μελετάμε τη Φύση πέρα από την καθημερινή μας εμπειρία. Η γλώσσα λοιπόν ναι είναι σημαντικό να αλλαχθει, αλλά η αλλαγή έρχεται μέσα από διαρκή ενασχόληση με το αντικείμενο, όχι με άνωθεν παρέμβαση. Aυτό το βρίσκει κανείς και στην κβαντομηχανική και στην σχετικότητα.
Όταν μιλάμε με παιδιά που έχουν λίγο χρόνο τριβής με λίγα στοιχεία παλιάς κυρίως κβαντικής θεωρίας, αναγκαστικά θα δανειστούμε λεξιλόγιο της κλασσικής φυσικής.
Αν πάμε να δώσουμε κάτι παραπάνω πρέπει να είμαστε και σε θέση να το εξηγήσουμε ικανοποιητικά. Σαν παράδειγμα, όταν πήγαινα τρίτη λυκείου, στην χημεία κατεύθυνσης μιλούσαν για τροχιακά. Δεν μπόρεσαν ποτέ οι δάσκαλοί μου να μου το εξηγήσουν στο σχολείο. Έπρεπε να φτάσω 2ο έτος για να καταλάβω τι σημαίνει τροχιακό. Κανείς δεν μου είχε πει πριν οτι η τροχιά δεν έχει νόημα στον μικρόκοσμο και γιατί ισχύει αυτό..
Οπότε ναι η γλώσσα αλλά θέλει δουλειά απο πίσω , στιβαρή κατάρτιση του διδάσκοντα και χρόνο τριβής. -
Το να παρακολουθείς τον κ. Ανδρέα Τερζή στο αμφιθέατρο είναι απόλαυση. Πρόκειται για άνθρωπο με μηδενική έπαρση, εξαιρετικό “ισορροπιστή” μεταξύ της εκλαϊκευσης και της μαθηματικής αυστηρότητας. Συν τοις άλλοις, πάντα στο πλευρό των φοιτητών, άνθρωπος που υψώνει ανάστημα.
-
Συνάδελφε, Πάνε (Μουρ.) καλημέρα
Εξαιρετικό το πονημά σου. Η γλώσσα (και οι εικόνες) της κλασικής Φυσικής αδυνατεί (-ουν) να αποδώσει (-ουν) κβαντομηχανικά φαινόμενα.
Είδα με ενδιαφέρον τη συνέντευξή του κ. Τερζή. Ο άνθρωπος πρέπει να αποτελεί πρότυπο πανεπιστημιακού δασκάλου, αλλά και γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας (και όχι μόνο).
Να ‘σαι καλά -
Πάνο έχεις και τα δικά μου συγχαρητήρια γι αυτό που διάβασα.Θεωρώ οτι όλα ξεκινάνε από την ένδεια της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε για να εξηγηθεί το αδιανότητο μέχρι τότε. Η κβαντική έκανε το αδιανόητο πιθανό και ακριβώς αυτό οδηγεί στις παρανοήσεις που κυκλοφορούν γύρω μας . Όποιος θέλει να δώσει ένα επιστημονικό βάθος στα γραφόμενά του πετάει και από δίπλα ένα “κβαντικό” και καθαρίζει.Ας σκεφτούμε πως θα περιέγραφε ένα άνθρωπος το 1970 για να μην πως και πιο πριν ένα έξυπνο τηλέφωνο.Θα μιλούσε για έναν συνδυασμό ασύρματου και τηλεόρασης που είναι ταυτόχρονα και τα δύα ανάλογα την χρήση του,Είναι για εμένα δύσκολο να αλλαξω λογική μας και το μυαλό μου είναι κολλημένο στις τροχιές και στην αιτιότητα του Νεύτωνα.
-
-
H/o Ανδρέας Ριζόπουλος έγραψε ένα νέο άρθρο πριν από 3 μήνες, 1 εβδομάδα
Μερικές ερωτήσεις στον 1ο Νόμο της Θερμοδυναμικής
Σύμφωνα με τον 1ο Νόμο της Θερμοδυναμικής, να χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες δίνοντας σύντομη δικαιολόγηση. α) Όταν ένα ιδ […]-
Καλησπέρα Ανδρέα. Πολύ καλή για να διευκρινισθούν πολλά πράγματα.
