web analytics

Χριστάκος Παναγιώτης

  • Για να πάψουν κάποιοι να αποκαλούν "φυτά" συμμαθητές τους! Τα φυτά διαθέτουν μια μορφή νοημοσύνης και είναι ικανά να λύνουν προβλήματα Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά είναι έξυπνα και ίσως χρειαστε […]

    • Πολύ ωραίο άρθρο, πιστεύω ότι αφιερώνεται στους γεωργούς Φυσικούς που νιώθουν άμεσα τις θετικές επιδράσεις από τα δέντρα τα οποία φροντίζουν.

      Η φύση είναι απίστευτη.

  • Παγκύπριες εξετάσεις στη Χημεία. 2024 Δίνεται το ακόλουθο διάγραμμα μετατροπών και η πληροφορία ότι, κατά τη μετατροπή (3), καταβυθίζεται κίτρινο ίζημα. α) Να γράψετε τους συντακτικούς τύπ […]

  • Βαθμολογία γραπτών Φυσικής 2024 Έφτασαν και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, για την βαθμολόγηση των γραπτών Φυσικής, των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Μικρό το δείγμα, αλλά μάλλον χαρακτηριστικό.  

    • Ευχαριστούμε Διονύση!!
      Εκτιμώ πως θα είναι κάπως καλύτερα τα συνολικά στατιστικά.
      Ξεκάθαρα τα θέματα αυτά δεν εκπλήρωσαν το σκοπό τους (ως εξέταση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο) και είναι εντυπωσιακό με την εμπειρία που υπάρχει πως συνέβη αυτό.
      Επίσης, είμαι σίγουρος και θα ήθελα να το επιβεβαιώσουν διορθωτές-βαθμολογητές πως πολλά γραπτά “έβγαζαν” ένα αίσθημα πανικού δηλ. αυτοί που είναι στην κλίμακα 81-90 είμαι βέβαιος πως κάποιοι ήταν πολύ πολύ καλοί μαθητές (και φαινόταν στο γραπτό αυτό) αλλά προς το τέλος ξεκίνησαν λάθη αδικαιολόγητα.
      Γιάννη (Κυρ.) επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις σου;

    • Δημήτρη διαψεύδονται.
      Είχα πει:
      Έχω βέβαια ένα ταλέντο:
      Να πέφτω πάντα έξω στις προβλέψεις μου.

      Όποια και αν είναι τα τελικά στατιστικά τα θέματα ήταν κακά.

    • Θυμόμουν τι είπες Γιάννη..είπα μπας και έσπασε η γκίνια των προβλέψεων.

    • καλό μεσημέρι σε όλους
      νομίζω η καμπύλη (τη λέμε και Gauss;) “αποκλίνει” στην περιοχή 26-49 (την περίμενα μικρότερη, ίσως βοήθησε η ερώτηση με την εξίσωση του κύματος) και 71-80 (την περίμενα μεγαλύτερη, ίσως “βοήθησε”, τον καλό προς πολύ καλόν μαθητή, ο καραδοκών πανικός)
      (Δημήτρη Τσ.
      γράφω στην πρώτη μου τοποθέτηση: “το μέγιστο μείον των θεμάτων: η οπτική εικόνα και των ερωτημάτων και, κυρίως, των σχημάτων, νερό στον μύλο του πανικού”)
       

    • Δημήτρη πίστευα πως θα είναι λίγο χειρότερα από τα περυσινά.
      Όχι τέτοια διαφορά.
      Και να ανέβουν όμως οι βαθμολογικές επιδόσεις, ακόμα και να ικανοποιήσουν, τα θεωρώ κακά μια και ήταν κακόγουστα, με επιστημονικά λάθη, με εκφωνήσεις ραψωδίες και τεχνητής δυσκολίας. Δυσκολίας που ερχόταν από την ποσότητα και όχι την ποιότητα.

    • Έχουμε μια ιδέα και αυτό είναι καλό. Γίνεται κάθε χρόνο και είναι ένας από τους λόγους που εκπαιδευτικός κόσμος παρακολουθεί το ylikonet.

      Τα αποτελέσματα τι να είναι; δεν θεωρώ ότι μια επιτροπή που διαμορφώνει αυτά τα θέματα, δεν έχει επίγνωση των όσων κάνει. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν μέλη με σχετικά πρόσφατη επαφή με αίθουσες.

      Δημήτρη μπράβο για τον σχολιασμό των θεμάτων (το video) βλέπεις στην πράξη τι δίνει η επικαιρότητα του θέματος. Θεωρώ ότι θα μπορούσες να έβαζες ένα link να το δουν και άλλοι. Να δώσω συγχαρητήρια για τον ήχο, την εικόνα (τις εικόνες και τα animation που χρησιμοποιείς) και το προσωπικό σου στυλ, μου θυμίζει podcast και δεν το έχω δει με αυτό τον τρόπο αλλού. Αγαπητέ ανεβάζεις τον πήχη, μπράβο. [ 🙂 ]

    • Βαγγέλη Γκαούσιαν είναι αυτή:
      https://i.ibb.co/pP7XV9M/Screenshot-1.png

      Η Γκαούσιαν και οι αμαρτίες της.
      Γράφτηκε πριν 7 χρόνια.

    • Βαγγέλη θυμάμαι τη πρώτη σου τοποθέτηση. Εύστοχη και δίκιο έχεις.
      Γιάννη ξέρω το στυλ σου (γνωριζόμαστε πια εδώ χρόνια)..και είμαι μαζί σου στα θέματα Β..(ούτε εγώ θα κατηγορούσα κάτι τέτοιο).
      Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    • Αυτό λες Κώστα..

    • Αν τελικά παραμείνει αυτή η εικόνα, αν και από άλλα βαθμολογικά κέντρα ακούω για ακόμα χειρότερες βαθμολογίες, με βάση ότι η επιτροπή απέτυχε στο κύριο έργο της, δηλαδή στην σωστή κλιμάκωση των βαθμολογιών, μήπως θα ήταν πρέπον να απαιτηθεί η απομάκρυνση τους από τη διδασκαλία σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα μέχρι της συνταξιοδότησης τους ? Διότι αν δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν την ακαταλληλότητα των θεμάτων τους, κάτι που η πλειονότητα από εμάς μετά από μια δεκάλεπτη πρώτη ανάγνωση μπόρεσε να αντιληφθεί, τότε ποιος ο λόγος να συνεχίσουν να μπαίνουν σε τάξεις ή αμφιθέατρα εφόσον αυτό το μειονέκτημα, δηλαδή της ανικανότητας να αντιλαμβάνονται το επίπεδο των μαθητών τους, φαντάζομαι ότι κυριαρχεί σε όλην την εκπαιδευτική τους πορεία. Σίγουρα, θα υπάρχουν άλλες θέσεις από τις οποίες μπορούν να προσφέρουν αλλά ας είναι αυτές μακριά από τα παιδιά. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ζητούσαμε αν ένας γιατρός αποτύγχανε στην επέμβαση ενός συγγενικού μας προσώπου, και αυτό συνέβαινε αποδεδειγμένα λόγω της ανικανότητας του στο να αναλαμβάνει τέτοιου είδους εγχειρίσεις, τουλάχιστον ας σωθούν οι επόμενοι.

    • Μήπως γνωρίζουμε απο ποιά περιοχή είναι τα γραπτα; Διότι αυτό θα μας βοηθήσει στην περαιτέρω πρόβλεψη γιά το πώς θα κινηθεί η βαθμολόγηση της Φυσικής.

    • Ναι Δημήτρη, αυτό.

      Καλή συνέχεια..

    • Καλησπέρα Διονύση. Τα δικά μου γραπτά, 60 συνολικά, δίνουν
      https://i.ibb.co/2vwNvVT/2024-cr.jpg
      Οι μπάρες παρουσιάζουν ομοιότητες…
      Η αποτυχία είναι πλήρης στα θέματα Γ2 και Δ2 με τις αποδείξεις του σχολικού, όπως και στο Α3, που υποστήριξα ότι ήταν τυπικά εκτός ύλης.

    • καλά, Γιάννη
      αν παραείσαι “ψείρας” δεν υπάρχει θεραπεία…
      δεν τα θυμόμουν τα θέματα του 2017 και τί είδα τώρα;
      είδα στο θέμα 3. ότι στο σχήμα το μάτι, υποθέτω αυτό φαίνεται μέσα στο νερό, κοιτάζει ευθεία τον Ήλιο, ενώ τον βλέπει πιο ψηλά, εκεί που κοιτάζει δεν είναι ο Ήλιος, θα ήταν καλύτερα να σημειώνεται η θέση του ματιού με μια τελεία
      είδα στο θέμα 2 ότι ο δίσκος (α) είναι το φετινό Α3,
      αλλά και στον δίσκο (β) (είχε δοθεί απάντηση με μεταφορά της δύναμης στο κέντρο του δίσκου;) η έκφραση “η δύναμη ασκείται πάντα στο σημείο Β του δίσκου” με “χαλάει”, διότι το σημείο Β είναι συγκεκριμένο, μετά από λίγο θα είναι στη “μούρη” του δίσκου, θα ήταν καλύτερα “στη θέση Β“ ή “στο πλησιέστερο προς την ΔΕ σημείο του δίσκου”

    • Ναι Βαγγέλη πηγαίνει στη μούρη του δίσκου.
      Παρ’ όλα αυτά οι δίσκοι κινούνται μαζί.
      Εδώ θα δεις 4 δίσκους:
      https://i.ibb.co/ysHYy22/Screenshot-1.png
      Οι δύο πρώτοι είναι αυτοί του συγκεκριμένου θέματος.
      Οι δύο τελευταίοι τραβιώνται από νήματα τυλιγμένα σ’ αυτούς.
      Όλοι φυσικά πηγαίνουν παρέα.

      Για όσους έχουν το Interactive physics.

      Το αστείο με το στικάκι και το παντελόνι μια άλλη φορά.

    • Καλημέρα συνάδελφοι.
      Ανδρέα σε ευχαριστώ για την ανάρτηση και των δικών σου αποτελεσμάτων, από τα γραπτά που βαθμλόγησες.

    • Λίγα γραπτά παραπάνω.
      Από το ίδιο βαθμολογικό κέντρο:
      https://arxeialykeioy.wordpress.com/wp-content/uploads/2024/06/34444.png

    • Με βάση τα δεδομένα δεν βλέπω την κατανομή των βαθμών μέσα στο διάστημα 25-50 που θα είχε ενδιαφέρον και για τις κορυφές του λίγο πριν το 50. Μια πολύ smooth αναπαράσταση για τα ποσοστά με βάση τα δεδομένα θα ήταν :

      https://i.ibb.co/TvZfFT4/Screenshot-2024-06-20-011359-1718835744-4247.png

  • Προτείνοντας μια … γείωση! Ο αγωγός ΑΓ του σχήματος, έχει μήκος l=1m, μάζα m=0,5kg, αντίσταση r=5Ω και μπορεί να κινείται οριζόντια χωρίς τριβές, σε επαφή με δύο οριζ […]

    • Καλημέρα, καλό και πιο δροσερό ΣΚ σε όλους.
      Μια γείωση; Μια προσγείωση; Μια προσπάθεια να δοθεί ένας εναλλακτικό τρόπος προβλήματος; Μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από ένα θλιβερό περιβάλλον που οδηγηθήκαμε σχολιάζοντας τα θέματα, όπου τελικά… κάτι ανακαλύψαμε;
      Ίσως όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως η ανάγκη να ξεκινήσουμε από το Δ θέμα των εξετάσεων και να προσπαθήσουμε να το τροποποιήσουμε, ώστε να γίνει περισσότερο φιλικό.
      Ας μιλήσουμε μέσω ενός παραδείγματος…

    • Kαλημερα Διονυση.Πολυ ωραια ασκηση οπως ολες που προτεινεις.
      Οπως ας πουμε και αυτη.
      Το πηνίο σε παράλληλη σύνδεση με αντίσταση

    • Καλημέρα Κωνσταντίνε.
      Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό και τον καλό σου λόγο.

    • Καλησπέρα Διονύση.
      Πολύ καλή η πρότασή σου. Μακάρι η ευχή σου να βγει αληθινή.

    • Καλημέρα και καλή Κυριακή Χρήστο.
      Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.

    • Καλημέρα Διονύση.
      Προτείνοντας λες εσύ και ρίχνεις φωτεινό …”τροχιοδεικτικό” !
      Στην ουσία ταυτίστηκε μαζί σου ,ο μαθητής μου ο Νώντας ,στην σχολικά ενεργή φάση μου, με την παράλληλη…Πρόταση
      Μια οργάνωση του ηλεκτρονικού “τραπεζιού” της “επιτροπής” θεματοδοσίας να δούμε τι θα καταφέρουμε .
      Μια αρχική μου σκέψη ήταν ,μέσα από το πλούσιο υλικό που υπάρχει στο “yliko” να γίνει επιλογή θεμάτων απ’αυτά που προσεγγίζουν το ΠΔ υποθέτοντας πως παραμένει ως έχει αν και προτάσεις για αλλαγή δεν θα είναι άκαιρες
      Και ας …αφιερωθεί στο Θοδωρή , βάλσαμο στη ψυχολογική πληγή που οι ανεγκέφαλοι προξένησαν.
      Καλή Κυριακή

    • Καλό μεσημέρι ΠΑντελή.
      Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Όσον αφορά την πρόταση του Νώντα, ας δούμε… πρωτοβουλίες.

  • Ξαφνικά πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας Ξυπνώντας το πρωί έμαθα πως συμμετείχα στη θεματοδοσία των θεμάτων φυσικής στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024. Όχι μόνο OTI συμμετείχα, αλλά KAI OTI πρότεινα το ερώτημα Γ2: Η συνέχεια εδώ

    • Καλησπέρα Θοδωρή.
      Πέρα από τον Πολάκη υπάρχει και ο αρθογράφος της ΕΦ.ΣΥΝ. για να μην ξεχνιόμαστε ( επώνυμος κι όχι ανώνυμος ). Και μάλιστα πρωτοσέλιδος.
      Απορία: Δεν κατάλαβαν τα λαγωνικά ότι εσύ ζητούσες εξίσωση κύματος σε τυχαίο σημείο και το Γ2 ζητά εξίσωση ταλάντωσης δεδομένου σημείου;
      Είναι το ίδιο;

    • Ευχαριστώ Γρηγόρη, συμφωνώ πως το κείμενο της efsyn είναι απαράδεκτο,
      αλλα δεν αναφέρει όνομα.

      Όποιος είναι σοβαρός άνθρωπος καταλαβαίνει

      Πρέπει από το πρωί να έχω 18 πίεση… χρειάζομαι ξεκούραση

    • Θεοδωρή σε καταλαβαίνω, αλλά για να ακριβολογούμε, δύο είναι τα θέματα που έβαλες (σύμφωνα με τον γνωστό “ήρεμο” πολιτικό).

      Δηλαδή δεν ήσουν μέλος της επιτροπής; είσαι σίγουρος;

      και λέγε, λέγε…

      αφιερωμένο..

    • Μεταφέρω και εδώ, μέρος πρωινού σχολιασμού μου δίπλα:
      Για την Efsyn:
      Η ντροπή για την στάση της συγκεκριμένης εφημερίδας πάνω στο θέμα, είναι το λιγότερο που μπορώ να εκφράσω αυτή τη στιγμή. Κρίμα… Περιμένω από την διεύθυνση της εφημερίδας άμεση ανάκληση και διόρθωση της θέσης της πάνω στο ζήτημα που ανέδειξε.
      Για τον κ. βουλευτή:
      Καταλαβαίνετε τι αξιοπιστία αποδεικνύετε, πάνω σε όλη την αντιπολιτευτική σας δράση, στον τομέα διαφάνειας του κόμματός σας; Αν πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα κάνετε τέτοια διαστρέβλωση, κτίζοντας αντιπολιτευτικό λόγο, νιώθετε πόσο αντιπαθείς και αναξιόπιστοι γινόσαστε ως κόμμα;

    • Διάβασα τώρα στο alfa – vita άρθρο ,

      ότι αφού είχε μπει η απόδειξη σε σχολικά θέματα που είχαν δημοσιοποιηθεί,

      δεν έπρεπε να μπει τις εξετάσεις η απόδειξη αυτή.

      Ο παραλογισμός συνεχίζεται..

    • Kαλησπέρα
      Μεταφέρω ένα σχόλιο από δίπλα
      Επειδή η σιωπή ενίοτε δεν είναι χρυσός.
      Τον Θοδωρή τον Παπασγουρίδη τον γνωρίζω μόνο διαδικτυακά πιθανολογώ 10 τουλάχιστον χρόνια.Από τις αναρτήσεις του και τα σχόλια του θα όφειλε να γνωρίζει ο κάθε άγνωστος σχολιαστής ότι τα θέματα αυτά δεν είναι της αισθητικής του.
      Για τον κύριο Πολάκη οφείλω να πω ότι βιάστηκε να κάνει σχόλιο. Θα έπρεπε να ρωτήσει πρώτα ένα σύμβουλο του.
      Διότι έτσι εκτίθεται στους γνωρίζοντες.
      Εκτός κι αν ο σύμβουλος του είπε ότι οι μη γνωρίζοντες είναι πολλοί περισσότεροι.

