web analytics

Νίκος Τζογανάκης

  • Μια διάσπαση σωματιδίου σε μαγνητικό πεδίο   Στο σχήμα φαίνεται η τομή ΑΒΓΔ ενός ομογενούς μαγνητικού πεδίου, η ένταση του οποίου είναι κάθετη στο επίπεδο της σελίδας με μέτρο Β=0,01Τ, σχ […]

    • Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά.
      Αρχίζοντας τον “νέο κύκλο“, ας ξεκινήσουμε με μια επαναληπτική άσκηση, αφιερωμένη στους δύο διαχειριστές μας, στον Βασίλη και στον Αποστόλη. Σιδεροκέφαλοι παιδιά!
      ΥΓ.
      Νομίζω ότι ήρθε και η στιγμή να σταματήσω το ανέβασμα αρχείων doc. Είμαστε πλέον μακριά από το 2003, αλλά και αν ακόμη κάποιος φίλος χρησιμοποιεί το Word 2003, θα χρησιμοποιεί την προσθήκη για να ανοίγει αρχεία docx.

    • Ω!
      Πολύ ωραία η άσκηση, εξαιρετική η αναλυτική λύση, ξεχωρίζω το ιι ερώτημα.
      Δυναμική η επιστροφή.

    • Καλημέρα παιδιά. Διονύση την περίμενα πώς και πώς τη στιγμή που θα ανέβαζες κάτι. Πλήρης διερευνήσεων, άρα εξαιρετική! Ευχαριστώ στο βαθμό που μου αναλογεί για την αφιέρωση.
      Υ.Γ. Πολλοί κύκλοι κλείνουν μαζί (βλέπε αρχεία doc). Κάτσε να χωνέψουμε τον πρώτο 🙂

    • Καλημέρα Διονύση
      χρόνια πολλά με υγεία.
      Λες στην εκφώνηση ότι το σωματίδιο Χ βγαίνει από το σημείο Α κάθετα στην πλευρά ΑΒ.
      Το κάθετα χρειάζεται ως δεδομένο? Αφού βγαίνει από το Α δεν πρέπει η υ να είναι κάθετη στην ΑΒ? Που πρέπει να αποδειχθεί?
      Και τότε επομένως R=α/2
      Ή μάλλον αποδεικνύουμε ότι R=α/2 άρα υ κάθετη στην ΑΒ

    • Καλημέρα παιδιά.
      Κώστα, Αποστόλη και Γιώργο σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Γιώργο, ας δούμε την εικόνα:
      https://dmarg02.files.wordpress.com/2023/04/34ceb4.jpg
      Δεν θα μπορούσε το φορτίο να έχει αυτήν την ταχύτητα φτάνοντας στο Α, οπότε το κέντρο του κύκλου να είναι το σημείο Μ και η ακτίνα μεγαλύτερη από α/2;

      • Διονύση αυτή την εικόνα <έβλεπα>
        Στο ορθογώνιο τρίγωνο ΑΜΝ που σχηματίζεται
        ΑΜ = R
        MN =R – α/2
        ΑΝ = α/2
        Πυθαγόρειο και βγαίνει R = α/2
        Δηλ ΜΝ = 0 Μ ταυτίζεται με Ν. υ κάθετη στην ΑΜ Επομένως κάθετη στην πλευρά ΑΒ

      • Να προσθέσω ότι αν ο μαθητής κάνει το παραπάνω σχήμα, θα πρέπει στη συνέχεια να προσδιορίσει το κέντρο Μ. Και τότε θα .., καταλήξει ότι το κέντρο πηγαίνει στο μέσον της ΑΒ, οπότε Γιώργο θα επιβεβαιωθεί, αυτό που γράφεις.
        Αλλά αυτό πάει μακριά την ιστορία και δεν ήθελα να περπατήσουμε αυτό τον δρόμο στην παρούσα ανάρτηση…

    • Καλημέρα Διονύση.
      Διάσπαση …ευτυχώς σε άσκηση και μάλιστα λογικά απαιτητική.
      Συνηθίζω το κέντρο να το βρίσκω από την τομή της μεσοκαθέτου στην γνωστή χορδή ΑΚ και της καθέτου στην αρχική δεδομένη ταχύτητα οπότε πράγματι δεν είναι απαραίτητο να δοθεί η καθετότητα στην ΑΒ, όμως η σκέψη του συγγραφέα (!) ήταν να μην σκοτουριάσει το λύτη μαθητή, διατηρώντας την ενέργειά του για τα παρακάτω .
      Διονύση πρέπει να γίνει μια αλλαγή ή στη λύση ή στην εκφώνηση των ερωτημάτων 2 και 3 . Είδα αρα διαγράφω
      Μια απορία που έχω γιατί μάλλον κάτι δεν βλέπω καλά στη λύση …”που φαίνεται ότι τα φορτία των σωματιδίων Χ και Υ είναι αντίθετα ;”
      Να είσαι πάντα καλά

    • Καλό μεσημέρι Παντελή και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Για τα φορτία έχω δώσει στην εκφώνηση:
      «σωματίδια- θραύσματα» Χ–, Υ+ και Ζ,
      δηλαδή δίνω τα φορτία των Χ και Υ και τα υπόλοιπα τα αφήνω να προκύψουν…

    • Διονύση καλημέρα. Όμορφη. Μηπως θα επρεπε να λεει η εκφώνηση οτι το φορτιο του Χ ειναι ισο με το φορτίο του ηλεκτρονίου;

    • Καλό μεσημέρι Γιώργο.
      Δεν είναι αρκετός ο συμβολισμός Χ–;

    • Παντελή, τι το θέλεις το σωματίδιο Θ;
      Αν σου πω δηλαδή ότι είναι ένα νετρόνιο το οποίο διασπάται σε ένα ηλεκτρόνιο, ένα πρωτόνιο και ένα νετρίνο, θα προσφέρει κάτι στην άσκηση;
      Και αν δεν είναι ένα νετρόνιο, αλλά ένα Κ-μεσόνιο, το οποίο δίνει ηλεκτρόνιο και π-μεσόνιο;
      Απλά προσπάθησα να δώσω γράμματα-σύμβολα Παντελή, τα οποία να μην παραπέμπουν κάπου συγκεκριμένα.

      • Διονύση
        σκεφτόμουνα αν μπορούσα να πω εδώ για ανιό και κατιόν
        οπότε μόλις έψαξα ορισμό και είδα πως τα ιοντα είναι άτομα η συγκροτήματα ατόμων από τα οποία έχουν αφαιρεθεί η προστεθεί e…
        Σ’ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις

    • Καλησπέρα Διονύση. Μια φορά διαχειριστής, πάντα διαχειριστής. Όμως εσύ επέλεξες την αλλαγή σε αντίθεση με κάποιους γνωστούς μου – χρόνια διευθυντές – που επιστρέφουν ακούσια στην τάξη…μετά τις νέες τοποθετήσεις.
      Καλό ξεκίνημα στον Αποστόλη και το Βασίλη.
      Επανήλθες με ένα εξαιρετικό επαναληπτικό θέμα, που περιέχει τις δύο αρχές διατήρησης ορμής και φορτίου με ολίγη κβαντική. Μου άρεσε πολύ το ερώτημα (ii).
      Από βδομάδα η αξιοποίησή της.

  • Ένας κύκλος κλείνει… Συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια από την στιγμή δημιουργίας του δικτύου «Υλικό Φυσικής- Χημείας». Όλο αυτό το διάστημα την ευθύνη της λειτουργ […]

    • Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.
      Το παραπάνω κείμενο δίνει απαντήσεις στους φίλους, οι οποίοι ρωτούσαν τι γίνεται το τελευταίο διάστημα στο δίκτυο.
      Κάθε γέννα είναι δύσκολη και συνοδεύεται από …πόνους.
      Αλλά όταν όλα τελειώνουν με τον ερχομό μιας νέας ζωής, η ανακούφιση πρώτα και η χαρά στη συνέχεια, ξεπερνούν τους πόνους της γέννας!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Διονύση για την μεγάλη σου προσφορά στην Εκπαίδευση και στους Φυσικούς ( και όχι μόνον). Καλή επιτυχία στους νέους διαχειριστές της σελίδας.
      Το Υλικονετ είναι πολύτιμο για όλους μας και θα συνεχίζουμε να το στηρίζουμε.

    • Ευχαριστώ για τις υπέροχες καθημερινές εκδρομές, μαζί με τον πρωινό καφέ, στη Φυσική και τη Διδακτική της τα τελευταία 14 χρόνια

      Σιδεροκέφαλοι οι άξιοι νέοι πλοηγοί σ’ αυτό το ταξίδι

      Ευχές να μην τελειώσει!

    • Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εύχομαι να είσαι πάντα καλά.

    • Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

      Διονύση τελικά το αποφάσισες…. Θέλω να σε ευχαριστήσω για τα όσα μας έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια! Θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις στο κείμενο σου. Το ylikonet μας έδωσε πολύτιμη βοήθεια – γνώση όλα αυτά τα χρόνια, μας έφερε πιο κοντά με ανθρώπους που είχαν και έχουν ένα μεράκι για την Φυσική. Η σκυτάλη περνά σε αξιόλογους συναδέλφους! Όμως το σίγουρο είναι ότι κάτι άλλαξε… Θέλω να πιστεύω ότι θα βρίσκεσαι πάντα εδώ με έναν άλλο τρόπο με μια άλλη ίσως ματιά! Ήσουν, είσαι και θα είσαι πάντα χρήσιμος και πάντα βοηθός σε όλους μας!

      Προσωπικά σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!

      Αποστόλη και Βασίλη εύχομαι ό, τι το καλύτερο!

    • Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους. Οι κύκλοι από τη φύση τους κλείνουν και στο κλείσιμο έρχονται αναπόφευκτα και οι απολογισμοί. Αυτά τα 14 χρόνια, το Υλικό πρόσφερε απλόχερα σε όποιον το χρειαζόταν, με τον Διονύση να είναι στις επάλξεις καθημερινά, να το στηρίζει με όλους τους τρόπους και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλους εκείνους, που για διάφορους λόγους προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν πολλές φορές τις συζητήσεις εκτρέποντας τα πράγματα σε κατευθύνσεις, οι οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον αμηχανία.
      Το υλικονέτ συνεχίζει φυσικά να είναι ο Διονύσης, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς για όσα μας δίδαξε και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Ευχαριστώ και όλους τους πρωτεργάτες – και ξέρουμε καλά όλοι ποιοι είναι – αλλά και όλα τα μέλη, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει πράξη το “Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…”. Από το μετερίζιμι μου θα συνεχίσω να προσπαθώ, με όλες τις ανεπάρκειές μου, ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη παρακαταθήκη που έχει δημιουργήσει το δίκτυό μας.

    • Διονύση σου χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!

    • Σε ευχαριστώ πολύ. Ανεκτίμητη η συνεισφορά σου για τη διάδοση της Φυσικής σκέψης.
      Εύχομαι τα καλύτερα στους νέους διαχειριστές.

    • ομότιμος υλικονετιστής ακόμη και αν δεν υπάρχει ως τίτλος, θα πρέπει να εφευρεθεί…

    • Διονύση σε ευχαριστούμε για την συνολική καθοδήγηση και πορεία που χαρτογραφήσες ως captain-Ylikonet, μπράβο για την δύναμη και τις ιδέες σου και σε ευχαριστώ και προσωπικά για την αποδοχή του υλικού μου – καλή αρχή στην νέα σου θέση και καλή αρχή στους νέους πλοηγούς Βασίλη και Αποστόλη!

    • Διονύση σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες εδώ. Το σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσεις να είσαι εδώ! Καλή συνέχεια στον Αποστόλη και το Βασίλη.

    • Ευχαριστούμε πολύ Διονύση για όλη την προσφορά (η οποία θα συνεχίσει από άλλο πόστο αυτή τη φορά). Καλορίζικοι οι νέοι διαχειριστές.

    • Διονύση καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Ήταν μεγάλο το τόλμημα του ylikonet και ακόμα μεγαλύτερο η διαχείρησή του η οποία σε δικαίωσε. Μας πρόσφερε και μας προσφέρει πολλά . Το ζω όπως τότε που ήμασταν φοιτητές και συζητούσαμε στα σκαλάκια του Φυσικείου, στο αμφιθέατρο αλλα και στα καφενεδάκια. Να είσαι πάντα καλά και να ανεβάζεις τις τόσο χρήσιμες και διδακτικές αναρτήσεις σου. Καλη δύναμη στον Βασίλη και Αποστόλη που αναλαμβάνουν την συνέχεια του ylikomet.

    • Ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς Διονύση. Είσαι (μαζί και με την υπόλοιπη εκλεκτή ομάδα του χώρου) δάσκαλός μου όλο αυτό το διάστημα. Η προσφορά σου είναι ανεκτίμητη!
      Είναι εντυπωσιακό, ότι σχεδόν κάθε μέρα, βρίσκω μία καινούργια ιδέα στο Yliko!

      Τα διαπιστευτήρια τόσο του Αποστόλη, όσο και του Βασίλη, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την επιτυχή συνέχιση και εξέλιξη του χώρου! Καλή συνέχεια!

    • Ήσουν το πρώτο πρωτόνιο. Με το θετικό σου φορτίο, μέσα σ’ ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο μας παράσυρες στον κύκλο σου. Και οι κύκλοι δεν κλείνουν. Θα συνεχίσουμε να στροβιλιζόμαστε μαζί σου. Σ’ ευχαριστούμε.

    • ε, όχι εις την ν+ν!
      ναι, κανονικό όχι, απόλυτο όχι!
      επειδή συμβαίνει να είμαι ο Βαγγέλης ο Κουντούρης
      ε, και;
      σιγά τα λάχανα, θα πει κάποιος, και δικαίως,
      και βέβαια συμφωνώ με τον κάποιον,
      αλλά είμαι και Φυσικός, αυτό στο δρόμο μου έτυχε,
      είναι και χιουμορίστας, αυτό εκ γενετής το έπαθα,
      είμαι και μέλος αυτού του χώρου, πολύ παλιός, αριθμός 404,
      είμαι και ο γηραιότερος από όλους “γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε”,
      ΄λαδή τί θέλω να πω, ώ άνδρες Αθηναίοι;
      θέλω να πω ότι απαγορεύω, δικός μου νόμος αυτός, μάλιστα,
      στον αγαπημένο φίλο και συνάδελφο Διονύση Μάργαρη να αποχωρήσει,
      αλλά και στους εξαιρετικούς συναδέλφους Αποστόλη Παπάζογλου και Βασίλη Δουκατζή να αναλάβουν,
      και αν δεν
      δηλώνω ότι αποχωρώ και δεν θα ξαναγράψω τίποτα, ούτε θα σχολιάσω τίποτα ξανά εδώ,
      σιγά την απώλεια δηλαδή…

      • Βαγγέλη αυτό το 404 ξέρεις τι είναι στο διαδίκτυο; Είναι η σελίδα λάθους!!!

        • μπορεί και να συμβολίζει λάθος, φίλε, Βασίλη
          σημαίνει, πάντως ότι ήμουν το 404ο μέλος του χώρου,
          πριν 13 κάπου χρόνια…

          • Βαγγέλη πιστεύω ότι αυτός ο παλιοχαρακτήρας ο υπολογιστής σου επέλεξε το 404 γιατί ήθελε να σε βγάλει offside!!!
            Συνέχισε με το χιούμορ σου, εμείς σε αγαπάμε!!!
            Υ.Γ. Ελπίζουμε την βαριοπούλα να την έχεις μόνο για τον υπολογιστή σου και όχι για μένα και τον Αποστόλη!!!!

            • το γνωρίζω, Βασίλη, και ανταποδίδω την αγάπη σου, που ξεκίνησε από τότε στον Βόλο, που “χτυπήσαμε” ν το πλήθος ούζα στην παραλία, “κρατείσαι” και εσύ και οι άλλοι παρόντες συνάδελφοι τότε, ο Θρασύβουλος, ο Νίκος, ίσως ξεχνώ κάποιους διότι “ου γαρ το γήρας”
              και χαίρομαι, εννοείται πολύ, αν κόλλησα κάποιους “χιουμορίτιδα”…
              προφανώς δεν υπάρχει καμία αιχμή εναντίον σας, εσένα και του Αποστόλη, άλλωστε τη δική σου συνδρομή τη ζήτησα και την έλαβα τόσες φορές, που ο παλιοχαραχτήρας, ο υπολογιστής μου ντε, με ταλαιπωρούσε χωρίς λόγο, ενώ εγώ όλο τον παίνευα κάθε φορά που βρισκόμουν στο καφφενείο των υπολογιστώνε, υπερβάλοντας ναι, πολλές φορές, από την καλή μου την καρδιά, τελευταία, πάντως, και το καινούριο κινητό μου με βασανίζει, κλείνει όποτε θέλει, στέλνει μηνύματα σε αγνώστους, εμφανίζει φωτογραφίες από παλιές μου φιλενάδες, κίνδυνος-θάνατος είναι…
              πολύ γρήγορα δεν μαθαίνει αυτό το παιδί;
              είχα υποψιαστεί, με πολύ μεγάλη μου λύπη, αυτήν την εξέλιξη, γι αυτό, θέλοντας να την προλάβω, είχα μιλήσει και πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Διονύση, είχα γράψει και σχετικό άρθρο “αν εγώ ήμουν ο…”, νομίζω “φωναχτό” για όσους διαβάζουν και κάτω από τις λέξεις…
              και επειδή οι “παλιοί” Αριστεροί, καλά μισόν αιώνα πριν;, αυτοί ζουν παρανόμως, ανένταχτοι τώρα στο πουθενά, είχαμε μερικές βασικές αρχές, άκου να δεις, παλαβομάρα δηλαδή:
              έκαστος αμείβεται ανάλογα με την προσφορά του,
              το δίκαιον είναι δίκαιον και αυτό ισχύει για όλους
              υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να διαφωνείς μαζί μου
              και άλλα τέτοια θεοπάλαβα…
              εν ολίγοις φρονώ (!), δηλαδή είμαι σχεδόν σίγουρος ότι
              ο Διονύσης “φεύγει” πικραμένος
              ο Διονύσης!
              ο, κατά την άποψή μου, ό,τι καλύτερο από πλευράς γνώσεων, διδακτικής, προσφοράς και ήθους
              λέω εγώ… 

    • Το υλικονέτ είναι ένα άριστο καφενείο.
      https://i.ibb.co/2syRHgC/Screenshot-1.jpg
      Η επιτυχία ενός καφενείου καθορίζεται κυρίως από την προσωπικότητα του καφετζή.
      Όταν ο καφετζής λέει και ωραία πράγματα, ανοίγει συζητήσεις, καταθέτει απόψεις, παρουσιάζει δουλειές του, το καφενείο είναι και ελκυστικό και χρήσιμο. Ρόλο παίζουν και οι θαμώνες. Άλλοι μιλάνε για μπάλα, άλλοι πολιτικολογούν, άλλοι καταθέτουν ασκήσεις, άλλοι εντοπίζουν λάθη σε ασκήσεις, άλλοι….
      Κάποια στιγμή ο καφετζής θα πει ένα:
      -Μην τσακώνεστε ρε παιδιά.
      Ή ένα:
      -Ρε Μήτσο δε μιλάνε έτσι.
      Ένας, σε 24ωρη βάση, διαιτητής που θα προασπίσει την ποικιλομορφία του καφενείου του έναντι όσων θέλουν να συζητούνται μόνο ποδοσφαιρικά ή να αναρτώνται μόνο θέματα για ταξική χρήση. Ισορροπίες δύσκολες.
      Πολλές φορές με τσαχπινιά ανάβει φιτιλιές και ξεκινάει μια συζήτηση. Εδώ που τα λέμε οι καλύτερες στιγμές του υλικονέτ είναι συνδεδεμένες με συζητήσεις. Σε πολλές βγήκε άκρη αλλά και σε όσες δε βγήκε, κάτι έμεινε σε αναγνώστες και συμμετέχοντες. Άλλες φορές μαθαίνεις κάτι που δεν ξέρεις, όπως τα νομίσματα του Βαγγέλη Κορφιάτη.
      Κάποιες φορές ένα καφενείο επιβάλλει μια καλή αισθητική. Όταν λ.χ. αποδοκιμάζει εμφάνιση με πολύχρωμα ρούχα και καπέλα με κοκορόφτερα ή ασκήσεις υπερπαραγωγές.
      Ένα καλό καφενείο δεν είναι αρεστό σε όλους τους  μη θαμώνες. Άλλοι θέλουν να το σβήσουν λέγοντες:
      -Μη πηγαίνεις εκεί …… (όνομα). Μια σπείρα είναι.
      Άλλοι θέλουν να πάψουν οι θαμώνες να λένε τα δικά τους και να αναρτώνται λόγια σοφών και βαριά πέηπερ από σοβαρά περιοδικά.
      Η προσωπικότητα του καφετζή είναι ο κύριος παράγοντας της ισορροπίας.
      Με ανάμικτα αισθήματα αντιμετώπισα την παραίτηση Διονύση. Στενοχώρια και φόβο όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του. Ικανοποίηση που οι διάδοχοι είναι οι φίλοι Αποστόλης και Βασίλης που έχουν και ικανότητες και ανοιχτά μυαλά. Και εύχομαι και ελπίζω πως θα συνεχίσει το υλικονέτ να είναι και καφενείο και καλό καφενείο.
      Καλή επιτυχία παιδιά.