Μια παρατηρηση στη δ6:
ΔU=0 . Αυτό σημαίνει ότι η τελική εσωτερική ενέργεια είναι ίση με την αρχική και αρα η αρχική θερμοκρασία ίση με την τελική. ΑΛΛΑ η μεταβολή είναι απότομη και συνεπώς μη αντιστρεπτή αρα δεν γνωριζουμε τις καταστάσεις από τις οποίες διήλθε.
Συνεπως η θερμοκρασία δεν ξερουμε αν διατηρείται σταθερη (για την ακρίβεια δεν διατηρείται σταθερη αφου δεν έχουμε καταστάσεις θερμοδυναμικής ισορροπίας) .
Έτσι αφ’ενός η λεξη “διατηρείται” πρεπει να απαλειφθεί , αφ’ετέρου καλό είναι να τονισθεί αυτο στα παιδιά ( και όχι μονο- θυμαμαι όταν είχε μπει στις πανελληνιες κάποτε αυτό το θέμα οι συνάδελφοι λεγανε οτι δεν υπάρχει διαφορά στο “διατηρείται ίδια” με το “αρχική και τελική θερμοκρασία είναι ίσες”) -
Καλησπέρα Γιώργο. Σε ευχαριστώ για την πολύ σωστή διόρθωση. Όταν ένα μέγεθος διατηρείται, σημαίνει ότι έχει κάθε χρονική στιγμή την ίδια τιμή. Το διόρθωσα.
Βέβαια η Θερμοδυναμική έχει καταντήσει μάθημα για εσωτερική κατανάλωση. Σήμερα μπήκα στην τάξη και από τους 27 οι 19 είχαν φύγει για τριήμερη στην Αυστρία, 7 έχουν αλλεργία στη Φυσική και μέσα στην τάξη ήταν 1 μαθήτρια. Το σχολείο έχει γίνει πρακτορείο.
-
- Φόρτωσε Περισσότερα
Γεια σου Διονύση, πολύ ωραία άσκηση που τονίζει ότι η στατική τριβή εμφανίζεται και στην περίπτωση που ένα σώμα κινείται. Επίσης προετοιμάζει το έδαφος για την Γ Λυκείου και τις ασκήσεις που ένα σύστημα σωμάτων το ένα πάνω στο άλλο εκτελούν ταλάντωση με την τριβή να παίζει τον ρόλο της δύναμης επαναφοράς ή να είναι συνιστώσα της δύναμης επαναφοράς.
Καλό απόγευμα Παύλο και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και τις …προεκτάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι η τριβή κρύβει πολύ περισσότερα μυστικά, από όσα περιγράφουν συνήθως τα βιβλία θεωρίας…
Καλησπερα Διονύση και Παύλο. Διονύση πολυ ωραια ασκηση για εξυπνους μαθητες οπου το περασμα απο την οχι ολισθηση σε ολισθηση μπορει να το καταλαβει ο μαθητης μονος του απο την μορφη του διαγραματος α-t που δινεις. Νομιζω οτι δεν πρεπει να δωσουμε οτι αρχικα τα δυο σωματα κινουνται μαζι προς τα δεξια για να γινει η πολύ καλη ασκηση, ακομα πιο ενδιαφέρουσα και να ξεχωρισει ο μελοντικος Φυσικός,ο οποιος αμεσως θα καταλαβει οτι αν υπηρχε συνεχως ολισθηση,τοτε η α(t) θα ηταν σταθερη.
Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Συμφωνώ ότι το διάγραμμα τα δείχνει όλα!
Αλλά δεν ήθελα να την απευθύνω μόνο, στους μελλοντικούς φυσικούς…
Καλημερα Διονυση.Κατα την γνωμη μου εχεις ενα πολυ ωραιο ερωτημα μεσα απο την αναγνωση του διαγραματος,το οποιο εχει την αξια αυτουσιας ασκησεως,στο οποιο δινεις ευθυς εξαρχης την απαντηση και ετσι ο μαθητης χανει την ευκαιρια να σκεφτει μονος του.
Το μελλοντικος Φυσικος ηταν αστείο η περιπτωση δεν ειναι και τοσο δυσκολη 🙂