    • Σκάνδαλο : “το σχολικό βιβλίο .. περιέχει θέματα των εξετάσεων..” , καθηγητές Φυσικής , σχολιάζουν ότι το να ζητηθούν θέματα που βρίσκονται μέσα στο βιβλίο είναι unfair για τους υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα.

    • Από χθες ζούμε την υπερβολή στο μεγαλείο της. Ούτε τα θέματα ήταν οκ ούτε ο γυαλός είναι ίσιος ούτε ίσια αρμενίζουμε.
      Η Φυσική όπως διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο είναι στη ΜΕΘ και περήφανοι δε νιώθουμε γι’ αυτό, έστω κι αν σπρώχνουμε ένα τρένο που θα πάει αναγκαστικά εκεί που λένε οι ράγες.

      Όμως… Από πότε συνιστά “σατανική σύμπτωση” ένα υποερώτημα (όχι θέμα) σε Πανελλαδικές να έχει ζητηθεί και σε κάποιο από τα 100άδες σχολεία τής χώρας?
      Από πότε είθιστε να μη διδάσκεται ή να μη ζητείται (στην ουσία) το πεδίο ορισμού μιας εξίσωσης στη Φυσική? Γράφουμε εξισώσεις και σχεδιάζουμε διαγράμματα χωρίς πεδίο ορισμού? Σκάνδαλο είναι να το ζητήσεις στις εξετάσεις ή να μην το διδάξεις? Και αν στη θεωρία (ως καθηγητής ή μαθητής) το προσπέρασες, σε άσκηση δεν έτυχε να το χρησιμοποιήσεις?
      Διαβάζω για “ατελείωτες συμπτώσεις που συνιστούν σκάνδαλο”.
      Διαβάζω άρθρα με ά-ναρθρες κραυγές, που νόημα δε βγάζουν και προσυπογράφω το “ντροπή” τού Διονύση Μάργαρη.
      Κουράγιο σε όσους “πήρε η μπάλα” και “όλα για κάποιο (ελπίζω καλό) λόγο γίνονται”.

    • Καλησπέρα . Κρίμα, σήμερα δυστυχώς βγάζουμε πολλά δυσάρεστα συμπεράσματα για πολλά που τα θεωρούσαμε σταθερές αξίες.
      Όλοι μπορεί να κάνουν λάθος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια δημόσια συγνώμη.
      Θοδωρή συνέχισε το σπουδαίο έργο και την προσφορά σου. Σε ευχαριστώ για αυτό.

    • Καλησπέρα συνάδελφοι. Το κείμενο του Άρη, λέει τι πραγματικά γίνεται. Ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει…
      Πήγα στο Βαθμολογικό να πάρω το πρώτο μου πακέτο και τι άκουσα; “Κάποιος από τη Βαρβάκειο …”
      Ευτυχώς είχε ήδη ανέβει το “Ξαφνικά πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας” και σύστησα στους συναδέλφους να το διαβάσουν, αλλά τους έδωσα και προφορικά την “απόδειξη”. Φτάνει όμως;

      Θα αποκαλύψει το όνομα του “υψηλά ιστάμενου” προσώπου, που επικαλέστηκε ο Κος Πολάκης, με την ίδια ευκολία που ανέφερε το όνομα του Θοδωρή;
      Τουλάχιστον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αποκαθιστώντας την αλήθεια.

    • Γεια σου Θοδωρή, γεια σας συνάδελφοι.
      Πέρυσι, ένα μήνα περίπου πριν από τις εξετάσεις του 2023, είχα κάνει την ανάρτηση Το Θέμα Α αλλιώς: Μία πρόταση εξέτασης. Εκεί, και συγκεκριμένα στο Α1, προτείνω απόδειξη του σχολικού βιβλίου, την οποία μάλιστα είχες χρησιμοποιήσει στο σχολείο Θοδωρή πριν από εμένα!
      Εάν δούμε προσεκτικά όλα τα σχόλια, η ανάρτηση είχε χαρακτηριστεί ως κάτι το “εγκληματικό” και το “επικίνδυνο” λόγω κακού timing…
      Εκείνη τη χρονιά, δεν μπήκε απόδειξη, ούτε άλλαξε η μορφή του Α θέματος. Μπήκε όμως άσκηση από το σχολικό βιβλίο η οποία όμως κρίθηκε ως εκτός ύλης από κάποιους…

      Στο yliko υπάρχουν πολύ συνάδελφοι που επιμένουν στις έννοιες και τη θεωρία και σίγουρα είσαι ένας από αυτούς Θοδωρή.
      Θα ήθελα από εδώ να σε ευχαριστήσω για την προσφορά σου.

    • Εν τω μεταξύ, τι σχέση έχει η αισθητική των θεμάτων του Θοδωρή, με τα θέματα των εξετάσεων;

    • Οι Πανελλήνιοι διαγωνισμοί εδώ και αρκετά χρόνια υποψιάζομαι ότι δεν είναι αδιάβλητοι. Έχω αποχρώσες ενδείξεις όπως λένε οι νομικοί. Η διαδικασία επιλογής των θεματοδοτών θα πρέπει να είναι διάφανη και αξιοκρατική. Τα ονόματα των θεματοδοτών θα πρέπει να ανακοινώνονται μετά το πέρας του διαγωνισμού. Μία τέτοια ανακοίνωση θα πρέπει να αποτελεί τιμή για τους εμπλεκόμενους. Αν υπάρχει φόβος για την κριτική που θα δεχτούν ή ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα, τότε κάτι δεν πάει καλά σε όλη τη διαδικασία.

      Δυστυχώς όλοι μας είτε λίγο είτε πολύ, έχουμε μεγάλη ευθύνη για στρεβλή αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

    • Καλημέρα παιδιά.
      Πάνο έχω πολλές φορές διαφωνήσει και θα το κάνω και σήμερα.
      Η πρόσφατη εμπειρία ανθρωποφαγίας επιβεβαιώνει όσα λέω.

      Ανακοινώνεται ότι ο Τάδε ήταν στην επιτροπή. Αν τα θέματα μοιάζουν κάπως με ότι έκανε στην τάξη θα πουν ότι οι μαθητές του είχαν αβαντάζ.
      Αν δεν μοιάζουν:
      -Και όλο τον χρόνο έκανες τρίχες, άτιμε άντρα, και έβαλες άσχετα;
      -Δεν το έβαλα εγώ.

      Ο γονέας του οποίου ο βλαστός έχασε το θέμα (και τώρα υποβάλλει μηνύσεις) πως θα αντιδρούσε βλέποντας “τον δράστη” στο δρόμο;
      Και πολλά άλλα.

      Μία εποχή φαίνονταν τα ονοματεπώνυμα των βαθμολογητών στα αποκόμματα που έφταναν στα σχολεία. Γονέας συγκράτησε (ή και σημείωσε;) το όνομα αυτού που είχε βάλει κακό βαθμό. Ήξερε και περίπου που δουλεύει από τον αριθμό του Βαθμολογικού. Ανέβηκε στην Αθήνα και βρήκε σχολείο και συνάδελφο. Τον χτύπησε.
      Ήταν ένα από τα περιστατικά που οδήγησαν στο να μην αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα στα αποκόμματα, παρά την επίφαση διαφάνειας.

      Πάνο όταν προτείνουμε κάτι πρέπει να σκεφτόμαστε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και τη νορμάλ περίπτωση.

      Τα έχω ξαναγράψει παλιότερα αυτά.

    • Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
      τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
      τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
      αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
      συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

    • Επισκέπτομαι και το φέησμπουκ όταν κάποιος γράφει κάτι.
      Στενοχωριέμαι όταν βλέπω λαλίστατους συναδέλφους, που τα πάντα σχολιάζουν και για τα πάντα έχουν προτάσεις, να μη λένε ούτε μια κουβέντα για τη συγκεκριμένη ελεφαντοποίηση. Ίσως έχουν σοβαρά πράγματα να σχολιάσουν.
      Δεν είμαι ούτε εγώ ελέφαντας, πάντως κάποια μνήμη έχω και θυμάμαι και τη στάση τους το 2013. Κάποιοι θεώρησαν βυθιζόμενο πλοίο το υλικονέτ και το εγκατέλειψαν.

    • Πάνο πάντοτε σκέφτομαι την εξαίρεση. Τις παρενέργειες. Το αντιπαράδειγμα.
      Μια επιτροπή μπορεί να κάνει λάθος. Μπορεί να μην κάνει λάθος αλλά το θέμα που επιλέγει να μην το έχεις κάνει. Η πικρία σου θα μεταφερθεί σε γονείς και παιδιά.
      Οι αντιδράσεις τους θα είναι απρόβλεπτες προς τον γείτονα, τον καθηγητή του σχολείου, τον συγγενή που αξιοπρεπώς φερόμενος δεν σφύριξε την ιδέα του.

      Φυσικά “σου επιτρέπω” να διαφωνείς.

    • Γιάννη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σ’ αυτό το θέμα οριζοντίως ΚΑΙ καθέτως.
      Αλίμονο αν η συμπεριφορά ενός ανεγκέφαλου γονέα είναι καθοριστική στο να αλλάξει το κράτος δομές και διαδικασίες. Με την ίδια λογική θα πρέπει νομοθετηθεί ώστε να μην γίνονται παρατηρήσεις προς έναν μαθητή με απαράδεκτη συμπεριφορά γιατί σε μία τέτοια περίπτωση ένας γονέας χειροδίκησε στον εκπαιδευτικό που τόλμησε να κάνει παρατηρήσεις στον κανακάρη του.
      Γιάννη αν αποκαλύπτονταν τα ονόματα των θεματοδοτών της τελευταίας δεκαετίας το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε θα ήταν απερίγραπτο. Ο θεσμός των Πανελληνίων θα τιναζόταν στον αέρα. Να είσαι σίγουρος γι’ αυτό.

      https://i.ibb.co/GPZdBhL/1718437003-1659.jpg

    • Καλημέρα σε όλους.
      Θοδωρή δε χρειάζεται να αποδείξεις κάτι.
      Εμείς που σε ξέρουμε δε δίνουμε σημασία σε κακοήθειες.
      Αυτοί που δε σε ξέρουν μόλις προσπαθήσουν λίγο και σε δούνε θα καταλάβουν αμέσως.
      Με αυτούς που δε σε ξέρουν και θα δεχτούν άκριτα την κακοήθεια δε χρειάζεται καμία σχέση.
      Μαζί σου!

    • Είναι το δεύτερο σχόλιο που γραφω στο υλικονέτ, παρολο που επιμορφώνομαι, κυριολεκτικά, από αυτό, τουλάχιστον από το 2012. Το δίκτυο αυτό είναι μοναδικό όχι μόνο ως πηγή γνώσης ή αφετηρία αναζήτησής της αλλά και γιατί υποδεικνύει ένα ιδιαίτερο κλίμα αλληλοσεβασμού στην αντίθετη άποψη και άσκησης στο γόνιμο διάλογο παρόλο που υπάρχουν και εντονες ή αντιπαραγωγικές διενεξεις. 
      Σε αυτό το δίκτυο ο συνάδελφος Παπασγουρίδης είχε απο όσο μπορουσα να καταλαβω ως ανώνυμος συμμετέχων, σημαντικό ρόλο, με αξονα την αγάπη του για τη Φυσική και την αγωνία για το Δημόσιο σχολείο και την παιδεία που αυτό παρέχει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούσα  πάντα μαζί του.
      Σε αυτό το απιστευτο κλιμα ανθρωποφαγίας που εκδηλώθηκε απέναντι στον συνάδελφο Παπασγουρίδη, θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξη μου στο πρόσωπό του.
      Κλεινοντας θα ήθελα να πω επιγραμματικά:
      α) Καλή δύναμη συνάδελφε!
      β) Ευχαριστούμε υλικονέτ για το ήθος που καλλιεργείς!

    • Παναγιώτη πάλι ο Χαριτόπουλος γράφει ότι το ποσοστό των βλακών είναι περίπου το ίδιο σε κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από το μορφωτικό της επίπεδο.
      Οι εμπειρίες μας το επιβεβαιώνουν.

    • Προσπαθώντας να καταλάβω τον ηλίθιο (γιατί για τέτοιους πρόκειται).
      Ο Θοδωρής έδωσε ένα διαγώνισμα στους μαθητές του σχολείου του και όντας στην Επιτροπή Θεμάτων σκόπευε να βάλει ερώτηση από αυτό το διαγώνισμα
      Είναι δυνατόν να το δημοσιεύσει;
      ή αν δεν ήξερε ότι θα ήταν στην επιτροπή για ποιο λόγο θα προτείνει ερώτημα που το έχει δημοσιεύσει;
      Για τα λαγωνικά μια δημοσίευση του Θοδωρή σχετική με το Α3.

      …και λίγο από Χαριτόπουλο  “Επειδή όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα “υπεράνω υποψίας” μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε…”

      https://i.ibb.co/QfVS2p3/645.png

    • καλό μεσημέρι σε όλους
      καλό μεσημέρι συνάδελφε και φίλε Θοδωρή,
      μου φαίνεται ρε, συ, διότι ξεχνώ, “ου γαρ το γήρας”, ε, μα, ότι είσαι η βασική αιτία που μπήκα σε αυτόν τον χώρο, πάνω από 15 χρόνια πριν, αύξων αριθμός 404 please, κάτι με πειραματικοφιλολογίστικη διαφωνία περί μήκους κύματος που “μετρά” ένας παρατηρητής σε άσκησή σου είχα,
      διότι δηλώνω, έκαστος δηλώνει ό,τι θέλει και έκαστος άλλος αποδέχεται επίσης ό,τι θέλει, ότι εγώ ένας απλός Βαγγέλης είμαι, δραχμή παραπάνω, που ισχυρίζεται ότι είναι και Χιουμορίστας, γράφει και Θεατρικές κωμωδίες λέει,  και βοηθός του Χαράλαμπου Τραμπάκουλα, ποιμένος το επάγγελμα, βόσκων κάτι πρόβατα εδώ παραπάνω, και συμμαθητής του Αβερέλ Ντάλντον, της γνωστής συμμορίας, και Δίκαιος σε βαθμό κακουργήματος και Φιλόλογος “ως εκ του Κλασσικού” με απολυτήριο Άριστα 19+, γνήσιο, και, ίσως, Πειραματικός Φυσικός και Συγγραφέας, αλλά και, κυρίως, ανένταχτος Αριστερός, που επιμένει να διάγει μοναχική σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας
      ρε συ φίλε, μακάρι να ήσουνα πράγματι μέλος της ΚΕΕ
      προσωπικά αν εγώ ήμουν θα πρότεινα τα χελωνάκια μου, για ν το πλήθος λόγους https://ekountouris.blogspot.com/2011/12/blog-post_26.html
      δεν γνωρίζω αν τώρα είναι εντός ή εκτός ύλης
      εν τέλει ντρέπομαι πολύ, που το ΚΚΕεσ της νιότης μας μερικών, διάσπαση 1968, χρόνια διακτατορίας, άφησε τέτοιους μακρινούς απογόνους
      προφανώς, σε γνωρίζω και προσωπικά, και εξακολουθείς να έχεις την εκτίμησή μου 

    • Είμαι ο Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης, συντονιστής Φυσικής στο 33ο Βαθμολογικό Κέντρο στο Χαλάνδρι και ήθελα να βεβαιώσω ότι ο κος Θοδωρής Παπασγουρίδης, την Τετάρτη 12/6 ήταν στο 33ο ΒΚ από τις 8 το πρωί για εξέταση φυσικώς αδυνάτων μαθητών μέχρι και το πέρας της εξέτασης στις 3:30μμ.

    • Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Χατζηθεοδωρίδη Στέλιο για την παρουσία του εδώ και την κατάθεση της μαρτυρίας του, πάνω στο θέμα της συζήτησης…

    • Μπράβο Στέλιο.
      Με τον Στέλιο έχουμε συνεργαστεί στα πλαίσια του στάντυ φορ εξάμς χωρίς να έχουμε συναντηθεί.