      • Άλλοι θέλουν να πάψουν οι θαμώνες να λένε τα δικά τους και να αναρτώνται λόγια σοφών και βαριά πέηπερ από σοβαρά περιοδικά.” Επειδή υποθέτω ότι μιλας για μένα ουδέποτε ζητησα από τους θαμώνες να πάψουν να λένε τα δικά τους. Μάλλον δεν καταλαβες τι ήθελα να πω. Κρίμα Γιάννη.

        • Τίνα δεν σχολιάζω πρόσωπα. Η λογική αυτή υπάρχει και διατυπώθηκε πολλές φορές και από πολλούς.
          Ακόμα καλύτερα αφού δεν εννοούσες κάτι τέτοιο.

          Έγραψα και για υπερπαραγωγές. Να αναμένω διαμαρτυρίες απ’ όσους θεωρούν ότι αναφέρομαι σ’ αυτούς;

    • Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από μένα.
      Διονύση όταν τα έργα μιλούν τα πολλά λόγια χάνουν την αξία τους.
      Σε ευχαριστώ και εγώ προσωπικά για όλα όσα απλόχερα και ανοιχτόκαρδα προσέφερες όλα αυτά τα χρόνια σε μένα προσωπικά. Με βοήθησες, μου έδωσες ιδέες και με οδήγησες σε νέα μονοπάτια φυσικής σκέψης… Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να προσφέρεις… Βασίλη και Αποστόλη, αναλαμβάνεται βαρύ φορτίο… είστε όμως ικανοί και άξιοι και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε… Καλή δύναμη σας εύχομαι ολόψυχα!!

    • Καλημέρα και από μένα και σας ευχαριστώ για τις ευχές!
      Η πορεία του δικτύου θα συνεχιστεί όπως πριν, με την βοήθεια όλων σας και του Διονύση φυσικά, που ακόμα και αν φεύγει θα είναι πάλι εδώ!!!
      Η πορεία μεγάλη ποτέ δεν είχα φανταστεί όταν σα νέο μέλος που έμπαινα στην μεγάλη παρέα θα έφτανα ως εδώ, αλλά έτσι είναι η ζωή.
      Θυμάμαι πως κάποια στιγμή σαν μέλος του υλικονετ, να βλέπω ένα πρωινό αλλιώς το παλιό υλικονετ στη ning να βλέπω την σελίδα αλλιώς. Όπα τι έγινε αναρωτιέμαι και παίρνω και ένα μνμ από τον Διονύση να μου λέει σε έχω κάνει διαχειριστή μιας και βλέπω έχεις κάποιες γνώσεις και μπορείς να βοηθήσεις!!!
      Η ευθύνη μεγάλη γιατί αλλιώς είναι τα πράγματα από την μεριά του μέλους και αλλιώς από την πλευρά της διαχείρισης!
      Το 2015 περίπου φτάσαμε με τη ning (αν θυμάμαι καλά είχε αλλάξει χέρια) να μας ζητάει 1200 Ε το χρόνο. Έτσι πήραμε την απόφαση να πάμε “αλλού”.
      Το χτίσιμο δύσκολο, οι δοκιμές πολλές (ας είναι καλά ο Διονύσης), τελικά αφού περάσαμε από 40 κύματα καταλήξαμε στη σημερινή μορφή.
      Πολλές φορές ίσως να ¨κρέμασα¨ κάποιους κάνοντας δοκιμές στα πρόσθετα ή στη μία μορφή ή την άλλη, είχαμε και μερικά κολλήματα οπότε αναγκαστήκαμε να κάνουμε επαναφορά σε προηγούμενο σημείο και και και..
      Τελικά καταλήξαμε, αν και ο Διονύσης πάλι ως ανήσυχο πνεύμα επιζητούσε το καλύτερο, οπότε τελευταία είδαμε πάλι αλλαγές και τα σχόλια μπήκαν στην άκρη (αριστερά).
      Η μεταφορά ήταν μία δύσκολη διαδικασία, αλλά με τη βοήθεια του Γ. Κυριακόπουλου, Δ Γκενέ, Ε. Νασίκα και άλλων φίλων μεταφέρθηκε σχεδόν όλο το παλιό υλικόνετ στη νέα πλατφόρμα.
      Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να γίνει άλλη αλλαγή στην πορεία, αλλά ποτέ δε ξέρεις.
      Διονύση ευχαριστούμε για όλα γιατί εσύ μας ένωσες και γνωρίσαμε (γνωριστήκαμε) με άτομα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γνωρίζαμε.
      Ας ελπίσουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές σου!

    • Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά σας. Εύχομαι καλή δύναμη στους νέους διαχειριστές.

      • Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
        Με έκπληξη διαβάζω για την απόφαση του Διονύση να παραδώσει τη σκυτάλη.
        Συμβαίνει να είμαι συνδεδεμένος με το εγχείρημα από τα πρώτα στάδια του. Στο πέρασμα των χρόνων γνώρισα μέσα από το δίκτυο άξιους συναδέλφους και αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα. Σε ότι με αφορά, προσπάθησα να προσφέρω ότι μπορούσα σε διαρκείς συνθήκες έλλειψης χρόνου. Το ylikonet αποτελεί μια Άνοιξη στα εκπαιδευτικά δρώμενα διάρκειας 14 ετών που πιστώνεται στον ιδρυτή του τον οποίο και ευχαριστώ για το κίνητρο που μου έδωσε να μοιραστώ πράγματα ανιδιοτελώς όλα αυτά τα χρόνια.
        Η απόφασή του Διονύση είναι καθόλα σεβαστή, ενισχύει την πεποίθησή μου ότι η σκυτάλη πρέπει να παραδίδεται την κατάλληλη στιγμή στους νεότερους, οι οποίοι καθώς φαίνεται, θα βρεθούν σε μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με τα εκπαιδευτικά θέματα. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχουν πράγματα για τα οποία στον Λόγο δεν πέφτει λόγος, δυσκολεύομαι να αποδεχθώ το γεγονός.
        Εύχομαι στον Αποστόλη και στον Βασίλη τα καλλίτερα στο νέο ρόλο τους.
        Διονύση να είσαι πάντα καλά, σε ευχαριστούμε.

    • Βρήκα πριν κάμποσα χρόνια την πόρτα ανοιχτή,
      με υπέρθυρο το ‘’βαφτιστικό’’ , Υλικό Φυσικής- Χημείας,
      κι από κάτω το όχι απλά διακοσμητικό,
      ‘’Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…’’
      και …μπήκα σε μια πλούσια ‘’ψηφιακή βιβλιοθήκη’’, με αναρτήσεις
      βοηθητικές στο ξεκαθάρισμα ‘’γκρίζων’’ περιοχών ,
      βοηθητικές για επι πίνακι δασκάλους,
      παιδευτικές για μαθητές που τους αρέσει να ψάχνουν,
      αρκετές πρωτότυπης γραφής και
       πλήθος με ψηφιακά ζωντανούς σημαντικούς σχολιοδιαλόγους που
       αρκετοί έκλειναν ‘’τρύπες’’, επικίνδυνες για ολισθήματα.
      Ένοιωθα όμορφα κάθε φορά που έκανα κλικ για είσοδο και αποκτούσα ‘’βήμα’’.
      Πιστεύω όμορφα θα νοιώθω και τώρα αφού μετά το τράνταγμα, το στενάχωρο ερωτηματικό του μέλλοντος απαντήθηκε σήμερα … ευτυχώς και επιτυχώς.
      Διονύση να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι τους κόπους σου.
      Αποστόλη και Βασίλη ,σας εύχομαι καλή δύναμη στα νέα καθήκοντα  .   

    • Καλή συνέχεια στον Διονύση Μάργαρη,

      καλή συνέχεια στους νέους “καπετάνιους” (super user)

      ήταν, είναι και θα είναι βαρύ το τίμημα της διαχείρισης, σε κόπο, χρόνο αλλά και σε “πλήθος συναισθημάτων” που δημιουργεί,

      το ylikonet έχει χρόνια τώρα την ομάδα του (τον στενό του πυρήνα) αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο που το έφτιαξε, το χαρακτήριζε (με τους τρόπους του, τις απόψεις του, την αγάπη του για την διδασκαλία..) και το υποστήριζε (με τις δικές του ποιοτικές αναρτήσεις),

      το ylikonet είναι το μητρικό δίκτυο για όλες τις σελίδες Φυσικής (που τις έχει εμπνεύσει με την παρουσία του, που συγκεντρώνει σημαντικούς Φυσικούς και Χημικούς) και έχει σίγουρα μέλλον,

      καλή συνέχεια σε όλους όσους θεωρούν ότι “το να Μοιράζεσαι .. είναι καλό για Όλους”.

    • Να το πούμε καφενείο το ylikonet θέλει ο  Γιάννης, έστω, με δυο διορθώσεις Πρώτον με την έννοια ενός χώρου  ανταλλαγής απόψεων, όπου μαθαίνεις τα νέα, ενημερώνεσαι, αντιπαρατίθεσαι ναι,  αλλά όχι χώρος όπου ξεθυμαίνεις για ότι κακό τυχαίνει στη ζωή σου. Δεύτερον επειδή η έννοια του καφενείου είναι πολύ βεβαρημένη με τον ανδροκρατικό χαρακτήρα του, ενώ στο ylikonet έχουν προσφέρει πολλά και οι γυναίκες συνάδελφοι, ας το πούμε μοντέρνο καφέ.Όσοι έχουμε ζήσει το ylikonet από την γέννησή του, αλλά και οι νεώτεροι συνάδελφοι, νομίζω δίκαια, νοιώθουμε την ανάγκη και την  ευθύνη να τονίσουμε  τον τεράστιο ρόλο και την προσφορά του Διονύση στην δημιουργία και την καθημερινή φροντίδα για την καλή και ουσιαστική λειτουργία του. Για το ότι ενέπνευσε  έναν τεράστιο αριθμό συναδέλφων να ξεκινήσουν να γράφουν να δείχνουν την δουλειά τους να αλληλεπιδρούν γόνιμα για το κοινό αντικείμενο του πόθου μας την φυσική ή την χημεία.Για όλα αυτά τον  ευχαριστώ από καρδιάς και ελπίζω και πιστεύω  ότι θα συνεχίσει να  κάνει τα ίδια και χωρίς τον ρόλο του υπεύθυνου.Και τώρα;Για ‘το τράνταγμα, το στενάχωρο ερωτηματικό του μέλλοντος’ μίλησε ο ΠαντελήςΜε ανάμικτα αισθήματα αντιμετώπισα την παραίτηση Διονύση. Στενοχώρια και φόβο όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του.’ μίλησε ο Γιάννης. Κάπως έτσι αντιμετώπισα ψυχολογικά και εγώ την ανακοίνωση της πρόθεσης του Διονύση, ίσως φταίει και το προχωρημένο της ηλικίας μου που πάντα φοβάται τις αλλαγές ή ο προσωπικός συντηρητισμός μου.Νομίζω όμως τα ονόματα του Αποστόλη και του Βασίλη αποτελούν εχέγγυο ότι το ylikonet θα συνεχίσει να είναι ένας φάρος για όλους τους συναδέλφους που αγαπούν το αντικείμενο.Καλή αρχή, καλό κουράγιο Αποστόλη και Βασίλη.

    • Μια και περί κυκλικής εναλλαγής ο λόγος, μια και περί πολύχρονου εκπαιδευτικού ιστότοπου, μια και μιλάμε για αλλαξοβασιλίκια ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον παλιό και ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ στους καινούργιους και μερικούς στίχους από του κύκλου τα γυρίσματα:

           Γιατί όποιος δίχως πιβουλιά του πόθου του ξετρέχει,          
                εις την αρχή α βασανιστεί, καλό το τέλος έχει.
           Αφουκραστείτε, το λοιπόν, κι ας πιάνει οπού’χει γνώση,
                για να κατέχει κι αλλουνού απόκριση να δώσει.

    • Σ’ ευχαριστώ πολύ Διονύση για το δίαυλο επικοινωνίας που δημιούργησες με αποτέλεσμα να μπορούμε να επικοινωνούμε άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα από όλη την Ελλάδα, να αισθανόμαστε οικείοι και να εκτιμάμε απεριόριστα συναδέλφους που δεν έχουμε ποτέ συναντήσει διαζώσης, να διαλεγόμαστε και να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε και να μαθαίνουμε.

      Σ’ ευχαριστώ και για το ήθος του διαλόγου που δίδαξες σε όλους μας.

      Εύχομαι οι διάδοχοι Αποστόλης και Βασίλης να φανούν αντάξιοι του έργου σου. Τα δείγματα γραφής που έχουν μέχρι σήμερα αποτελούν εγγύηση της επιτυχούς συνέχειας του δικτύου.

      Αποστόλη και Βασίλη σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο χρονοβόρο αλλά και πολλαπλώς δύσκολο έργο που αναλάβατε.

    • Καλησπέρα σε όλους.

      Μόλις είδα το εισερχόμενο μήνυμα στο μειλ για μια καινούργια ανάρτηση με τίτλο Ένας κύκλος κλείνει… κατάλαβα αμέσως περί τίνος πρόκειται. Δεν ξέρω γιατί αλλά ασυνείδητα μου ήρθε στο μυαλό ο κύκλος με την κιμωλία του Μπρεχτ.Ας μην γελιόμαστε, ο Διονύσης είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτή από καιρό πριν και νομίζω είναι απόλυτα θεμιτό και σεβαστό να γίνει το αίτημά του. Όπως όλα αυτά τα χρόνια μοιράζεται απλόχερα έτσι απλόχερα προσφέρει χωρίς να το θεωρεί κτήμα του την διαχείριση σε επόμενους.

      Όλα αυτά τα χρόνια η προσφορά του Διονύση είναι ανεκτίμητη όχι μόνο για το διδακτικό του έργο αλλά γενικότερα για την κοινωνία που δημιούργησε, την κοινωνία του ylikonet.
      Προσωπικά
      Σε γνωστικό επίπεδο έχω μάθει πολλά περισσότερα από όσες γνώσεις κατέκτησα στο πανεπιστήμιο και δεν είναι υπερβολή. Σε προσωπικό επίπεδο γνώρισα αξιόλογα άτομα και έκανα πραγματικές φιλίες. Σε επαγγελματικό επίπεδο το ylikonet (Αποστόλης) είναι υπεύθυνο για την αλλαγή εργασιακού μου χώρου. Νομίζω είναι πολύ λίγα από αυτά που θα μπορούσα να περιγράψω για το δίκτυό μας.

      Η σελίδα άλλαξε, αλλά προσωπικά δεν με τρομάζει ούτε έχω ανησυχία για το μέλλον του δικτύου. Ο Αποστόλης και ο Βασίλης αποτελούν εχέγγυο ότι η συνέχεια θα είναι ισάξια. Από μέρους μου τους ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή και το φορτίο που επωμίζονται. Θα συνεχίσω να προσφέρω όσο μπορώ και να ξέρουν ότι οποιαδήποτε βοήθεια από μέρους μου θα την έχουν.

      Το μότο του δικτύου “το να Μοιράζεσαι .. είναι καλό για Όλους” με πρωτεργάτη τον Διονύση δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει….

      Βασίλη και Αποστόλη σας εύχομαι καλή δύναμη.

    • Καλησπέρα Διονύση, καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά με υγεία ,αγάπη ,ευτυχία ,δημιουργικότητα ,αλτρουϊσμό….
      Ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος άνοιξε! Όμως οι κύκλοι εφάπτονται σε ένα σημείο, όπου έχει την έδρα ς ο Διονύσης! Έτσι μπορεί να βλέπει τον δικό του κύκλο των 14 ετών, και να είναι καλά ώστε να παρακολουθεί και να επεμβαίνει όταν ο νέος κύκλος τείνει να γίνει σπειροειδής, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια ώστε να διατηρήσει η να αυξήσει την ακτίνα του.
      Η σκυτάλη που παίρνουν από τις δύο άκρες του ο Αποστόλης και ο Βασίλης, θα προχωρά έτσι ώστε να συμπορεύονται, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον..
      Πιστεύω και εύχομαι ότι οι νέοι σκυταλοδρόμοι έχουν τα κουράγια και τη δύναμη να τρέξουν στους μελλοντικούς χρόνους και να παραδώσουν τη σκυτάλη σε άλλους.
      Άλλωστε ο Αποστόλης είναι μαραθωνοδρόμος, έχει αντοχές!
      Ο Βασίλης είναι εξπερ στον τεχνικό τομέα, κι αν δεν μπορεί να γίνει μαραθωνοδρόμος εκ του φυσικού του(γερά πνευμονία!), το πολύ να βάλει πατίνια…
      Εύχομαι και ελπίζω όλοι εμείς να συμμετέχουμε όπως και πριν και καλύτερα, ώστε να κυλήσει η πέτρα , γιατί πέτρα που δεν κυλάει, χορταριάζει!
      Ενθαρρύνω και αναμένω οι νέοι Φυσικοί να τολμήσουν και να είναι ενεργοί στη νέα πορεία του ylikonet.gr , γιατί…αν μπεις στο χορό θα χορέψεις, αλλιώς…φάτε μάτια ψάρια!
      Τρίτη μέρα του Πάσχα, γίνεται η παράδοση της σκυτάλης, εύχομαι να μνημονευτεί η μέρα αυτή για πολλά πολλά χρόνια.
      Υγεία να έχεις Διονύση Μάργαρη, και να παρακολουθείς στο διηνεκές την πορεία του διαστημοπλοίου που δημιούργησες!

    • Χρόνια Πολλά.
      Είμαι σίγουρος πως ο Βασίλης και ο Αποστόλης θα συνεχίσουν το έργο του Διονύση στο ίδιο πνεύμα.
      Διονύση μπορείς να ξεκουραστείς από την <<τεχνική διαχείριση>> του δικτύου αλλά δεν μπορείς να αποχωρήσεις από τις αναρτήσεις σου και τις παρεμβάσεις σου σε τυχόν λοξοδρομήσεις από την φιλοσοφία του ylikonet.
      Βασίλη και Αποστόλη χαίρομαι για εσάς , καλή δύναμη.
      Διονύση σε ευχαριστώ για ότι έχεις προσφέρει έως τώρα αλλά σε ευχαριστώ πιο πολύ για τις νέες σου αναρτήσεις που περιμένουμε όλοι.

    • Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο κ.Μάργαρη.

    • Είχα την απορία, εδώ και μέρες, που είναι ο Διονύσης.Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα ανάφεραν οι συνάδελφοι.Τα μόναΔιονύση σε ΑΓΑΠΑΜΕκαικαλή δύναμη στους αξιολογότατους συναδέλφους Βασίλη και Αποστόλη

    • Ένα ολόθερμο ευχαριστώ στον ένα εκ των τριών μεγάλων Δασκάλων της ζωής μου (Στέφανος Τραχανάς και Πλάτων Ριβέλλης οι άλλοι δύο). Δύσκολη η διαχείριση της απόφασής σου από τη μεριά όλων μας πιστεύω, μα ακόμα πιο δύσκολη για σένα η διαχείριση αυτή της αποχώρησης. Εύχομαι να είσαι καλά και να εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε τις αναρτήσεις σου. Για να παραφράσω λίγο τον Τραχανά νομίζω πως και στον ρόλο του Φαντάσματος της Όπερας θα είσαι απολαυστικός ! Αποστόλη και Βασίλη δύσκολη η κληρονομιά μα σε καλά χέρια.

    • Διονύση εκτός από φίλος παραμένω Μαθητής σου
      (αφού σαν συνδιαχειριστής δεν τα πήγα πολύ καλά ιδίως τελευταία)

      Το “παιδί σου” νομίζω πως φρόντισες να έχει ήδη αποκτήσει τις Αρχές που απαιτούνται για να αρμενίσει και χωρίς την άμεση καθοδήγησή σου.

      Κάθε νέα αρχή και δύσκολη αλλά είμαι σίγουρος πως ο Βασίλης και ο Αποστόλης αν και δεν μπορούν να σε αντικαταστήσουν σίγουρα μπορούν να … “σε ξεπεράσουν” αν τους βοηθήσεις λίγο στην αρχή. Μάλλον αυτό είναι το όνειρο κάθε μαγάλου Δάσκαλου όπως εσύ ;

      Ελπίζω να μπορέσω να τους βοηθήσω και εγώ λίγο περισσότερο από την νέα σχολική χρονιά.

      Διονύση σου οφείλουμε πολλά. Για μένα αυτά τα 13 χρόνια ( από το 10 που γνώρισα εσένα και το Υλικό) ήταν το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής μου. Ευχαριστώ.

    • Διονύση το “ευχαριστώ” είναι πολύ λίγο για όλα όσα απλόχερα μας πρόσφερες και μας έμαθες, όλα τούτα τα χρόνια. Το μέγεθος της προσφοράς σου είναι τεράστιο και ανεκτίμητο! Να είσαι πάντα καλά, να συνεχίσεις να μας ταξιδεύεις σε όμορφα μέρη φυσικής και διδακτικής. Αποστόλη και Βασίλη καλή δύναμη και καλή επιτυχία, στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε.

    • Μεγάλος ο κύκλος σου Διονύση και πολύ ουσιαστικός. Ευχαριστώ για τη βοήθεια που μου πρόσφερες στα τεχνικά θέματα. Να είσαι καλά.

    • Διονύση, υπήρξα από τα λίγο ενεργά μέλη του “ylikonet” αλλά παρακολουθούσα τις συζητήσεις, τοποθετήσεις, προτάσεις των συναδέλφων. Θεωρώ ότι η προσφορά σου στη διδασκαλία της φυσικής είναι μοναδική.Σε ευχαριστώ για τη δημιουργία και διαχείριση του δικτύου όλα αυτά τα χρόνια, για τη δυνατότητα που είχαμε να μαθαίνουμε μέσα σε αυτή τη “νησίδα”. Εύχομαι καλή δύναμη στους νέους διαχειριστές, τον Βασίλη και τον Αποστόλη.

    • 12 χρόνια και εγώ εδώ, κάποιες φορές πιο ενεργός και άλλες “ολίγον” απών…πάντα ένιωθα υπόχρεος στον Διονύση για την αδιάλειπτη εργασία του και προσφορά και θαυμασμό τόσο για το γνωστικό υπόβαθρο αλλά κυρίως για το ότι υπηρέτησε σε βαθμό υψηλότατο ένα όραμα για κοινωνικά σύνολα που αναπτύσσονται και εξελίσσονται με βάση την προσφορά, το μοίρασμα και την ισότητα..αυτό από κάποιους δεν αξιοποιήθηκε και από λίγους δεν κατανοήθηκε..από τους περισσότερους φαντάζομαι αγαπήθηκε και εκτιμηθηκε..καλή συνέχεια στον Βασίλη και στον Αποστόλη που είναι ικανότατοι και ελπίζω ο Διονύσης να παραμείνει πολύ ενεργός ως συντάκτης.

    • Καλησπέρα σε όλους, χρόνια πολλά και από εμένα. Διονύση είναι η 2η φορά που με “σοκάρεις” η 1η ήταν όταν είχες αναρτήσει το τελευταίο διαγώνισμα πρίν αποχωρήσεις από το σχολείο. Κάποτε θα έφτανε και αυτή η στιγμή, δεν χωράει αμφιβολία πόσα πολλά έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σε όλους μας. Δεν θέλω να σταθώ τόσο στις γνώσεις που μας προσφέρεις, αλλά στη μεγαλοψυχία του “. Να μοιράζεσαι πράγματα κάνει καλό σε όλους”. Μην το να κάνω μελό άλλωστε είναι δική σου απόφαση και πρέπει τη σεβαστούμε όλοι. Σε Ευχαριστώ από καρδιάς για όλα. Στους νέους διαχειριστές εύχομαι καλό καλή δύναμη και καλό κουράγιο. Με το Βασίλη γνωριζόμαστε χρόνια, πρέπει να γίναμε μέλη περίπου την ίδια περίοδο, τον Αποστόλη τον ξέρω λιγότερο αλλά το βλέπω αρκετά ενεργό . Ότι ανάρτηση έκανα τελευταία (λίγες ήταν) της έστελνα στο Διονύση και τις έβαζε αυτός, οπότε Βασίλη ετοιμάσου..

    • Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!
      Διονύση θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, για την ανιδιοτελή προσφορά σου όλα αυτά τα χρόνια!
      Μέσα από το ylikonet γινόμαστε όλοι και εγώ προσωπικά, καλύτεροι δάσκαλοι.
      Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη προσφορά σε γνώσεις για μένα το ylikonet τιμά τη λέξη συνάδελφος!
      Αποστόλη και Βασίλη, καλή δύναμη στη συνέχιση του έργου του Διονύση, που πιστεύω ότι θα συνεχίσει να μας στηρίζει.
      Το ylikonet μπορεί και θα συνεχίσει την προσφορά του σε όλους τους συναδέλφους γιατί ως γνωστόν:
      Το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους!!
       

    • “Κύριε το ξέρετε ότι υπάρχει μια ιστοσελίδα όπου κάποιοι πολύ καλοί καθηγητές απαντούν σε ερωτήσεις φυσικής και χημείας και δημοσιεύουν και ωραίες ασκήσεις;”
      Περίπου έτσι ήταν τα λόγια ενός μαθητή μου σχεδόν12 χρόνια πριν, αναφερόμενος στο Υλικό Φυσικής Χημείας. Έτσι γνώρισα το δίκτυο και από τότε απολαμβάνω για το λίγο χρόνο που μπορώ την διαδικτυακή παρέα με εξαιρετικούς συναδέλφους από τους οποίους έμαθα πάρα πολλά. Είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι η επιτυχία του δικτύου οφείλεται κυρίως στον δημιουργό Διονύση και στον τρόπο που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια το δημιούργημά του.
      Διονύση σ’ ευχαριστώ και εγώ από καρδιάς για την προσφορά σου.
      Εύχομαι οι διάδοχοι στη διαχείριση Αποστόλης και Βασίλης να αποδείξουν ακόμα μια φορά ότι αποδεικνύει το Υλικό όλα αυτά τα χρόνια σε θέματα φυσικής και χημείας. Ότι τα πάντα επιδέχονται βελτίωση.

    • Χριστός Ανέστη στις Καρδιές όλων μας. Διονύση, ειλικρινά νομίζω ότι ένα απλό Ευχαριστώ, είναι λίγο για ότι Έχεις Απλόχερα Προσφέρει τόσα Χρόνια σε όλους μας. Σου Εύχομαι να είσαι πάντα καλά με την οικογένειά σου. Όσο για τους Συνεχιστές Αποστόλη και Βασίλη, Βασίλη και Αποστόλη είμαι σίγουρος ότι θα Καταφέρουν να συνεχίσουν αυτό που με τόσο ζήλο και Αγάπη ξεκίνησες. Λοιπόν Παππού Διονύση κατάφερες να μας Συγκινήσεις. Να Είσαι πάντα καλά.

    •   Αγαπητέ Διονύση,

      Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εμείς οι δυο είμαστε «κολλητοί», γι’ αυτό ακριβώς αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια από βάθους καρδιάς για τη συνεργασία που είχαμε μέσα από τις σελίδες αυτού του ιστότοπου.

      Θέλω να σ’ ευχαριστήσω για πολλά πράγματα, αλλά θα σταθώ μόνον σε δύο.

      Το ένα είναι ότι έδωσες την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε χιλιάδες άτομα να αλληλεπιδράσουν γύρω από αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος (Φυσική, Χημεία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός κλπ) χωρίς ποτέ να εμφανιστεί εισαγωγικά το μήνυμα:

      “Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
      Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. ……..” 

      Είμαι σίγουρος, ότι ούτε εσύ, ο δημιουργός, φανταζόσουν την επιτυχία αυτού που έστηνες και γι’ αυτό ό,τι προέκυψε γίνεται ακόμη πιο σπουδαίο.

      Το δεύτερο έχει να κάνει με τον υπότιτλο «Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…». Ένας λόγος της μεγάλης αποδοχής αυτής της πλατφόρμας είναι, ακριβώς, ότι η παραπάνω αρχή περί «μοιράσματος» τηρήθηκε με ευλάβεια, με μοναδικό αντάλλαγμα την ευχαρίστηση από αυτή την μοιρασιά. Ήταν επιτυχία από μεριάς σου, το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι, άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ τους, έχουν μοιραστεί «κάτι» σπουδαίο ή λιγότερο σπουδαίο αυτά τα 14 χρόνια.

      Εύχομαι να είσαι καλά στην υγεία σου για να μπορείς τα επόμενα χρόνια να απολαμβάνεις πιο άνετα τις χαρές της ζωής, αλλά ακόμη και να στηρίζεις, όποτε χρειάζεται, τους ομολογημένα άξιους νέους διαχειριστές, Αποστόλη και Βασίλη.  

    • σας αποχαιρετώ όλους
      μεταφέροντας και εδώ την απάντησή μου στον καλό φίλο, τον Βασίλη Δουκατζή,
      διότι εγώ σάμπως και ξέρω αν Φυσικός ή χιουμορίστας είμαι;
      βασικά δίκαιος προσπαθώ να είμαι
      ε, και;
      “το γνωρίζω, Βασίλη, και ανταποδίδω την αγάπη σου, που ξεκίνησε από τότε στον Βόλο, που “χτυπήσαμε” ν το πλήθος ούζα στην παραλία, “κρατείσαι” και εσύ και οι άλλοι παρόντες συνάδελφοι τότε, ο Θρασύβουλος, ο Νίκος, ίσως ξεχνώ κάποιους διότι “ου γαρ το γήρας”
      και χαίρομαι, εννοείται πολύ, αν κόλλησα κάποιους “χιουμορίτιδα”…
      προφανώς δεν υπάρχει καμία αιχμή εναντίον σας, εσένα και του Αποστόλη, άλλωστε τη δική σου συνδρομή τη ζήτησα και την έλαβα τόσες φορές, που ο παλιοχαραχτήρας, ο υπολογιστής μου ντε, με ταλαιπωρούσε χωρίς λόγο, ενώ εγώ όλο τον παίνευα κάθε φορά που βρισκόμουν στο καφφενείο των υπολογιστώνε, υπερβάλοντας ναι, πολλές φορές, από την καλή μου την καρδιά, τελευταία, πάντως, και το καινούριο κινητό μου με βασανίζει, κλείνει όποτε θέλει, στέλνει μηνύματα σε αγνώστους, εμφανίζει φωτογραφίες από παλιές μου φιλενάδες, κίνδυνος-θάνατος είναι…
      πολύ γρήγορα δεν μαθαίνει αυτό το παιδί;
      είχα υποψιαστεί, με πολύ μεγάλη μου λύπη, αυτήν την εξέλιξη, γι αυτό, θέλοντας να την προλάβω, είχα μιλήσει και πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Διονύση, είχα γράψει και σχετικό άρθρο “αν εγώ ήμουν ο…”, νομίζω “φωναχτό” για όσους διαβάζουν και κάτω από τις λέξεις…
      και επειδή οι “παλιοί” Αριστεροί, καλά μισόν αιώνα πριν;, αυτοί ζουν παρανόμως, ανένταχτοι τώρα στο πουθενά, είχαμε μερικές βασικές αρχές, άκου να δεις, παλαβομάρα δηλαδή:
      έκαστος αμείβεται ανάλογα με την προσφορά του,
      το δίκαιον είναι δίκαιον και αυτό ισχύει για όλους
      υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να διαφωνείς μαζί μου
      και άλλα τέτοια θεοπάλαβα…
      εν ολίγοις φρονώ (!), δηλαδή είμαι σχεδόν σίγουρος ότι
      ο Διονύσης “φεύγει” πικραμένος
      ο Διονύσης!
      ο, κατά την άποψή μου, ό,τι καλύτερο από πλευράς γνώσεων, διδακτικής, προσφοράς και ήθους είχαμε εδώ,
      λέω εγώ…”

    • Οταν το 1920 κατασκευαστηκε στο Eindhoven το ερευνητικο εργαστηριο της Philips ΝatLab ( Natuurkundig Laboratorium) https://en.wikipedia.org/wiki/Philips_Natuurkundig_Laboratorium
      το κτηριο ηταν ολο φλατ, ισογειο αλλα μεγαλο. Η δομη του ηταν τετοια που απαιτουσε σχετικα μεγαλες μετακινησεις ωστε καποιος να βγει απο την πορτα του εργαστηριου του και να παει για τουαλετα ή για ενα σαντουιτς ή μια μπυρα. Οταν ενας απο τους διευθυντες ρωτηθηκε απο δημοσιογραφους γιατι το φτιαξανε ετσι,ειπε οτι οταν δυο ερευνητες βγαινουν απο τα εργαστηρια τους,για να πανε ας πουμε στο μπαρ,καλο θα ειναι να συναντηθουν.Στον διαδρομο που θα συναντηθουν,θα κανουν μια μικρη συζητηση απο την οποια υπαρχει πιθανοτητα να προκυψουν καποιες ιδεες.
      Αν οι δυο ερευνητες βρισκοντουσαν σε διαφορετικους ορόφους αυτη η συναντηση δεν θα γινοτανε ποτε.Μου εκανε τρομερη εντυπωση η νοοτροπια των Ολλανδών και η τρομερη σημασια που εδιναν στην αλληλεπιδραση μεταξυ των επιστημονων. Το Υλικο βεβαια δεν ειναι ΝatLab
      αλλα κατασκευαστηκε με σκοπο την αλληλεπιδραση μεταξυ Φυσικων,Χημικων,Φοιτητων και Μαθητων σε θεματα Φυσικης Χημειας και οχι μονο. Αυτο ειναι το κοινο του στοιχειο με το ΝatLab. Για αυτον τον λογο οι συζητησεις που εχουν γινει εδω,ισως εχουν μεγαλυτερη αξια ακομα και απο τις αναρτησεις αυτες καθαυτες.Σε αυτο νομιζω οτι συμφωνουμε με τον Γιάννη Κυριακόπουλο.
      Το ylikonet αποδειχθηκε πολυ πετυχημενο και τα τελευταια τρια χρονια το παρακολουθω αρκετες ωρες καθε μερα. Τεραστια συγχαρητηρια στον Διονυση Μαργαρη για την δημιουργια αυτη και για την διευθυνση και διαχειριση της.Οσον αφορα τους συναδελφους Αποστόλη και Βασίλη ειμαι βεβαιος οτι θα κανουν αριστη δουλεια και απλως επαναλαμβανω τα λογια του αξιόλογου συναδελφου Σπύρου Χόρτη. Εύχομαι οι διάδοχοι στη διαχείριση Αποστόλης και Βασίλης να αποδείξουν ακόμα μια φορά ότι αποδεικνύει το Υλικό όλα αυτά τα χρόνια σε θέματα Φυσικής και Χημείας. Ότι τα πάντα επιδέχονται βελτίωση.

    • Αποστόλη και Βασίλη, ευχαριστούμε που τούτη τη δύσκολη ώρα έχετε τη διάθεση και το θάρρος να συνεχίσετε αυτό που ο Διονύσης δημιούργησε και στήριξε καθημερινά 365 ημέρες το χρόνο….

      Αντιλαμβάνεστε πως μόνο εύκολο δεν είναι….γι αυτό η απόφασή σας έχει μεγάλη αξία για όλους εμάς…..και αναλαμβάνετε τη διαχείριση την πιο δύσκολη περίοδο….λίγο πριν τις εξετάσεις……

      Διονύση, ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφερες. Αν δεν είχες το κουράγιο να διαχειρίζεσαι “δύσκολες συμπεριφορές” τόσα χρόνια και ετερόκλητες φιλοδοξίες,
      το υλικονετ θα είχε σταματήσει να υπάρχει και όλοι εμείς θα είμασταν πολύ πιο “μικροί” διδακτικά αλλά και σε νοοτροπία….

      «το ylikonet πρέπει να συνεχίσει, αφού είναι μέρος της καθημερινότητάς μας»

      

    • Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας,αλλά η αισθητική μας.
      Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε,φλερτάρουμε,περπατάμε στο δρόμο,κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.
      Παιδεία είναι οι λέξεις μας,η διακριτικότητά μας,η ελευθερία μας,
      τα όρια της ελευθερίας μας,η μουσική που ακούμε,η γλώσσα του σώματός μας,
      το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε,να αλλάζουμε,να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά.
      Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας,
      το ότι δεν είμαστε προς πώληση,το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο,
      το παιδί του άλλου,την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας,
      τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο που βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας,
      την κοπέλα στο ταμείο.Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας,το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας.
      Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο,
      να τα βάζουν με το θηρίο.Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς,παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη.
      Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας,
      της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό.
      Για το ωραίο και τη σωτηρία του.
      “Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση”
      Andrè Breton.
      Σε ευχαριστούμε για όλα Διονύση Μάργαρη,
      εύχομαι ο κύκλος σου να γίνει κρίκος αλυσίδας!
      Καλή δύναμη και συνέχεια Βασίλη και Αποστόλη!

    • Καλημέρα στους φίλους και πολλές ευχαριστίες για τις ευχές.
      Βαγγέλη κατανοώ τη φόρτισή σου -όλοι νομίζω έτσι νιώθουμε άλλωστε- αλλά κάθε μέλος είναι απαραίτητο τη στιγμή αυτή. Οπότε ξανασκέψου το…

    • Ευχαριστούμε πολύ Διονύση για όλα όσα έκανες!!! Καλή αρχή & καλή συνέχεια στα παιδιά!!

    • Διονύση Μάργαρη, σε ευχαριστούμε πολύ για όσα μας πρόσφερες.