    • … και συνέχεια, λόγω αναγκαστικής διακοπής άμα τη αφίξει της εγγονής μου, δεσποινίδος ενός έτους, “όλα τα λεφτά”, που λέω κι εγώ
      πρωτάκουστο, επομένως, και καταδικαστέο να πέσει ερώτημα που όχι μόνο είχε τεθεί και σε εξετάσεις κάποιου σχολείου, αλλά και υπήρχε ατόφιο σε βιβλίο Φυσικής και μάλιστα στο επίσημο σχολικό βιβλίο,
      ιδέτε χωρικοί !
      τί χρώμεν, άρα, μαρτύρων;  
      εδώ πρόκειται για μέγα σκάνδαλο,
      “δι ό”= γι αυτό και προτείνω κατόπιν ωρίμου σκέψεως και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου:
      α. να συγκεντρωθούν όλα τα σχολικά βιβλία Φυσικής της Γ Λυκείου στην Πλατεία Συντάγματος και να καούν ζωντανά, όπως στον Μεσαίωνα
      β. να επιτραπεί η προσέλευση μόνο σκεπτόμενων πολιτών που θα έχουν υποχρεωτικά μια ρέγγα κρεμασμένη στο αυτί (κλεμμένη ιδέα αμφίεσης από τον αείμνηστο Νίκο Τσιφόρο) 

    • Καλησπέρα σε όλους!
      Με λύπη μου είδα το άρθρο της εφημερίδας των συντακτών για το Θοδωρή και γνωρίζοντας πράγματα (ο αρθρογράφος ήταν πιο λαγωνικό ήξερε περισσότερα) είδα αυτά τα ανυπόστατα αίσχη.
      Μα καλά έστω κάποιος του σφύριξε κάτι του δημοσιογράφου (ηθελημένα ή μη) ο δημοσιογράφος δεν έπρεπε να το ψάξει; (άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του να διασταυρώνει τις πηγές του). Μάλλον μπήκε στη λογική ωραίο είναι πιασάρικο ας το ρίξω τώρα που γίνεται και ντόρος με τη φυσική μπας και πουλήσουμε και κανά φύλλο παραπάνω. Και μετά σου λένε έγκριτη εφημερίδα.
      Τόση λάσπη; λάσπη παντού; πυροβολούμε δεξιά και αριστερά και όποιον πάρει ο χάρος;
      Για μένα Θοδωρή την αξίζουν την μήνυσούλα τους να γίνουν ρεντίκολα οι ξεφτίλες.
      Για τον άλλον το κρητικό πρωτοπαλήκαρο τι να πεις; γραφικός όσο δεν παίρνει κάνει το μάγκα και μόλις βρει τα σκούρα λουφάζει, όπως τότε με το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομοφυλόφιλων που έβγαζε κορώνες δεξιά και αριστερά και στην κρίσιμη ώρα (αφού του τραβήξαν το αυτί) έκανε αλλαγή φύλου από κόκκορα σε κότα!
      Μάλλον και τώρα το ίδιο θα κάνει άμα σφίξουν τα πράματα.
      Δυστυχώς Θοδωρή θα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας!!!

      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT0Qxe5LNQjSozZ3cu-yfhFuawjyIqUBb2h45cCALUNsfQeiD_i_qt16uJ_FracXBFpGCh2mthh2fnq2Di7Yt9r3M14GyvqqZj2xfGvPHb91Qz8Um3ACzz5oPOr6EUb9egh6GPMWyyzyQF5qfpUegQVs-wzPARuTD8rEqEibTBUIRZWUAie4bFGlU/w400-h274/HM_424591819_781660110663621_1993923337303242732_n.jpg

    • Καλησπέρα. Σήμερα δοκιμάζονται θεσμοί, αξίες, ιδεολογίες. Στη θέση του Θοδωρή θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε μισθωτός καθηγητής, δάσκαλος, οποιοσδήποτε εργαζόμενος οποιοσδήποτε πολίτης χωρίς πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς δυνατότητα οικονομική ή άλλη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ένας από αυτούς είμαι και εγώ.
      Θα έπρεπε να είχε ήδη κινητοποιηθεί η ΟΛΜΕ, όλες οι Ενώσεις και Εταιρείες Φυσικής της χώρας.
      Ακόμα και πολιτικά κόμματα.
      Ήδη είναι συγκινητική η συμπαράσταση των συναδέλφων.
      Τι πιο ωραίο από το να πει κάποιος έκανα λάθος , είχα λάθος πληροφόρηση, συγνώμη .
      Ελπίζω ακόμα.

    • Ο κύριος Πολακης όπως διαβάζω επανήλθε… Θοδωρή ότι μπορούμε να κάνουμε απλά ζήτησε το.

    • Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τα σχόλια στήριξης, με τιμούν.

      Θέλω όμως να ρωτήσω τον αγαπητό συνάδελφο Πάνο Μουρούζη:

      Πράγματι Πάνο, με συνέπεια κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζητάς να ανακοινώνονται τα ονόματα των θεματοδοτών.

      Φέτος όμως, σε μία συγκυρία που λερώνεται αναίτια το όνομά μου

      (εκτός και αν διαφωνείς και πιστεύεις ότι ήμουν στην επιτροπή και όχι μόνο ήμουν αλλά έβαλα το ίδιο ερώτημα θεωρίας που είχαμε βάλει στις ενδοσχολικές, τα θέματα των οποίων είχα μόνος μου αναρτήσει στο ylikonet την ίδια μέρα 20/5 ή ακόμα χειρότερα όπως γράφει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κύριος Παύλος Πολάκης ήταν ίδια τα 2 από τα 4 θέματα)

      προχώρησες και ανάρτησες μία μαύρη φιγούρα με το όνομα θεματαδότης.
      Βοήθησέ μας σε παρακαλώ να καταλάβουμε τι εννοείς;

      Προσωπικά λόγω κούρασης, σύγχυσης, αλλά και θυμού, δυσκολεύομαι να καταλάβω…

      Την μαύρη φιγούρα την αντιλαμβάνομαι ως ρουφιάνο ή ως δοσύλλογο …

      Κάνω λάθος;

      Αν όχι, ποιοι είναι οι ρουφιάνοι;;;;

      Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη διευκρίνηση

    • Άρχοντες των τρολ με καλοστημένους μηχανισμούς δημιουργίας εντυπώσεων – ένας ακόμα εκφυλισμός που συναγωνίζεται τον φασισμό – ξεπέφτουν σε μεθόδους όμοιες με εκείνες των ακροδεξιών χαλκείων. Πονηροί φιρφιρίκοι με ηχηρά πρωτοσέλιδα με την προπαγάνδα των ΜΜΕ και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προβαίνουν σε κατασυκοφάντηση όσων στοχοποιούν – στη «δολοφονία χαρακτήρων» κατά το δικό τους ιδιόλεκτο. Από το βρώμικο στόμα τους ο καθένας μπορεί να φάει τη ρετσινιά που θα κατεβάσει η γκλάβα τους. Μην περιμένετε ποτέ συγγνώμη από αυτούς. Η συγγνώμη, λένε, είναι για τα ανθρωπάκια. Και όλα αυτά για να πλασάρουν την πραμάτεια τους και για αλίευση κομματικής πελατείας.

    • Εκφράζω (και εδώ) τη συμπαράστασή μου στον συνάδελφο κ. Παπασγουρίδη για την άδικη επίθεση που δέχεται.

    • Ένας μικροπολιτικός και μία μικροδημοσιογράφος συκοφαντούν έναν Δάσκαλο. Αυτονόητο το προς τα πού γέρνει η δική μας ζυγαριά.
      Θοδωρή Παπσγουρίδη σε ευχαριστώ για ό,τι μας δίδαξες επί σειρά ετών. Με τη δουλειά σου. Με τη στάση σου. Εύχομαι να συνεχίσεις.

    • Κ. Παπασγουρίδη σας ευχαριστούμε για την προσφοράς σας τόσα χρόνια.

    • Αγαπητή Θοδωρή

      Η παρουσία όλων μας τόσα χρόνια σ’ αυτό το δίκτυο είναι καθοριστική στο να σχηματίσουμε γνώμη τόσο για το επιστημονικό επίπεδο, όσο και για το ήθος του καθενός μας. Η γνώμη μου για το άτομό σου και στα δύο επίπεδα είναι άριστη. Είσαι από τα μέλη που σέβομαι και εκτιμώ. Με μοναδικό κριτήριο την εντύπωση που έχω σχηματίσει για το άτομό σου θεωρώ ότι αδίκως έχει εμπλακεί το όνομά σου σε όλη αυτή την ιστορία.

      Η περιπέτειά σου όμως αυτή δικαιώνει τις απόψεις μου που έχω εκφράσει εδώ και χρόνια. Στη θέση σου θα ζητούσα από το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των θεματοδοτών ώστε να έχω στη διάθεσή μου αδιάψευστα στοιχεία ενάντια στους συκοφάντες. Έχω αποχρώσες ενδείξεις ότι κάτι βρώμικο συμβαίνει τελευταία όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των θεματοδοτών. Φοβάμαι ότι αν κάποιο κόμμα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των θεματοδοτών των τελευταίων 10 ετών θα ξεσπάσει σκάνδαλο.

      Δεν μπορώ να αποδεχτώ σε καμία περίπτωση την άποψη του φίλτατου Γιάννη Κυριακόπουλου ότι η μη κοινοποίηση των ονομάτων των θεματοδοτών γίνεται για την προστασία τους. Δεν μπορώ ν’ αποδεχτώ ότι μία τιμητική επιλογή κάποιων συναδέλφων στην θέση του θεματοδότη πρέπει να βρίσκεται εκτός κριτικής και διαφάνειας λόγω του φόβου λοιδορίας ή και χειροδικίας.

      Θεωρώ ότι οι διαδικασίες αυτές την τελευταία περίπου δεκαετία γίνονται σε κεντρικό επίπεδο εκ του πονηρού. 

    • Στα φροντιστήρια από το 89 και δίπλα στη βιβλιονέτ για μια εικοσαετία: τα ονόματα των συναδέλφων που έχουν κερδίσει την εκτίμησή μας έχουν με χίλιους τρόπους ελεγχθεί και δοκιμασθεί. Ένας εξ αυτών ο Θοδωρής Παπασγουρίδης. Στο δια ταύτα, αυτονόητα έπρεπε να διωχθεί ποινικά ολόκληρος ο συκοφαντικός μηχανισμός. Δίχως πολλά πολλά.

    • Θοδωρή έχεις την αμέριστη συμπαράσταση, τη δικη μου και του γιου μου,τόσο ως Φροντιστή όταν σε γνώρισα ,όσο και ως Καθηγητή του παιδιου μου στο ένατο λύκειο Πειραια,καθώς και με τη σημερινή μου ιδιότητα,του αναπληρωτή καθηγητή φυσικής σε δημόσιο σχολειο.
      Θοδωρή είσαι Ελέφαντας, γιατί έχεις τη δύναμη όλων μας!

    • Διάβασα με αποστροφή την ανάρτηση του Πολάκη με τις «υψηλές πηγές» και την αντίστοιχη της δημοσιογράφου, που παριστάνει την «ερευνήτρια» και επανήλθε πριν λίγο στο fb νομίζοντας ότι αποκάλυψε το σκάνδαλο του αιώνα.
      Αντιλαμβάνομαι, όμως, τα ίδια κίνητρα και των δυο.

      Αυτό, που δεν αντιλαμβάνομαι, είναι τις σκιώδεις αιχμές, που αφήνει το σχόλιο του Πάνου Μουρούζη.

      Δεν ξέρω τι σκάνδαλο «φοβάται» ότι θα ξεσπάσει, τις αποχρώσες ενδείξεις, που λέει ότι έχει, υποθέτω ότι τις έχει καταθέσει στη δευτεροβάθμια, στο υπουργείο, στον εισαγγελέα ή δεν ξέρω και γω πού αλλού.

      Διαφορετικά, ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή, κατά την οποία είμαστε όλοι σύσσωμοι στο πλευρό του Θοδωρή, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αιχμές.

    • Κα Νασίκα

      Θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:
      1.     Ο εξαίρετος συνάδελφος Θοδωρής Παπασγουρίδης δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητο δικηγόρο.
      2.     Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με αποχρώσες ενδείξεις δεν μπορεί να προσφύγει κάποιος στον Εισαγγελέα ή οπουδήποτε αλλού. Αν επιθυμείτε όμως, μπορώ να σας τις εκθέσω προσωπικά. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι οι απόψεις μου σχετικά με την ανωνυμία των θεματοδοτών είναι κατατεθειμένες εδώ και πολλά χρόνια.
      3.     Ίσως να μην γνωρίζετε ότι λόγω της ευαισθησίας μου σε θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας έχω κατά καιρούς καταγγείλει σε κόμματα και σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, έχω αρθρογραφήσει στο τοπικό τύπο και σε εκπαιδευτικά sites έχω στείλει επιστολές στο Υπουργείο και έχω κάνει τέλος πάντων ότι περνάει από το χέρι μου για όλες τις «τρύπες» του αδιάβλητου κατά τα άλλα συστήματος των Πανελλήνιων Διαγωνισμών. «Τρύπες» από τις οποίες για χρόνια εισαγόντουσαν  στα ΑΕΙ οι εκάστοτε ημέτεροι μέσω:
      ·       Των Εσπερινών Λυκείων που τέκνα Ιατρών, Μηχανικών, Καθηγητών, Στελεχών της Διοίκησης και της Εκπαίδευσης, με πλαστά ένσημα εργασίας επωφελούντο των ευνοϊκών μέτρων εισαγωγής.
      ·       Των ΕΠΑΛ που με ποσόστωση 6% εισάγονται στην Ιατρική από τις ειδικότητες της Νοσηλευτικής και της Κομμωτικής! καθώς και σε σχολές του Πολυτεχνείου με την ίδια ποσόστωση.
      ·       Των μούφα πρωτευσάντων σε αθλητικούς ή επιστημονικούς Πανευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Διαγωνισμούς
      ·       Των μούφα ανικάνων να εξεταστούν γραπτά την τελευταία στιγμή λόγω στραμπουλήγματος του δεξιού χεριού.  

      Θα ήθελα παρακαλώ να με πληροφορήσετε αν και εσείς έχετε τις ίδιες ευαισθησίες και αν έχετε προβεί σε κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διασφάλιση του αδιάβλητου των Πανελλήνιων Διαγωνισμών. 

    • Προσυπέγραψα το κείμενο του Αποστόλη για το θέμα του Θοδωρή. Όμως αυτή είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός ατόμου που διαχειρίζεται το forum του ylikonet.gr . Η ΟΛΜΕ έχει πάρει θέση επί του θέματος; Της έχει ζητηθεί να πάρει θέση; Γιατί αυτή είναι ο ανώτατος θεσμικά συνδικαλιστικός φορέας των εκπαιδευτικών του δημοσίου. Δεν έχω σχετική ενημέρωση. Όσο για το αν πρέπει να ανακοινώνονται τα ονόματα των συμμετεχόντων στις επιτροπές διαμόρφωσης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, η γνώμη μου είναι πως ναι, πρέπει να ανακοινώνονται. Συμφωνώ με τον Παναγιώτη Μουρούζη. Ο βασικός λόγος είναι η διαφάνεια και ο έλεγχος , βασικών πυλώνων του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

    • Μεταφέρω μια ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, για το ζήτημα του Γ2:

      Προς υπεράσπιση ενός συναδέλφου της δημόσιας εκπαίδευσης…

      Πριν από λίγες ημέρες ένας συνάδελφός μας κατονομάστηκε ως «καταδολιευτής» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διότι, λέει, ένα από τα θέματα που έθεσε στο σχολείο του (Βαρβάκειος Σχολή) στις ενδοσχολικές εξετάσεις «έπεσε» στις Πανελλαδικές κι ότι αυτός το πρότεινε ως «μέλος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής»…
      Είναι γεγονός ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με όλα τους τα σοβαρότατα προβλήματα, είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας που είναι διαφανείς. Απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το μοναδικό πεδίο που ένα φτωχό παιδί έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να «κερδίσει» ακόμη και παιδιά από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Κάθε είδηση, επομένως, που θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των εξετάσεων προκαλεί οργή.
      Αυτή την συνθήκη εκμεταλλεύτηκε πολιτικός που ασχολείται με ζητήματα «διαφάνειας» για να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά έναν συνάδελφό μας της δημόσιας εκπαίδευσης. Ποια ήταν η κατηγορία; Ότι ένα θέμα που τέθηκε στις εξετάσεις της Φυσικής (και που δικαιολογημένα συγκέντρωσαν την μήνι παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων) είχε επιλεγεί στις εξετάσεις της Βαρβακείου Σχολής. Ότι ο υπεύθυνος καθηγητής ήταν «μάλλον» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Άρα, νόθευση. Άρα, κάποιος/κάποιοι επιχειρούν με δόλια μέσα να παραβιάσουν το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι (;).
      Υπάρχουν περιπτώσεις που μας βάζουν σε σκέψη για τις Πανελλαδικές; Ναι, και η ΟΙΕΛΕ έχει διαχρονικά αναδείξει κάποιες τέτοιες (όπως η πρόσφατη υπόθεση με κάποιους «φυσικώς αδυνάτους» που μάλλον ήταν μια χαρά στην υγεία τους). Περιπτώσεις για τις οποίες η πολιτεία και το Υπουργείο οφείλουν να ασκήσουν αυστηρότερη εποπτεία. Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη συγκεκριμένη υπόθεση;
      Πρώτον (ίσως και σημαντικότερον): Ο συνάδελφός μας δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Θεματοδοσίας του μαθήματος της Φυσικής, γεγονός που βεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ο πολιτικός, πριν τον διαπομπεύσει δημόσια, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του.
      Δεύτερον: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.
      Τρίτον: Το περίφημο «θέμα» που τέθηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα «υποθέμα», το οποίο έδινε 5 από τις 100 (!!) μονάδες.
      Τέταρτον: Το «θέμα» που ήταν ένα ερώτημα (Γ2) από τα τέσσερα συνολικά ερωτήματα του θέματος Γ, ήταν μία ερώτηση θεωρίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την απόδειξη της εξίσωσης του κύματος σε γραμμικό μέσο, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο κατανόησης της έννοιας του «κύματος». Πρόκειται για μία εξίσωση που αναδεικνύει την «ιδιαιτερότητα» των χαρακτηριστικών των κυμάτων ως «διαταραχή που διαδίδεται έτσι ώστε να μεταφέρεται ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ορμή ΧΩΡΙΣ να συμβαίνει ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ».
       