      Το ylikonet αποτελεί για εμάς όχι μόνον ένα βήμα έκφρασης αλλά και χώρο επικοινωνίας και γνώσης. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν τέτοιο χώρο, επειδή η ύπαρξή του δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη.
      Χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μεράκι, μεγάλη αγάπη για τις φυσικές επιστήμες, ανιδιοτελές ενδιαφέρον για συναδέλφους και μαθητές καθώς και βαθιά γνώση του αντικειμένου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.
      Σε ευχαριστώ και σου εύχομαι υγεία και δημιουργικότητα.

      Αποστόλη και Βασίλη, συγχαρητήρια που αναλαμβάνετε τη συνέχιση ενός σημαντικού έργου. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

    • Διονύση ο τρόπος σου στη διεύθυνση και διαχείριση του “υλικονετ” ήταν υποδειγματικός! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στον Αποστόλη και τον Βασίλη!

    • Αγαπητέ Διονύση,
      σε ευχαριστούμε για αυτό που δημιούργησες και για όλα αυτά που μας πρόσφερες.
      Εύχομαι στον Αποστόλη και στον Βασίλη να συνεχίσουν στον ίδιο πετυχημένο δρόμο με την βοήθεια όλων μας.

    • Ευχαριστούμε κύριε Μάργαρη για την τεράστια βοήθεια που μας έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια. Να είστε πάντα γερός και δυνατός. Καλή επιτυχία στους αγαπητούς συναδέλφους που αναλαμβάνουν.

    • Μόλις γυρνάω από τις διακοπές και διαβάζω τα νέα.
      Διονύση σεβαστή η απόφαση σου, μεγάλης αξίας η προσφορά σου, η οποία δεν σταματά σε αυτόν τον κύκλο.
      Αποστολή, Βασίλη καλή αρχή στα νέα σας καθήκοντα, εύχομαι ότι καλύτερο και σε εσάς και στο Υλικό.

    • Διονύση ένα μεγάλο ευχαριστώ δεν φτάνει , εύχομαι να είσαι γερός και δίπλα στους νέους διαχειριστές της σελίδας.
      Αποστόλη και Βασίλη εύχομαι καλή δύναμη!

    • Ευχαριστώ Διονύση για την προσφορά σου. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους νέους διαχειριστές.

    • Διονύση σου οφείλω ενα πολυ μεγαλο ευχαριστώ για ότι πρόσφερες
      τόσο απλόχερα με ανιδιοτέλεια !!!
      καλή δύναμη στη διάδοχη γενιά

    • Ας παραμερίσουμε για λίγο τη φυσική και τη χημεία.
      Ίσως να καταφέρναμε να γινόμασταν καλύτεροι στο επάγγελμά μας και με άλλους
      τρόπους, πέραν της μελέτης των αναρτήσεων στο Ylikonet.
       
      Διονύση,
      με βοήθησες να μάθω πιο σημαντικά πράγματα από τις αγαπημένες μας θετικές επιστήμες, που δεν διδάσκονται ούτε σε σχολές, ούτε κρύβονται σε πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ούτε σε υπερπαραγωγές ή λιτές ή ανούσιες ή διδακτικές ασκήσεις.
       
      Παρακολουθώντας σε, έμαθα
      1) τη σημασία του να μοιράζεται κάποιος μερικά από όσα με πολύ προσωπικό κόπο κατάφερε να δημιουργήσει ( το λες και θυσία )

      2) την τέχνη της ισορροπίας σε μια συζήτηση επεκτείνοντας τα όρια της υπομονής και του σεβασμού της διαφορετικής άποψης μέχρι εκεί που δεν μπορούσα να φανταστώ πριν γίνω μέλος του δικτύου ( νομίζω προ δεκαετίας )

      3) το όραμα της ενότητας και όχι των ατομικών μαχών από απομονωμένα χαρακώματα προς κάθε πραγματικό ή φανταστικό εχθρό
       
      Τώρα μαθαίνω και την τέχνη της έγκαιρης αποχώρησης και παραχώρησης προς τους νεότερους, στους οποίους εύχομαι ότι καλύτερο στη δύσκολή τους προσπάθεια.

      Σε ευχαριστώ.

    • Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την μεγάλη σας προσφορά. Το Υλικονετ με συντροφεύει για πολλά χρόνια και εύχομαι να συνεχίσει να ανθιζει.

    • Νομίζω πως όταν ένας Επτανήσιος αρχίζει να χάνει το χιούμορ του, την διάθεσή να του να είναι πειραχτήρι , να αφήνει λιγότερο έξυπνους να έχουν τον τελευταίο λόγο , τότε σίγουρα χρειάζεται ξεκούραση. Καλή ξεκούραση Διονύση και στο επανειδίν μια και επίσης (νομίζω πως ) ξέρω πως μόνο εύκολα δεν τα παρατάτε και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επανέρχεστε.

    • Διονύση θα θυμάμαι πάντα το ήθος σου, τις γνώσεις σου και την απαράμιλλη ικανότητα σου να κανείς λιανά τα πιο δύσκολα πράγματα. Εύχομαι οτι καλυτερο και να σε απολαμβάνουμε από το ρόλο του συντάκτη.
      καθε επιτυχία σε Αποστόλη και Βασίλη στο δύσκολο έργο σας.

    • Καλημέρα συνάδελφοι. Διονύση θυμάμαι πριν μια δεκαετία, που διάβαζα αναρτήσεις στο Υλικό ως επισκέπτης το “Αναρτήστε και σεις. Δεν πειράζει να κάνετε κάποιο λάθος…” Και ξεκίνησα να γράφω δειλά κάποιες ασκήσεις. Αλλά πιο πολύ έμαθα από σένα, Φυσική και κανόνες διδακτικού ήθους. Και το “καφενείο” μπήκε στην καθημερινότητά μου αλλά και των μαθητών μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εκείνους.
      Στα δύσκολα ο Βασίλης και ο Αποστόλης είναι εδώ. Από το δείγμα γραφής τους έχει 0% αβεβαιότητα η συνέχιση της φιλοσοφίας του δικτύου.
      Βαγγέλη μη σκέφτεσαι έτσι. Δες το σαν αλλαγή. Ισόβιος είναι μόνο ο βασιλιάς και δεν νομίζω να είσαι βασιλικός…

    • Καλημέρα σε όλους.
      Διονύση πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μένα.
      Για την ιδέα, τη δημιουργία τη συνεχή στήριξη.
      Όποιος συμμετείχε στο υλικό, έμαθε πολλά, που κατά τη γνώμη μου δε θα μπορούσε αλλιώς.
      Πέρα από αυτό, η προσωπική επαφή που κατορθώθηκε.
      Απόδειξη ότι πάντα υπάρχει τρόπος προσφοράς στην κοινωνία.
      Εύχομαι καλή δύναμη στους ήδη καταξιωμένους που συνεχίζουν.
      Κι ελπίζω θα συνεχιστεί η προσφορά σου από το νέο πόστο.

    • Καλημέρα. Δεν θα πω ότι στεναχωρήθηκα. Έτσι είναι η ζωή. Και δεν στεναχωρήθηκα γιατί το “παιδι” ακόμα και όταν φύγει από το “σπιτι” ο γονιός είναι πάντα εκεί γι αυτό…
      Θέλω μόνο να ευχαριστήσω τον Διονύση για όλα όσα έχει προσφέρει στο χώρο της εκπαίδευσης, και για τον άπειρο χρόνο που έχει αφιερώσει σε αυτό που αγαπάει εις βάρος άλλων πραγμάτων. Επίσης προσωπικά όσες φορές τον ενόχλησα με μέιλ πάντα ήταν εκεί να μου απαντησει-βοηθησει. Η μαγιά έχει ήδη μπει στο ζυμάρι και το ψωμί έχει φουσκώσει, καλή συνέχεια στους νέους “αρτοποιους” μας και καλό κουραγιο-υπομονή.

    • Διονύση σ ευχαριστούμε για όλα. Μάθαμε πολλά και θα μαθαίνουμε συνέχεια.
      Βασίλη και Αποστολή είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε στην πορεία που χάραξε ο Διονύσης. Καλή επιτυχία στο νέο σας έργο

  • Ο νόμος του Ampère σε μια δύσκολη εφαρμογή. Έστω ένας ευθύγραμμος αγωγός απείρου μήκους, κάθετος στο επίπεδο της σελίδας, ο οποίος διέρχεται από το σημείο Ο και διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύ […]

    • Καλημέρα Διονύση
      Άμα τη δεις λυμένη λες…σιγά τη δύσκολη.
      Θέλει το κόλπο του ο Ampere για να δώσει λύση.
      (Στην απάντηση i) εκεί που γράφεις d=rημθ όπου θ πρέπει φ)
      Να είσαι καλά

    • καλημέρα σε όλους
      πολύ καλή, Διονύση, με “ζόρικο” iii
      (είχα δει το θ του Παντελή, καθώς και την ανάποδη φορά στο Ο
      να γιατί χρειάζεται πάντα ένας “δευτερομάτης”…)

    • Καλημέρα Παντελή, καλημέρα Βαγγέλη και σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Δίκιο έχετε για το φ (αντί για θ)… όπως και για το αρχικό σύμβολο της κατεύθυνσης του Β, για το οποίο έλαβα μήνυμα στο μέιλ μου…
      Έκανα τις διορθώσεις, ελπίζω τώρα να είναι σωστά.

    • Καλημέρα Διονύση. Πολύ καλή άσκηση! Ό, τι πρέπει για επανάληψη.
      Αν κάποιος υποψήφιος δεν γνωρίζει την “τεχνική” για τέτοιου είδους περίπτωση στο νομό του Ampere , δεν θα μπορέσει να απαντήσει εύκολα.
      Καλό Σαββατοκύριακο.

    • Καλημέρα σε όλους,
      Πολύ καλή εφαρμογή. Για το iii ερώτημα μια εναλλακτική λύση θα ήταν να εκμεταλλευτούμε την συμμετρία και να θεωρήσουμε ως κλειστή γραμμή Ampere ενα ισοπλευρο τριγωνο με τον αγωγό στο βαρύκεντρο του. Τότε εύκολα θα βλέπαμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μο.Ι/3 . Το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κανονικά πολύγωνα με τροποποίηση της γωνίας.(π.χ. τετραγωνο με φ=45)
      Να είστε πάντα καλά.

  • Ένα λείο επίπεδο και ένα επίπεδο με τριβές Ένα σώμα ηρεμεί στο λείο οριζόντιο επίπεδο (Α). Κάποια στιγμή ασκούμε πάνω του μια σταθερή οριζόντια δύναμη, μετατοπίζοντάς το κατά x. Το ίδιο σώ […]

  • Η κινούμενη ράβδος και το ιδανικό πηνίο   Ο αγωγός ΑΓ, μήκους l=1m, μάζας m=2kg έχει αντίσταση R=4Ω και κινείται οριζόντια σε επαφή με δύο ευθύγραμμους αγωγούς x΄x και y΄y, οι οποίοι δεν παρουσ […]

    • Καλημέρα σε όλους.
      Αφιερωμένη στους Μίλτο Καδιλτζόγλου και Παύλο Αλεξόπουλο, όπου τις τελευταίες μέρες ασχολήθηκαν με τα πηνία, αλλά και έφεραν στην επιφάνεια εφαρμογές σαν την άσκηση 5.66.

      • Καλημέρα σε όλους. Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση Διονύση με τιμάς.
        Ευχαριστώ και τον Μίλτο για την πληθώρα όμορφων ασκήσεων που μας έχει προσφέρει. Η σημερινή σου άσκηση Διονύση είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης επαγωγής και αυτεπαγωγής, σε ευχαριστούμε πολύ!!!

    • Καλημέρα Παύλο.
      Ξέχασα στο προηγούμενο σχόλιό μου να αναφέρω και την άσκηση:
      Στερεό – Επαγωγή – Αυτεπαγωγήτου Γιώργου Σφυρή.
      Που σημαίνει ότι και αυτός δικαιούται, μέρος της αφιέρωσης!!!

    • Καλησπέρα Διονύση.
      Να σε ευχαριστήσω κι εγώ για την εξαιρετικά τιμητική αφιέρωση (όπως και τον Παύλο για τα καλά του λόγια – γεια σου Παύλο!), σε μία διάταξη που σίγουρα πρέπει να προσεχθεί και να μην διαφύγει από τους συναδέλφους.
      Η 5.66 δεν ήταν πέρυσι στην ύλη και μπορεί εύκολα να ξεφύγει…
      Επίσης, πολύ καλά παρατηρείς, ότι ο 2ος “κανόνας” του Kirchhoff είναι απόρροια της Αρχής Διατήρησης της Ενέργειας.

    • Καλημέρα Γιώργο, καλημέρα Μίλτο.
      Ευχαριστώ για το σχολιασμό. Να είσαστε καλά.

    • Καλησπέρα Διονύση, καλησπέρα σε όλους τους φίλους

      Εστίασες σε στιγμιαίες τιμές και πολύ καλά έκανες, δίνοντας απαραίτητα για τους μαθητές ερωτήματα.

      Θέλω να ρωτήσω το εξής:

      Αν μεταξύ του άκρου του χ’χ και του άκρου Α του αγωγού υπάρχει κλειστός διακόπτης, ο οποίος κάποια στιγμή ανοίγει, η ενέργεια ΜΠ που είναι αποθηκευμένη στο πηνίο εκπέμπεται ως ενέργεια Η/Μ κύματος; Δηλαδή το πηνίο συμπεριφέρεται ως ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο-πομπός και δημιουργεί Η/Μ κύμα;

      Θεωρητικά, αυτό το Η/Μ κύμα διαδίδεται αυτοσυντηρούμενο στο χώρο;

      • Καλημέρα Θοδωρή και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
        Αν ανοίξουμε έναν τέτοιο διακόπτη που λες, το ρεύμα θα μηδενιστεί σχεδόν ακαριαία, ενώ στο διακόπτη θα ξεσπάσει σπινθήρας. Δεν θα επακολουθήσει καμιά ταλάντωση διπόλου, αλλά ένας μηδενισμός της έντασης σε απειροελάχιστο χρόνο. Τι σημαίνει σπινθήρας; Σημαίνει ότι τα κινούμενα ηλεκτρόνια πέρασαν στον αέρα και ένα μέρος της ενέργειάς τους (η οποία προέρχεται από την ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του πηνίου,  προκάλεσε διέγερση ατόμων (μορίων) και τελικά αποδιέγερση και εκπομπή φωτός.
        Αν μιλάμε γι΄αυτό το ΗΜΚ, αυτό θα διαδοθεί πράγματι, μέχρι κάποια απόσταση όπου και θα απορροφηθεί από την ύλη (τον αέρα).
        Αν μιλάμε για μεταβαλλόμενο ρεύμα και επιτάχυνση φορτίων, τα οποία εκπέμπουν ΗΜΚ, αυτό συμβαίνει κάθε φορά που μεταβάλλεται η ένταση του ρεύματος. Αλλά μιλώντας για διατήρηση ενέργειας κατά το κλείσιμο ή το άνοιγμα του διακόπτη, αυτή την ενέργεια δεν την λαμβάνουμε υπόψη, θεωρώντας την αμελητέα.
        Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος και εδώ να μας απασχολήσει…

    • Να καταθέσω κάποιες σκέψεις ακόμα

      Στην 5.66 το ρεύμα δίνεται i=2t+3 (SI), οπότε Eεπ=0,2+0,1t (SI)και Eαυτ=0,05V
      Ο αγωγός κινείται με ταχύτητα υ=2t+4 (SI) και δέχεται δύναμη F=0,45+0,1t (SI)
      Αρχικές συνθήκες: υο=4m/s, Eεπ(ο)=0,2V, io=3A, FLo=0,15N, Fo=0,45N, UΒ(ο)=0,1125J

      Αν το ρεύμα ήταν i=2t (SI), τότε πάλι Eαυτ=0,05V αλλά Eεπ=0,05+0,1t (SI)
      Ο αγωγός κινείται με ταχύτητα υ=2t+1 (SI) και δέχεται δύναμη F=0,35+0,1t (SI)
      Αρχικές συνθήκες: υο=1m/s, Eεπ(ο)=0,05V, io=0, FLo=0, Fo=0,35N, UΒ(ο)=0

      Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, η αρχική ταχύτητα είναι καθοριστική, εφόσον κινηθεί με δεδομένη σταθερή επιτάχυνση a=2m/s^2

      Για υo>1m/s και a=2m/s^2 , τότε Eεπ(ο)>0,05V=Εαυτ, οπότε io>0 και UΒ(ο)>0

      Αυτό που εστιάζω είναι η μη μηδενική αρχική ένταση ρεύματος παρά
      την παρουσία του πηνίου. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το γεγονός πως η Εεπ
      που αναπτύσσεται στον αγωγό δεν είναι σταθερή.
      Όμως αυτά είναι συμβατά με όσα το βιβλίο έχει ως θεωρία στην 5.14 παράγραφο,
      όπου η ΗΕΔ της πηγής είναι σταθερή;
      Δεν ξέρω, σκέψεις διατυπώνω

      • Καλημέρα και πάλι Θοδωρή.
        Οι δυο περιπτώσεις που περιγράφεις αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές, επί της ουσίας, καταστάσεις.
        Ας δούμε στο σχήμα τις δυο καταστάσεις ελάχιστο χρόνο, πριν την στιγμή t=0.
        https://ylikonetarxeia.files.wordpress.com/2023/03/ji8.jpg
         Στο σχήμα (1) είναι η άσκηση του βιβλίου. Ο αγωγός κινείται με κάποια ταχύτητα υ και το πηνίο διαρρέεται από κάποιο ρεύμα έντασης i, με αποτέλεσμα μια στιγμή που υ=4m/s και i=3 Α πατάμε το χρονόμετρο και μελετάμε την κατάσταση από κει και πέρα, αν θέλουμε η ένταση του ρεύματος να ικανοποιεί την εξίσωση i=2t+3.
        Στο σχήμα (2) υπάρχει ανοικτός διακόπτης, με αποτέλεσμα το πηνίο να μην διαρρέεται από ρεύμα. Αν την στιγμή που κλείσεις το διακόπτη, θέσεις t=0, τότε ο αγωγός έχει κάποια ταχύτητα, οπότε έχει αναπτυχθεί μια ΗΕΔ πάνω του. Έτσι για t=0 πρέπει Εαυτ=Βυl ή L∙di/dt=Βυl, πράγμα που επιβάλλεται μια ορισμένη αρχική ταχύτητα. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ταχύτητα μεγαλύτερη από 1m/s. Για να υπάρξει η κατάσταση που δίνεις πρέπει να εξασφαλιστεί η καθορισμένη αρχική ταχύτητα και προφανώς μια επίσης ορισμένη επιτάχυνση.