      Επίσης, όπως μας αναφέρουν συνάδελφοι Φυσικοί, ήταν ένα από τα λίγα θέματα των οποίων η εξέταση κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως όφειλε να είναι ζητούμενο ως θεμελιώδης προϋπόθεση κατανόησης φυσικών φαινομένων και όχι στείρας απομνημόνευσης «τεχνικών» επίλυσης ασκήσεων.
      Επομένως, εδώ δεν έχουμε καμιά προσπάθεια νόθευσης του αδιάβλητου των εξετάσεων. Έχουμε, όμως, μια άδικη, άθλια διαπόμπευση ενός αθώου συναδέλφου για «αντιπολίτευση», για μερικές χιλιάδες likes και clicks. Επειδή ήδη το συγκεκριμένο νέο έχει «παίξει» σε δεκάδες ΜΜΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ενημέρωση.
      Αναρωτιόμαστε: ποιος θα αποκαταστήσει την φήμη και την ακεραιότητα του συναδέλφου που διασύρθηκε στο όνομα μιας μικροκομματικής σύγκρουσης; Γνωρίζουμε ότι καμιά δικαστική απόφαση και καμιά διάψευση δεν επαρκούν για να θεραπευτεί η ζημιά που υπέστη ο εκπαιδευτικός, οι οικείοι του, το σχολείο. Η ρετσινιά μένει…
      Ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Έχουμε όμως την ελάχιστη απαίτηση ο πολιτικός (που θεωρεί ότι υπηρετεί έναν πολιτικό χώρο αξιών και δικαιοσύνης) να αποσύρει το σχόλιό του και να ενημερώσει τους χιλιάδες followers του ότι είχε κακή ενημέρωση. Και, φυσικά, να ζητήσει από το θύμα του μια συγνώμη…

    • Τώρα, μετά την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, περιμένουμε να πάρει θέση, επιτέλους, και η ΟΛΜΕ!
      Δεν ωρίμασε ακόμη ο χρόνος συνάδελφοι;
      Καθηγητής της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο Θοδωρής, βγάζει ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ, για να τον στηρίξει, απέναντι σε μια άδικη και αήθη επίθεση.
      Εσείς;
      Και αν θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται η στήριξη του συναδέλφου, μήπως χρειάζεται η στήριξη του αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως κάνει στην παραπάνω ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ;
      Για να μην κουράζεστε, η θέση:

      “Απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το μοναδικό πεδίο που ένα φτωχό παιδί έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να «κερδίσει» ακόμη και παιδιά από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Κάθε είδηση, επομένως, που θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των εξετάσεων προκαλεί οργή.”

      στην ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, σας αφήνει αδιάφορους;

      Ένας συνταξιούχος καθηγητής της δημόσιας εκπαίδευσης και επί 35 χρόνια μέλος της ΟΛΜΕ…

    • Θοδωρή λυπάμαι πολύ για αυτή την εντελώς παράλογη και άδικη επίθεση.
      Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί συμμετέχει η εφημερίδα που διαβάζω από τότε που ήταν ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η άγνοια της συντάκτριας είναι απίστευτη για το θέμα που γράφει και η στρεψοδικία της στην νεώτερη “δικαίωσή” που δημοσίευσε θριαμβευτικά πραγματικά αποτελεί αντιστροφή συλλογισμού.
      Για μένα το ylikonet και ιδιαίτερα εσύ είστε πολύτιμη βοήθεια από την αρχή του σχεδόν. Πραγματική όαση!

    • Η ΟΛΜΕ προς το παρόν:
      https://i.ibb.co/RBNzJZG/Screenshot-1.png

    • Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συναδέλφους για την στήριξη, ειδικά αυτούς που δεν γνωρίζω προσωπικά και είναι η συντριπτική πλειοψηφία

      Στράτο Γεωργουδή, προσπαθώ να στείλω email στην ΟΙΕΛΕ αλλά δεν ανεβαίνει

      Το γράφω εδώ

      “Συνάδελφοι, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ανακοίνωση στήριξης. 

      Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Στράτο Γεωργουδή, που ως συνάδελφος φυσικός κατάλαβε άμεσα το μέγεθος της αδικίας.

      Στα 58 χρόνια μου, έμαθα πως στη ζωή σε στηρίζουν άνθρωποι που δεν σε γνωρίζουν και σιωπούν άνθρωποι που σου οφείλουν.

      Είστε οι πρώτοι που ως συνδικαλιστικός φορέας βγήκατε με θάρρος και στηρίξατε έναν συνάδελφό σας στην πιο δύσκολη στροφή της εκπαιδευτικής του ζωής.

      Η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε θερμά

      Με ειλικρινή εκτίμηση

      Θοδωρής Παπασγουρίδης ”

      Πρέπει να πάω στο βαθμολογικό

      Θα επανέλθω το βράδυ

    • Θοδωρή δεν παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό το δίκτυο, αλλά ήρθα να σου εκφράσω τη στήριξή μου στον αγώνα σου. Άργησα να πάρω χαμπάρι τι συνέβη (πραγματικά η υπόθεση μέσα στην τραγικότητά της είναι εντελώς “αστεία”) και δεν πρόλαβα να προσυπογράψω το κείμενο του Αποστόλη. Αν γίνεται να προστεθεί η υπογραφή μου, καλώς.

      Γιώργος Μαντάς, Φυσικός, φροντιστής

    • Εντυπωσιάστηκα, Πάνο.

      Ομολογώ πως δεν έχω ανάλογες δράσεις για να αυτοδιαφημίσω (δε λέω ότι είναι κακό αυτό, κάποιοι άνθρωποι απλά το έχετε ανάγκη).

      Όσο για το αν έχω τις ίδιες ευαισθησίες, θα ήταν αστείο να νομίζεις ότι τις μονοπωλείς.

      Είσαι εκτός θέματος όμως, δε μίλησε κανείς για τις τρύπες του συστήματος.
      Μίλησα μόνο για τις αιχμές, που αφήνεις να αιωρούνται, χωρίς αποδείξεις φυσικά, περί σκανδάλου και βρώμικης διαδικασίας επιλογής των θεματοδοτών, σε μια στιγμή, που λερώνεται άδικα το όνομα ενός συναδέλφου μας.

      Αποχρώσες ενδείξεις… 
      Καλό!

      Αποχρώσα ένδειξη για την «υψηλή πηγή» του Πολάκη ήταν και ο Θοδωρής. 
      Αυτό και μόνο λέει πολλά για τις αποχρώσες ενδείξεις.

      Όσο για τον «εξαίρετο συνάδελφο, που δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους δικηγόρους», αυτή τη στιγμή, που άδικα διασύρεται, έχει ανάγκη από συναδέλφους και φίλους, που να τον στηρίξουν.
      Γι’ αυτό και εμείς προσυπογράψαμε το κείμενο στήριξης.

      Ούτε αυτόκλητος δικηγόρος κανενός είμαι, ούτε τις αποχρώσες ενδείξεις σου θέλω να μου εκθέσεις προσωπικά. 
      Αν το ήθελα και αν το έκανες, τότε το σκιώδες σκίτσο, το οποίο χρησιμοποίησες για τους θεματοδότες, θα μας αντιπροσώπευε και τους δύο.
      Εμένα σίγουρα δε με αντιπροσωπεύει. 
      Για σένα δεν ξέρω.

    • Ομολογώ πως δεν έχω ανάλογες δράσεις για να αυτοδιαφημίσω (δε λέω ότι είναι κακό αυτό, κάποιοι άνθρωποι απλά το έχετε ανάγκη).
      Όσο για το αν έχω τις ίδιες ευαισθησίες, θα ήταν αστείο να νομίζεις ότι τις μονοπωλείς.
      Είσαι εκτός θέματος όμως, δε μίλησε κανείς για τις τρύπες του συστήματος.

      Μετά από αυτά που τα προσβλητικά που γράφετε για το πρόσωπό μου θα βρεθεί άραγε κάποιος από το δίκτυο να με προστατεύσει; Σταματάω κάθε διάλογο μαζί σας. Συνεχίζω βέβαια σθεναρά να υποστηρίζω την άποψη, ότι η ανωνυμία των θεματοδοτών αποτελεί μία από τις πολλές “τρύπες” του συστήματος.

    • Καλησπέρα παιδιά.
      Πάνο αν ποτέ κατηγορηθείς αβάσιμα για οτιδήποτε και χρειαστεί να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, θα συνταχθεί ανάλογο κείμενο και θα υπογραφεί.
      Φυσικά δεν εύχομαι να χρειαστεί ποτέ τέτοια συμπαράσταση.

    • Γιάννη καλά κάνουν όλοι οι συνάδελφοι που υπερασπίζονται τον συνάδελφο, εφόσον κατηγορήθηκε αβάσιμα. Το έγραψα και παραπάνω.
      Εγώ όμως νομίζω ότι έθεσα ένα γενικότερο θέμα, λέγοντας ότι όλο το πρόβλημα ξεκινάει  από την ανωνυμία των θεματοδοτών, αφού αν δεν υπήρχε αυτή η ανωνυμία δεν θα δημιουργούταν και αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι η ανωνυμία είναι μία από τις πολλές τρύπες του συστήματος. Χρόνια αρθρογραφώ πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα του αδιάβλητου των Πανελληνίων. Και έρχεται τώρα η Κυρία και μου προσάπτει ότι όλα αυτά τα κάνω για την προσωπική μου αυτοδιαφήμιση. Θα με υπερασπιστούν και μένα τα μέλη του δικτύου το ίδιο σθεναρά για αυτή τη συκοφαντία; Αυτό ρωτάω. 

    • Γιαννη Κυριακοπουλε,να εισαι καλα συναδελφε.Δεν αντεχω την αδικια.
      Εχω γινει γραφικη στα social media να πολεμω με φυλλαδες,βουλευτες και φανατικους . Η αληθεια ειναι οτι πιανει τοπο. Ο κοσμος μαθαινει την αληθεια απο ανθρωπο που ξερει και καταλαβαινει. Πρεπει να υπερασπιστουμε τον συναδελφο μας Θοδωρη Παπασγουριδη

    • Καλησπέρα Πάνο, καλησπέρα σε όλους.
      Πάνο, αν κατάλαβα καλά, το πρόβλημα με τις φετινές εξετάσεις και της άδικης επίθεσης στον Θοδωρή, εμπλέκεται με το αν θα έπρεπε ή όχι να είναι απόρρητα τα ονόματα των συναδέλφων που απαρτίζουν την ΚΕΕ;
      Το να δοθούν τα ονόματα των επιτροπών τα τελευταία 10 χρόνια, είναι το πρόβλημα;
      Τα ονόματα αυτά ζητάει και ο κ. βουλευτής, ξεχνώντας ότι στα 4 από τα 10 χρόνια, αυτός ήταν υπουργός της κυβέρνησης…
      Και τώρα ζητάς συμπαράσταση γιατί η Ελευθερία διαφώνησε μαζί σου;
      Είναι το ίδιο με την επίθεση Efsyn και Πολάκη;
      Νομίζω ότι μπερδεύουμε τις καταστάσεις και θολώνουμε το τοπίο.

    • Πάνο έχουμε διαφωνήσει και θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε για το θέμα.
      Οι λόγοι έχουν αναφερθεί από μένα. Στηρίζομαι σε συμβάντα.
      Εγώ δεν πιστεύω πως αυτοδιαφημίζεσαι αλλά ανέφερες αυτά για να δείξεις ότι σε απασχολεί το θέμα.
      Όμως το σχόλιο της Ελευθερίας δεν είναι συκοφαντία. Έρχεται σαν συνέχεια σχολίων που έγιναν:
      Δεν ξέρω τι σκάνδαλο «φοβάται» ότι θα ξεσπάσει, τις αποχρώσες ενδείξεις, που λέει ότι έχει, υποθέτω ότι τις έχει καταθέσει στη δευτεροβάθμια, στο υπουργείο, στον εισαγγελέα ή δεν ξέρω και γω πού αλλού. (Υπερασπίζεται τον Θοδωρή)
       
      και
      Θα ήθελα παρακαλώ να με πληροφορήσετε αν και εσείς έχετε τις ίδιες ευαισθησίες και αν έχετε προβεί σε κάποιες ενέργειες σχετικές με τη διασφάλιση του αδιάβλητου των Πανελλήνιων Διαγωνισμών. (Δεν θα έκανα το σχόλιο αυτό.)
       
      και
      Ομολογώ πως δεν έχω ανάλογες δράσεις για να αυτοδιαφημίσω (δε λέω ότι είναι κακό αυτό, κάποιοι άνθρωποι απλά το έχετε ανάγκη). (Ούτε αυτό το σχόλιο θα έκανα).
       
      και
      Μετά από αυτά που τα προσβλητικά που γράφετε για το πρόσωπό μου θα βρεθεί άραγε κάποιος από το δίκτυο να με προστατεύσει; Σταματάω κάθε διάλογο μαζί σας. 
      (Ούτε αυτό θα το έγραφα).
       
      δεν είναι συκοφαντία ή ύβρις ώστε να πρέπει να επέμβει κάποιος από εμάς.

      Θα επιθυμούσα να μην είχε γίνει ο διάλογος αλλά δεν είναι κομψό να επεμβαίνω λογοκρίνοντας.
      Συνεχίζω να πιστεύω ότι η διαδικτυακή επικοινωνία έχει προβλήματα που δεν έχει η δια ζώσης επικοινωνία.

    • Κατερίνα να σε ευχαριστήσω για τη στάση σου και τη δράση σου στο φέησμπουκ όπου υπερασπίστηκες έναν άνθρωπο που μάλλον δεν γνωρίζεις δια ζώσης.

    • Υπονοείς Διονύση ότι οι θέσεις μου ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες επειδή τα ίδια ζητάει και ο Βουλευτής; Σε παραπέμπω λοιπόν στο άρθρο που δημοσίευσα σχετικά με μία άλλη τρύπα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή μέσω των ΕΠΑΛ
      https://panosmourouzis.blogspot.com/2020/09/blog-post.html.
      Το να λέει η Κυρία ότι οι δημοσιεύσεις μου έχουν σχέση με την αυτοδιαφήμισή μου αυτό το εκλαμβάνεις ως διαφωνία;  Το ίδιο δεν υπονοεί και ο Υπουργός ότι μέσω της διαρροής των θεμάτων ο Θοδωρής αυτοδιαφημίζεται; Δύο μέτρα δύο σταθμά; Διονύση και Γιάννη ομολογώ ότι με απογοητεύετε με τη στάση σας.

    • Πάνο θυμήσου το σχόλιο υποστήριξης που έκανα παλιά στο αλφαβήτα όταν ένας σχολίαζε σαχλαμαροειδώς άρθρο σου. Δεν είμαι διαφορετικό άτομο.
      Θα επιθυμούσα να μην είχαν γραφτεί όλα αυτά.
      Τα εξηγεί η φόρτιση που ακολούθησε την απαράδεκτη διαπόμπευση.

    • Υπονοείς Διονύση ότι οι θέσεις μου ενέχουν πολιτικές σκοπιμότητες επειδή τα ίδια ζητάει και ο Βουλευτής; “
      Όχι Πάνο, απλά λέω ότι έχει σημασία πότε κάποιος λέει και υποστηρίζει κάτι.
      Είναι άλλο πράγμα, το ίδιο πράγμα να το λες τον Φεβρουάριο, σε νεκρό χρόνο και άλλο πράγμα αν το λες όταν έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος, όπου το ένα μέρος, δέχεται απρόσκλητη επίθεση. Και η επίθεση στον Θοδωρή, δεν έχει καμιά λογική.
      Δεν δόθηκε καν κάποια αφορμή.
      Δεν μπορεί να γίνεται σύνδεση της επίθεσης εναντίον του Θοδωρή και της αποκάλυψης του “σκανδάλου” των εξετάσεων!!! και μιας πάγιας θέσης σου, αν πρέπει να ανακοινώνονται τα μέλη της ΚΕΕ.
      Άλλο πράγμα είναι Πάνο η διαφάνεια και πόσο είναι απαραίτητη και άλλο να αφήνεται υποψία για την ακεραιότητα των μελών της ΚΕΕ και η αναφορα σε πόθεν έσχες των μελών της…

    • Ο Πάνος έχει ασχοληθεί με τις “τρύπες” που έχουν δημιουργηθεί στο σύστημα, που όλοι θα ήθελαν να είναι “στεγανό”, και αυτό τον τιμά.