  • Με ποια κινητική ενέργεια και ποια η ένταση του ρεύματος Ερώτηση: Σε ένα φωτοκύτταρο, κατά την μελέτη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, η ένταση του ανοδικού ρεύματος είναι ίση με i1, όταν η τάση μεταξ […]

    • Καλημέρα Διονύση,
      νομίζω το έχουμε λίγο παρατραβήξει. Το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο διδάσκεται σαν ορόσημο της διαδικασίας εξέλιξης των αντιλήψεων για τη φύση του φωτός. Οι διδακτικοί στόχοι είναι πολύ ξεκάθαροι και είναι η κατανόηση της υπόθεσης του Einstein.
      Από διδακτική σκοπιά η συζήτηση για την μορφή της καμπύλης πρέπει να εστιαστεί μόνο ως προς την τάση αποκοπής και το ρεύμα κόρου. Να εξεταστεί το ρεύμα κόρου ΜΟΝΟ για ίδια συχνότητα και διαφορετικές εντάσεις ακτινοβολίας. Η μορφή της καμπύλης είναι αυτή που προκύπτει από το πείραμα και είναι αυτή που δίνει το βιβλίο. Αρα η πρώτη που σχεδίασες μπορεί να πει κάποιος ότι προφανώς είναι λάθος η υπόθεση που έκανες. Σε ερωτήσεις για τη μορφή της καμπύλης μπορεί κάποιος με μια σειρά επιχειρημάτων να δώσει μια κάποια πειστική εξήγηση στα παιδιά, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ του κεφαλαίου και σίγουρα δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήσεις σε εξετάσεις μιας και δεν το διαπραγματεύεται το βιβλίο.ΛΑΘΟΣ τυχών θέματα που θέτουμε για ρεύματα κόρου με διαφορετικές συχνότητες.
      ΜΟΝΟ για μας μπορούμε αν μας ενδιαφέρει να πούμε ορισμένα πράγματα. Εγώ θέτω ορισμένα ερωτήματα που προέκυψαν από συζητήσεις με συναδέλφους και μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης.
      1) Εξέρχονται όλα τα φωτοηλεκτρόνια με την ίδια κινητική ενέργεια;
      2) Αν πέσουν Ν φωτόνια σε ένα μέταλλο πόσα φωτοηλεκτρόνια θα εξέλθουν, δηλ ποιο είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας; Εξαρτάται αυτό απο το μέταλλο και από τη συχνότητα; Είναι 100%;
      3) Η ένταση ορίζεται αλλιως για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αλλιώς για τα φωτόνια. Στην πρώτη περίπτωση είναι η ισχύς αν μονάδα επιφάνειας στη δεύτερη είναι ο αριθμός φωτονίων ανα μονάδα επιφάνειας.
      4) Για την εξήγηση της πειραματικής καμπύλης i(V) στην μηδενική τάση έχουν εκφραστεί απόψεις ότι παράγοντας είναι η φόρτιση της καθόδου και της ανόδου φυσικά, τα ηλεκτρόνια που είναι στο κενό, η κατεύθυνση των ηλεκτρονίων που εκπέμπονται κ.α. Αναφέρονται αυτά ποιοτικά, όμως το αριθμητικό αποτύπωμα δεν το υπολόγισε κάποιος. Πόση είναι η τάση από τη φόρτιση της καθόδου, πόση η τάση απο το ηλεκτρονικό νέφος του κενού; Γιατί το ρεύμα αυξάνεταιμε την αύξηση της συχνότητας της ακτινοβολίας;
      5) Υπάρχει μια προσομοίωση στο Phet και εκεί βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για το ρεύμα κόρου με τη συχνότητα που μάλλον προβληματίζουν παραπάνω.
      Αν θέλεις σε αναφέρω και κάποια πολλά ακόμη.
      Πάντως στα φυλάδια που δίνονται στα εργαστήρια των σχολών για το πείραμα του φωτοηλεκτρικού φαινομένου,εκείνο που τους αφορά είναι η επιβεβαίωση της εξίσωσης του Einstein , η εξάρτηση του ρεύματος κόρου από την ένταση της ακτινοβολίας και ο υπολογισμός της σταθεράς του Planck. Εμείς πάμε πολύ παραπάνω!!

    • Ευχαριστώ Νίκο για το σχολιασμό και την κατάθεση της θέσης σου.
      Μάλλον πρέπει να γράψω ξανά, το σχόλιο που έβαλα δίπλα:
      Φαντάζομαι ότι το παραπάνω θέμα στο φόρουμ, διερευνά γιατί να είναι αυτή η μορφή της καμπύλης i=f(V).
      Δεν το έβαλα εγώ το ζήτημα, αλλά νιώθω να πρέπει να απολογηθώ για την συμμετοχή μου στη συζήτηση.
      Φαίνεται ότι κακώς κατέθεσα την γνώμη μου για την μορφή της καμπύλης και τι απαντήσεις πρέπει να δοθούν στα ερωτήματα των μαθητών.”

      • Διονύση η εκτίμησή σε σένα και στην συνεισφορά του ylikonet είναι απεριόριστη από όλους τους συναδέλφους. Οι συζητήσεις και οι απόψεις των συναδέλφων που εκφράζονται έχουν βοηθήσει όλους μας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να απολογηθείς για κάτι. Άπλα, επειδή η κβαντική δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, πίστεψέ με, χρειάζονται ορισμένα πράγματα κάποια περισσότερη επεξεργασία απο την μεριά του καθενός μας. Αν εξέφρασα μια άποψη είναι γιατι λόγω του θεσμικού μου ρόλου γίνομαι δέκτης προβληματισμών από συναδέλφων και είμαι υποχρεωμένος να δίνω απαντήσεις και να κάνω προτάσεις ως προς το τι και το πως θα ήταν χρήσιμο να διδαχθούν ορισμένα πράγματα. Δεν είχα καμία πρόθεση να παρατηρήσω κανέναν και ζητάω συγνώμη αν φάνηκε έτσι.

    • Καλημέρα παιδιά. Συμφωνώ με το Νίκο ότι αν μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, ίσως χαθεί ο κύριος στόχος της παρουσίασης του φαινομένου, που είναι η υπόθεση Einstein. Από την άλλη πλευρά όμως θεωρώ ότι κάποια ελάχιστα πέραν του βιβλίου πρέπει να συζητηθούν. Στη διδασκαλία τόνισα ότι δεν βγαίνουν όλα τα ηλεκτρόνια από το μέταλλο με την ίδια κινητική ενέργεια, χρησιμοποιώντας το μηχανικό ανάλογο που παρέθεσε ο Γιάννης με τις μπίλιες και το βάζο (δεν το βρίσκω να το ανεβάσω), τους έδειξα την προσομοίωση του Phet και τους εξήγησα πώς φτάνουμε στο ρεύμα κόρου, όπως το έγραψα στην διπλανή ανάρτηση. Στη συνέχεια τους τόνισα (όπως πάντα) ότι θα εξεταστούν σύμφωνα με το βιβλίο, άρα ασχολούνται μόνο με τα πιο κινητικά ηλεκτρόνια. Δεν αντελήφθην ότι τα επιπλέον σε σχέση με το βιβλίο μπέρδεψαν τους μαθητές, το αντίθετο ένιωσα ότι ικανοποιήθηκαν.
      Θα συμβούλευα τον μαθητή να αναθεωρήσει τις απαντήσεις του…

    • Καλημέρα Διονύση και Νίκο.
      Αν καταλαβαίνω καλά ο Διονύσης εννοεί ότι η μορφή της καμπύλης από -2V ως 0 εξηγείται από το ότι τα ηλεκτρόνια έχουν διαφορετικές κινητικές ενέργειες.
      Η τάση -2V φρενάρει όσα έχουν τη μέγιστη κινητική, δηλαδή όλα.
      Η τάση -1,5V φρενάρει όσα έχουν κινητικές ενέργειες κάτω από 1,5eV αλλά δεν φρενάρει όσα έχουν Κ.Ε. από 1,5 eV ως 2eV. Έτσι φτάνουν κάποια.
      Αν η τάση γίνει -1V φρενάρονται όσα έχουν Κ.Ε κάτω από 1eV , δηλαδή λιγότερα. Έτσι φτάνουν περισσότερα και το ρεύμα αυξάνεται.

    • Kαλημερα σε ολους.Αλλο θεμα ειναι η εξηγηση των χαρακτηριστικων της καμπυλης και αλλο θεμα ειναι η αναγνωση της καμπυλης.Η καμπυλη i=f(V) στο οχι σταθερο της κομματι ειναι αυξουσα και μονο αυτο πρεπει να ξερουν οι μαθητες.Αρα οι απαντησεις στα ερωτηματα 2 και 3 που δινει ο ,μαθητης ειναι λαθος.Αυτη νομιζω ειναι η ερωτηση εδω.Αυτο που λες Γιαννη ειναι μια ερμηνεια της μονοτονιας της συναρτησης i=f(V) η οποια ειναι ενδιαφερον θεμα και συζητηθηκε σε αναρτηση του Θοδωρη,αλλα νομιζω οτι ειναι εκτος υλης

      • Καλημέρα Κωνσταντίνε.
        Είναι μάλλον εκτός ύλης. Ο Στέφανος Τραχανάς απέτρεψε από την εμβάθυνση στην μορφή της καμπύλης κατά τη διδασκαλία εστιάζοντας στο ενδιαφέρον της καμπύλης K-f.
        Όμως υπάρχει περίπτωση να ερωτηθεί κάποιος διδάσκων για τη μορφή της καμπύλης μέσα στην τάξη. Ας επιλέξει πόσο θα εμβαθύνει.

    • Διονύση συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου. Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τις ενστάσεις των συναδέλφων μια και είναι μια διδακτική προσέγγιση γι” αυτό που διδάσκουμε στα παιδιά. Ας ξεκαθαρίσει ο καθένας μας μέσα του τι θεωρεί ότι είναι σωστό και στο μάθημα να αναφέρει ότι λέει το σχολικό.
      Το βασικό πρόβλημα που έχουν οι πειραματικοί είναι ότι τα ηλεκτρόνια που εξέρχοναι έχουν εκτός από ένα ευρύτατο φάσμα ενεργειών έχουν και τεράστια διασπορά στην κατέθυνσή τους.
      Αρχικά η πήγή που επέμπει φωτόνια σε στενή περιοχή ενεργειών θα πρέπει να λειτουργεί για μεγάλη χρονική διάρκεια σύμφωνα με την απροσδιοριστία για την ενέργεια.
      Το σημαντικότερο βέβαια αποτελεί η μεγάλη αβεβαιότητα στη θέση που θα αλληλεπιδράσουν με τα ηλεκτρόνια μιας και έχουν πολύ μικρή αβεβαιότητα στη ορμή του, Έτσι βομβαρδίζεται το μέταλλο με σχεδόν μονοχρωματική ακτινοβολία και βγαίνουν ηλεκτράνια από παντου και με διάφορες κινητικές ενέργειες.

      • Γεια σου Νίκο.
        Καταλαβαίνω
        (χωρίς να υιοθετώ) ενστάσεις συναδέλφων για θέματα που ξεφεύγουν από το σχολικό
        βιβλίο. Θέματα τέτοια είναι και οι χαρακτηριστικές ηλεκτρονικών διατάξεων.
        Οι φόβοι εδράζονται στο ότι τα θέματα εύκολα ξεστρατίζουν από την φιλοσοφία του μαθήματος. Είδαμε για παράδειγμα τα θέματα των κυμάτων  να εξελίσσονται σε θέματα Άλγεβρας. Τα θέματα του Ηλεκτρομαγνητισμού σε ασκήσεις Γεωμετρίας.
        Δεν είναι δύσκολο να δούμε εξέλιξη των θεμάτων του φωτοηλεκτρικού σε θέματα Ηλεκτρονικής.
        Δεν υιοθετώ τέτοιους φόβους μια και η αιτιολόγηση της μορφής μιας χαρακτηριστικής είναι ανώτερη νοητική διαδικασία από την αποστήθιση του σχετικού τύπου και τον υπολογισμό του h από την κλίση.
        Ας εξαιρεθούν τέτοια θέματα μια και δεν εξηγούνται στο βιβλίο. Μια και υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί εξήγηση του τύπου «αυξάνεται η τάση και το πεδίο άρα αυξάνεται η ταχύτητα των φορέων». Δηλαδή μεταφορά εξήγησης που ταιριάζει στην αγωγιμότητα χάλκινου σύρματος. Ας εξαιρεθεί οτιδήποτε δεν προκύπτει, άμεσα ή έμμεσα, από το κείμενο του σχολικού βιβλίου.
        Ας συζητούνται εδώ τέτοια θέματα μια και το υλικονέτ είναι και ένα διαδραστικό σεμινάριο. Όπως συζητούσαμε για στροβοσκόπια και συμπιεστά υγρά που δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε σε θέματα εξετάσεων. Αν μη τι άλλο, οι συζητήσεις προστατεύουν τα θέματα από λάθη. Κλασικό παράδειγμα η συζήτηση του Βαγγέλη Κορφιατη για τις στροφές που δυστυχώς δεν διαβάστηκε. Αν είχε διαβαστεί δεν θα έμπαινε το σχετικό θέμα.
         
        Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις μορφές των διάφορων Ι-V χαρακτηριστικών. Λόγου χάριν γιατί στο φωτοκύτταρο αερίου δεν έχουμε την συνήθη περιοχή κόρου;

    • Διονύση πολυ καλή η μέθοδος που επέλεξες για μια αναλυτικότερη μελέτη και συζήτηση του φαινομένου.
      Πιστεύω ότι για τους μαθητές ( αλλά και για εμάς) αρκεί να διατυπώσουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις.
      α)Τα ηλεκτρόνια που εξέρχονται της καθόδου δεν εξέρχονται με την ίδια κινητική ενέργεια επειδή εξέρχονται ηλεκτρόνια από την υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση που έχουν στο μέταλλο αλλα και ηλεκτρόνια κατωτέρων (ενεργειακά) στοιβάδων. Επίσης ηλεκτρόνια στην επιφάνεια του μετάλλου που βρίσκονται λίγο βαθύτερα έχουν περισσότερες συγκρούσεις μέχρι να εξέλθουν. Έτσι τα πρώτα ηλεκτόνια θα έχουν την μέγιστη κινητική ενέργεια.
      β)Τα ηλεκτρόνια εξέρχονται με διάφορες διευθύνσεις ταχυτήτων και όσο μεγαλύτερη τάση έχουμε τοσο περισσότερα ηλεκτρόνια φτάνουν στην άνοδο (όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε περισσότερα “ρουφά” η άνοδος).
      γ) Η μορφή της σιγμοειδούς καμπύλης επομένως εξαρτάται από την γεωμετρία του πειράματος και από το ίδιότητες του μετάλλου (που καθορίζει τις διάφορες ενέργειες των ηλεκτρονίων που απορροφούν την ενέργεια των φωτονίων και εξέρχονται με διαφορετικές ταχύτητες όχι μόνο στο ίδιο μέταλλο αλλά και από μέταλλο σε μέταλλο). Η μορφή της λοιπόν προέρχεται από πειραματικές μετρήσεις.
      δ) Κορεσμό έχουμε όταν όλα τα εξερχόμενα ηλεκτρόνια φτάνουν στην άνοδο.
      ε) Μεγαλύτερη ένταση ακτινοβολίας => περισσότερα φωτόνια ανα μονάδα χρόνου => μεγαλύτερο ρεύμα κόρου.
      Και συμπληρώνω με ένα γραμματόσημο όπου φαίνονται οι διαφορετικές διευθύνσεις ταχυτήτων των εκπεμπόμενων ηλεκτρονίων:

      https://ylikonet3.files.wordpress.com/2023/03/cf83ceb5cebb99.jpg

    • Καλημέρα σε όλους.
      Να ευχαριστήσω όλους όσους απάντησαν στην παραπάνω συζήτηση, που στόχο είχε να δώσει, με προκλητικό ίσως τρόπο, απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα.
      Στις απαντήσεις, δεν έλειψαν και τοποθετήσεις όπου το νόημα ήταν, ίδιο με το νόημα των δύο τοποθετήσεων που με ώθησαν στο να θέσω το θέμα σε συζήτηση.
      -Έλα τώρα μην τα σκαλίζετε και πολύ! Τι τα θέλετε αυτά; Δεν χρειάζονται. Είναι εκτός από το στόχο διδασκαλίας του φαινομένου. Σε τελευταία ανάλυση:
      «Όλα τα φωτοηλεκτρόνια εξέρχονται με ίδια κινητική ενέργεια, εφόσον το προσπίπτον φως είναι μονοχρωματικό, ή δεν εξέρχονται καθόλου. Το φαινόμενο είναι όλα ή τίποτα. Η Κάθε ηλεκτρόνιο που θα απορροφήσει ενέργεια θα εξέλθει ή κανένα ηλεκτρόνιο δεν θα εξέλθει. Όλα τα ηλεκτρόνια έχουν να υπερπηδήσουν το ίδιο σκαλοπάτι δυναμικού. Με αυτό το δεδομένο θα στείλουμε τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις…»
      -Η ύλη έχει αυξηθεί πολύ και ζητάς να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μπλέκοντας με λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται να εμπλακούν οι μαθητές. Άλλωστε εμείς που διδάσκουμε στις τάξεις νιώθουμε την αγωνία των παιδιών.
      Θα επαναλάβω λοιπόν, ότι δεν πρότεινα εγώ να εστιάσουμε στην καμπύλη Ι=f(V).
      Απλά θεωρώ ευλογία για τον διδάσκοντα, να έχει μαθητές μέσα στην τάξη, που να θέτουν ερωτήματα.
      Ερωτήματα που δεν έχουν να κάνουν με το «αυτό δεν θα πέσει στις εξετάσεις», ή «αυτό δεν χρειάζεται να το ξέρω» ή «είναι μέσα αυτό κύριε;». Ερωτήματα που να διερευνούν αυτό που καλούνται να μάθουν και δεν το καταπίνουν αμάσητο, ό,τι τους δίνεται. Και ένας καθηγητής, που δεν κάνει απλά δουλειά διεκπεραίωσης, ο οποίος δεν είναι έτοιμος να πει «άστα αυτά δεν χρειάζονται, μάθε την εξίσωση και έλα να λύσουμε ασκήσεις από την τράπεζα, που μπορεί να βρεις μπροστά σου…», η ύπαρξη μαθητών που ρωτάνε, είναι ευτυχία…
      Παρένθεση: ( Το αν ο καθηγητής θα πρέπει να αφήσει τον προγραμματισμό του για την διδασκαλία και ασχοληθεί με όποιο ερώτημα του θέτει ένας μαθητής είναι άλλο ζήτημα. Μπορεί ο καθηγητής να κρίνει ότι πρέπει να το σκεφτεί περισσότερο και το πει αφήνοντας την απάντηση για άλλο μάθημα, μπορεί να κρίνει ότι θα χαλάσει το μάθημα και να το παρακάμψει, μπορεί να κρίνει ότι θα φέρει σύγχυση στους περισσότερους μαθητές και να καλέσει το μαθητή στο διάλειμμα για συζήτηση, μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να επεκταθεί. Δεν υπάρχει μια στάση…).

    • Συνεχίζω:
      Το παραπάνω ερώτημα λοιπόν, μπήκε προκλητικά για να δείξει πού μπορεί να οδηγήσει έναν καλό μαθητή, στον οποίο διδάσκουμε ότι όλα τα ηλεκτρόνια ξεκινούν από την κάθοδο με την ίδια κινητική ενέργεια. Θα φτάσει σε εντελώς λάθος συμπεράσματα, αν σκεφτεί αυτό που του λέμε και δεν το «καταπιεί αμάσητο».
      Μα, υπάρχει ο αντίλογος, το βιβλίο δεν μελετά, την μέγιστη κινητική ενέργεια των φωτοηλεκτρονίων και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να αναφερθεί. Το βιβλίο ασχολείται αποκλειστικά με την εξαγωγή των ηλεκτρονίων από την ανώτερη ενεργειακή στάθμη και τότε όλα τα ηλεκτρόνια έχουν την ίδια κινητική ενέργεια.
      Θα μπορούσα να το δεχθώ αυτό, αλλά τότε πού πάνε όλα αυτά για «την πειραματική καμπύλη»; Είναι πειραματική η καμπύλη του βιβλίου ή όχι; Έχει αυτή την μορφή η καμπύλη ή όχι; Αν ισχύει η υπόθεση για ίσες κινητικές ενέργειες, το σχήμα θα έπρεπε να είναι όπως αυτό που έβαλα στο ερώτημα.
      Και αν είναι πειραματική, πώς εξασφάλισε ο πειραματικός να μην βγουν εσωτερικά ηλεκτρόνια;
      Ή δεν πρέπει να γνωρίζει, τουλάχιστον ο καθηγητής, ότι αυτή η καμπύλη έχει αυτή την μορφή επειδή τα ηλεκτρόνια δεν βγαίνουν με την ίδια κινητική ενέργεια; Δεν έχει χρόνο θα μου πείτε. Βέβαια, αν έχει να λύσει άπειρες ασκήσεις προετοιμασίας… Με θεωρία θα ασχολούμαστε τώρα και ερμηνείες …

      Συνέχεια…

    • Πάμε τώρα στην συζήτηση.
      Όταν συζητάμε για ένα επιστημονικό θέμα (όπως μια ερμηνεία κάποιων πειραματικών δεδομένων και μιας καμπύλης), το σωστό και το λάθος δεν είναι συνάρτηση, ούτε του άγχους των μαθητών, ούτε της ποσότητας της ύλης, ούτε της πιθανότητας να μπει κάτι τέτοιο στις εξετάσεις.
      Αν μελετήσουμε την πτώση μιας μπάλας στον αέρα και κάποιος μας δώσει την πειραματική καμπύλη του σχήματος, την οποία πάμε να ερμηνεύσουμε (παρεμπιπτόντως υπάρχει κάτι πιο όμορφο και σπουδαίο από την ερμηνεία ενός πειραματικού ευρήματος; Είναι χαμηλής αξίας μια τέτοια ερμηνεία;),

      https://ylikonet3.files.wordpress.com/2023/03/fff666.png

      στην συζήτηση δεν έχουν θέση επιχειρήματα του είδους:

      • Η πτώση αυτή είναι εκτός ύλης.
      • Τα παιδιά δεν μπορούν να ασχοληθούν με το ζήτημα.
      • Η ενασχόληση με την καμπύλη, ανοίγει την ύλη.
      • Εμείς ξέρουμε και διδάσκουμε μόνο την ελεύθερη πτώση που περιγράφει το βιβλίο.

      Η συζήτηση είναι για την ερμηνεία της καμπύλης.
      Το αν τώρα, όλα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην τάξη, το αν θα κάνει καλό ή κακό στην μαθησιακή διαδικασία, το αν τελικά κάνει κακό στα παιδιά, το αν υπάρχει χρόνος για να ασχοληθεί η τάξη με ένα τέτοιο θέμα, εις βάρος άλλων πραγμάτων, είναι ζητήματα που πρέπει να αποφασίσει ο διδάσκων, με βάση την διδακτέα ύλη, τις οδηγίες διδασκαλίας, το επίπεδο των μαθητών του και τα ενδιαφέροντά τους, τον χρόνο που έχει στην διάθεσή του.

      • Διονύση,

        Η επιχειρηματολογία σου διευκρινίζει τα όρια μεταξύ της αποτελεσματικής προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές και αυτού που αποκαλείται «ενεργός τάξη»

        Επειδή οι προσθήκες στην εξεταστέα ύλη προκαλούν ανίχνευση, διερεύνηση ή επαναδιαπραγμάτευση των οφειλόμενων διδακτικών πρακτικών, αυτές οι δύο προσεγγίσεις, αποτελεσματικότητα και ουσία,  πυροδοτούν συζητήσεις όπως η συγκεκριμένη που άνοιξες με ευθύβολο εργαλείο το προκλητικό διδακτικά διάγραμμα με το οποίο εισήγαγες τη συζήτηση. Με πρώτη ανάγνωση εκτιμώ ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως διδακτικό εργαλείο όταν/ όποτε προκληθεί συζήτηση από ερώτημα μαθητών με διερευνητική ή προκλητική διάθεση – και τελεολογικά θα προκύψει σε κάποιες έστω λίγες τάξεις

        Το βασικό όμως ερώτημα της συζήτησης αφορά το ποια μπορεί να είναι τα όριά της διδασκαλίας του συγκεκριμένου αντικείμενου και ποιος τα καθορίζει

        Μια παράμετρος είναι οι απορίες που προκύπτουν στον δάσκαλο στη φάση της προετοιμασίας του μαθήματος. Αν δεν τις αποθέσει στον «κουβά», στάση που δεν χαρακτηρίζει τον επαρκή διδάσκοντα, θα τον οδηγήσουν σε συζητήσεις με ομότεχνους, όπως καλή ώρα. Στον διδακτικό του πολιτισμό επαφίεται να τις χειριστεί ως όχημα εξυπνακίστικης επίδειξης «επιστημοσύνης σχολικού τύπου», είτε να τις μετασχηματίσει αποτελεσματικά με το βλέμμα στον μέσο μαθητή του, ή να τις παρακάμψει στον βασικό κορμό της διδακτικής του πραγμάτευσης, έχοντας τις όμως κατά νου όταν το μάθημα αποδειχτεί και διερευνητικά γόνιμο, δηλαδή όταν γεννηθούν σχετικές απορίες σε κάποιους απ’ τους μαθητές του

        Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στο «υλικό» για το ζήτημα του φωτοηλεκτρικού, συνδυασμένες με την καθοδηγητική παρέμβαση Τραχανά, διευκολύνουν το «μπακάπ» για τις παρένθετες συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους μαθητές. Π.χ. η σύνοψη του Γιώργου είναι καλό εργαλείο γι’ αυτές τις απορίες

        Μια άλλη είναι οι υποθέσεις για το επίπεδο των θεμάτων των επικείμενων Πανελλαδικών. Οι «εμπειρογνώμονες» αποφάνθηκαν ότι η εισαγωγή της καινούργιας ύλης θα αξιολογηθεί με θέματα χωρίς αγκάθια. Και εδώ οι συζητήσεις που προανέφερα αποτελούν καλό πιλότο για τους θεματοδότες

        Αν όμως «καθίσει η στραβή στη βάρδια» των φετινών θεματοδοτών, υποθέτω ότι θα ευθύνονται «όλες οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας» που εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια δεν φρόντισαν να εξοικειώσουν δάσκαλους και μαθητές στο περιεχόμενο της «Μοντέρνας Φυσικής» και βεβαίως, ο «σταθμάρχης της Λάρισας», δηλαδή το «υλικό», που μπέρδεψε τις σιδηροτροχιές της διδασκαλίας και οδήγησε σε μετωπική γνωστική σύγκρουση τους υποψήφιους

        Αλλά, δεν νομίζω

      • Διονύση καλημέρα. Όπως είπα προηγουμένως έκανες πολύ καλά που ανακίνησες αυτό το θέμα.
        Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο χρόνος για να δώσει ο καθηγητής μια εξήγηση ή μια ερμηνεία είναι σχετικά μικρός με τον χρόνο που διαθέτουμε στην ¨ασκησιολογία” (όχι ότι δεν πρέπει να κάνουμε ικανό αριθμό ασκήσεων αλλά πολλές φορές υπερβάλουμε σε βάρος των θεωρητικών ερμηνειών και των πειραμάτων) και αξίζει να τον διαθέσουμε.
        Ακόμα και για να ερμήνεύσουμε μια περίεργη καμπύλη . Όπως εδω που για να ερμηνεύσουμε την σιγμοειδήπεριοχή της καμπύλης πόσο χρόνο θα πάρει για να πούμε ” στην αρχή η μικρή τιμή της τάσης φέρνει λίγα ηλεκτρόνια στην άνοδο ανα μονάδα χρόνου .Αυξάνοντας την τάση ο ρυθμός που μεταφέρονται ηλεκτρόνια στην άνοδο αυξάνει αλλά μετά από κάποια τιμή ο αριθμός των ηλεκτρονίων είναι σχετικά μικρός οπότε ολοένα και λιγότερα ηλεκτρόνια φτάνουν στην άνοδο (ανα μονάδα χρόνου) μέχρι που φτάνουν όλα όσα βγαίνουν (ανά μονάδα χρόνου) οπότε σταθεροποιείται το ρεύμα.
        Παρεπιπτόντως όταν είχαμε δέσμες προλαβαίναμε σε μεγαλύτερη ύλη και κάναμε πολύ μεγάλο αριθμό ασκήσεων και ερμηνεύαμε τα φαινόμενα και καναμε μερικά πειράματα. Με πολύ άγχος αλλά τα πιστεύω ότι τα καταφέρναμε αρκετά καλά.

    • καλημέρα σε όλους
      συμπαρατάσσομαι με τον Διονύση
      προσωπικά, αν ήμουν “εντός”, θα προσπαθούσα να σεβαστώ τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά δεν θα ήμουν και “σκλάβος” τους…
      και, με την ευκαιρία, σχολιάζω δύο, μόνο, αποσπάσματα

      “η ύπαρξη μαθητών που ρωτάνε, είναι ευτυχία…”
      πρωτοδιόριστος στην Κίσσαμο Χανίων, το έχω ξαναγράψει, που νόμιζα ότι κατέχω τα πάντα, το τελευταίο 5λεπτο κάθε φορά ήταν για απορίες και ερωτήσεις των μαθητών, με ρωτάει ένας, Β Γυμνασίου, είχα “διατάξει” στα Κρητικά για να τα μαθαίνω, “τσύριε, ντα πράμα είναι τουτονέ το ηλεκτρικό φορτίο”, “ηλεκτρικό φορτίο ονομάζεται…” ξεκίνησα να απαντώ, ευτυχώς με “έσωσε” το κουδούνι, “την άλλη φορά θα τα πούμε…”, ευτυχώς διακοπές Χριστουγέννων, τρέχω βολίδα Σόλωνος 104, ψάχνω τον Διονύση Μαρίνο, “…τι να του πω του μικρού μου μαθητή;”, απάντηση “να του πεις “δεν ξέρω”, ποιος νομίζεις ότι είσαι, ο κατασκευαστής του Σύμπαντος;”
      ε, ναι, με προσγείωσε και κράτησα ες αεί παρακαταθήκη τη συμβουλή του

      “μια ερμηνεία κάποιων πειραματικών δεδομένων ”
      με πήρε τηλέφωνο, πριν αρκετά χρόνια, ο Παναγιώτης Σκούτζος, “έχω έναν προβληματισμό, για κάνε ένα πείραμα στην Άνωση, ισχύει πάντα η αρχή Αρχιμήδη;”
      και το έκανα πολλές και προέκυψε το ίδιο συμπέρασμα
      ε, ναι, το πείραμα είναι παντοδύναμο και μακάρι να μπορούμε να το ερμηνεύσουμε κιόλας
      για όσους ενδιαφέρονται το πείραμα εδώ: https://ekountouris.blogspot.com/2023/03/blog-post_23.html

    • Παιδιά είναι ωραίες τέτοιες συζητήσεις!
      Ένα τσούρμο συσκευές και διατάξεις υπάρχουν των οποίων την αγωγιμότητα δεν γνωρίζουμε ή ξεχάσαμε (λ.χ. Ζένερ) ή γνωρίζουμε επιφανειακά.
      Σε ένα καφενείο πολλά συζητώνται. Λέγονται και ιστορίες “ακατάλληλες δι ανηλίκους”. Άλλως το καφενείο καταντά σχολείο.

    • Συμφωνω με τον Γιαννη οτι ειναι ωραιες οι συζητησεις και για αυτο συνεχιζω την κουβεντα..Εγω εχω μαθει να απαντω σε οτι με ρωτανε και οχι σε κατι αλλο.. Η Ερωτηση που τεθηκε εδω ειναι η εξης:
      “Συνάδελφοι, πώς θα βαθμολογούσατε την παραπάνω απάντηση του μαθητή; ”
      Σε αυτο απαντησα. Οι απαντησεις στα ερωτηματα 2 και 3 που εδωσε ο μαθητης ειναι λαθος.
      Εχω πει πολες φορες οτι σε μια συζητηση στο καφενειο μας,στο φορουμ,μπορει να ξεκινησουμε απο το θεμα Α και η συζητηση να οδηγηθει στο θεμα Ω.Λογικο αλλα και ωραιο λεω εγω,αλλοιως δεν θα ειχαν αξια τα καφενεια και οι συζητησεις θα ηταν μονοτονες.. Οχι ομως να σε ρωτανε το Α και αντι να απαντας στο Α να απαντας κατευθειαν στο Ω.
      Αν με ρωτουσαν Β)
      πως σαν καθηγητης θα οριοθετησω το ποσο επεκτεινομαι εκτος σχολικου οταν μπροστα μου εχω τις Γενικες Εξετασεις, θα απαντουσα σε αυτο.
      Αν με ρωτουσαν Γ)
      πως ερμηνευω την μορφη της πειραματικης καμπυλης i=f(V) θα απαντουσα σε αυτο. Aφου τελικα εκτος απο τον Αποστολη ο οποιος εμεσα απαντησε,στην ερωτηση που τεθηκε ,κανενας αλλος δεν απαντησε σε αυτην, αλλα το θεμα πηγε αλλου ευθυς εξαρχης,σχετικα με την ερωτηση Β) εχω να πω τα εξης : Oταν διδασκεις κατευθυνση στην Γ Λυκειου ο στοχος σου ειναι η επιτυχια των μαθητων στις εξετασεις. Ετσι προσαρμοζεις αυτα που θα πεις,οχι με απολυτο τυφλοσουρτη το βιβλιο,αλλα με εξυπνο τροπο ωστε να μην εχεις αρνητικα αποτελεσματα οπως ο μαθητης που απαντησε αυτα που απαντησε.
      Εγω θα ελεγα περιπου τα εξης :
      “Θα δουλεψεις στο λογικο πλαισιο των εξης δεδομενων (Tα ξαναγραφω) :
      Όλα τα φωτοηλεκτρόνια εξέρχονται με ίδια κινητική ενέργεια, εφόσον το προσπίπτον φως είναι μονοχρωματικό, ή δεν εξέρχονται καθόλου. Το φαινόμενο είναι όλα ή τίποτα. Η Κάθε ηλεκτρόνιο που θα απορροφήσει ενέργεια θα εξέλθει ή κανένα ηλεκτρόνιο δεν θα εξέλθει. Όλα τα ηλεκτρόνια έχουν να υπερπηδήσουν το ίδιο σκαλοπάτι δυναμικού. Επισης μονο η συχνοτητα του φωτονιου καθοριζει το αν ενα ηλεκτρονιο θα εξελθει ή οχι. Το ποσα ηλεκτρονια εξερχονται ανα μοναδα χρονου εξαρταται απο το ποσα φωτονια προσπιπτουν ανα μοναδα χρονου και αυτο εννοει το σχολικο ενταση της ακτινοβολιας.Ειναι μια σωματιδιακη ενταση που οριζεται οχι με βαση την ενεργεια αλλα με βαση το πληθος φωτονιων.
      H Kαμπυλη i=f(V) ειναι σιγουρα σωστη διοτι εχει προκυψει απο το πειραμα.Οι θεωριες προσαρμοζονται στα πειραματα και οχι τα πειραματα στις θεωριες.Τα πειραματα που επονται των θεωριων γινονται για να τεσταρουν τιε θεωριες και αν δεν υπαρχει συμφωνια μεταξυ των δυο,οι θεωριες απορριπτονται.
      Την συγκεκριμενη καμπυλη την ειχε υπ οψιν του ο Εinstein οταν εγραψε το paper που του εδωσε το βραβειο Νobel. Eπομενως η καμπυλη ειναι σωστη.
      Ομως φαινεται να ειναι λιγο περιεργη η μονοτονια της αφου ολα τα ηλεκτρονια εξερχονται με την ιδια κινητικη ενεργεια. Αυτο συμβαινει διοτι η ηλεκτρονιακη δομη των ατομων δεν ειναι τοσο απλη και μαλλον εξερχονται και ηλεκτρονια απο καταστασεις που βρισκονται βαθυτερα μεσα στα πηγαδια δυναμικου στα οποια βρισκονται. Αυτο ομως δεν θα πρεπει να σε απασχολει στα πλαισια των εξετασεων που θα δωσεις. Θα απαντας με απλη λογικη εχοντας δεδομενες τις προτασεις που εχεις.”
      Αν ο μαθητης επιμενει τον παραπεμπουμε σε βιλιογραφια η αν εχουμε χρονο ενημερωνομαστε και συζηταμε μαζι του εκτος ταξης.
      Αυτη την μεθοδο ακολουθω εγω οταν διδασκω σε τμηματα κατευθυνσεων
      Αυτη η περιγραφη σε εναν μαθητη αποκλειεται να του αφησει τα περιθωρια να απαντησει οπως απαντησε ο μαθητης εδω στην ερωτηση του Φορουμ.
      Ο μαθητης παιρνει 3/10 βαθμολογια,δεν ξερει καν τι σημαινει πειραματικη καμπυλη.Ας προσεχε ο ιδιος ή ο καθηγητης του που τον αφησε εκτεθειμενο.
      Οσον αφορα το σχολιο του Διονυση,επειδη σιγουρα αναφερθηκε και σε εμενα αφου επανελαβε καποια πραγματα που εγραψα,εγω σε καμια μου τοποθετηση δεν εγραψα -Έλα τώρα μην τα σκαλίζετε και πολύ! Τι τα θέλετε αυτά; Δεν χρειάζονται. Είναι εκτός από το στόχο διδασκαλίας του φαινομένου. Αυτες δεν ειναι δικες μου εκφρασεις. (scripta manent) Πιστευω συναδελφοι να εγινα σαφης σε αυτο μου το σχολιο και αν θελετε καποια διευκρινηση, ειμαι στην διαθεση σας.

    • Έψαξα και βρήκα…. Φυσική Γ’ Λυκείου 1983, Αλκίνοος Μάζης , το βιβλίο με το οποίο έδωσα και εγώ

      Μεταφέρω

      https://i.ibb.co/wYLhSF7/2.png

    • Βρήκατε κάπου να γράφει για κατανομή κινητικών ενεργειών; Ακόμα και τότε που στην ύλη ήταν η τρίοδος λυχνία 

      https://i.ibb.co/ZBvh89J/5.png

      την καμπύλη i=f(V) δεν την αγκίζαμε….
       
      Κλείνω με ένα απόσπασμα από τις σημειώσεις που έχω στην e-class για τους μαθητές μου 

      Να θυμάστε…

      -Χωρίς την κβάντωση της Η/Μ ακτινοβολίας, τα ηλεκτρόνια των ατόμων θα απορροφούσαν συνεχώς ενέργεια από φως οποιασδήποτε συχνότητας με αναπόφευκτο τέλος την πλήρη διάλυση της ύλης. Η κβάντωση του φωτός δεν είναι καπρίτσιο της φύσης, αλλά μια αναγκαιότητα συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξή μας. -Είναι δεδομένο της κοινής εμπειρίας πως κάτω από ορισμένη συχνότητα η χημική δραστικότητα της Η/Μ ακτινοβολίας σταματά τελείως όσο μεγάλη και αν είναι η έντασή της, π.χ: μαυρίζουμε μόνο όταν εκτεθούμε σε υπεριώδη ακτινοβολία. -Αν η Η/Μ ακτινοβολία είχε το συνεχή χαρακτήρα που της αποδίδει η κλασική θεωρία, τότε η απαιτούμενη ενέργεια θα μπορούσε να απορροφηθεί σιγά-σιγά και επομένως η αντίδραση θα συνέβαινε ανεξάρτητα από τη συχνότητα του προσπίπτοντος φωτός. -Σε ένα τέτοιο κόσμο ακόμα και τα ραδιοφωνικά κύματα θα είχαν χημική δραστικότητα, δηλαδή θα μαυρίζαμε ακόμα και δίπλα σε μια ραδιοφωνική κεραία. Το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει αποδεικνύει πως η χημική δράση του φωτός έχει κβαντικό χαρακτήρα.Απόσπασμα από το βιβλίο του Στέφανου Τραχανά 1985Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ο βασικός διδακτικός στόχος… Και παράπλευρα είναι:-Έργο εξαγωγής-Συχνότητα κατωφλίου-Εξίσωση Einstein -Τάση αποκοπής-Μορφή καμπύλης i=f(V) για ορισμένη ένταση ακτινοβολίας-Δύο καμπύλες i=f(V) για διαφορετικές εντάσεις της μονοχρωματικής ακτινοβολίαςΔεν χωρά τίποτα περισσότερο

      • Καλημέρα Θοδωρή.
        Ξεχνώ ευκολα αλλά κάτι μου έρχεται στο μυαλό για μια συμπληρωματική οδηγία στο φωτοηλεκτρικό σχετική με μέγιστη κινητική ενέργεια. Έχει σταλεί τέτοια ή σε συζήτηση αναφέρθηκε κάτι;

        • Καλημέρα Γιάννη, μόνο αυτό θυμάμαι

          Δεν αναφέρει κάτι για διδασκαλία Κmax, δηλαδή για φάσμα
          κινητικών ενεργειών σε μονοχρωματική ακτινοβολία

          Επιπλέον η κοινή λογική λέει πως δεν μπορεί υποχρεωτική διδακτέα
          ύλη να είναι άλλη παρά μόνο αυτή που υπάρχει στο σχολικό

          • Καλημέρα Γιάννη και Θοδωρή. Στη σελίδα 58 των οδηγιών διδασκαλίας διαβάζουμε:

            https://i.ibb.co/vjf2dD7/Screenshot-2023-03-24-135410.jpg

            • Γεια σου Αποστόλη, συμφωνώ, αυτό ανέβασα και εγώ στο χθεσινό σχόλιο πριν τα αρχεία του Μάζη…

              Εσύ από αυτό το κείμενο καταλαβαίνεις πως πρέπει να γίνει αναφορά σε φάσμα κινητικών φωτοηλεκτρονίων όταν η προσπίπτουσα ακτινοβολία είναι μονοχρωματική;

              Εγώ πάλι καταλαβαίνω το αντίθετο…
              Ας έχει ο διδάσκων κατά νου ότι δεν βγαίνουν όλα με την ίδια κινητική (σωστό, οφείλει να το ξέρει) αλλά το σχολικό λέει ………οπότε στην τάξη λέμε…..