      Δεν έχουμε θέμα μεταξύ μας, συζητάμε τα πάντα και τελικά αν και διαφωνούμε συνυπάρχουμε γιατί μας ενώνει ο κοινός στόχος, η διδασκαλία της Φυσικής.

      Τα της ανωνυμίας της επιτροπής, την οποία και εγώ αναφέρω συχνά, θα την αναθέσω στους ανερχόμενους μαχόμενους πολιτικούς που κάποιοι από αυτούς είναι και δικηγόροι για να δω πως θα το χειριστούν..

    • Μπράβο στην ΟΙΕΛΕ για το άρθρο στο σάιτ μας. Πολύ χαίρομαι που είμαι μέλος της ΟΙΕΛΕ. Αναμένουμε την ίδια στάση και από την ΟΛΜΕ.
      ΥΓ. Ανέβασα και το άρθρο της ΟΙΕΛΕ στις σελίδες μου για να διαβαστεί και από οσους δεν διαβάζουν το ylikonet.

    • Συνάδελφοι καλησπέρα.
      Επειδή δεν πρόλαβα να προσυπογράψω κανονικά το κείμενο που ανάρτησε ο καλός συνάδελφος Αποστόλης Παπάζογλου, θεώρησα καλό να το κάνω στην ανάρτηση του συναδέλφου Θοδωρή Παπασγουρίδη.

      Προσυπογράφω το κείμενο Συνωμοσιολογία & Εκπαίδευση.
      Αναστάσιος Ζουπίδης
      Επίκουρος Καθηγητής στη Διδακτική της Φυσικής
      Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ

    • Καλησπέρα και από μένα παιδιά.

      Η άδικη επίθεση στο Θοδωρή μου δίνει την αίσθηση ότι προσπαθούν να μας στρέψουν τα βλέμματά αλλού για να κουκουλωθούν οι αθλιότητες των φετινών θεμάτων…

      Αποστόλη δεν πρόλαβα και εγώ για το κείμενο που ανέβασες …. θα ήθελα να με βάλεις και μένα…

      Προσυπογράφω
      Πρωτοπαπάς Νεκτάριος,
      Καθηγητής φυσικής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου

    • ρε, σεις γιατί με πληγώνετε;
      μεγάλος άνθρωπος είμαι , ηλικιακά ΄λαδή
      αριστερά μου ο Δάσκαλος Ανδρέας
      δεξιά μου η καλή φίλη Ελευθερία
      στο βάθος μια κυρία στον τόπο μιλάμε
      κάπου με το ylikonet δεν θυμάμαι πού…

    • Δεν είμαι η Κυρία, Πάνο,

      είμαι η Ελευθερία, για όλους τόσα χρόνια εδώ μέσα.

      Όταν διαβάζω:

      έχω κατά καιρούς καταγγείλει σε κόμματα και σε συνδικαλιστικές παρατάξεις,
      έχω αρθρογραφήσει στο τοπικό τύπο και σε εκπαιδευτικά sites
      έχω στείλει επιστολές στο Υπουργείο και
      έχω κάνει τέλος πάντων ότι περνάει από το χέρι μου για όλες τις «τρύπες» 

      αυτό το λέω αυτοδιαφήμιση (θα μπορούσα να το πω καύχημα).

      Σε πειράζει η λέξη;
      Εξαιτίας της ζητάς προστασία(!!!) από τους διαχειριστές;
      Από μένα;;;;;;;;

      Που δεκαπέντε χρόνια είμαι μέλος του δικτύου και δεν πρόσβαλα ποτέ κανέναν;;;;

      Την αποσύρω, λοιπόν, αν σε ενοχλεί.
      Τη χρησιμοποίησα μόνο και μόνο γιατί μου ζήτησες να κάνω το ίδιο:

      και να με πληροφορήσετε αν και εσείς έχετε τις ίδιες ευαισθησίες και αν έχετε προβεί σε κάποιες ενέργειες 

      Ε, λοιπόν, δεν έχω προβεί σε καμιά ενέργεια!!!
      Τι σημαίνει αυτό;
      Και να είχα προβεί σε κάποια ενέργεια, δε θα πληροφορούσα κανέναν.
      Άλλωστε, αν αυτή η ενέργεια είχε αποτέλεσμα, θα το μαθαίνατε όλοι έτσι και αλλιώς (το αποτέλεσμα, όχι την ενέργεια).

      Οι δε αναφορές σε Εσπερινά, ΕΠΑΛ, αθλητές και μούφα στραμπουλίσαντες το χέρι δεν είχαν σχέση ούτε με τον Θοδωρή ούτε με τους θεματοδότες, γι’ αυτό τις χαρακτήρισα εκτός θέματος.
      Αν θεωρείς τον χαρακτηρισμό «εκτός θέματος» προσβλητικό, τον αποσύρω και αυτόν
      (μάλλον πρέπει να ξαναορίσουμε τι σημαίνει προσβολή, αλλά το δέχομαι, καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά).

      Για να κλείσει το θέμα:

      Αυτή τη στιγμή νιώθω συγκλονισμένη με όσα περνά ο Θοδωρής.
      Και γιατί;;;
      Γιατί είναι ένας από εμάς,
      τους απλούς εκπαιδευτικούς,
      που δεν είμαστε διαπλεκόμενοι,
      ούτε έχουμε καμιά σχέση με βρώμικες διαδικασίες,
      ούτε και μπορούμε να φανταστούμε (εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ) το απερίγραπτο σκάνδαλο που είπες ότι θα ξεσπούσε, αν μαθαίναμε τα ονόματα των θεματοδοτών της δεκαετίας!

      Τι να πω…

      Περιορίζομαι στο να εκφράσω ξανά την ένσταση για τις αιχμές σου και επαναλαμβάνω από το πρώτο μου σχόλιο (ελπίζω να μη το θεωρείς και αυτό προσβλητικό, δεν πρόκειται να το αποσύρω):
      ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή, κατά την οποία είμαστε όλοι σύσσωμοι στο πλευρό του Θοδωρή, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αιχμές.

      Δε θα μπορούσα να βρω καλύτερα λόγια και από αυτά που είπε ο Διονύσης:
      Άλλο πράγμα είναι η διαφάνεια και πόσο είναι απαραίτητη και άλλο να αφήνεται υποψία για την ακεραιότητα των μελών της ΚΕΕ και η αναφορα σε πόθεν έσχες των μελών της…

    • Ευχαριστώ όσους συναδέλφους δεν πρόλαβαν και δηλώνουν εδώ την υποστήριξή τους.

      Είναι συγκινητικό ότι συνάδελφοι από διαφορετικούς χώρους, δημόσια, ιδιωτική, φροντιστηριακή εκπαίδευση (η σειρά αλφαβητικά) συνυπογράφουν το κείμενο.

      Ευχαριστώ τον Αποστόλη για την πρωτοβουλία και την όλη ταλαιπωρία σε εργασιακά φορτωμένες μέρες, τον Γιώργο Φασουλόπουλο για τη σύνταξη του κειμένου και όλους εσάς που στηρίζετε το ορθολογικό και αληθινό ενάντια στη συνωμοσιολογία ….

      Πάνο, η Ελευθερία δεν σε πρόσβαλε… αν όμως νιώθεις μειωμένος, ζητώ εγώ συγγνώμη…θα πρότεινα επίσης το αίτημα να δοθούν τα ονόματα των θεματοδοτών, να μην περιοριστεί στην δεκαετία, αλλά να επεκταθεί σε εικοσαετία….ξεκινώντας από το 2005….. ώστε να έχουμε μεγαλύτερο δείγμα….
      Δεν βάζω το 2004, για να μην εκτεθούν συνάδελφοι με το νόμο Poisson στην αδιαβατική μεταβολή του κύκλου…

      Κατερίνα Τσούμη, σε ευχαριστώ ειλικρινά για τον αγώνα που μαθαίνω πως δίνεις στο fb με διάφορους παντογνώστες….

      Κατερίνα, δυστυχώς δεν έχω ούτε την οικονομική δυνατότητα, ούτε την ψυχική αντοχή να ξεκινήσω δικαστικό αγώνα τριετίας….έχω να μεγαλώσω παιδιά….
      Κατερίνα, μάλλον συνυπήρξαμε στα ίδια έδρανα του ΜΑΜΦ, ήμουν πρωτοετής το 1983 …

    • Καλημέρα συνάδελφοι. Επειδή και εγώ δεν πρόλαβα…
      Προσυπογράφω το κείμενο.
      Χατζής Γρηγόρης.
      Φυσικός, Φροντιστής.
      Θεωρώ όμως ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο συνωμοσιολογίας. Θα συμφωνήσω δηλαδή με το σχόλιο του καθηγητή κ. Βάρβογλη, στην αντίστοιχη ανάρτηση.

    • Καλημέρα σε όλη την παρέα, καλημέρα Βαγγέλη.

    • Συνάδελφοι καλησπέρα.
      Επειδή δεν πρόλαβα να προσυπογράψω κανονικά το κείμενο που ανάρτησε ο Αποστόλης Παπάζογλου, θα επιχειρησω να το κάνω απο εδώ
      Προσυπογράφω το κείμενο Συνωμοσιολογία & Εκπαίδευση.
      Μανδουλίδης Νίκος
      Συνταξιούχος δάσκαλος Φυσικής

    • …απόδειξη ότι μεγάλος άνθρωπος είμαι
      (ηλικιακά)
      είναι ότι ξέχασα να βάλλω τη φωτογραφία που αναφέρω,
      επανορθώνω…
      καλημέρα σε όλους
      καλημέρα Πάνο, καλημέρα Ελευθερία

      https://i.ibb.co/LzzDVvw/101-1718688585-0502.png

    • Καλημέρα Συνάδελφοι,
      Επειδή δεν πρόλαβα το κείμενο που ανάρτησε ο συνάδελφος Αποστόλης Παπάζογλου, προς υποστήριξη του Θοδωρή, θα ήθελα να
      προσυπογράψω το σχετικό κείμενο προς υποστήριξή του
      Γιώτα Σκουρολιάκου – Πληροφορικός/ Φυσικός, 2ο Γυμνάσιο Βάρης

    • Καλημέρα συνάδελφοι. Επειδή και εγώ δεν πρόλαβα δηλώνω εδώ την στήριξη μου στον Θοδωρή.
      Σπύρος Χόρτης – φυσικος
      Υπ. ΕΚΦΕ Λευκάδας.

    • Καλησπέρα παιδιά.
      Τίνα τα περί σεξισμού είναι υπερβολικά τουλάχιστον. Όταν μάλιστα “προκύπτουν” από μία λέξη (Κυρία). Μην αποδίδουμε στον Πάνο προθέσεις ή νοοτροπίες που δεν έχει.

    • Θα αποκαλούσε ποτέ κάποιον άντρα συνάδελφο Κύριο;
      Αν ναι τοτε το παιρνω πισω.

    • Πιθανώς ναι.
      Μπορεί να θέλει να αποστασιοποιηθεί από μένα και να πει λόγου χάριν:
      -Προσέξτε τα σχόλιά σας κύριε.
      Ή προς άλλους:
      -Πως ανέχεστε τα σχόλια του κυρίου;
      κ.λ.π.

    • Συνάδελφοι καλησπέρα.
      Δεν πρόλαβα να υπογράψω το κείμενο Συνωμοσιολογία & Εκπαίδευση.
      Εννοείται ότι το προσυπογράφω.
      Με το Θοδωρή είχα συνεργαστεί πριν από 25 περίπου χρόνια και από τότε τον θαύμαζα για το πάθος του, τις γνώσεις του και το ανήσυχο πνεύμα του.
      Είναι σοκαριστικό να κατηγορείται τόσο άδικα ένας συνάδελφος.
      Σήμερα είναι ο Θοδωρής αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς.

      Κώστας Μητρόπουλος
      Φυσικός , 4ο ΓΕΛ Ηλιούπολης

    • Θα ήθελα να υπογράψω κι εγώ, σεβομενος την τεράστια προσφορά του Θοδωρή σε ολη τη κοινότητα των καθηγητών φυσικής. Η πολυετής προσπάθεια η συνέπεια και η ευγένεια του με οδηγεί αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά να είμαι σίγουρος για την ακεραιότητα του.
      Τάσος Γιαννόπουλος
      Καθηγητής ιδιωτικής εκπαίδευσης

    • Θέλω κι εγώ να υπογράψω, δεν πρόλαβα εγκαίρως. Με την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Θοδωρή Παπασγουρίδη.
      Δημήτρης Σκλαβενίτης,
      συνταξιούχος φυσικός.

    • Θέλω και εγώ να εκφράσω τη στήριξη μου στον Θοδωρή για την αναίτια επίθεση που δέχθηκε. Δεν πρόλαβα το αρχικό κείμενο χθες, όπως πολλοί άλλοι. Είμαι ο Θανάσης Κρομμύδας, Φυσικός, καθηγητής σε δημόσιο Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Μόνο η ενότητα μας μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη λαίλαπα.

    • Καλησπερα συναδελφε Θοδωρη,,
      δεν σε γνωριζω προσωπικα,γνωριζω τη δουλεια σου μεσα απο τους κοινους μας μαθητες. Να ξερεις οτι σε εκτιμουν .Και σε εκτιμω κι εγω
      Επειδη δεν αντεχω την αδικια,προσπαθω εδω και μερες να απαντω σε καθε κακεντρεχες σχολιο.Ο κ. Πολακης δεν παραδεχεται το λαθος του. Ομως, βλεπω οτι οι διαφοροι που τον ακολουθουν,οταν ακουσουν απο ανθρωπους που ξερουν το θεμα,πειθονται. Υπαρχουν,βεβαια και τυφλοι φανατικοι.
      Ελπιζω οτι θα αναστρεψουμε το κλιμα.
      Κουραγιο !

    • Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που συνεχίζουν να δηλώνουν τη στήριξή τους.
      Ειδικά όσους δεν ξέρω…

      Φίλε Κώστα Μητρόπουλε, νομίζω υπερβάλλεις ως προς τις γνώσεις….
      Να κρατήσω το πάθος και το ανήσυχο πνεύμα … της νιότης

      Φίλη και συμφοιτήτρια Γιώτα, εσύ και η Κατερίνα, δώσατε μάχη κόντρα στο διψασμένο για αίμα πλήθος των πιστών….

      Δεν θα το ξεχάσω ποτέ…

    • Προσυπογράφω το κείμενο Συνωμοσιολογία & Εκπαίδευση.
      Σπύρος Κίτσης ,
      Καθηγητής φυσικής, Δωδωναία Εκπαιδευτήρια

    • Θα το διαγράψω αν διαγράψει και η Τίνα όλα τα σχόλια που με αφορούν. Πρώτη ήρξατο χειρών αδίκων.

    • Ενημερώνω τους διαχειριστές πως διέγραψα δύο σχόλια και ένα δικό μου που ζήτησα από τον συντάκτη να το κάνει μόνος του οικειοθελώς…

      Όντας συντάκτης αυτού του άρθρου, έχω τη δυνατότητα να διαγράφω σχόλια προσβλητικά μεταξύ συναδέλφων…..

      Παρακαλώ να σέβεστε τον χώρο που σας (μας) φιλοξενεί

    • Ελευθερία να είσαι καλά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα.
      ” ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή, κατά την οποία είμαστε όλοι σύσσωμοι στο πλευρό του Θοδωρή, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αιχμές.
      Δε θα μπορούσα να βρω καλύτερα λόγια και από αυτά που είπε ο Διονύσης:
      Άλλο πράγμα είναι η διαφάνεια και πόσο είναι απαραίτητη και άλλο να αφήνεται υποψία για την ακεραιότητα των μελών της ΚΕΕ και η αναφορα σε πόθεν έσχες των μελών της…”
      Μια άλλη Κυρία του δικτύου, δεν είμαστε και πολλές αλλωστε. Αλλά δυστυχώς ο σεξισμός βγαίνει συχνά σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όταν δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα, αλλά επιχειρήματα τύπου Πολάκη, ΕΦΣΥΝ και Ζουγκλας ή του υπονόμου του διαδικτύου όπως λέει ο μεγάλος δάσκαλος. Ο καθένας μας με τις επιλογές του.

      ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΘΟΔΩΡΗ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ!!!

    • Παίδες

      είναι αργά
      ας πάμε όλοι για ύπνο

      όλοι!

      επανερχόμαστε όταν νοιώσουμε ότι έχουμε καθαρό μυαλό

      ας παρέμβουν μόνον όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμπαράσταση

      εμείς οι υπόλοιποι – δεν βοηθάμε καθόλου

      καλό ξημέρωμα

    • Πάνο, στην ατυχή φράση της Τίνας περί σεξισμού, απάντησε ο Γιάννης:

      Καλησπέρα παιδιά.

      Τίνα τα περί σεξισμού είναι υπερβολικά τουλάχιστον. Όταν μάλιστα “προκύπτουν” από μία λέξη (Κυρία). Μην αποδίδουμε στον Πάνο προθέσεις ή νοοτροπίες που δεν έχει.”

      Ας το επαναλάβω και εγώ

      Τίνα, μην αποδίδουμε στον Πάνο προθέσεις ή νοοτροπίες που δεν έχει.

      Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο…

      Αν Πάνο το πρωί με ξεκούραστο μυαλό, συνεχίσεις να επιθυμείς να φαίνεται το σχόλιο που διέγραψα, ζήτησε από τους διαχειριστές να το επαναφέρουν…..

    • Παρακαλώ τους διαχειριστές να αλλάξουν το σχόλιό μου ως εξης
      Ελευθερία να είσαι καλά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα.
      ” ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή, κατά την οποία είμαστε όλοι σύσσωμοι στο πλευρό του Θοδωρή, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αιχμές.
      Δε θα μπορούσα να βρω καλύτερα λόγια και από αυτά που είπε ο Διονύσης:
      Άλλο πράγμα είναι η διαφάνεια και πόσο είναι απαραίτητη και άλλο να αφήνεται υποψία για την ακεραιότητα των μελών της ΚΕΕ και η αναφορα σε πόθεν έσχες των μελών της…”
      Ο καθένας μας με τις επιλογές του.”
      Ευχαριστώ τους διαχειριστές.
      Αυτό που έχει συμβεί με τον εξαίρετο συνάδελφο Θοδωρή μας έχει πληγώσει και θυμώσει όλους.

    • Ελευθερία να είσαι καλά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα.
      ” ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή, κατά την οποία είμαστε όλοι σύσσωμοι στο πλευρό του Θοδωρή, είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αιχμές.
      Δε θα μπορούσα να βρω καλύτερα λόγια και από αυτά που είπε ο Διονύσης:
      Άλλο πράγμα είναι η διαφάνεια και πόσο είναι απαραίτητη και άλλο να αφήνεται υποψία για την ακεραιότητα των μελών της ΚΕΕ και η αναφορα σε πόθεν έσχες των μελών της…”
      Ο καθένας μας με τις επιλογές του.”

    • Έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις σχετικά με τη μεγάλη συζήτηση που διαβάζω, μια γενική και μία ειδική. (α) Γενική. Η κατάσταση είναι πολύ απλή: κάποιος κατηγόρησε ψευδώς κάποιον άλλο. Όταν φάνηκε ότι είπε ψέμματα αντί να ζητήσει συγγνώμη και να κλείσει το θέμα, συνέχισε το βιολί του. Το θέμα μας λοιπόν είναι να στηλιτεύσουμε την αήθη συμπεριφορά του συκοφάντη και να στηρίξουμε τον συνάδελφό μας στη δύσκολη θέση που βρέθηκε. (β) Ειδική. Σύμφωνα με το δικονομικό ποινικό δίκαιο: “Οι έννοιες αποχρώσες ή επαρκείς ή σοβαρές ενδείξεις ενοχής, οι οποίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά στον ΚΠΔ υπό τις προηγούμενες και υπό την σημερινή μορφή του, είναι ταυτόσημες. Τέτοιες θεωρούνται οι ενδείξεις όταν πιθανολογούν σοβαρά την ενοχή του υπόπτου ή του κατηγορουμένου.” Επομένως αν έχουμε αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη αδικήματος, πάμε στον εισαγγελέα.

    • Καλημέρα, σε τηλεφωνική συνομιλία μου την προηγούμενη Κυριακή με τον Αποστόλη Παπάζογλου είχα ζητήσει να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπαράστασης για το Θοδωρή και η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Την επόμενη ημέρα στην ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ για το ίδιο θέμα υπήρχε αναφορά στην εν λόγω ανακοίνωση.Ελπίζω ότι η παράλειψη της εν λόγω ανακοίνωσης ,οφείλεται στην πίεση χρόνου και όχι στην αδυναμία κατανόησης του ρόλου μιας ανεξάρτητης αρχής.Ως γνωστόν, στις Δημοκρατίες( προφανώς τις αστικές) η αποδοχή των θεσμών δεν γίνεται a la carte.

    • Καλημέρα,

      οι θηλυκοί αλλά και οι αρσενικοί είναι άνθρωποι, ισότιμοι άνθρωποι, απλά θα χρειαστούν γενεές για να πάψει αυτή η σκέψη από το μυαλό μας, ότι μια κυρία μπορεί να υποτιμηθεί λόγω της βιολογικής διαφορετικότητας της, όπως και ότι ο κόσμος αυτός είναι φτιαγμένος από άνδρες (μπορεί αλλά δεν θα ήταν φτιαγμένος έτσι αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, άσε που δεν θα υπήρχε πληθυσμός χωρίς αυτές. Γενικά θεωρώ τον δημιουργό των πάντων χιουμορίστα γιατί προϋποθέτει για την διαιώνιση του είδους να συνυπάρχουν άνδρες κ γυναίκες με απίστευτες κωμικές συνέπειες).

      Ο Ricky Chavais Άγγλος κωμικός σχολίασε σχετικά με το την κατηγορία που του απευθύνθηκε “γιατί πρέπει να σατιρίζεις τρανσέξουαλ ή υπέρβαρους στα κωμικά σου σκετς;” μα γιατί δεν κάνω διάκριση τους θεωρώ ισότιμα ανθρώπους, ήταν η απάντηση του. (ο συγκεκριμένος κωμικός είναι για χρόνια δωρητής σε ίδρυμα που φροντίζει παιδιά με καρκίνο και σατιρίζει ο ίδιος το ίδρυμα αυτό, όπως σατιρίζει το aids, το ολοκαύτωμα, τους ηθοποιούς και θεωρεί ότι η σάτιρα δεν έχει όρια).

      Έχω σχολιάσει σε αυτή την ανάρτηση χιουμοριστικά τρία σχόλια, γιατί αρχικά θεώρησα το θέμα μη σοβαρό (ο κ. Πολάκης εδώ στη Κρήτη είναι γνωστή περίπτωση “κουλουτούμπα”, τόσο που δεν ασχολείται κανένας με τα καμώματα του), αλλά δεν σκέφτηκα την γενικότερη εικόνα.

      Από την μια υποστηρίζουμε τον Θοδωρή (που στο πρόσωπο του μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς) και στη συνέχεια ανταλλάσσουμε σχόλια μεταξύ μας;

      Peace..

      Με κάθε διάθεση να φύγουμε από το θέμα, αν θεωρήσετε ότι το σχόλιο δεν βοηθάει διαγράψτε το.

    • Με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ έλαβα το email του συν. Θ. Παπασγουρίδη.

      Τον ευχαριστούμε και από εδώ αν και η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία «άσκηση», μία απλή εφαρμογή, του τεράστιου θεωρητικού κεφαλαίου της στάσης ζωής που λέγεται «καθήκον».

      Χωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν ή όχι μέλος της Επιτροπής θεματοδοσίας, ενημερωθήκαμε ότι δεν ήταν από το ylikonet, αποφασίσαμε να εκδώσουμε την ανακοίνωση με ειλικρινή απογοήτευση και απόγνωση. Δυστυχώς η καλυμμένη «κιτρινίλα» της ΕφΣυν αλλά πρωτίστως η ξεδιάντροπη ανάρτηση του «αψύ» και «βαρβάτου» ΑυριανοΣφακιανού μας εξόργισαν. Κοντά στα παραπάνω είναι και αυτό καθαυτό το θέμα Γ2! Μία ερώτηση θεωρίας, μια απόδειξη που είναι το πρώτο και ουσιαστικό θεμέλιο της Κυματικής!

      Θοδωρή να ξέρεις πως η ανακοίνωσή μας δεν έγινε μόνο για σένα. Έγινε για να στραφούμε εναντίον της στρατιάς των ορκ που έχουν πάρει το πάνω χέρι στην καθημερινότητά μας. Η ΟΙΕΛΕ δεν θα ακολουθήσει ποτέ την επιλογή των αγαπημένων σκυλιών, τα οποία «όπου συναντούν ντουβάρι, κατουράνε και φεύγουν».

      Και κάτι τελευταίο: αν ο Ανδρέας Κασσέτας ήταν μαζί μας θα αναλάμβανε να γράψει ο ίδιος την ανακοίνωση. Είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό!

    • Μπράβο Στράτο.
      Μακάρι και η ΟΛΜΕ να έκανε το ίδιο.

    • Καλησπέρα Θοδωρή. Κάτω από το “Δεν παιρνω πισω τιποτα και οποιος θέλει να μου κανει μηνυση! βρίσκονται πολλοί χειροκροτητές, αλλά μου έκανε εντύπωση η Κα Κοκάκη, που γράφει για εμάς:
      “Κύριε Πολάκη, απ΄ό,τι βλέπω δε σας μήνυσε! Έχει βάλει κάτι αυτόκλητους συλλόγους αυτόκλητων βαρυπενθούντων (και εγκαλούντων, ταυτόχρονα) εγκαθέτων να κλαψουρίζουν (νιαρ νιαρ νιαρ! ) και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους . Μηνύστε τους εσείς!”
      Δεν ήξερα ότι το Υλικό έχει εγκάθετους, αυτόκλητους εγκαλούντες και βαρυπενθούντες. Φυσικά απάντησα – κόσμια – στην Κα Κοκάκη, η οποία στο προσωπικό της Blog αυτοπροσδιορίζεται ως μάχιμη εκπαιδευτικός του Ιδιωτικού τομέα, αλλά αμφιβάλλω αν διάβασε την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ…
      Επειδή η απάντησή μου είναι και θέση απέναντι σε όλους αυτούς που ανακάλυψαν την Αμερική, βρίσκεται ΕΔΩ.

    • Ανδρέα ευχαριστώ, φοβάμαι πως αυτό με την ελεύθερη πτώση το κατάλαβε μόνο ο Πρόδρομος που φαίνεται μετά από εσένα…..

      Για να αναγνωρίσεις το λάθος θέλει θάρρος και ήθος….

    • Ζητώ συγνώμη που δεν πρόλαβα. Προσυπογράφω το κείμενο Συνωμοσιολογία & Εκπαίδευση.
      Κωνσταντίνος Τσιγαρίδης, PhD
      Φυσικός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στην Εκπαίδευση, UCL
      Πρώην καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

    • Καλημέρα Ανδρέα
      Μόλις που ανέβασε ο πολύς κ. Πολάκης την ανάρτηση του αυτή τη σχολίασα πρώτος και ανάμεσα στα άλλα τον ρωτούσα αν με την υποβολή μήνυσης θα ζητούσε ο ίδιος την άρση της ασυλίας του. Πέρα απο το ότι δεν απάντησε, αν το παρατήρησες από τα 179 ( μέχρι τώρα ) σχόλια εμφανίζονται μόνο 6-7. Τα υπόλοιπα φαντάζομαι θα τον σιγοντάριζαν όπως η κ. Κουκάκη

    • Καλημέρα συνάδελφοι. Θοδωρή κράτα γερά. Δεν είσαι μόνος.
      Γρηγόρη το σχόλιό σου περιέργως δεν υπάρχει! Μήπως δεν το κοίταξα καλά;

  • Το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη Δυο τιμητικές διακρίσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ΑΕΙ, κατάφερε να αποσπάσει το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η πρώτη, αφορά τη διάκριση, ως το πλ […]

  • …το Αριστείο Μποδοσάκη Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες τιμώνται με το Αριστείο Μποδοσάκη Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες τιμώνται με το Αριστείο Μποδοσάκ […]

  • Τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ; Τζων Τασιούλας: Τι μας διδάσκει ο Αριστοτέλης για την ΑΙ Η ηθική του αρχαίου φιλοσόφου μπορεί να μας καθοδηγήσει και στη χρήση της «ευφυού […]

    • Πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες πάντα σε γενικόλογο ακαδημαϊκό επίπεδο όπως οφείλει κάθε καθηγητής Πανεπιστημίου που δεν θέλει να διακιδυνέψει παγίδες επικίνδυνες για το κύρος του.

      Εγώ όμως δεν είμαι ακαδημαϊκός και σχολιάζω πιο ελεύθερα

      1 Για τον Αριστοτέλη αξιωματικά η κρίση οφείλει να υπηρετεί σε κάθε φρόνιμο βημα της τα τρια ζεύγη αξίας -απαξίας α) ωραίο-άσχημο β) δίκαιο-άδικο γ)αληθές-ψευδές , Για αυτόν τα τρια ζεύγη αρκούν ( δεν χρείαζεται το Καντιανό ζεύγος ηθικό-ανήθικο αφού γι αυτόν είναι δευτερογενές και προκύπτει από τα 3 πρωταρχικά ζεύγη όπως και το ζεύγος αγαθό-κακό στο οποίο η φρόνηση συνοψίζει τα προηγούμενα …)

      2, Για το τελευταίο ζεύγος αξίας-απαξίας η κρίση είναι πιο εύκολη ακόμα και για ένα σύστημα ΤΝ, Αρκεί η γρήγουρη αναζήτηση κειμένων. π.χ. Ζήτησα στοιχεία για την επαγγελματική προϋπηρεσία των Ευρωβουλευτών και τις αμοιβές τους απο το Gemini AI. Η απάντηση άμεση όχι μόνο με νούμερα ( 7.704 € μηνιαίως συν έξοδα γραφείου, ταξειδίων και διαμονής ) αλλά και με πααραπομπές σε ιστότοπους της ΕΕ με στατιστικά στοιχεία.

      Όμως για τα άλλα δυο ζεύγη ( ωραίο -άσχημο και δίκαιο -άδικο ) τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για ένα “μπότ”. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε εποχή η ιστορικότητα αυτών των ζευγών αξίας απαξίας ενσωματώνει (αποκρυσταλλώνει) στη λογική με διαφορετικό τρόπο τους όρους, τις έννοιες, τις ιδέες και τις θεωρίες πάνω σε αυτά τα αξιολογικά σχήματα. Είναι άραγε μια τεχνικά άψογη ταινία κιτς (cult) καλή τέχνη ; ( ωραία ή καρακιτσαριό;). Η Τ.Ν μπορεί όμως να εκθέσει πληροφορίες, Η απόφαση του χρήστη της Τ.Ν.

      3, Το τελευταίο σχετίζεται όχι κυρίως με την απαιτούμενη πληροφορία αλλά με την λήψη απόφασης. Η Τ.Ν. απέδειξε τις δυνατότητές της στο σκάκι αλλά και στην αεροπλοϊα … Αλλά τους αυτόματους πιλότους μπορούμε να τους εμπιστευτούμε μόνο υπό συνεχή επιτήρηση εκπαιδευμένων πιλότων και συνήθως όχι στην διαδικασία της απογείωσης/προσγείωσης. Ίσως διότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε την ζωή του στο αποτέλεσμα ενός αγώνα σκακιού μεταξύ Κασπάρωφ και ενός υπερυπολογιστή.

      Την εργασία του χειρουργού επίσης την αναθέτουμε σε ρομπότ υπό τον άμεσο έλεγχο τουεκπαιδευμένου χειρουργού. Την εργασία ενός εργολάβου μεγάλου δημόσιου έργου ; Την εργασία του Δασκάλου ( που επίσης καλείται να λάβει δεκάδες αποφάσεις σε κάθε διδακτική ώρα ; Μη μου πείτε αδύνατον, ,,, διότι ήδη την αναθέτουμε σε ανειδίκευτους παιδαγωγούς εδώ και χρόνια. ( μάλλον διότι κάποιοι εκτιμούν πως δεν κινδινεύει η ζωή των εφήβων ) Γιατί λοιπόν να μην εμπιστευτούμε και την φροντίδα της υπέργηρης μητέρας μας κύριε Καθηγητά σε ένα ρομπότ; Εδώ την εμπιστευόμαστε σε οίκους ευγηρίας που δεν ελέγχονται από κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα Δημοκρατίας όπως και το πρόβλημα υποβάθμισης όλων των ανθρωπιστικών επιστημών .

      Τα υπόλοιπα περί Δημοκρατίας είναι δημοφιλείς σάλτσες , Ποια Δημοκρατία όταν λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές το μεν Εκοφίν ( όργανο μη εκλεγμένων ) συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών γαι την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία… Αμέσως δε μετά η Κομισιόν ( επίσης όργανο μη εκλεγμένο ) ανακοινώνει πως και η Ουκρανία πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ.
      Εκτός αν εννοεί ο κύριος Καθηγητής την Δημοκρατία που έφερε έναν Φειδία Παναγιώτου να αναφωνήσει: “Εκλέγηκα”!