              Τέλος πάντων, τη συζήτηση παρακολουθεί ο κύριος Διαμαντής, σύμβουλος Φυσικών, ο οποίος σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος της ενημέρωσης που έγινε για τη διδασκαλία της κβαντικής.

              Αν δεν του κάνει κόπο, ας διασαφηνίσει τι ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε…

          • Καλημέρα Θοδωρή και Αποστόλη.
            Το τοπίο παραμένει θολό.

    • Αρχικά επέλεξα να μην σχολιάσω, τελικά όμως δεν γίνεται διότι διαβάζω σχόλια που με ενοχλούν.

      Φαντάζομαι πως η αναφορά στο:

      «-Η ύλη έχει αυξηθεί πολύ και ζητάς να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μπλέκοντας με λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται να εμπλακούν οι μαθητές. Άλλωστε εμείς που διδάσκουμε στις τάξεις νιώθουμε την αγωνία των παιδιών.»

      αφορά δικό μου σχόλιο, με εξαίρεση το διαγραμμένο….

      Ισχύει και η αύξηση της ύλης και η αγωνία των παιδιών.

      Έγραψα :
      «Πιστεύω πως δεν έχει νόημα να διακρίνουμε φωτοηλεκτρόνια μέγιστης κινητικής και άλλα μικρότερης κινητικής…. Πρέπει να διδάξουμε το “απαραίτητο” γιατί ΟΛΟ μαζί είναι ΠΟΛΥ…
      και εννοώ τις διαφορετικές θεματικές που περιλαμβάνει η νέα ύλη….»

      «Αν επιμείνουμε στο Εφ=φ+Κ+ΔΕ άρα Κ=hf-φ-ΔΕ,
      αλλά αν ΔΕ=0 τότε Κmax=hf-φ, φοβάμαι πως προσθέτουμε “άγχος”
      σε παιδιά που στην πλειοψηφία έχουν φθάσει στα όριά τους….»

      Συνεχίζω να το πιστεύω
       
      Διαβάζω:

      «Ή δεν πρέπει να γνωρίζει, τουλάχιστον ο καθηγητής, ότι αυτή η καμπύλη έχει αυτή την μορφή επειδή τα ηλεκτρόνια δεν βγαίνουν με την ίδια κινητική ενέργεια;»

      Συμφωνώ ότι ο καθηγητής πρέπει να γνωρίζει, αλλά οι οδηγίες είναι σαφείς…

      https://i.ibb.co/ZcKcbwx/image.png

      Τι λέτε λοιπόν να αφιερώσω μία ώρα για να εξηγήσω αυτό που γράφει ο Γιάννης;

      «Αν καταλαβαίνω καλά ο Διονύσης εννοεί ότι η μορφή της καμπύλης από -2V ως 0 εξηγείται από το ότι τα ηλεκτρόνια έχουν διαφορετικές κινητικές ενέργειες.
      Η τάση -2V φρενάρει όσα έχουν τη μέγιστη κινητική, δηλαδή όλα.
      Η τάση -1,5V φρενάρει όσα έχουν κινητικές ενέργειες κάτω από 1,5eV αλλά δεν φρενάρει όσα έχουν Κ.Ε. από 1,5 eV ως 2eV. Έτσι φτάνουν κάποια.
      Αν η τάση γίνει -1V φρενάρονται όσα έχουν Κ.Ε κάτω από 1eV , δηλαδή λιγότερα. Έτσι φτάνουν περισσότερα και το ρεύμα αυξάνεται.»

      Και όταν έρθει η ώρα της εξέτασης ο μαθητής να ψάχνει την κατανομή των κινητικών ενεργειών των φωτοηλεκτρονίων που εξήλθαν…….αλλά με μονοχρωματική ακτινοβολία

      Εκτός και αν στην ΚΕΕ αποφασίσουν να βάλουν θέματα ….. για να τους θυμούνται οι επόμενες γενιές….

      Διαβάζω:

      «Όταν συζητάμε για ένα επιστημονικό θέμα (όπως μια ερμηνεία κάποιων πειραματικών δεδομένων και μιας καμπύλης), το σωστό και το λάθος δεν είναι συνάρτηση, ούτε του άγχους των μαθητών, ούτε της ποσότητας της ύλης, ούτε της πιθανότητας να μπει κάτι τέτοιο στις εξετάσεις.»

      Συζητάμε αλλά πού;  Στο υλικονετ;;; Προφανώς τότε δεν είναι….

      Στην τάξη;;;;; Τότε οφείλει να είναι…

      Ελάτε να δείτε τα πρόσωπα των παιδιών όταν ξεκινάει το μάθημα…..
      Οι λέξεις άγχος και εξάντληση ωχριούν μπροστά σε αυτό που συμβαίνει…..

      Εμείς όμως για την αλήθεια της επιστήμης να ρίξουμε λάδι στη φωτιά…..
      ΌΟΟχι, να ξέρετε ότι δεν αρκεί να μάθετε όσα γράφει το βιβλίο, αλλά πρέπει να μάθετε και αυτό και εκείνο και το άλλο…. 
      Γιατί όχι;;;;  Ο μπαμπάς και η μαμά σας όταν έδωσαν με δέσμες έδωσαν την διπλή ύλη και άντεξαν…. Εσείς γιατί όχι;;;;;;

      Δεν θέλω και δεν πρέπει να σχολιάσω ατάκες
      «Εμείς στις δέσμες προλαβαίναμε και διδάσκαμε δώδεκα κεφάλαια…τώρα που έχετε και μια ώρα παραπάνω….»

      Συνεχίζω

    • καλησπέρα σε όλους
      ομολογώ ότι για πολλούς λόγους, “χρονικούς” κυρίως, αρκετά χρόνια “εκτός”, πολλά χρόνια από τη φοίτηση στο ΕΚΠΑ, πάρα πολλά ως ηλικία, έχω κενά στο όλο θέμα,
      με επιφυλλάξεις, άρα, η θέση μου, επί της ουσίας, είναι ότι για να εξέλθει ένα ηλεκτρόνιο θα πρέπει:
      η προσπίπτουσα ακτινοβολία να έχει ενέργεια, άρα συχνότητα, μεγαλύτερη από κάποια τιμή
      να το “πετύχει” ένα τέτοιο φωτόνιο
      και η ενέργειά του, μόλις βγει, είναι hν-b
      το καμπύλο τμήμα του διαγράμματος μπορεί να ερμηνευτεί από το ότι
      μερικά ηλεκτρόνια πάνε στην τύχη
      κάποια εμποδίζονται από άλλα
      κάποια συγκρούονται με άλλα
      η ανοδική τάση τα βάζει σε “πειθαρχία”, ώσπου, αυξανόμενη, όλα να φτάνουν σε αυτήν
      (την “ένταση”, αν έτσι τη γράφει το σχολικό βιβλίο, δηλαδή τον ρυθμό πρόσπτωσης φωτονίων τη λέγαμε παλιά “φωτεινή ροή”)

      • Βαγγέλη, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σε θέμα αιτιολόγησης

        Σε διπλανή συζήτηση που απάντησες….Βαγγέλη, ρώτησα
        πώς αιτιολογούμε τη μορφή της καμπύλης i=f(V) στο τμήμα από i1 όταν V=0
        μέχρι i(κορ)
        Ο Διονύσης, ο Αποστόλης, ο Γιάννης και ένας ακόμη συνάδελφος
        ο Δημήτρης Πάππας μου απάντησαν…

        Η διαφωνία είναι διδακτική…. στον αν είναι ωφέλιμο ή φορτώνει χωρίς λόγο τους μαθητές, η αναφορά στο γεγονός πως για μονοχρωματική ακτινοβολία τα φωτοηλεκτρόνια εξέρχονται με διαφορετικές κινητικές ενέργειες

    • Το τοπίο θολώνει όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν συνεργάζονται

      Άσκηση 28601 ΤΘΔΔ Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

      4.1 Να υπολογίσετε σε eV, τη μέγιστη κινητική ενέργεια των ηλεκτρονίων που εξέρχονται από το μέταλλο της καθόδου, για τη συγκεκριμένη συχνότητα ακτινοβολίας.Εκτιμώ ότι υπάρχει υποχρέωση σαφής από τους εμπλεκόμενους να δώσουν οδηγίες-εξηγήσεις

    • Καλησπέρα συνάδελφοι. Νομίζω το τέλος της παραγράφου του σχολ. βιβλίου, αναφέρει ότι δεν έχουν όλα τα ηλεκτρόνια την ίδια κινητική ενέργεια κι ότι υπάρχουν αυτά με τη μέγιστη.

      “Το διάγραμμα 7.4 παριστάνει την ένταση του ρεύματος σε συνάρτη-
      ση με την τάση μεταξύ ανόδου καθόδου στο κύκλωμα του σχήματος
      7.3. Παρατηρήστε ότι για τάση μηδέν έχουμε ρεύμα, που σημαίνει ότι
      τα φωτοηλεκτρόνια εξέρχονται από την κάθοδο με κινητική ενέργεια
      που τους επιτρέπει να κινηθούν μέχρι την άνοδο. Ρεύμα έχουμε και
      για τάσεις λίγο μικρότερες από το μηδέν. Τάση αρνητική, εδώ, σημαί-
      νει ότι η άνοδος έχει μικρότερο δυναμικό από την κάθοδο. Στην περί-
      πτωση αυτή το ηλεκτρικό πεδίο μεταξύ ανόδου – καθόδου παρεμπο-
      δίζει τα ηλεκτρόνια που εξέρχονται από την κάθοδο να φτάσουν στην
      άνοδο. Εφόσον για κάποιες αρνητικές τιμές της τάσης έχουμε ρεύμα,
      η κινητική ενέργεια ορισμένων ηλεκτρονίων, όταν εξέρχονται από την
      κάθοδο, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υπερνικήσουν το αντιτιθέμενο
      ηλεκτρικό πεδίο και να φτάσουν στην άνοδο. Η τάση (Vo) στην οποία
      διακόπτεται το ρεύμα ονομάζεται τάση αποκοπής.”

      • Η δήλωση είναι σαφής Παναγιώτη. Το αναφέρει.
        Καλό θα ήταν να ανέφερε και το γιατί έχουν μεγαλύτερη κινητική ενέργεια, όμως το λέει.
        Ο προβληματισμός για το αν η αναφορά αυτή μπορεί να στηρίξει θέματα Εξετάσεων παραμένει. Φυσικά οι εδώ συζητήσεις για την καμπύλη καλές και χρήσιμες.

    • δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, κάποια ηλεκτρόνια απορροφούν ενέργεια hν έκαστο, αλλά τα έργα εξαγωγής b ποικίλουν, λόγω διαφορετικής απόστασης εκάστου από την ενεργειακή στάθμη Fermi, άρα η ενέργεια που διαθέτουν μόλις εξέλθουν από την κάθοδο ποικίλει, πράγμα που εξηγεί μαζί με το “άτακτον” της αρχικής τους ταχύτητας το καμπύλο τμήμα του διαγράμματος
      είναι αυτό γραμμένο στο σχολικό βιβλίο κάπως έτσι;

    • Εφόσον για κάποιες αρνητικές τιμές της τάσης έχουμε ρεύμα,
      η κινητική ενέργεια ορισμένων ηλεκτρονίων, όταν εξέρχονται από την
      κάθοδο, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υπερνικήσουν το αντιτιθέμενο
      ηλεκτρικό πεδίο και να φτάσουν στην άνοδο.”

      Αν Παναγιώτη υπερδιπλασιάστηκαν οι θεματικές (δεν αναφέρομαι σε παραγράφους, δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό *) για να ψάχνουν μαθητές
      και διδάσκοντες τι κρύβεται πίσω από λέξεις κάποιων παραγράφων, φοβάμαι
      πως χάσαμε το μέτρο…..

      Αν οι συγγραφείς ήθελαν να εισάγουν τις διαφορετικές κινητικές εξερχόμενων φωτοηλεκτρονίων για μονοχρωματική ακτινοβολία, θα είχαν τουλάχιστον μία ερώτηση σαν αυτή του Διονύση, που δεν αφήνει αμφιβολία….

      (*) Πόσες άγνωστες έννοιες για τα παιδιά πρέπει να εισάγεις για να διδάξεις την εξής μία παράγραφο 7.2 “Ακτινοβολία Μέλανος σώματος;

      Δε νομίζω όμως ότι έχει νόημα να επιμένω…
      Υπάρχουν αρμόδιοι, ας τοποθετηθούν αν το κρίνουν σκόπιμο

      • Συμφωνώ μαζί σου Θοδωρή. Τα παιδιά της φετινής χρονιάς είναι άτυχα κι αδικημένα. Ας ελπίσουμε τα παιδιά των επόμενων χρόνων να μην είναι ακόμα πιο άτυχα, όπως φοβάμαι…

        • Παναγιώτη, αδικημένα δεν είναι τα παιδιά που τελειώνουν το σχολείο φέτος.
          Θα συναγωνιστούν μεταξύ τους με τους ίδιους όρους και σε όλους εμάς επαφίεται το κλίμα που θα επικρατεί να στείλει μήνυμα και να δώσει τον “κώδικα” στην ΚΕΕ για την επιλογή των θεμάτων, που μπορεί και οφείλει
          να είναι τέτοια ώστε να αναβαθμιστεί και ουσιαστικά η διδασκαλία της φυσικής….
          Αδικημένοι είναι οι περσινοί απόφοιτοι, που ουσιαστικά πρέπει να διαβάσουν
          μια “άλλη φυσική” για να έχουν και δεύτερη ευκαιρία…

          • Πιστεύω είναι αδικημένοι σε σχέση με τους συμμαθητές τους των άλλων προσανατολισμών, γιατί έχουν να διαβάσουν περισσότερο από εκείνους και το πιο πιθανό να γράψουν χειρότερα κι ενώ υπάρχουν πολλές κοινές σχολές σε όλα τα πεδία…. Φυσικά συμφωνώ και για τους απόφοιτους.

            • Σωστά, δεν είχα σκεφτεί τις κοινές σχολές

              • Χρόνια πολλά σε όλους. Κάτι για τις κοινές σχολές. Πριν ασχοληθώ λίγο με το θέμα νόμιζα ότι δεν είναι πολλές – καμιά 30ριά – κι ότι δεν θα επηρεάζουν πολύ το όλο σύστημα. Όταν ασχολήθηκα και τις μέτρησα είδα ότι είναι κοντά στις 200 από τις 700. Ένα τεράστιο ποσοστό που κάνει τα 4 πεδία συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι τελικά, πέρα από αυτούς που στοχεύουν σε πολύ ψηλές σχολές σε μόρια, που είναι συνήθως αυτόνομες, οι υπόλοιποι ανταγωνίζονται με όλους τους υποψηφίους ανεξάρτητα πεδίου. Δεν είναι και οι 200 σχολές κοινές και στα 4 πεδία. Αυτές είναι 40 -50. Υπάρχουν όμως όλοι οι συνδυασμοί ανά δύο και τρία πεδία. Το 4ο πεδίο, που έχει τα πιο εύκολα μαθήματα έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στις κοινές σχολές. Περίπου 130…

                • Αυτό που αναδεικνύεις Παναγιώτη, είναι εντυπωσιακό.

                  Ένα ερώτημα θεμελιώδες αλλά μάλλον φιλοσοφικό….

                  Πώς είναι δυνατόν, η επιλογή θεμάτων στη φυσική, να έχει
                  τον ικανό βαθμό δυσκολίας ώστε να διακρίνει όσους αξίζουν για τις
                  υψηλόβαθμες σχολές Πολυτεχνείων και Ιατρικής και ταυτόχρονα
                  να μην καταδικάσει κάποιον που ψάχνει μια κοινή επιλογή με το 4ο πεδίο,
                  όπου η δυσκολία των γνωστικών αντικειμένων είναι μη συγκρίσιμη
                  με τη φυσική;;;;;

                  • Σωστό και καίριο το ερώτημά σου! Τα νούμερα που έδωσα από μνήμης δεν είναι ακριβή. Θα τα ψάξω ξανά. Τα τμήματα που είπα συνολικά ότι είναι 700 είναι πολύ λιγότερα. Είναι κάτω από 500. Αυτό κάνει πολύ πιο μεγάλο το ποσοστό των κοινών τμημάτων.Κοντά στο 40%.

  • Η ορμή και το μήκος κύματος ηλεκτρονίου-φωτονίου Ένα αρχικά ακίνητο ηλεκτρόνιο επιταχύνεται από τάση V=20V, αποκτώντας κινητική ενέργεια Κ1. i) Να βρεθεί η κινητική ενέργεια που αποκτά το […]

  • Με την ίδια δύναμη και ίδια μετατόπιση   Δύο σώματα Α και Β με μάζες m και 2m αντίστοιχα, ηρεμούν σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στα σώματα ασκείται η ίδια σταθερή οριζόντια δύναμη F και τα με […]

    • Καλή αρχή στις ενέργειες…
      Πολύ καλό εισαγωγικό, με “χειρουργική” χρονική ακρίβεια στη διδασκαλία
      Την Τετάρτη ξεκίνησα ενέργειες

    • πολύ καλή, Διονύση,
      στον καιρό μου οι “εκ του Κλασσικού” θα τη λέγαμε: “το έργον και αι συνέπειαι αυτού”
      (θα πρόσθετα ερώτημα και για την ορμή, προκύπτει Ρ2>Ρ1)

    • Καλό απόγευμα και από εδώ Θοδωρή, καλό απόγευμα Βαγγέλη και σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Βαγγέλη η ορμή “πέταξε” στην Β΄ τάξη, εδώ και πολλά χρόνια, οπότε γράφουμε μόνο για έργο και ΘΜΚΕ!