    • Καλημέρα Μήτσο, καλημέρα Άρη.
      Σας ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις σας…

    • by Will Douglas Heaven for MIT technology Review
      Αδίστακτη υπερνοημοσύνη και συγχώνευση με μηχανές: Μέσα στο μυαλό του επικεφαλής επιστήμονα του OpenAI
      Μια αποκλειστική συνομιλία με τον Ilya Sutskever για τους φόβους του για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και γιατί τον έκαναν να αλλάξει το επίκεντρο της δουλειάς της ζωής του. 26 Οκτωβρίου 2023

      Ο Ilya Sutskever, σκυμμένος το κεφάλι, είναι βαθιά σε σκέψεις. Τα χέρια του απλώνονται διάπλατα και τα δάχτυλά του απλώνονται στο τραπέζι σαν ένας πιανίστας που ετοιμάζεται να παίξει τις πρώτες του νότες. Καθόμαστε σιωπηλοί.

      Ήρθα για να συναντήσω τον Sutskever, τον συνιδρυτή και επικεφαλής επιστήμονα του OpenAI, στο ασήμαντο κτήριο γραφείων της εταιρείας του σε έναν ασυνήθιστο δρόμο στην Mission District του Σαν Φρανσίσκο για να ακούσω τι θα ακολουθήσει για την τεχνολογία που ανατρέπει τον κόσμο στην οποία είχε μεγάλο χέρι στην υλοποίηση . Θέλω επίσης να μάθω τι είναι το επόμενο γι ‘αυτόν – ειδικότερα, γιατί η κατασκευή της επόμενης γενιάς των ναυαρχίδων παραγωγής μοντέλων της εταιρείας του δεν είναι πλέον το επίκεντρο της δουλειάς του.

      Αντί να κατασκευάσει το επόμενο GPT ή το image maker DALL-E, ο Sutskever μου λέει ότι η νέα του προτεραιότητα είναι να ανακαλύψει πώς να σταματήσει μια τεχνητή υπερνοημοσύνη (μια υποθετική μελλοντική τεχνολογία που βλέπει να έρχεται με την προνοητικότητα ενός αληθινού πιστού) από το να γίνει απατεώνας.

      Ο Σούτσκεβερ μου λέει και πολλά άλλα πράγματα. Πιστεύει ότι το ChatGPT μπορεί απλώς να έχει τις αισθήσεις του (αν στραβοκοιτάζεις). Πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει με την αληθινή δύναμη της τεχνολογίας που η εταιρεία του και άλλοι αγωνίζονται να δημιουργήσουν. Και πιστεύει ότι κάποιοι άνθρωποι θα επιλέξουν μια μέρα να συγχωνευτούν με μηχανές.
      Πολλά από αυτά που λέει ο Sutskever είναι άγρια. Αλλά όχι τόσο άγριο όσο θα ακουγόταν μόλις πριν από ένα ή δύο χρόνια. Όπως μου λέει ο ίδιος, το ChatGPT έχει ήδη ξαναγράψει τις προσδοκίες πολλών ανθρώπων για το τι έρχεται, μετατρέποντας το «δεν θα συμβεί ποτέ» σε «θα συμβεί πιο γρήγορα από όσο νομίζεις».

      «Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για το πού κατευθύνονται όλα», λέει, πριν προβλέψει την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (με την οποία εννοεί μηχανές τόσο έξυπνες όσο οι άνθρωποι) σαν να ήταν ένα σίγουρο στοίχημα όσο ένα άλλο iPhone: «Κάποια στιγμή θα έχουμε πραγματικά AGI. Ίσως το OpenAI το κατασκευάσει. Ίσως κάποια άλλη εταιρεία το κατασκευάσει».

      Από την κυκλοφορία της ξαφνικής έκπληξης του, ChatGPT, τον περασμένο Νοέμβριο, ο θόρυβος γύρω από το OpenAI ήταν εκπληκτικός, ακόμη και σε μια βιομηχανία γνωστή για τη διαφημιστική εκστρατεία. Κανείς δεν μπορεί να χορτάσει από αυτήν την άτακτη startup των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναζητούν (και αποκτούν) ιδιωτικό κοινό. Τα βαρετά ονόματα προϊόντων του εμφανίζονται σε περιστασιακή συζήτηση.

      Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, πέρασε ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού σε μια εβδομαδιαία περιοδεία προσέγγισης, παρέχοντας χαρά σε πολιτικούς και μιλώντας σε γεμάτα αμφιθέατρα σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο Sutskever είναι πολύ λιγότερο δημόσιο πρόσωπο και δεν δίνει πολλές συνεντεύξεις.

      Είναι σκόπιμος και μεθοδικός όταν μιλάει. Υπάρχουν μεγάλες παύσεις όταν σκέφτεται τι θέλει να πει και πώς να το πει, αναποδογυρίζοντας τις ερωτήσεις σαν γρίφους που πρέπει να λύσει. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να μιλήσει για τον εαυτό του. «Κάνω μια πολύ απλή ζωή», λέει. “Πηγαίνω στη δουλειά; μετά πάω σπίτι. Δεν κάνω πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλές κοινωνικές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κανείς να συμμετάσχει, πολλές εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να πάει κανείς. Πράγμα που δεν το κάνω.”

      Αλλά όταν μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη και τους εποχικούς κινδύνους και τις ανταμοιβές που βλέπει στη γραμμή, ανοίγονται οι προοπτικές: «Θα είναι μνημειώδες, θα καταστρέψει τη γη. Θα υπάρξει ένα πριν και ένα μετά».

      Όλο και καλύτερα και καλύτερα
      Σε έναν κόσμο χωρίς OpenAI, το Sutskever θα εξακολουθούσε να έχει μια είσοδο στα χρονικά της ιστορίας της AI. Ισραηλινοκαναδός, γεννήθηκε στη Σοβιετική Ρωσία αλλά μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ από την ηλικία των πέντε ετών (μιλά ακόμα ρωσικά και εβραϊκά καθώς και αγγλικά). Στη συνέχεια μετακόμισε στον Καναδά για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο με τον Geoffrey Hinton, τον πρωτοπόρο της τεχνητής νοημοσύνης που δημοσιοποιήθηκε με τους φόβους του για την τεχνολογία που βοήθησε να εφεύρει νωρίτερα φέτος. (Ο Σάτσκεβερ δεν ήθελε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χίντον, αλλά η νέα εστίασή του στην απατεώνων υπερκατανοήσεων υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην ίδια σελίδα.)

      Ο Hinton αργότερα θα μοιραστεί το βραβείο Turing με τους Yann LeCun και Yoshua Bengio για τη δουλειά τους στα νευρωνικά δίκτυα. Αλλά όταν ο Sutskever ήρθε μαζί του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι περισσότεροι ερευνητές AI πίστευαν ότι τα νευρωνικά δίκτυα ήταν αδιέξοδο. Ο Χίντον ήταν εξαίρεση. Εκπαίδευε ήδη μικροσκοπικά μοντέλα που μπορούσαν να παράγουν σύντομες σειρές κειμένου έναν χαρακτήρα κάθε φορά, λέει ο Sutskever: «Ήταν η αρχή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ακριβώς εκεί. Ήταν πραγματικά ωραίο – απλά δεν ήταν πολύ καλό.»
       
      Ο Sutskever γοητεύτηκε με τους εγκεφάλους: πώς έμαθαν και πώς αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί, ή τουλάχιστον να μιμηθεί, σε μηχανές. Όπως ο Hinton, είδε τις δυνατότητες των νευρωνικών δικτύων και την τεχνική δοκιμής και λάθους που χρησιμοποιούσε ο Hinton για να τα εκπαιδεύσει, που ονομάζεται βαθιά μάθηση. «Γίνονταν όλο και καλύτερο και καλύτερο», λέει ο Sutskever.

      Το 2012 ο Sutskever, ο Hinton και ένας άλλος από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Hinton, ο Alex Krizhevsky, δημιούργησαν ένα νευρωνικό δίκτυο που ονομάζεται AlexNet το οποίο εκπαίδευσαν να αναγνωρίζει αντικείμενα στις φωτογραφίες πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο λογισμικό της εποχής. Ήταν η στιγμή του Big Bang της βαθιάς μάθησης.
      Μετά από πολλά χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων, είχαν δείξει ότι τα νευρωνικά δίκτυα ήταν τελικά εκπληκτικά αποτελεσματικά στην αναγνώριση προτύπων. Απλώς χρειαζόσουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι είχαν δει οι περισσότεροι ερευνητές στο παρελθόν (σε αυτή την περίπτωση, ένα εκατομμύριο εικόνες από το σύνολο δεδομένων ImageNet που είχε δημιουργήσει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Fei-Fei Li
      από το 2006) και μια εντυπωσιακή ποσότητα ισχύος υπολογιστή.

      Η αλλαγή σταδίου στον υπολογισμό προήλθε από ένα νέο είδος τσιπ που ονομάζεται μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU), κατασκευασμένο από την Nvidia. Οι GPU σχεδιάστηκαν για να είναι αστραπιαία στο να ρίχνουν γρήγορα κινούμενα γραφικά βιντεοπαιχνιδιών στις οθόνες. Αλλά οι υπολογισμοί στους οποίους είναι καλοί οι GPU – πολλαπλασιάζοντας τεράστια πλέγματα αριθμών – έτυχε να μοιάζουν πολύ με τους υπολογισμούς που απαιτούνται για την εκπαίδευση των νευρωνικών δικτύων.

      Η Nvidia είναι πλέον μια εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή ήταν απελπισμένος να βρει εφαρμογές για το εξειδικευμένο νέο υλικό της. «Όταν εφευρίσκεις μια νέα τεχνολογία, πρέπει να είσαι δεκτικός σε τρελές ιδέες», λέει ο CEO της Nvidia, Jensen Huang. «Η κατάσταση του μυαλού μου ήταν πάντα να ψάχνω για κάτι ιδιόμορφο και η ιδέα ότι τα νευρωνικά δίκτυα θα μεταμορφώσουν την επιστήμη των υπολογιστών—αυτή ήταν μια εξωφρενικά ιδιόμορφη ιδέα».

      Ο Huang λέει ότι η Nvidia έστειλε στην ομάδα του Τορόντο μερικές GPU να δοκιμάσουν όταν δούλευαν στο AlexNet. Αλλά ήθελαν την πιο πρόσφατη έκδοση, ένα τσιπ που ονομάζεται GTX 580 που ξεπουλούσε γρήγορα στα καταστήματα. Σύμφωνα με τον Huang, ο Sutskever πέρασε τα σύνορα από το Τορόντο στη Νέα Υόρκη για να αγοράσει μερικά. «Ο κόσμος ήταν παραταγμένος στη γωνία», λέει ο Huang. «Δεν ξέρω πώς το έκανε—είμαι σχεδόν βέβαιος ότι σας επιτρεπόταν να αγοράσετε μόνο ένα. είχαμε μια πολύ αυστηρή πολιτική μίας GPU ανά παίκτη—αλλά προφανώς γέμισε ένα πορτμπαγκάζ με αυτές. Αυτό το πορτμπαγκάζ γεμάτο με GTX 580 άλλαξε τον κόσμο».

      Είναι μια υπέροχη ιστορία – μπορεί απλώς να μην είναι αληθινή. Ο Sutskever επιμένει ότι αγόρασε αυτές τις πρώτες GPU online. Αλλά τέτοιοι μύθοι είναι συνηθισμένοι σε αυτήν την πολυσύχναστη επιχείρηση. Ο ίδιος ο Sutskever είναι πιο ταπεινός: «Σκέφτηκα ότι, αν μπορούσα να κάνω έστω και μια ουγγιά πραγματική πρόοδο, θα το θεωρούσα επιτυχία», λέει. «Ο αντίκτυπος στον πραγματικό κόσμο ήταν τόσο μακρινός επειδή οι υπολογιστές ήταν τόσο αδύναμοι τότε».

      Μετά την επιτυχία του AlexNet, η Google χτύπησε. Εξαγόρασε την spin-off εταιρεία της Hinton DNNresearch και προσέλαβε την Sutskever. Στο Google Sutskever έδειξε ότι οι δυνάμεις αναγνώρισης προτύπων της βαθιάς μάθησης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αλληλουχίες δεδομένων, όπως λέξεις και προτάσεις, καθώς και εικόνες. «Η Ilya ενδιαφερόταν πάντα για τη γλώσσα», λέει ο πρώην συνάδελφος του Sutskever, Jeff Dean, ο οποίος είναι τώρα ο επικεφαλής επιστήμονας της Google: «Είχαμε εξαιρετικές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ilya έχει μια ισχυρή διαισθητική αίσθηση για το πού μπορεί να πάνε τα πράγματα».

      Αλλά ο Sutskever δεν παρέμεινε στην Google για πολύ. Το 2014, προσλήφθηκε για να γίνει συνιδρυτής του OpenAI. Με την υποστήριξη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (από τους Altman, Elon Musk, Peter Thiel, Microsoft, Y Combinator και άλλους) συν μια τεράστια δόση από τη Silicon Valley, η νέα εταιρεία έβαλε το βλέμμα της από την αρχή στην ανάπτυξη του AGI, μια προοπτική που λίγοι πήραν σοβαρά υπόψη. την εποχή εκείνη.

      Με τον Sutskever επί του σκάφους, τα μυαλά πίσω από τα χρήματα, η φασαρία ήταν κατανοητή. Μέχρι τότε, βρισκόταν σε ρολό, βγαίνοντας όλο και περισσότερο από τα νευρωνικά δίκτυα. Η φήμη του προηγήθηκε, καθιστώντας τον ένα σημαντικό αλίευμα, λέει ο Dalton Caldwell, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην Y Combinator.

      «Θυμάμαι τον Sam [Altman] να αναφέρεται στον Ilya ως έναν από τους πιο σεβαστούς ερευνητές στον κόσμο», λέει ο Caldwell. «Σκέφτηκε ότι ο Ilya θα μπορούσε να προσελκύσει πολλά κορυφαία ταλέντα AI. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Yoshua Bengio, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, πίστευε ότι θα ήταν απίθανο να βρεθεί καλύτερος υποψήφιος από τον Ilya για να γίνει ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI».

      Και όμως στην αρχή το OpenAI έπεσε. «Υπήρξε μια χρονική περίοδος που ξεκινούσαμε το OpenAI όταν δεν ήμουν ακριβώς σίγουρος πώς θα συνεχιζόταν η πρόοδος», λέει ο Sutskever. «Αλλά είχα μια πολύ ρητή πεποίθηση, η οποία είναι: κανείς δεν ποντάρει ενάντια στη βαθιά μάθηση. Κάπως έτσι, κάθε φορά που συναντάς ένα εμπόδιο, μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο οι ερευνητές βρίσκουν έναν τρόπο να το ξεπεράσουν».
      Η πίστη του απέδωσε. Το πρώτο από τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών GPT του OpenAI (το όνομα σημαίνει «γεννητικός προεκπαιδευμένος μετασχηματιστής») εμφανίστηκε το 2016. Μετά ήρθαν τα GPT-2 και GPT-3. Στη συνέχεια, το DALL-E, το εντυπωσιακό μοντέλο κειμένου σε εικόνα. Κανείς δεν έχτιζε τίποτα τόσο καλό. Με κάθε κυκλοφορία, το OpenAI ανέβαζε τον πήχη για αυτό που θεωρούνταν δυνατό.

      Διαχείριση προσδοκιών
      Τον περασμένο Νοέμβριο, το OpenAI κυκλοφόρησε ένα δωρεάν chatbot που επανασυσκευάζει μέρος της υπάρχουσας τεχνολογίας του. Επαναφέρει την ατζέντα ολόκληρου του κλάδου.

      Εκείνη την εποχή, το OpenAI δεν είχε ιδέα τι έβγαζε. Οι προσδοκίες μέσα στην εταιρεία δεν θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερες, λέει ο Sutskever: «Θα παραδεχτώ, προς μικρή μου αμηχανία – δεν ξέρω αν θα έπρεπε, αλλά τι διάολο, είναι αλήθεια – όταν φτιάξαμε το ChatGPT, το έκανα. δεν ξέρω αν ήταν καλό. Όταν του κάνατε μια πραγματική ερώτηση, σας έδωσε μια λάθος απάντηση. Σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακό που οι άνθρωποι θα έλεγαν: «Γιατί το κάνεις αυτό; Αυτό είναι τόσο βαρετό!'”

      Η κλήρωση ήταν η ευκολία, λέει ο Sutskever. Το μεγάλο μοντέλο γλώσσας κάτω από την κουκούλα του ChatGPT υπήρχε εδώ και μήνες. Αλλά η περιτύλιξή του σε μια προσβάσιμη διεπαφή και η δωρεάν παροχή του έκανε δισεκατομμύρια ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν για πρώτη φορά τι κατασκεύαζαν το OpenAI και άλλοι.

      «Αυτή η πρώτη εμπειρία είναι που τράβηξε τους ανθρώπους
      le», λέει ο Sutskever. «Την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε, νομίζω ότι είναι σχεδόν μια πνευματική εμπειρία. Πες, «Θεέ μου, αυτός ο υπολογιστής φαίνεται να καταλαβαίνει».