    • Καλησπέρα Διονύση, καλησπέρα Θοδωρή και Βαγγέλη.
      Οι εκτός των τειχών περιμένουμε κάτι το νεότερο από τους εντός…
      που θα προβληματίσει με ίσως διπλό πρόσημο κι ο Θοδωρής δρα
      με συχνότητα ανώτερη της “κατωφλίου” ,όπως κάπου δίπλα προσφάτως,
      σχετικά με την “ένταση ακτινοβολίας”…
      Εσύ βέβαια Διονύση έχεις διαισθητικό gps θεσιθεσίας για το μέτωπο ροής…
      Βαγγέλη εγώ έβαζα στις σημειώσεις μου συνήθως τον τίτλο “περιέργων…”
      Την έκανα νοητά καταλήγοντας Κα=Κβ ,υα>υβ , tα<tβ και μου βγαίνει
      μια ερώτηση: στο iii) διαφοροποιείς την ερώτηση σε σχέση με τις προηγούμενες,
      ζητώντας…” να βρεθεί μια σχέση…”. Η tα<tβ είναι δεκτή;
      Καλό Σαββατοκύριακο

    • Καλησπέρα Παντελή και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Η παρακολούθηση της εξέλιξης της διδασκαλίας στα σχολεία, δεν είναι πάντα εύκολη, πολύ συχνά πορεύομαι με βάση την… μνήμη!
      Όσον αφορά το 3ο ερώτημα, η “εύρεση μιας σχέσης” δεν περιλαμβάνει τις σχέσεις διάταξης! Μια ανισότητα βέβαια, κουβαλάει κάποια πληροφορία, συνεπώς και μια τέτοια απάντηση, θα πρέπει να θεωρηθεί εν μέρει ως σωστή, ανάλογα με την δικαιολόγηση και τα… επιχειρήματα.
      Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι, Παντελή.

  • Φωτόνια και ηλεκτρόνια στο φωτοηλεκτρικό Στο διπλανό διάγραμμα δίνεται το διάγραμμα της έντασης του ρεύματος σε συνάρτηση με την τάση μεταξύ ανόδου-καθόδου σε ένα φωτοκύτταρο, όπου το έργο ε […]

    • Διονύση, καλημέρα.
      Η «μηχανή παραγωγής» ακούραστη. Μας έχει συνηθίσει.
      Η άσκηση τα περιέχει όλα σχεδόν που μπορούν να ζητηθούν στο εν λόγω φαινόμενο. Οι πράξεις πάντως αποτελούν πρόβλημα (χρόνου). Κάτι πρέπει να γίνει, όπως με τον πίνακα σχέσεων που θα τους δίνεται. Μάλλον πρέπει να δίνονται κομπιουτεράκια από το σχολείο για να μπαίνουν πραγματικά δεδομένα.
      Να είσαι καλά

    • Καλημέρα Διονύση, ωραίο θέμα , περιεκτικό μέσα από τη λιτότητά του. Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, ο(η) μαθητής-τρια από που μαθαίνει για ποιές τιμές ενέργειας (ταχύτητας) η ορμή του ηλεκτρονίου προκύπτει από τη σχέση Κ=1/2m p^2 και ποιές (κατά de Broglie) από τη σχέση p=h/λ;

      • Γεια σου Ξενοφώντα.
        Φοβάμαι ότι ως δηλωτική γνώση θα περάσει.
        Η ταχύτητα για μερικά eV είναι της τάξης του 10^6 αντί του 10^8.
        Αυτό μπορεί να δειχθεί σε εφαρμογή ή άσκηση ή να δηλωθεί ρητά σε βιβλία και σημειώσεις.
        Δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί αντιφάσκει η δεύτερη σχέση με την πρώτη. Μήπως εννοούσες τη σχετικιστική ορμή;

    • Καλημέρα παιδιά.
      Διονύση είναι εξαιρετική και υπόδειγμα Γ΄θέματος.

    • Καλημέρα Διονύση, Κων/νε και Ξενοφώντα
      Πρόβλημα με ερωτήματα που “μας” πάνε από την κάθοδο στην άνοδο
      με μια σπρωξιά φωτός!
      Έχω κι εγώ ένα θεματάκι με τη σχέση P=E/c που στο σχολικό αναφέρεται στην
      παράγραφο “ορμή φωτονίων” σαν Ε=Pc παραπέμποντας στην παρ. 6-11
      που αφορά κεφ. μη διδακτέο και υποθέτω πως για την κατανόηση (χώνεψη) της σχέσης ενέργειας -ορμής πρέπει να υποθούν πράγματα περί της μηδενικής μάζας ηρεμίας των φωτονίων …
      Να είστε καλά

    • Καλό μεσημέρι, Γιάννη, Παντελή, Κωνσταντίνε, Διονύση.
      Γιάννη , ναι για τη σχετικιστική ορμή εννοώ, επειδή, όπως γράφει ο Παντελής, στο σχολικό βιβλίο η παρουσίαση της σχέσης p=h/λ γίνεται με αναφορά στην παράγραφο 6-11 που είναι εκτός ύλης.

    • Καλό μεσημέρι σε όλους.
      Ντίνο, Ξενοφώντα, Γιάννη και Παντελή σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Ντίνο δεν ξέρω αν τον Ιούνιο επιτραπούν τα κομπιουτεράκια, ούτε και αν το τυπολόγιο ισχύσει και για τις πανελλαδικές εξετάσεις ή μόνο για τις ενδοσχολικές. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις…
      Ξενοφώντα, νομίζω ότι οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν και τις δύο παραπάνω σχέσεις, αφού τις έχει το σχολικό τους βιβλίο, άσχετα αν “υπάρχουν κενά”, που υπάρχουν Παντελή, λόγω μη διδασκαλίας της σχετικότητας.
      Τώρα οι σχέσεις θα είναι σχετικιστικές ή κλασσικές;
      Μετά την αφαίρεση της απόδειξης Compton, δεν νομίζω ότι πρόκειται να ζητηθεί από τους μαθητές, ούτε η σχετικιστική ορμή, ούτε η σχετικιστική εξίσωση για την κινητική ενέργεια. Και αν σε κάποιο πρόβλημα η ταχύτητα των ηλεκτρονίων πλησιάζει την c, θα έχουν την πρόνοια οι θεματοδότες να μην ζητήσουν ταχύτητα…

      • Όσον αφορά την μάζα ηρεμίας του φωτονίου Παντελή και να ήθελε κάποιος συνάδελφος, δεν μπορεί να αποφύγει το να πει το σωστό!
        Δηλαδή ότι το φωτόνιο έχει μηδενική μάζα ηρεμίας…
        Και για την σχέση ενέργειας – ορμής, παλιότερα λέγαμε συχνά:
        “αποδεικνύεται ότι…”

        • Ευχαριστώ Διονύση
          Ήταν γεγονός πως λέγαμε συχνά…“αποδεικνύεται ότι…” και
          όπου μας έπαιρνε προσθέταμε λίγα φωτόνια για να μη χάνεται
          η εμπιστοσύνη στο λόγο μας …
          Να είσαι καλά

    • Διονύση καλησπέρα.
      Πολύ καλή άσκηση που ξεκινά απο βασικά σημεία σχεδόν προσπελάσιμα από όλους που σιγά σιγά η δυσκολία αυξάνει. Για να απαντηθούν τα επόμενα ερωτήματα απαιτούν βαθιά κατανόηση όπως τι πρέπει να συμβαίνει όταν το ηλεκτρόνιο φτάνει με τη μέγιστη και την ελάχιστη κινητική ενέργεια.
      Να σαι καλά.

    • Διονύση πολύ καλή εφαρμογή της απαραίτητης θεωρίας του σχολικού. Συνδυάζεις εύστοχα ερωτήματα με πληροφορίες από μια “στρυφνή” γραφική παράσταση.

    • Διονύση, για σαφώς ευκολότερες πράξεις μπορεί να γίνεται χρήση, εφόσον δοθεί, της σχέσης: Εφ=1242(nm eV)/λ(nm)

      Η παραπάνω σχέση προτείνεται από το ΙΕΠ

      https://i.ibb.co/8PG13KT/eVnm.png

    • Καλημέρα Θοδωρή και από εδώ και καλό ΣΚ.
      Σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό και την υπενθύμιση της πρότασης του ΙΕΠ για διευκόλυνση των πράξεων.
      Να φανταστώ ότι η σχέση θα δοθεί τον Ιούνιο μαζί με το τυπολόγιο στους μαθητές, στην διάρκεια των πανελλαδικών;

      • Δεν ξέρω Διονύση αν θα δοθεί τυπολόγιο, άλλοι γνωρίζουν εμείς όχι….

        Είπα στα παιδιά πως επειδή κομπιουτεράκια βλέπω δύσκολο να μοιραστούν, είναι πιο πιθανό, αν υπάρξει θέμα στο φωτοηλεκτρικό, να συνοδεύεται στα δεδομένα
        με τη συγκεκριμένη σχέση, η οποία απλοποιεί πολύ τα πράγματα…κάτι που νομίζω είναι θεμιτό….και καλό θα είναι να εξοικειωθούν με τη σχέση αυτή

        Τουλάχιστον έτσι οι ασκήσεις του σχολικού, λύνονται σε μία σειρά

        Η ανάρτηση είναι στοχευμένη και χρήσιμη, χωρίς δήθεν ….
        και εννοώ τα και καλά ….. πειραματικά δεδομένα

        Ίσως χρειάζεται στο

        (2) Να βρεθεί ο αριθμός Ν των ηλεκτρονίων που εξέρχονται από την κάθοδο, ανά δευτερόλεπτο.
        να προστεθεί “όταν το ρεύμα έχει μεγιστοποιηθεί”

        Προφανώς και δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο, απλά για να μην ψάχνουν

    • Όσον αφορά τον αριθμό των ηλεκτρονίων, αυτός καθορίζεται από την φωτεινή δέσμη, άρα είναι ανεξάρτητος του χρόνου ή της τάσης ανόδου-καθόδου.
      Απλά τον υπολογίζεις από την κατάσταση εκείνη, όπου όλα τα ηλεκτρόνια φτάνουν στον συλλέκτη.

    • Σύμφωνα με το ΦΕΚ Θοδωρή βλέπω να ισχύει το τυπολόγιο.
      Το κομπιουτεράκι βέβαια είναι άλλη ιστορία… και μεταξύ μας, είμαι πολύ διστακτικός στην ιδέα.
      Για το τυπολόγιο είμαι απλά… επιφυλακτικός!
      Θα το δούμε, διαβάζοντας τα θέματα. Προφανώς δεν θα έχουν νόημα, ούτε ένα ερώτημα θεωρίας (όταν διπλασιάζεται η ένταση του ρεύματος στον κυκλικό αγωγό, το Β στο κέντρο διπλασιάζεται) αφού ο τύπος που δίνεται το δείχνει άμεσα, ούτε να υπολογιστεί η ταχύτητα του σώματος Α μετά την κρούση… εκτός και αν θέλουμε να εξετάσουμε πόσο καλή αντικατάσταση μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος…
      Η δουλειά της ΚΕΕ φέτος, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολη…

  • Μικρή ή μεγάλη κλίση. Από τι εξαρτάται. 1)  Στο κύκλωμα του σχήματος, το πηνίο είναι ιδανικό και ο διακόπτης ανοικτός.  Κάποια στιγμή t=0, κλείνουμε τον διακόπτη, οπότε για την ένταση του ρεύματο […]

    • καλημέρα σε όλους
      πολύ καλά, ποιοτικά, Β θέματα, Διονύση, με εξαιρετικά χρήσιμο σχόλιο στο τέλος
      (ερώτηση, επειδή είμαι “εκτός” από χρόνια: στο σχολικό βιβλίο η εξίσωση είναι γραμμένη ως Ε-Ldi/dt-iR=0 και όχι ως 2ος κανόνας Κίρχωφ Ε-Ldi/dt=iR;)

    • Καλημέρα Διονύση και Βαγγέλη.
      Πολύ καλά Β΄ θέματα.

    • Καλημέρα Διονύση.
      Ερωτήσεις με άρωμα “δεσμών” και
      όμορφες “ντρίπλες” στις απαντήσεις,
      με μη χρήση της μη διδακτέας σταθεράς χρόνου τ=L/R,
      αλλά έμμεση αναφορά της.
      Να είσαι καλά

    • Καλημέρα παιδιά. Ωραία θέματα Διονύση. Στο 1ii. σκέφτηκα, ότι αφού ο συντελεστής αυτεπαγωγής εκφράζει την αδράνεια του πηνίου στις μεταβολές του ρεύματος, με μεγαλύτερο L το ρεύμα θα αργήσει να αποκατασταθεί.

    • Καλό μεσημέρι σε όλους.
      Βαγγέλη, Γιάννη, Παντελή και Αποστόλη σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
      Σωστά Παντελή, αναφέρεις τη σταθερά χρόνου. Αλλά αυτό προϋποθέτει χρήση εξισώσεων, που δεν έχουμε στην ύλη…
      Όμως κάποια πράγματα μπορούμε να τα πούμε και αλλιώς και μάλιστα με περισσότερο φυσικό περιεχόμενο!
      Αποστόλη, έχεις δίκιο για την “αδράνεια” του πηνίου η οποία εκφράζεται μέσω του συντελεστή αυτεπαγωγής. Και για να σου πω την αλήθεια, άρχισα να σκέφτομαι μια διπλή ερώτηση, με αγωγό που επιταχύνεται για να αποκτήσει οριακή ταχύτητα και κύκλωμα RL, για να αναδειχθεί η αντιστοιχία m και L.
      Όμως το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε, αφού ήταν κάπως πολύπλοκο με τις εμπλεκόμενες εξισώσεις και σκέφτηκα ότι το συμπέρασμα δεν ήταν και πολύ φανερό.
      Έτσι αποφάσισα να κινηθώ στην παραπάνω… γραμμή.
      Βαγγέλη και οι δύο εξισώσεις που δίνεις, δεν είναι 2ος κανόνας; Τι να πούμε τη μια εξίσωση νόμο τουOhm; Γιατί;
      Στο βιβλίο δεν βλέπω καμιά αντίστοιχη εξίσωση (ενώ έχει αντίστοιχο πρόβλημα), αλλά αν κρίνω από τις οδηγίες, προκρίνεται η λύση των δύο πηγών, συνεπώς και η γραφή
      Ε-Ldi/dt=iR

    • Γεια σου Βαγγέλη. Δες το εδώ

    • Έξυπνη ποιοτική μελέτη για το ρυθμό μεταβολής του di/dt. Υπογραφή Μάργαρης, βέβαια.

    • Καλησπέρα Διονύση. Μας θύμισες Δέσμες, όπου είχαμε και άλλα εργαλεία! Εσύ , στηριζόμενος στην υπάρχουσα ύλη, έκανες την “ντρίπλα” σου! Μπράβο.

    • Καλησπέρα Άρη, καλησπέρα Πρόδρομε.
      Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.

    • Καλησπερα Διονυση.Ωραια ασκηση.Δεν ξερω απλως κατα ποσον τα παιδια υγειας γνωριζουν απο τα μαθηματικα τους οτι η ποσοτητα dy/dx ειναι η κλιση μιας καμπυλης η οποια δεν ειναι ευθεια,Επισης ενδιαφερον ερωτημα που θα μπορουσε να ερωτηθει και σε αυτο το κυκλωμα, ειναι το ερωτημα i),β του Το πηνίο σε παράλληλη σύνδεση με αντίσταση

      • Καλησπέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
        Δεν είμαι στην τάξη και δεν ξέρω σε τι επίπεδο είναι οι μαθητές του προσανατολισμού “υγείας”. Κάποτε τα παιδιά που πήγαιναν για Ιατρική, ήταν οι καλύτεροι μαθητές…
        Θα δεχτώ όμως ότι τα μαθηματικά που έχουν διδαχτεί, είναι λίγα, με αποτέλεσμα ο μαθηματικός τους “εξοπλισμός”, να είναι χαμηλός.
        Η θέση μου; Είναι πρώτη φορά που ο Φυσικός θα πρέπει να “βγάλει τα κάστανα” από τη φωτιά; Από την Α΄ Λυκείου πρέπει να διδάξει την κλίση, τόσο στο διάγραμμα x-t, όσο και στο διάγραμμα υ-t… Θα πρέπει ο καθηγητής να μάθει στα παιδιά ότι και στην επιταχυνόμενη κίνηση, που το διάγραμμα είναι παραβολή, η κλίση δίνει την στιγμιαία ταχύτητα. Το έκανε;
        Αν όχι, δεν θα το κάνει ποτέ στην Β΄ τάξη; Δεν θα το κάνει ποτέ διδάσκοντας ταλαντώσεις. Από ένα διάγραμμα x-t δεν θα μπορεί να χαράξει το αντίστοιχο διάγραμμα υ-t.
        Αν το δίδαξε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν “δικαιούται” ο μαθητής ο οποίος φιλοδοξεί να μπει σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή υγείας, να υποστηρίζει ότι δεν το διδάχτηκε σωστά στα μαθηματικά του και άρα δικαιούται να παραμείνει στην άγνοιά του…

        • Διονύση δεν διαφωνω. Απλως προβληματισμο εκφραζω διοτι δεν ειμαι σιγουρος ποια μαθηματικα τους μαθαινουν οι μαθηματικοι εως και την Β Λυκειου. Τα παιδια Υγειας στην Γ δεν μαθαινουν αναλυση ετσι νομιζω.Οι ασκησεις Φυσικης που συνδεουν μια συναρτηση με την κλιση της οπως στα υ=dx/dt ή α=du/dt η F=dp/dt … που για εναν μαθηματικο ολα αυτα σημαινουν το ιδιο, συνδεουν μονο ευθυγραμμα κομματια δηλαδη σταθερες συναρτησεις με πρωτοβαθμιες συναρτησεις. Δηλαδη τα παιδια Υγειας,από ένα διάγραμμα x-t θα μπορούν να σχεδιασουν το αντίστοιχο διάγραμμα υ-t , μονο στην ευθυγραμμη ομαλη κινηση. Στην ευθυγραμμη ομαλα επιταχυνομενη,το εχουν μαθει παπαγαλια.
          Στην δικη μου ταξη παντως,στο σχολειο,σε ασκηση που λυναμε, δεν ηταν προφανες σε ολα τα παιδια οτι οταν μια συναρτηση εχει ελαχιστο δηλαδη οπως η y= x τετραγωνο στο x=0 , αναγκαστικα στο ιδιο σημειο η κλιση ειναι μηδεν και επομενως dy/dx=0.Δεν μιλαω για τους τουριστες,μιλαω για καλους μαθητες οι οποιοι μου ειπαν οτι δεν το εχουν μαθει. Eξηγω οτι μπορω αλλα δεν εχω χρονο να τους μαθαινω την γεωμετρικη ερμηνεια της παραγωγου και αλλα μαθηματικα και δεν ξερω κιολας αν ερωτημα που βασιζεται στην σχεση της ποσοτητας dy/dx με την κλιση καμπυλης ειναι λογικο να τεθει στις εξετασεις. Παντως τα παιδια στην Ανω κατω ραχουλα που ειναι ενα απο τα αγαπημενα σου χωριά 🙂 μαλλον θα εχουν προβλημα.

    • Καλησπέρα Διονύση. Εξαιρετική προσέγγιση με εργαλεία μόνο τον 2ο κανόνα Kirchhoff και την ποιοτική γραφική παράσταση i – t. Αν είχαμε τα χρονοκυκλώματα – τα οποία θα βρίσκονται στο νέο πρόγραμμα σπουδών – ο χρόνος αποκατάστασης 5L/R θα έδινε τις απαντήσεις, αλλά η λύση σου τώρα είναι μονόδρομος. Και επειδή δε φαίνεται να βγάζει Γ΄ θέμα η αυτεπαγωγή, οι μαθητές θα πρέπει να προσέξουν β΄θέματα…

  • Φόρτωσε Περισσότερα