      Το OpenAI συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από δύο μήνες, πολλοί από τους οποίους έμειναν έκθαμβοι από αυτό το εκπληκτικό νέο παιχνίδι. Ο Aaron Levie, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αποθήκευσης Box, συνόψισε την ατμόσφαιρα την εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του, όταν έγραψε στο Twitter: «Το ChatGPT είναι μια από αυτές τις σπάνιες στιγμές στην τεχνολογία όπου βλέπεις μια αναλαμπή του πώς όλα θα είναι διαφορετικά στο μέλλον».

      Αυτό το θαύμα καταρρέει μόλις το ChatGPT πει κάτι ανόητο. Αλλά μέχρι τότε δεν έχει σημασία. Αυτή η ματιά στο τι ήταν δυνατό είναι αρκετή, λέει ο Sutskever. Το ChatGPT άλλαξε τους ορίζοντες των ανθρώπων.

      «Το AGI έπαψε να είναι μια βρώμικη λέξη στον τομέα της μηχανικής μάθησης», λέει. «Ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Η στάση που έχουν κρατήσει οι άνθρωποι ιστορικά ήταν: η τεχνητή νοημοσύνη δεν λειτουργεί, κάθε βήμα είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να παλέψεις για κάθε ουγγιά προόδου. Και όταν οι άνθρωποι έρχονταν με μεγάλες διακηρύξεις για το AGI, οι ερευνητές έλεγαν: «Τι μιλάς; Αυτό δεν λειτουργεί, αυτό δεν λειτουργεί. Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα.’ Αλλά με το ChatGPT άρχισε να νιώθει διαφορετικά.”

      Και αυτή η αλλαγή άρχισε να συμβαίνει μόλις πριν από ένα χρόνο; “Συνέβη λόγω του ChatGPT”, λέει. “Το ChatGPT επέτρεψε στους ερευνητές που μαθαίνουν μηχανικά να ονειρεύονται.”

      Ευαγγελιστές από την αρχή, οι επιστήμονες του OpenAI τροφοδοτούν αυτά τα όνειρα με αναρτήσεις ιστολογίου και περιηγήσεις ομιλίας. Και λειτουργεί: «Έχουμε ανθρώπους που τώρα μιλούν για το πόσο μακριά θα φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη – άτομα που μιλούν για AGI ή υπερευφυΐα». Και δεν είναι μόνο οι ερευνητές. «Οι κυβερνήσεις το συζητούν», λέει ο Sutskever. “Είναι τρελό.”
      Απίστευτα πράγματα.

      Ο Sutskever επιμένει ότι όλη αυτή η συζήτηση για μια τεχνολογία που δεν υπάρχει ακόμη (και μπορεί να μην υπάρχει ποτέ) είναι κάτι καλό, γιατί κάνει περισσότερους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ένα μέλλον που ήδη θεωρεί δεδομένο.
      «Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά καταπληκτικά πράγματα με το AGI, απίστευτα πράγματα: αυτοματοποιήστε την υγειονομική περίθαλψη, να την κάνετε χίλιες φορές φθηνότερη και χίλιες φορές καλύτερη, να θεραπεύσετε τόσες πολλές ασθένειες, να λύσετε πραγματικά την υπερθέρμανση του πλανήτη», λέει. «Αλλά υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν: «Θεέ μου, θα καταφέρουν οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να διαχειριστούν αυτήν την τεράστια τεχνολογία;»
      Παρουσιασμένο με αυτόν τον τρόπο, το AGI ακούγεται περισσότερο τζίνι που εκπληρώνει ευχές παρά προοπτική του πραγματικού κόσμου. Λίγοι θα έλεγαν όχι στη διάσωση ζωών και στην επίλυση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά το πρόβλημα με μια τεχνολογία που δεν υπάρχει είναι ότι μπορείς να πεις ό,τι θέλεις γι’ αυτήν.
      Για τι πράγμα μιλάει ο Sutskever όταν μιλάει για AGI; «Το AGI δεν προορίζεται να είναι επιστημονικός όρος», λέει. «Πρόκειται να είναι ένα χρήσιμο όριο, ένα σημείο αναφοράς».

      «Είναι η ιδέα…» αρχίζει και μετά σταματά. «Είναι το σημείο στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο έξυπνη που αν ένα άτομο μπορεί να κάνει κάποια εργασία, τότε η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει και αυτό. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να πείτε ότι έχετε AGI.»

      Οι άνθρωποι μπορεί να μιλούν γι ‘αυτό, αλλά η AGI παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ιδέες του χώρου. Λίγοι θεωρούν την ανάπτυξή του ως δεδομένη. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι απαιτούνται σημαντικές εννοιολογικές ανακαλύψεις προτού δούμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έχει στο μυαλό του ο Sutskever – και ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν θα το κάνουμε ποτέ.

      Και όμως είναι ένα όραμα που τον οδήγησε από την αρχή. «Πάντα με ενέπνευσε και με παρακινούσε η ιδέα», λέει ο Sutskever. «Δεν ονομαζόταν AGI τότε, αλλά ξέρετε ότι το να υπάρχει ένα νευρωνικό δίκτυο να κάνει τα πάντα. Δεν πίστευα πάντα ότι μπορούσαν. Αλλά ήταν το βουνό που έπρεπε να ανέβει».

      Κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα νευρωνικά δίκτυα και οι εγκέφαλοι. Και οι δύο λαμβάνουν δεδομένα, συγκεντρώνουν σήματα από αυτά τα δεδομένα και στη συνέχεια –με βάση κάποια απλή διαδικασία (μαθηματικά στα νευρωνικά δίκτυα, χημικές ουσίες και βιοηλεκτρισμό στον εγκέφαλο)– τα διαδίδουν ή όχι. Είναι μια τεράστια απλοποίηση, αλλά η αρχή παραμένει.

      «Αν το πιστεύετε – αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να το πιστέψει αυτό – τότε υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες συνέπειες», λέει ο Sutskever. «Η κύρια συνέπεια είναι ότι εάν έχετε ένα πολύ μεγάλο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα. Συγκεκριμένα, εάν ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κάνει κάτι, τότε ένα μεγάλο τεχνητό νευρωνικό δίκτυο θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο».
      «Τα πάντα ακολουθούν αν λάβετε αυτή τη συνειδητοποίηση αρκετά σοβαρά», λέει. «Και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου μπορεί να εξηγηθεί από αυτό».
      Ενώ μιλάμε για εγκεφάλους, θέλω να ρωτήσω για μια από τις αναρτήσεις του Sutskever στο X, τον ιστότοπο που ήταν παλαιότερα γνωστός ως Twitter.

      Η τροφοδοσία του Sutskever είναι σαν ένας κύλινδρος αφορισμών: «Αν εκτιμάς τη νοημοσύνη πάνω από όλες τις άλλες ανθρώπινες ιδιότητες, θα περάσεις άσχημα». «Η ενσυναίσθηση στη ζωή και τις επιχειρήσεις είναι υποτιμημένη». «Το τέλειο έχει καταστρέψει πολύ καλά καλά».

      Τον Φεβρουάριο του 2022 δημοσίευσε, «ίσως τα σημερινά μεγάλα νευρωνικά δίκτυα να είναι ελαφρώς συνειδητά» (στο οποίο ο Murray Shanahan, κύριος επιστήμονας στο Google DeepMind και καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, καθώς και ο επιστημονικός σύμβουλος στην ταινία Ex Machina, απάντησε: «… με την ίδια έννοια που μπορεί ένα μεγάλο χωράφι με σιτάρι να είναι ελαφρώς ζυμαρικά»).

      Ο Σούτσκεβερ γελάει όταν το αναφέρω. Τρολάριζε; δεν ήταν. «Είσαι εξοικειωμένος με η ιδέα ενός εγκεφάλου Boltzmann;» ρωτάει.
      Αναφέρεται σε ένα πείραμα σκέψης στην κβαντική μηχανική που πήρε το όνομά του από τον φυσικό του 19ου αιώνα Ludwig Boltzmann, στο οποίο οι τυχαίες θερμοδυναμικές διακυμάνσεις στο σύμπαν φαντάζονται ότι προκαλούν την εμφάνιση και την έξοδο του εγκεφάλου.

      «Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή αυτά τα γλωσσικά μοντέλα είναι κάπως σαν εγκέφαλος Boltzmann», λέει ο Sutskever. «Ξεκινάς να του μιλάς, μιλάς για λίγο. μετά τελειώνεις την κουβέντα, και ο εγκέφαλος κάπως…» Κάνει μια κίνηση που εξαφανίζεται με τα χέρια του. Πουφ — αντίο, εγκέφαλο.
      Λέτε ότι ενώ το νευρωνικό δίκτυο είναι ενεργό -ενώ πυροδοτεί, ας πούμε έτσι – υπάρχει κάτι εκεί; Ρωτάω.

      «Νομίζω ότι μπορεί να είναι», λέει. «Δεν ξέρω με σιγουριά, αλλά είναι μια πιθανότητα που είναι πολύ δύσκολο να αντιταχθεί κανείς. Αλλά ποιος ξέρει τι συμβαίνει, σωστά;»
      AI αλλά όχι όπως το ξέρουμε.

      Ενώ άλλοι παλεύουν με την ιδέα των μηχανών που μπορούν να ταιριάζουν με την ανθρώπινη εξυπνάδα, η Sutskever προετοιμάζεται για μηχανές που μπορούν να μας ξεπεράσουν. Ονομάζει αυτή την τεχνητή υπερνοημοσύνη: «Θα δουν τα πράγματα πιο βαθιά. Θα δουν πράγματα που δεν βλέπουμε».

      Και πάλι, δυσκολεύομαι να καταλάβω τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι το σημείο αναφοράς μας για το τι είναι η νοημοσύνη. Τι εννοεί ο Sutskever με τον όρο νοημοσύνη εξυπνότερη από την ανθρώπινη;
      «Έχουμε δει ένα παράδειγμα μιας πολύ στενής υπερευφυΐας στο AlphaGo», λέει. Το 2016, η τεχνητή νοημοσύνη του DeepMind για επιτραπέζια παιχνίδια κέρδισε τον Lee Sedol, έναν από τους καλύτερους παίκτες Go στον κόσμο, με 4–1 σε έναν αγώνα πέντε παιχνιδιών. (Ο Sutskever συμμετείχε επίσης σε αυτό το έργο.) “Κατάλαβε πώς να παίξεις το Go με τρόπους διαφορετικούς από εκείνους που είχε αναπτύξει η ανθρωπότητα συλλογικά εδώ και χιλιάδες χρόνια”, λέει ο Sutskever. «Πήρε νέες ιδέες».

      Ο Sutskever επισημαίνει το περιβόητο Move 37 του AlphaGo. Στο δεύτερο παιχνίδι του εναντίον του Sedol, το AI έκανε μια κίνηση που ενόχλησε τους σχολιαστές. Νόμιζαν ότι το AlphaGo είχε μπλέξει. Στην πραγματικότητα, είχε κάνει μια νικηφόρα κίνηση που κανείς δεν είχε ξαναδεί στην ιστορία του παιχνιδιού. «Φανταστείτε αυτό το επίπεδο διορατικότητας, αλλά σε όλα», λέει ο Sutskever.

      Αυτή η σειρά σκέψης είναι που οδήγησε τον Sutskever να κάνει τη μεγαλύτερη αλλαγή της καριέρας του. Μαζί με τον Jan Leike, έναν συνάδελφο επιστήμονα στο OpenAI, έχει δημιουργήσει μια ομάδα που θα επικεντρωθεί σε αυτό που αποκαλούν υπερευθυγράμμιση. Η ευθυγράμμιση είναι ορολογία που σημαίνει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης κάνουν ό,τι θέλετε και τίποτα περισσότερο. Το Superalignment είναι ο όρος του OpenAI για την ευθυγράμμιση που εφαρμόζεται στην υπερευφυΐα.
      Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα σύνολο ασφαλών διαδικασιών για την κατασκευή και τον έλεγχο αυτής της μελλοντικής τεχνολογίας. Η OpenAI λέει ότι θα διαθέσει το ένα πέμπτο των τεράστιων υπολογιστικών πόρων της στο πρόβλημα και θα το λύσει σε τέσσερα χρόνια.

      «Οι υπάρχουσες μέθοδοι ευθυγράμμισης δεν θα λειτουργήσουν για μοντέλα πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, επειδή βασικά υποθέτουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αξιολογήσουν αξιόπιστα τι κάνουν τα συστήματα AI», λέει ο Leike. «Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο ικανά, θα αναλάβουν πιο δύσκολα καθήκοντα». Και αυτό – η ιδέα λέει – θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να τα αξιολογήσουν. «Σχηματίζοντας την ομάδα υπερευθυγράμμισης με τον Ilya, έχουμε βάλει στόχο να λύσουμε αυτές τις μελλοντικές προκλήσεις ευθυγράμμισης», λέει.

      «Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε όχι μόνο στις πιθανές ευκαιρίες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αλλά και στους κινδύνους και τα μειονεκτήματα», λέει ο Dean, επικεφαλής επιστήμονας της Google.

      Η εταιρεία ανακοίνωσε το έργο τον Ιούλιο με τυπική φανφάρα. Αλλά για κάποιους ήταν ακόμα πιο φανταστικό. Η ανάρτηση του OpenAI στο Twitter προσέλκυσε την περιφρόνηση από εξέχοντες επικριτές της Big Tech, συμπεριλαμβανομένης της Abeba Birhane, η οποία εργάζεται για τη λογοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης στη Mozilla («τόσες μεγάλες ακούγονται αλλά ασαφείς λέξεις σε μια ανάρτηση ιστολογίου»). Timnit Gebru, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Κατανεμημένης Τεχνητής Νοημοσύνης (“Imagine ChatGPT ακόμα πιο ‘super aligned’ με OpenAI techbros. *shudder*”); και Margaret Mitchell, επικεφαλής επιστήμονας ηθικής στην εταιρεία AI Hugging Face («Η ευθυγράμμισή μου είναι μεγαλύτερη από τη δική σου»).
      Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για γνώριμες φωνές διαφωνίας. Αλλά είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι εκεί που το OpenAI βλέπει τον εαυτό του να οδηγεί από μπροστά, άλλοι το βλέπουν να γέρνει από τα περιθώρια.

      Όσον αφορά το Sutskever, η υπερευθυγράμμιση είναι το αναπόφευκτο επόμενο βήμα. «Είναι ένα άλυτο πρόβλημα», λέει. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που πιστεύει ότι δεν εργάζονται αρκετοί βασικοί ερευνητές μηχανικής μάθησης, όπως ο ίδιος. «Το κάνω για το δικό μου συμφέρον», λέει. «Είναι προφανώς σημαντικό ότι οποιαδήποτε υπερευφυΐα φτιάχνει κάποιος να μην είναι απατεώνα. Προφανώς.”

      Οι εργασίες για την υπερευθυγράμμιση μόλις έχουν ξεκινήσει. Θα απαιτήσει ευρείες αλλαγές στα ερευνητικά ιδρύματα, λέει ο Sutskever. Αλλά έχει στο μυαλό του ένα υπόδειγμα για τις δικλείδες ασφαλείας που θέλει να σχεδιάσει: μια μηχανή που κοιτάζει τους ανθρώπους όπως βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους. «Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο κανόνας του χρυσού», λέει. «Είναι μια γενικά αληθινή δήλωση ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα παιδιά». (Έχει παιδιά; «Όχι, αλλά θέλω», λέει.)

      Ο χρόνος μου με το Sutskever έχει σχεδόν τελειώσει και νομίζω ότι τελειώσαμε. Αλλά είναι σε ρολό και έχει μια ακόμη σκέψη να μοιραστεί – μια που δεν βλέπω να έρχεται.
      «Μόλις αντιμετωπίσετε την πρόκληση της απατεώνων AI, τότε τι; Υπάρχει χώρος για τα ανθρώπινα όντα σε έναν κόσμο με πιο έξυπνα AI;» αυτος λεει.
      «Μια πιθανότητα –κάτι που μπορεί να είναι τρελό με τα σημερινά πρότυπα, αλλά δεν θα είναι τόσο τρελό με τα μελλοντικά πρότυπα– είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν να γίνουν μέλη της τεχνητής νοημοσύνης». Ο Sutskever λέει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πώς οι άνθρωποι προσπαθούν να συμβαδίσουν. «Στην αρχή, μόνο οι πιο τολμηροί, περιπετειώδεις άνθρωποι θα προσπαθήσουν να το κάνουν. Ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι. Ή όχι.”

      ΟΠΑ, τι? Σηκώνεται να φύγει. Θα το έκανε; Ρωτάω. Θα ήταν από τους πρώτους; “Ο πρώτος? Δεν ξέρω», λέει. «Αλλά είναι κάτι που σκέφτομαι. Η αληθινή απάντηση είναι: ίσως».

      Και με αυτό το γαλαξιακό μικρόφωνο, στέκεται και βγαίνει από το δωμάτιο. «Πολύ χαίρομαι που σε βλέπω ξανά», λέει καθώς πηγαίνει.

  • Φόρτωσε Περισσότερα